Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 50 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους
  • [02] Έκθεση με απόρρητες φωτογραφίες πρακτόρων της Στάζι παρουσιάζεται στο Βερολίνο
  • [03] Νέα ήττα (3-0) για την ΑΕΚ σε φιλικό με την Ανόρθωση
  • [04] Ξεκινάει στη Σύρο, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων
  • [05] Σπάνια είδη και μοναδικό περιβάλλον σε περιοχές Natura του νομού Τρικάλων
  • [06] Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο

  • [01] 50 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους

    Τηρώντας ένα λεπτό σιγής οι Γερμανοί θα τιμήσουν το Σάββατο την 50ή επέτειο από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, στις 13 Αυγούστου 1961, και τους 136 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο.

    Οι συρμοί του μετρό θα σταματήσουν στις 10 το πρωί ενώ ένα λεπτό σιγής θα τηρηθεί εκείνη των ώρα σε εκκλησίες, χώρους εργασίας και αλλού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Τείχους του Βερολίνου, Τόμας Κλάιν.

    Στις 13 Αυγούστου 1961 "γκρεμίστηκε για πολλούς ανθρώπους το όνειρό τους για ελεύθερη ζωή", είπε ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν παρουσιάζοντας το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της 50ής επετείου. Η ανέγερση του Τείχους ήταν "η πιο στυγερή έκφραση της ηθικής και πολιτικής δικτατορίας" του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (SED), πρόσθεσε ο υπουργός.

    Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ θεωρεί από την πλευρά του ότι η επέτειος αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα για τη νέα γενιά αφού δείχνει ότι οι δικτατορίες δεν έχουν μέλλον.

    Στην τελετή για την 50ή επέτειο που θα γίνει το Σάββατο στο μνημείο του Τείχους στη Μπερνάουερ Στράσε, στο κέντρο της πόλης, θα παραβρεθούν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της χώρας Κρίστιαν Βουλφ.

    [02] Έκθεση με απόρρητες φωτογραφίες πρακτόρων της Στάζι παρουσιάζεται στο Βερολίνο

    Κατάσκοποι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας παρουσιάζουν την τέχνη της... μεταμφίεσης προβάροντας περούκες, ψεύτικα μουστάκια και γυαλιά ηλίου σε μια έκθεση που παρουσιάζεται στο Βερολίνο και περιλαμβάνει παλιές, απόρρητες φωτογραφίες των μυστικών υπηρεσιών.

    Ο Γερμανός καλλιτέχνης Σίμον Μένερ, ο επιμελητής της έκθεσης \"Εικόνες από τα Μυστικά Αρχεία της Στάζι\" είπε ότι η έκθεση δείχνει πώς κάτι φαινομενικά ανώδυνο, όπως αυτές οι φωτογραφίες, μπορεί να κρύβει \"μεγάλο κακό\". \"Τις χρησιμοποιούσαν στα μαθήματα που έκαναν για το πώς να ντύνονται ώστε να αναμιγνύονται με τους πολίτες. Σήμερα δείχνουν γελοίες αλλά τότε ήταν σοβαρό θέμα\", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Μένερ, πρόκειται για άκρως απόρρητες φωτογραφίες της Στάζι που δεν προορίζονταν να δημοσιοποιηθούν ποτέ. \"Φανταστείτε να επρόκειτο για έκθεση φωτογραφιών της CIA!\", είπε.

    \"Εδώ στη Γερμανία έχουμε ένα θησαυρό, ένα αρχείο ανοιχτό σε όλους και που αξίζει τόσα πολλά, ιδίως σε καιρούς που συζητάμε θέματα παρακολούθησης\", σημείωσε ο 33χρονος καλλιτέχνης. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει έναν από τους αυστηρότερους νόμους στον κόσμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής λόγω των εμπειριών που πέρασε η χώρα στο παρελθόν, με τα κρατικά συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί και η Στάζι.

    Ο Μένερ πέρασε πολλές ημέρες \"χτενίζοντας\" το τεράστιο αρχείο της Στάζι που είναι ανοιχτό για το κοινό. Σε μια σειρά φωτογραφιών ένας πράκτορας παρουσιάζει μεταμφιέσεις: εικονίζεται ως Ρώσος μαφιόζος με γούνινο καπέλο αλλά και ως συνηθισμένος μεσήλικας με πουκάμισο και ζακέτα. Στο αρχείο βρέθηκαν και φωτογραφίες που τραβούσαν οι πράκτορες της Στάζι όταν ερευνούσαν σπίτια Ανατολικογερμανών. \"Επειδή οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί δεν ενημερώνονταν ποτέ για τις έρευνες στα σπίτια τους, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι πράκτορες ήταν να τραβήξουν στιγμιαίες φωτογραφίες πολαρόιντ του διαμερίσματος ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να ξαναβάλουν στη θέση τους όλα τα πράγματα\", είπε. Οι φωτογραφίες αυτές φαίνονται ανώδυνες εκ πρώτης όψης: δείχνουν ένα άστρωτο κρεβάτι, παπούτσια πεταμένα από δω κι από κει, χαρτιά σε ένα γραφείο. Μαρτυρούν όμως την εισβολή της Στάζι στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

