Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο
  • [02] Νέα πολύνεκρη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ στη Χάμα με 50 νεκρούς
  • [03] Αιματολογικό τεστ DNA αποκαλύπτει το φύλο του παιδιού την 7η εβδομάδα κύησης
  • [04] Συμφωνία για το πακέτο μέτρων οικονομικής εξυγίανσης στην Κύπρο
  • [05] Μειώθηκαν 8,6% οι επισκέπτες των μουσείων

  • [01] Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο

    Άγκυρα, Τουρκία 10/08/2011 11:22 (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α.Α.)

    Τουρκία: Μεταμόσχευση μήτρας από Τούρκους χειρουργούς σε νεαρή ασθενή

    Τούρκοι χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στον κόσμο, στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Άκντενιζ στην επαρχία της Αττάλειας.

    Ο καθηγητής Ισραφίλ Κιούρτσεπχε, πρύτανης του Πανεπιστημίου Άκντενιζ, δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου πως "μια ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή της πλαστικής χειρουργικής αποκατάστασης Ομέρ Οζκάν πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση σε ασθενή 21 ετών".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέμβαση ήταν επιτυχής και η ασθενής αναρρώνει με ταχείς ρυθμούς.

    Πλέον, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Άκντενιζ, σύμφωνα με τον πρύτανη, ετοιμάζονται για ένα νέο εγχείρημα, αυτό της μεταμόσχευσης προσώπου.

    [02] Νέα πολύνεκρη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ στη Χάμα με 50 νεκρούς

    Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο συριακός στρατός επιτέθηκε σε προάστια της πόλης Χάμα, στην κεντρική Συρία.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οκτώ παιδιά.

    Η Χάμα έχει γίνει εδώ και εβδομάδες επίκεντρο των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μεταδίδει ότι ο συριακός στρατός εξαπολύει επιδρομές στη Ντέιρ αλ Ζορ στη βορειοανατολική Συρία, προβαίνοντας σε μαζικές συλλήψεις στις συνοικίες αλ Κάσουρ και αλ Άρντι.

    Το αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, ανέφερε ότι ίλες αρμάτων μάχης κινούνταν στη συνοικία αλ Άρντι.

    Περίπου 34 πολίτες, περιλαμβανομένων 11 παιδιών, σκοτώθηκαν χθες στη Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με την οργάνωση Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

    Συνολικά εκτιμάται ότι 1.730 πολίτες και 406 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Συρία στα μέσα του Μαρτίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Είναι δύσκολο να επαληθευτούν τα στοιχεία αυτά, καθώς οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στα περισσότερα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις περισσότερες διεθνείς οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

    [03] Αιματολογικό τεστ DNA αποκαλύπτει το φύλο του παιδιού την 7η εβδομάδα κύησης

    Ένα απλό τεστ που αναλύει το DNA του παιδιού στο αίμα της εγκύου μητέρας, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια (95% έως 99%) ήδη από την έβδομη εβδομάδα της κύησης το φύλο του μωρού, χωρίς να δημιουργεί κανένα κίνδυνο για το έμβρυο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το αιματολογικό-γενετικό τεστ μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα από το υπερηχογράφημα, το οποίο είναι συνήθως ακριβές κατά την 11η έως 14η εβδομάδα της κύησης (δηλαδή περίπου στο τέλος του πρώτου τριμήνου).

    Η μελέτη (μετα-ανάλυση) όλων των έως τώρα ερευνών πάνω στο ζήτημα αυτό δείχνει ότι η νέα μέθοδος ανάλυσης του DNA του παιδιού μέσω του μητρικού αίματος είναι πιο ακριβής από τα τεστ ούρων (ακρίβεια μόνο 41%) και τα υπερηχογραφήματα, ενώ είναι πιο ασφαλής από την αμνιοκέντηση, η οποία απαιτεί λήψη υγρού από τον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο, πράγμα που συνεπάγεται ένα μικρό κίνδυνο αποβολής (γύρω στο 1%). Έτσι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο μέλλον αυτά τα νέου τύπου μη επεμβατικά τεστ θα γνωρίσουν μεγάλη εξάπλωση, είτε για λόγους αδημονίας και περιέργειας από την πλευρά των γονιών, είτε για ιατρικούς λόγους.

    Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Νταϊάνα Μπιάνκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ταφτς, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έθεσε στο μικροσκόπιο και συνέκρινε 57 επιστημονικές δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν περίπου 6.500 κυήσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το νέο τεστ υπερτερεί σε ακρίβεια των άλλων τεχνικών (98% ακριβές αν πρόκειται για αγόρι και 94,8% για κορίτσι).

    Ήδη αρκετές χώρες στην Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία κ.α.), αλλά όχι οι ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να προσφέρουν τη νέα διαγνωστική μέθοδο στις εγκύους, ενώ μερικές εταιρίες (όπως η Consumer Genetics) πωλούν σχετικά τεστ απευθείας στους καταναλωτές μέσω διαδικτύου, αν και δεν είχαν σημαντική απήχηση ως τώρα γιατί δεν ήταν βεβαιωμένη η ακρίβειά τους.

    Το τεστ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες που πάσχουν από κληρονομικές διαταραχές όπως η αιμοφιλία. Από την άλλη, ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχία μήπως (ιδίως σε ορισμένες πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου τα αγόρια προτιμώνται από τα κορίτσια) γίνει κακή χρήση του νέου τεστ, με συνέπεια να αυξηθούν οι εκτρώσεις παιδιών που δεν έχουν το επιθυμητό φύλο. «Αν οι γονείς χρησιμοποιήσουν το τεστ για να μάθουν το φύλο του εμβρύου και μετά να τερματίσουν την εγκυμοσύνη ανάλογα με το αποτέλεσμα (του τεστ), αυτό θα ήταν πρόβλημα. Ας θυμηθούμε ότι το φύλο δεν είναι ασθένεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η γυναικολόγος δρ Μέρι Ρόσερ του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης.

    Το τεστ αναζητά στο μητρικό αίμα μικρά τμήματα του χρωμοσώματος Υ που προσδιορίζει το αρσενικό φύλο και υπάρχει μόνο στους άνδρες. Αν αυτό βρεθεί, σημαίνει ότι το έμβρυο είναι αγόρι, αλλιώς, αν δεν βρεθούν ίχνη του χρωμοσώματος Υ, θα γεννηθεί κορίτσι. Πριν την έβδομη εβδομάδα της κύησης, το νέο τεστ έχει ακρίβεια περίπου 75% για τα αγόρια, η οποία αυξάνεται σημαντικά σε 95% την έβδομη εβδομάδα έως 99% την 20ή.

    [04] Συμφωνία για το πακέτο μέτρων οικονομικής εξυγίανσης στην Κύπρο

    Χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τους ηγέτες των τριών κυριοτέρων συντεχνιών της Κύπρου κατέληξε σε συμφωνία επί του πακέτου μέτρων οικονομικής εξυγίανσης, που αναμένεται να σταλεί στη Βουλή αργότερα εντός της ημέρας.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, η συμφωνία περιλαμβάνει ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές για εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, με κυριότερο μέτρο τη σταδιακή κατάργηση των επαγγελματικών σχεδίων συνταξιοδότησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την άμεση ένταξη των νεοεισερχομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Στόχος είναι να απομείνει ένα μόνο συνταξιοδοτικό Ταμείο, από το οποίο θα συνταξιοδοτούνται όλοι με τα ίδια κριτήρια, ενώ οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους για τη συνταξιοδότησή τους, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

    Ωστόσο, η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλα Παπαδόπουλο.

    [05] Μειώθηκαν 8,6% οι επισκέπτες των μουσείων

    Μείωση των επισκεπτών των μουσείων σε ποσοστό 8,6% σημειώθηκε τον μήνα Απρίλιο 2011 καθώς επίσης και μείωση των εισπράξεων κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στους αρχαιολογικούς χώρους αντίθετα παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 13,8% καθώς και αύξηση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 12,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

    Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011 σημειώθηκε μείωση 19,4% στους επισκέπτες των μουσείων καθώς και μείωση 18,7% τις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Αύξηση εμφανίζεται στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011. Επίσης, παρατηρείται αύξηση 8,4% στους επισκέπτες και αύξηση 8,6% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 August 2011 - 10:29:51 UTC