Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, έστειλε ο Στ. Λαμπρινίδης από την Ιμβρο
  • [02] Ουρές χιλιομέτρων στην Αμφιλοχία, ομαλοποιείται η κίνηση στο Ρίο
  • [03] «Αν υπήρχαν τα ευρωομόλογα, θα είχαν εγγυηθεί την σταθερότητα των χρηματιστηρίων», δηλώνει ο Τζ. Τρεμόντι
  • [04] Σύμφωνα με τα νέα μέτρα στην Ιταλία, θα καθυστερεί το εφ' άπαξ, ενώ τίθεται σε κίνδυνο ο 13ος μισθός
  • [05] Παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα-μαϊμού, δηλώνει ο Μανώλης Όθωνας

  • [01] Μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, έστειλε ο Στ. Λαμπρινίδης από την Ιμβρο

    «Ήρθα εδώ, πρωτίστως, για να πέμψω, για άλλη μία φορά, ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του λαού της Ελλάδας και του λαού της Τουρκίας. Αυτή είναι η ελπίδα, αυτό είναι το μέλλον και γι΄αυτό εργαζόμαστε όλοι και θα πρέπει να εργαζόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, σε κλίμα συγκίνησης, κατά την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της ελληνικής διπλωματίας στην Ιμβρο, με αφορμή τις εκδηλώσεις τιμής που αποδόθηκαν στον Ιμβριο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    «Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε», είπε ο κ. Λαμπρινίδης, χαιρετίζοντας τον Πατριάρχη. Για να προσθέσει, ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα» προαναγγέλλοντας τη σύνοδο του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας το Φθινόπωρο.

    «Σε αυτό έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας που γίνεται με προσεκτικά βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε η βελτίωση του κλίματος, που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια, να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας κατά την επόμενη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, το οποίο θα συνέλθει το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των σχέσεων, μίλησε για τη συνεπή στήριξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας με έμφαση: «Το μέλλον σας ως Ιμβρίων Τούρκων πολιτών είναι στην Ευρώπη. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων, θα είναι καλή για την Ελλάδα, για την Τουρκία και για ολόκληρη την περιοχή μας. Θα είναι καλή για τους λαούς μας».

    Ζήτησε επίσης από τους ομογενειακούς φορείς και τις τοπικές αρχές «να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και στην επίλυση των προβλημάτων σας», τα οποία «έχουν καταγραφεί και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα», προκειμένου «όλα αυτά που συνιστούν την κοινή μας μνήμη στην Ίμβρο να διατηρηθούν και να ξαναζωντανέψουν, όπως ξαναζωντανεύουν σήμερα με την επίσκεψη τόσων απόδημων Ιμβριωτών στο αγαπημένο τους νησί».

    Καλωσορίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε τη χαρά του για «τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό», στην οποία βελτίωση, όπως είπε, «έρχεσθε να συμβάλετε και να την επαυξήσετε ως νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και σε αυτή σας την επιδίωξη και την προσπάθεια, ευχόμεθα, ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ίμβριοι και Τενέδιοι, πλήρη επιτυχία».

    [02] Ουρές χιλιομέτρων στην Αμφιλοχία, ομαλοποιείται η κίνηση στο Ρίο

    Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει τα αυτοκίνητα σε Αμφιλοχία και Ρίο, λόγω της μεγάλης κίνησης των αυτοκινήτων, που έχει προκαλέσει η μεγάλη έξοδος του Δεκαπενταύγουστου.

    Ειδικότερα, στον κόμβο της Αμφιλοχίας, το μποτιλιάρισμα είναι μήκους οκτώ χιλιομέτρων, λόγω της κυκλικής πορείας του δρόμου.

    Επίσης, πριν τα διόδια του Ρίο, η ουρά των αυτοκινήτων ξεπερνούσε πριν λίγο τα δύο χιλιόμετρα, αλλά η κίνηση βαίνει προς εξομάλυνση.

    Οι εκδρομείς χρειάζεται να οπλιστούν με υπομονή, αφού ενδέχεται να μην αποφύγουν την ταλαιπωρία, καθώς αυξημένη είναι η κίνηση σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας.

    [03] «Αν υπήρχαν τα ευρωομόλογα, θα είχαν εγγυηθεί την σταθερότητα των χρηματιστηρίων», δηλώνει ο Τζ. Τρεμόντι

    Σε νέα συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε σήμερα, για να παρουσιάσει αναλυτικά το περιεχόμενο των έκτακτων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ο ιταλός υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τόνισε, ότι «αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων». Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους σχολιαστές, ότι δεν θα χρειαζόταν η έγκριση νέων έκτακτων μέτρων.

    Ο ιταλός «υπερυπουργός οικονομικών», πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ανοδική πορεία των σπρεντς, ξεκίνησε από το Φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».

    Σε ότι αφορά, τις άμεσες εξελίξεις, ο Τρεμόντι θεωρεί ότι «υπάρχει μεγάλη αναμονή για την γαλλο-γερμανική διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας, διότι έχουμε την εντύπωση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Ευρώπη και υπέρ της Ευρώπης. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά ένα τεράστιο ποσοστό της Ευρώπης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου».

    Αναφερόμενος, τέλος, στις λεπτομέρειες των μέτρων συνολικού ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την επόμενη διετία, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου οικονομικών, αποσαφήνισε ότι «θα καταργηθούν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί που μετρούν λιγότερους από εβδομήντα υπαλλήλους». Ο δε υπουργός εργασίας Μαουρίτσιο Σακκόνι τόνισε ότι «τα μέτρα δίνουν την δυνατότητα να καταργηθούν οι κατώτερες προκαθορισμένες αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και ο νόμος που απαγορεύει τις απολύσεις χωρίς βάσιμη αιτία». Οι δυο αυτές παρεμβάσεις, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κεντροαριστερού συνδικάτου Fiom -Cgil, το οποίο έκανε γνωστό ότι «θα αρχίσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πανιταλική απεργία».

