Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» για αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων
  • [02] Ανησυχία προκαλεί στον Πάπα η κλιμάκωση της βίας στη Συρία
  • [03] Δεκάδες συλλήψεις μετά τις ταραχές στο Λονδίνο
  • [04] Στο «κόκκινο» το σημερινό άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων
  • [05] Ο χρυσός ξεπέρασε το όριο των 1.700 δολαρίων ανά ουγγιά
  • [06] Οι ΗΠΑ ζητούν να αυξηθεί η πίεση της Τουρκίας προς τη Συρία
  • [07] Η Σαουδική Αραβία στέλνει μήνυμα στη Συρία, να σταματήσει την αιματοχυσία

  • [01] Η ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» για αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε το « πράσινο φως» ώστε να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα.

    Ο οργανισμός επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή του στις χρηματαγορές, σύμφωνα με δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των στελεχών της.

    Επίσης, τηλεφωνική συνδιάσκεψη είχαν κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί οικονομικώντης G7.

    Λίγο πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, σήμερα Δευτέρα, αλλά και λίγο μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's που προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός, τα μέλη της G7, στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

    «Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Δεσμευόμαστε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

    Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξ΄ αιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης.

    Η ανακοίνωση των G7, ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι «Επιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον που έχουμε για ένα δυνατό και σταθερό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να συνεργαστούμε ως ενδείκνυται, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις οικονομικές αγορές».

    Με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των G7, συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

    [02] Ανησυχία προκαλεί στον Πάπα η κλιμάκωση της βίας στη Συρία

    Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', που κάνει διακοπές στη θερινή κατοικία του, νοτίως της Ρώμης, στο Κάστελ Γκαντόλφο, τόνισε στο κυριακάτικο κήρυγμα ότι, "ανησυχεί ζωηρά, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας στη Συρία", προσκαλώντας συγχρόνως τη συριακή κυβέρνηση "να ανταποκριθεί στις νόμιμες προσδοκίες του λαού" της Συρίας.

    "Με ζωηρή ανησυχία, παρακολουθώ τα δραματικά, εντεινόμενα επεισόδια στη Συρία, με τα πολυάριθμα θύματα, τα οποία υποφέρουν σοβαρά δεινά", είπε επίσης στο κήρυγμα της Κυριακής ο προκαθήμενος της Καθολικής εκκλησίας.

    [03] Δεκάδες συλλήψεις μετά τις ταραχές στο Λονδίνο

    Η αστυνομία του Λονδίνου πραγματοποίησε 42 συλλήψεις χθες την νύκτα, στη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων, από τα οποία καταστήματα πυρπολήθηκαν, την ώρα που οκτώ αστυνομικοί βρέθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο (παραμένουν για νοσηλεία σήμερα οι δύο).

    Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο, για να καταγγείλουν τον θάνατο πολίτη από αστυνομικά πυρά, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν.

    Πυρπολήθηκαν επίσης στη διάρκεια της ίδιας διαδήλωσης, που ξεκίνησε με τρόπό ειρηνικό, αρκετά οχήματα--ανάμεσα στα οποία ήταν δύο περιπολικά κι ένα διόροφο λεωφορείο.

    Τους διαδηλωτές επιχείρησαν να διαλύσουν, για πολλή ώρα μάταια, έφιπποι αστυνομικοί.

    Από τους διαδηλωτές, νοσηλεύτηκαν τελικά 10, σύμφωνα με τη διοίκηση των ασθενοφόρων του Λονδίνου.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε σήμερα "απαράδεκτη και αδικαιολόγητη" τη διαδήλωση, ιδίως τις πυρπολήσεις, που επακολούθησαν, ανέφερε : "έχει ξεκινήσει έρευνα".

    Τελικά, μόνον το ξημέρωμα σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να σβήσει όλες τις εστίες φωτιάς.

    Εκπρόσωποι της αστυνομίας σχολίασαν ότι "εξεπλάγησαν, επειδή η κινητοποίηση ήταν κατ'αρχάς ειρηνική, όμως η εξέλιξή της συνοδεύτηκε με απροσδόκητα έντονη βία".