    Κάποιες από τις πιο αναπάντεχες φωτογραφίες της έκθεσης εικονίζουν τους κατασκόπους των Συμμαχικών Δυνάμεων να... φωτογραφίζουν τους συναδέλφους τους της Στάζι. Ο Μένερ εξήγησε ότι υπήρχαν ορισμένες μικρές μονάδες των δυτικών Συμμάχων που επιτρεπόταν να κινούνται ελεύθερα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Και οι δύο χώρες θεωρούσαν ότι αυτές οι \"αποστολές\" ήταν ιδανική ευκαιρία για κατασκοπεία. \"Μερικές φορές συναντούνταν και οι δύο πλευρές γνώριζαν πολύ καλά τι συνέβαινε αλλά παρ\' όλα αυτά όλοι τραβούσαν φωτογραφίες των άλλων, κάτι που δείχνει ότι Ανατολή και Δύση είχαν πάνω-κάτω τις ίδιες αντιλήψεις\". Παρ\' όλο που ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε προ πολλού, ο Μένερ είπε ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει τις αντίστοιχες φωτογραφίες από τα αρχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ή από αυτών της πάλαι ποτέ Δυτικής Γερμανίας.

    [03] Νέα ήττα (3-0) για την ΑΕΚ σε φιλικό με την Ανόρθωση

    Την ήττα με 3-0 γνώρισε η ΑΕΚ από την Ανόρθωση στην Κύπρο σε φιλική αναμέτρηση. Ο αγώνας εντάσσεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου της Αμμοχώστου. Η Ενωση παρατάχθηκε με αρκετές ελείψεις, καθώς απουσίαζαν οι διεθνείς (Μάκος, Καφές, Λυμπερόπουλος, Μανωλάς, Γκούντγιονσεν και Χέλγκασον) και ο τραυματίας Γκέντσογλου.

    Ανώτερη η κυπριακή ομάδα, κατάφερε να προηγηθεί 2-0 στο εικοσάλεπτο, με δυο γκολ του Ρανγκέλοφ (7΄,20΄). Η ΑΕΚ δεν κατάφερε ποτέ να μπει στο κλίμα του παιχνιδιού και στο 79΄ ο Μιχαήλ διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Λίγο αργότερα (85΄) ο ίδιος παίκτης είχε δοκάρι.

    [04] Ξεκινάει στη Σύρο, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

    Η αρχόντισσα των Κυκλάδων, η Σύρος, υποδέχεται για μία ακόμη χρονιά το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, παρουσιάζοντας έξι εντυπωσιακά κοντσέρτα, από τις 19 έως και τις 27 Αυγούστου.

    Επτά χρόνια πέρασαν από τότε που το πολιτιστικό όραμα τεσσάρων φίλων και συνεργατών και η αγάπη τους για την κλασική μουσική και την πρωτογενή της δημιουργία ενώθηκαν και βρήκαν την έκφρασή τους στη δημιουργία ενός πιλοτικού, τότε, προγράμματος, που απευθυνόταν στους λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου και θα πραγματοποιείτο σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου.

    Για τον λόγο αυτό, ο Φώτης Καραγιαννόπουλος, ο Κώστας Φωτόπουλος, ο Γιώργος Φουφόπουλος και ο γνωστός βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης -ο τελευταίος έχει έως και σήμερα τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ- ίδρυσαν το Δίκτυο Κλασικής Μουσικής και εγκαινίασαν στη Σύρο το 1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, στο Θέατρο Απόλλων, το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 19ου αιώνα.

    Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χαρακτήρας και το στίγμα του Φεστιβάλ είναι πλέον διεθνή. Οι σημαντικότερες προσωπικότητες και μουσικά σχήματα διεθνούς ακτινοβολίας, όπως των Λεωνίδα Καβάκου, Δημήτρη Σγούρου, Frans Helmerson, Nobuko Imai, Mihaela Martin, Enrico Pace, Michel Lethiec, Radovan Vlatkovic, Hariolf Schlichtig, Royal Danish Orchestra, Michelangelo quartet, Artis piano trio, Sartory quartet, New Hellenic quartet, ?εκπέμπουν? το «σήμα» του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Κυκλάδων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

    [05] Σπάνια είδη και μοναδικό περιβάλλον σε περιοχές Natura του νομού Τρικάλων

    Από τους 255 τύπους οικοτόπων που έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι 110 βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως επίσης και 76 από τα είδη που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα. Ο εθνικός κατάλογος της χώρας μας περιλαμβάνει 264 περιοχές, από τις οποίες οι 52 έχουν δηλωθεί ως \"Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά\".

