Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • [02] «Αντιμαγνήτης» που κρύβει τα αντικείμενα από τα μαγνητικά πεδία
  • [03] Απειλείται ο γλάρος από ανθρώπινη δραστηριότητα και αρουραίους
  • [04] Για μικρότερη παραμονή στο «κρεβάτι του πόνου», περπατήστε!
  • [05] Τρεις συλλήψεις για "απόπειρα δολοφονίας" αστυνομικών στη Βρετανία

  • [01] Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Τα συμπτώματα και αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η προσβολή από τον ιό του Νείλου, δόθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Πυρετός από τον ιό του Δυτικού Νείλου», που οργάνωσε στις αρχές του καλοκαιριού η αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Ευόσμου Κορδελιού.

    Καθώς το καλοκαίρι προχωρά και ο αριθμός των εμφανιζόμενων κρουσμάτων αυξάνεται, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει εκ νέου όλες τις πληροφορίες, τις οποίες καλό είναι να έχουν στους μυαλό τους όλοι οι πολίτες, εκδομείς και μη, αφού άλλωστε τα κουνούπια, που φέρουν τον ιό, βρίσκονται παντού.

    Παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι η ηλικία (μέση ηλικία 62 -65 ετών). «Τα ήπιας μορφής συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η κακουχία, και λιγότερο συχνά το κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα στον κορμό, η διόγκωση των λεμφαδένων και ο οπισθοβοβλικός πόνος», πρόσθεσε η κ. Δάντση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική θεραπεία, με χορήγηση παροχή υγρών, υποστήριξη αναπνευστικού συστήματος, πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων.

    Πώς μπορούν να αποφευχθούν τα τσιμπήματα κουνουπιών

    Συμβουλές για την αποφυγή των τσιμπημάτων κουνουπιών έδωσε ο κοινωνικός λειτουργός του Κέντρου Υγείας Ευόσμου, Αναστάσιος Δρόντσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών:

  • Κάνοντας συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

  • Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Ως εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων: DEET, ικαριδίνη ή πικαριδίνη, IR 3535 και φυσικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που, όμως, έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα, με συγκέντρωση 30%-50% για τους ενήλικες και 10%-30% για τα παιδιά. Οι ενήλικες μπορούν να εφαρμόζουν εντομοαπωθητικό επί του δέρματος έως 3 φορές την ημέρα και παιδιά άνω των 30 μηνών 2 φορές την ημέρα. Το DEET συστήνεται σε παιδιά άνω των 2 ετών. Οι έγκυες συστήνεται να χρησιμοποιούν IR3535. Στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3 μηνών δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης, καθώς επίσης και με τραύματα ή αμυχές (κοψίματα). Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

  • Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα, που καλύπτουν όσο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά, είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

  • Προσοχή, κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν ουσίες που προσβάλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκια) κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή και δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις, που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη >2 μηνών).

  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει τη προσέγγιση των εντόμων.

  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημείο που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

    [02] «Αντιμαγνήτης» που κρύβει τα αντικείμενα από τα μαγνητικά πεδία

    Ένα νέου τύπου «μανδύα αορατότητας», ο οποίος αυτή τη φορά δεν θα εξαφανίζει ένα αντικείμενο από τα μάτια ενός παρατηρητή, αλλά θα το «κρύβει» από τα μαγνητικά πεδία, σχεδιάζουν για πρώτη φορά ισπανοί ερευνητές. Ο «αντιμαγνήτης», που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί, αφενός θα εξασφαλίζει ότι το παραγόμενο εντός του μανδύα μαγνητικό πεδίο δεν θα διαρρέει προς τα έξω και αφετέρου θα διασφαλίζει ότι τα περιεχόμενά του δεν θα ανιχνεύονται από ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο.

    Αν όντως η συγκεκριμένη αντιμαγνητική συσκευή καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην πράξη, όπως πιστεύουν ο Αλβάρο Σάντσεθ και οι συνεργάτες του στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, οι οποίοι έχουν κάνει το σχεδιασμό της, σύμφωνα με το ?Physics World?, τότε η επαναστατική τεχνολογία, μεταξύ άλλων, θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε διάφορες εφαρμογές (βιομηχανικές, ιατρικές, στρατιωτικές, επιστημονικές κ.α.).

    Ο πρώτος «μανδύας αορατότητας» παρουσιάστηκε το 2006 και «δούλευε» για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο μήκος κύματος των μικροκυμάτων (και όχι στο ορατό φως). Από τότε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος με την χρήση καινοτομικών «μετα-υλικών».

    Θεωρητικά, ένας ανάλογος μανδύας θα μπορούσε να αφορά και τα στατικά μαγνητικά πεδία, που είναι απλώς ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μηδενική συχνότητα. Το 2008, ο πρωτοπόρος φυσικός Τζον Πέντρι και οι συνεργάτες του στο Imperial College του Λονδίνου πρότειναν ένα τέτοιο μαγνητικό μανδύα.

    Οι ισπανοί ερευνητές επέκτειναν περαιτέρω τις ιδέες του Πέντρι και προτείνουν μια συσκευή που, όπως λένε, μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί από διαθέσιμα μετα-υλικά. Αντί για τον όρο «μανδύας», προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «αντιμαγνήτης». Προς το παρόν, έχουν κάνει προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και έχουν πετύχει να απομονώσουν σχεδόν πλήρως τον «αντιμαγνήτη» από τον έξω κόσμο. Το αρχικό σχήμα του αντιμαγνήτη είναι κυλινδρικό, αλλά η συσκευή θα μπορούσε να έχει και άλλα γεωμετρικά σχήματα στην πράξη.