    Σε ότι αφορά, δε, τις περικοπές των απολαβών και των εξόδων των πολιτικών, στο εξής όλοι οι βουλευτές, γερουσιαστές, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, «για τα αεροπορικά τους ταξίδια θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά την πρώτη θέση, ενώ, σε περίπτωση που διατηρούν και άλλη, παράλληλη, επαγγελματική δραστηριότητα, εκτός από το πολιτικό τους αξίωμα, θα χάνουν σχεδόν το 50% του μισθού τους».

    [04] Σύμφωνα με τα νέα μέτρα στην Ιταλία, θα καθυστερεί το εφ' άπαξ, ενώ τίθεται σε κίνδυνο ο 13ος μισθός

    Η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, αφορά άμεσα και τους δημοσίους υπαλλήλους, φέρνοντας δυο σημαντικές αλλαγές: όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, εργάζονται σε τομείς και υπηρεσίες που δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις δαπάνες τους, ενδέχεται, αν καταστεί αναγκαίο, να «χάσουν τον δέκατο τρίτο μισθό», προς έμμεση ενίσχυση των κρατικών ταμείων.

    Σε ότι αφορά, δε, τους εργαζόμενους που αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν, στο εξής, θα πρέπει να περιμένουν δυο χρόνια, μέχρι να τους καταβληθεί το «εφάπαξ» που τους αναλογεί.

    Πρόκειται να αυξηθούν, επίσης, οι φόροι επί των καπνών και των νόμιμων, τυχερών παιχνιδιών.

    Όπως τονίζουν, παράλληλα, οι σχολιαστές, τα μέτρα αφήνουν ανοικτή την δυνατότητα πιο εύκολων απολύσεων -με μεγαλύτερες όμως αποζημιώσεις- και της υπογραφής ξεχωριστών συμβάσεων ανάμεσα σε εργοδότες και συνδικάτα, ανάλογα με την επιχείρηση, την περιοχή στην οποία βρίσκονται και τις όποιες, ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής.

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, κατέστησε ήδη σαφές, όμως, ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις απολύσεις οι οποίες δεν στηρίζονται σε βάσιμη και αποδεδειγμένη αιτία». Σε ό,τι αφορά τις περικοπές εξόδων των πολιτικών και του όλου πολιτικού συστήματος, πρόκειται να αγγίξουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατάργηση πενήντα τεσσάρων χιλιάδων θέσεων κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνεπάγεται την απάλειψη τριάντα οκτώ περιφερειών και χιλίων πεντακοσίων δήμων, με λιγότερους από χίλιους κατοίκους, που θα εκπροσωπούνται μόνο από τον δήμαρχο.

    Όπως τονίζουν σήμερα οι σχολιαστές, μένει ανοικτή, προς εξακρίβωση, μια σειρά κύριας σημασίας, θεμάτων: κατά πόσον τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά και θα καταφέρουν, όντως, να μηδενίσουν την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ μέχρι το 2013, αν η Λέγκα του Βορρά και η εκλογική της βάση, θα μπορέσουν να δεχθούν την ουσιαστική αυτή αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πόσο έντονα θα αντιδράσουν τα συνδικάτα, σε ενδεχόμενη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

    Ο «Καβαλιέρε» ελπίζει ακόμη να μπορέσει να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2012, χωρίς να έχει δυσαρεστήσει «ανεπανόρθωτα» στο μεταξύ, τους ψηφοφόρους του. Υπό τις σημερινές συνθήκες, όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα καταφέρει, όντως, να υλοποιήσει το στρατηγικό του σχέδιο που μπορεί να είναι και ο τελευταίος, μεγάλος στόχος, της πολιτικής του δράσης.

    [05] Παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα-μαϊμού, δηλώνει ο Μανώλης Όθωνας

    Τον προβληματισμό του για το αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας εξέφρασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, με δηλώσεις του στον «Sentra». «Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για να υπάρχουν προβληματισμοί αν πρέπει να ξεκινήσει υπό αυτές τις προϋποθέσεις το πρωτάθλημα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ήδη φαινόμενα αθλητικής βίας στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση (σ.σ. της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα), υπάρχει το κοινό αίσθημα ότι δεν υπάρχει στους θεσμούς του ποδοσφαίρου η βούληση ή η ικανότητα να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εξυγίανσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και συνέχισε:

    «Θα είναι δυσκολότερη η εξασφάλιση ασφαλών όρων διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Τα πράγματα γίνονται εκρηκτικά όταν προστεθεί η αίσθηση ότι παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα-μαϊμού, αφού μετά την αποκάλυψη των πρόσφατων σκανδάλων επαναλαμβάνω ότι τα όργανα διοίκησης του ποδοσφαίρου δεν τολμούν ή δεν μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι μπαίνει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων που θα ληφθούν αυτή η διάσταση πρέπει να συνεκτιμηθεί πολύ σοβαρά. Τουλάχιστον από την δική μας πλευρά θα τεθεί και ελπίζω ότι το υπόλοιπο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι τέλους του μήνα, θα καθησυχάζει ή θα δημιουργεί μια άλλη αίσθηση που θα αμβλύνει αυτή την ανησυχία».

    Καταλήγοντας, ο κ. Όθωνας δήλωσε ότι δεν έχει συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο το ενδεχόμενο αναβολής του πρωταθλήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 August 2011 - 12:29:44 UTC