    Η βία, σύμφωνα με συγκλίνουες μαρτυρίες, ήταν πράγματι τόσο έντονη, ώστε πολλά μμε στο Λονδίνο αναφερόμενα σήμερα σε αυτήν κάνουν τη σύγκριση με τις βιαιοπραγίες στη διάρκεια του 1985, στο Τότεναμ, οπότε ένας βαθμοφόρος αστυνομικός έχασε τη ζωή του.

    [04] Στο «κόκκινο» το σημερινό άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων

    Με πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια, οι πρώτες αγορές που ανοίγουν μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor\'s κι ενώ οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη κατέβαλαν έντονες προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή αργά χθες βράδυ για να αποτρέψουν ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ.

    Στο κόκκινο το χρηματιστήριο της Σαγκάης, όπου ενώ οι συναλλαγές άρχισαν με μέτρια πτώση 0,82%, στη διάρκεια της συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση 4,78% πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 4%, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor\'s να αποσύρει από τις ΗΠΑ το άριστα, τη βαθμίδα \"ΑΑΑ\" και να τις κατατάξει στο \"ΑΑ+\".

    Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%.

    Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 852,78 μονάδων και είχε διαμορφωθεί στις 20.093,36 μονάδες στις 06:10\' ώρα Ελλάδος, μετά την έναρξη των συναλλαγών με πτώση 2,57%.

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο άνοιξε με πτώση 1,40%, υποχωρώντας κατά 1,31% στο μέσο της συνεδρίασης (05:30΄ώρα Ελλάδος). Στη Σεούλ οι συναλλαγές ξεκίνησαν με πτώση 1,73% και στο Σίδνεϊ με πτώση 1,28%.

    [05] Ο χρυσός ξεπέρασε το όριο των 1.700 δολαρίων ανά ουγγιά

    Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο χρυσός στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υπερβαίνοντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά, εξαιτίας της θέσης του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.

    Η τιμή του χρυσού έφθασε στα 1.704,80 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, τη στιγμή που τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραφαν απώλειες εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor\'s.

    [06] Οι ΗΠΑ ζητούν να αυξηθεί η πίεση της Τουρκίας προς τη Συρία

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό της να ασκήσει πιέσεις στη Συρία για να \"στείλει τους στρατιώτες της πίσω στους στρατώνες τους\".

    Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Αχμέτ Νταβούτογλου η Κλίντον αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία και στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει τη στρατιωτική καταστολή κατά των διαφωνούντων.

    \"Η υπουργός Κλίντον συζήτησε την αμερικανική θέση σύμφωνα με την οποία η Συρία πρέπει αμέσως να στείλει τους στρατιώτες της πίσω στους στρατώνες τους και να ελευθερώσει όλους τους φυλακισμένους\", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι ο Νταβούτογλου θα μεταβεί την Τρίτη στη Συρία για να διαβιβάσει \"με αποφασιστικότητα\" στο καθεστώς της Δαμασκού τα \"μηνύματα\" της Άγκυρας, της οποίας έχει εξαντληθεί η \"υπομονή\" απέναντι στη βία της καταστολής στη χώρα αυτή.

    Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης στη Συρία τουλάχιστον 1.600 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 12.000 συνελήφθηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Την Κυριακή οι συριακές δυνάμεις ασφάλειας προχώρησαν σε νέα αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών, σκοτώνοντας 54 ανθρώπους.

    [07] Η Σαουδική Αραβία στέλνει μήνυμα στη Συρία, να σταματήσει την αιματοχυσία

    Τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό, ανακάλεσε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα, για \"διαβουλεύσεις\" όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε, αναφερόμενος στην κρίση που επικρατεί στη Συρία.

    \"Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της για διαβουλεύσεις\" δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος ζήτησε χωρίς περιστροφές από την ηγεσία της Συρίας \"να σταματήσει τη μηχανή θανάτου (που έχει θέσει σε λειτουργία), καθώς και την ασταμάτητη αιματοχυσία, πριν να είναι πολύ αργά\".

    Ο Σαουδάραβας βασιλιάς σε γραπτή ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από το δορυφορικό κανάλι Αλ Ραμπίγια, δήλωσε ακόμη ότι \" \"Η Συρία πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά και πριν να είναι πλέον αργά, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώνει και όχι να παραμένει σε υποσχέσεις. Ή, θα επιλέξει να λειτουργήσει με σύνεση, ή, θα βυθιστεί στις αναταραχές που επικρατούν και θα χάσει.\"


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 August 2011 - 6:29:43 UTC