    [03] Απειλείται ο γλάρος από ανθρώπινη δραστηριότητα και αρουραίους

    Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 09/08/2011 12:41 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τους αρουραίους απειλείται το πουλί-σύμβολο του Αιγαίου, ο γλάρος. Πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΟΕ

    Πετά αργά, ανάμεσα στα κύματα για να πιάσει μικρά αφρόψαρα, ενώ η εικόνα του, με τα ολόλευκα φτερά να βρέχονται στα νερά, συντροφεύει πολλές φορές τις καλοκαιρινές μας εικόνες και αναμνήσεις. Ο αιγαιόγλαρος, το πουλί σύμβολο του αρχιπελάγους, που έχει εμπνεύσει ποιητές και λογοτέχνες, απειλείται πλέον περισσότερο από κάθε άλλο θαλασσοπούλι της Ελλάδας, αφού την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει δραματική μείωση.

    Από τα 750-900 ζευγάρια που φώλιαζαν στις ελληνικές νησίδες κατά τα τέλη της δεκαετίας του '90, σήμερα εκτιμώνται, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ), σε μόλις 350-500 ζευγάρια. Η σημαντική αυτή μείωση, της τάξεως του 50%, έχει καταστήσει τον αιγαιόγλαρο, το πιο απειλούμενο θαλασσοπούλι της Ελλάδας.

    Γι΄αυτό και αποτελεί είδος-στόχο του προγράμματος LIFE, που υλοποιεί η ΕΟΕ για τη διατήρηση του είδους, με ευρύ φάσμα δράσεων και στόχο τη διαπίστωση των απειλών που αντιμετωπίζει και τη βελτίωση της αναπαραγωγής του στις σημαντικότερες αποικίες του.

    «Η μείωση του πληθυσμού οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, που συμπεριλαμβάνουν τη θήρευση από άλλα είδη πουλιών και αρουραίους, τον ανταγωνισμό για τροφή και τις θέσεις φωλιάσματος με τον ασημόγλαρο -ο οποίος έχει αυξηθεί υπερβολικά- τη μείωση της διαθέσιμης τροφής, λόγω υπεραλίευσης και υποβάθμισης θαλάσσιων ενδιαιτημάτων, την ανθρώπινη όχληση και την τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, κυρίως παραγάδια», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάκομπ Φριτς (Jakob Fric), συντονιστής του προγράμματος LIFE.

    [04] Για μικρότερη παραμονή στο «κρεβάτι του πόνου», περπατήστε!

    Αν ένας ασθενής, ιδίως ηλικιωμένος, θέλει να μείνει μικρότερο χρονικό διάστημα σε ένα νοσοκομείο, μπορεί να ακολουθήσει μια απλή τακτική: να κόβει βόλτες πέρα-δώθε (εφόσον μπορεί, εννοείται), αντί να μένει καθηλωμένος στο κρεβάτι, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική μελέτη.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάϊφα, με επικεφαλής τους δρες Εφράτ Σαντμί και Άννα Τσίζμπεργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ?Archives of Internal Medicine? του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 500 ατόμων άνω των 70 ετών, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί για τουλάχιστον δύο ημέρες σε κάποιο νοσοκομείο. Οι επιστήμονες συνέκριναν την φυσική κατάσταση των ασθενών, τη διάρκεια της νοσηλείας τους και τις συνήθειές τους κατά την παραμονή τους στην κλινική.

    Οι ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι ασθενείς που περπατούσαν, αντί να μένουν ξαπλωμένοι, έμειναν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο. Κατά μέσο όρο οι κινητικοί ασθενείς συντόμευσαν κατά μιάμιση περίπου μέρα την παραμονή τους, σε σχέση με όσους δεν κινούνταν και προτιμούσαν το κρεβάτι τους.

    Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς περπατούσαν στην πτέρυγα της κλινικής τους από την πρώτη κιόλας μέρα της νοσηλείας τους (στο μέτρο που μπορούσαν), ήσαν αυτοί που τελικά έμεναν λιγότερο χρόνο από όλους στο νοσοκομείο -και αυτό ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους.

    «Με δεδομένη την υπερ-πληρότητα πολλών νοσοκομείων, αυτή η διαπίστωση έχει μεγάλη σημασία» τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα ίδια τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι επεσήμαναν ότι υπάρχει συνήθως μια λανθασμένη αντίληψη στους ανθρώπους, ιδίως στους ηλικιωμένους, πως όταν βρίσκονται στο νοσοκομείο, πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στο κρεβάτι. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι το ακριβώς αντίθετο πρέπει να συμβαίνει και αυτό είναι κάτι που και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να λάβει υπόψη - ακόμα κι αν θα έχει περισσότερους ασθενείς μέσα στα πόδια του!

    [05] Τρεις συλλήψεις για "απόπειρα δολοφονίας" αστυνομικών στη Βρετανία

    Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε τρία άτομα ύποπτα για \"απόπειρα δολοφονίας\" αστυνομικών στη διάρκεια των ταραχών που συγκλονίζουν την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ, μετά και μια τρίτη νύχτα βίαιων επεισοδίων.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από αυτοκίνητο λίγο πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα στο Μπρεντ, μια συνοικία του βορειοδυτικού Λονδίνου ενώ προσπαθούσε κατά τα φαινόμενα να συλλάβει οδηγούς αυτοκινήτων ύποπτους για συμμετοχή στη λεηλασία ενός καταστήματος της περιοχής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο οδηγός ενός εκ των αυτοκινήτων ξανάβαλε μπρος τη μηχανή τραυματίζοντας τον αστυνομικό που νοσηλεύεται και σήμερα το πρωί η \"κατάστασή του ήταν στάσιμη\". Ένας από τους συναδέλφους του επίσης τραυματίστηκε ελαφρά. Τρεις ύποπτοι συνελήφθηκαν λίγο αργότερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2011 - 10:29:46 UTC