    Ειδικότερα στο νομό Τρικάλων υπάρχουν τρεις γεωγραφικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για την περιοχή Ασπροποτάμου, την περιοχή Κόζιακα και την περιοχή των ορέων Αντιχασίων-Μετεώρων.

    Επίσης, υπάρχουν και άλλες τρεις περιοχές που καλύπτουν μικρά τμήματα του νομού και έχουν ενταχθεί και αυτές στο Δίκτυο Natura 2000.

    Περιοχή του Ασπροποτάμου

    Σύμφωνα με στοιχεία της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ -ΚΕΝΑΚΑΠ, η κοιλάδα του Ασπροποτάμου είναι μια από τις πιο όμορφες ορεινές κοιλάδες της νότιας Πίνδου, \"χαμένη\" μέσα σε παρθένα δάση ελάτων και πεύκων. Το θέαμα που αντικρίζει κανείς, όταν επισκέπτεται την περιοχή, είναι μοναδικό.

    Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις εναλλαγές του φυσικού τοπίου: οι απόκρημνες χαράδρες με τις ράχες εναλλάσσονται με περιοχές έντονης δασοκάλυψης, με τις γυμνές κορυφές τις Πίνδου, τα πολλά νερά και τα παραποτάμια δάση.

    Η υψηλή αισθητική αξία της περιοχής είναι δεδομένη, γι\' αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται αρκετά μεγάλο αριθμό παραθεριστών που αναζητούν αυτή την όαση φυσικού κάλλους και ησυχίας.

    Τα χωριά τις περιοχής είναι ξακουστά για τα παραδοσιακά βλάχικα πανηγύρια την περίοδο του καλοκαιριού, τα οποία διαρκούν τρεις ημέρες.

    Η περιοχή είναι εξίσου σημαντική και για τα είδη πανίδας που φιλοξενεί, είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους για την αρκούδα, τη βίδρα και το αγριόγιδο.

    Περιοχή του Κόζιακα

    Ο Κόζιακας, το Κερκέτιον Όρος των αρχαίων, βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της κεντρικής Πίνδου. Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις ράχες και κορυφές, αλλά και από δασωμένα φαράγγια και δάση ελάτης.

    Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η δασοπονία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.

    Στην περιοχή του Κόζιακα υπάρχουν 11 είδη της χλωρίδας, που είναι ενδημικά ή προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

    Στην περιοχή, που έχει επίσης χαρακτηριστεί \"περιοχή ελεγχόμενης θήρευσης και απόθεμα θηραμάτων\", υπάρχουν πληθυσμοί μεγάλων θηλαστικών-θηραμάτων (ελάφι, ζαρκάδι κλπ), που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και προστασίας, κυρίως από τη λαθροθηρία.

    Η περιοχή είναι εξίσου σημαντική και για τα είδη άγριας πανίδας που φιλοξενεί, είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους για την αρκούδα, το λύκο και το αγριόγιδο.

    Το βουνό φιλοξενεί ακόμη σημαντικούς πληθυσμούς μεγάλων αρπακτικών, κυρίως γυπών, και έχει χαρακτηριστεί ως \"σημαντική περιοχή για τα πουλιά\".

    Περιοχή Αντιχασίων

    Η περιοχή των Αντιχασίων-Μετεώρων καλύπτει γεωγραφικά το ανατολικό τμήμα του νομού Τρικάλων. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη ποικιλία στους τύπους της βλάστησης, που προκύπτει τόσο από τα φυσιογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής (μεγάλο υψομετρικό εύρος από 90-1380μ) όσο και από τη μακρόχρονη χρήση της περιοχής από τον άνθρωπο.

    Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη εναλλαγή δασωμένων εκτάσεων, με μεγάλες ανοικτές περιοχές, ομαλό ανάγλυφο αλλά και βραχώδεις εξάρσεις.

    Το κλίμα είναι υπο-μεσογειακό, με ζεστά καλοκαίρια και δριμείς χειμώνες.

    Η περιοχή είναι επίσης σημαντικότατος βιότοπος για το λύκο, η παρουσία του οποίου εκεί είναι μόνιμη και η αναπαραγωγή του συστηματική.

    Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχει επανεμφανισθεί και αναπαράγεται, έπειτα από απουσία πολλών δεκαετιών, και η αρκούδα.

    Ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε συστηματικά με τις περιοχές NATURA 2000 των Τρικάλων και παρήγαγε ένα συγκεκριμένο και απτό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στις ορεινές αυτές περιοχές που χρήζουν ειδικής προστασίας είναι η Αναπτυξιακή Τρικάλων, όπως επισημαίνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της, Παναγιώτης Πάτρας.

    [06] Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο

    Με άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 94,26 μονάδες, σε ποστοστό 1,05%, και διαμορφώθηκε στις 9.038,74 μονάδες, έπειτα από υποχώρηση κατά 7,5% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 August 2011 - 6:29:45 UTC