Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Ραγκούσης : " Όταν λέμε απελευθέρωση, εννοούμε απελευθέρωση"
  • [02] Η ανεργία σε πρώτο πλάνο
  • [03] Στους πέντε οι νεκροί από την κατάρρευση σκηνής σε υπαίθριο συναυλιακό χώρο, στις ΗΠΑ

  • [01] Γ. Ραγκούσης : " Όταν λέμε απελευθέρωση, εννοούμε απελευθέρωση"

    \" Όταν λέμε απελευθέρωση, εννοούμε απελευθέρωση. Με κανόνες, διαφάνεια και δικαιοσύνη\" , τονίζει για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του στη ?REAL NEWS?. Θα υπάρξουν κανόνες, κανόνες όμως απελευθέρωσης και όχι προσχήματα ή πληθυσμιακά τεχνάσματα, όπως ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί, για να μην αλλάξει τίποτα\" επισημαίνει.

    Ο κ. Ραγκούσης απορρίπτει το επιχείρημα του \"κορεσμού\" του επαγγέλματος, αναφέροντας ότι \"αυτό το ίδιο εμπεριέχει την σοφιστεία και την επιπολαιότητα του επιχειρήματος: Γιατί ποιος θα ήθελε να επενδύσει κεφάλαια, να προβεί σε έξοδα και να αναλώσει τη ίδια του την εργασία σε ένα κορεσμένο χώρο, που δεν έχει να του προσφέρει τίποτα;\" ερωτά.

    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για προσωπική του πολιτική. \"Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων συνιστά κορυφαία επιλογή της κυβέρνησής μας, προγραμματική μας δέσμευση και πάνω απ? όλα εθνική ανάγκη για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση, την τόνωση της απασχόλησης και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς\".

    Επίσης, τονίζει ότι \"είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι το άνοιγμα του επαγγέλματος του ταξί μέσα στο καλοκαίρι δεν ήταν προσωπική μου απόφαση, αλλά ρητή πρόβλεψη του νόμου που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από τον Φεβρουάριο του 2011. Ένας νόμος ο οποίος προβλέπει απελευθέρωση και όχι προστασία κάποιων σημερινών αδικαιολόγητων προνομιών\".

    Επισημαίνει ότι \"εξαίρεση, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, από τη απελευθέρωση προβλέπεται μόνο για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι προφανές ότι επιτακτικό δημόσιο συμφέρον συνιστά η απελευθέρωση με κανόνες, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση με όρους διαφάνειας, και όχι η διατήρηση ενός καθεστώτος κλειστής και μαύρης αγοράς. Και στη Βουλή, που ότι γράφει δεν ξεγράφει, όπως πάντα, όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, πρωτίστως απέναντι στην κοινωνία\" υπογραμμίζει.

    Για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. \"Χωρίς την κάλυψη και την ενθάρρυνση του, ποτέ δεν θα μπορούσε ο πρόσφατα διορισμένος από τον κ. Σαμαρά επικεφαλής του Συνδικαλιστικού της Νέας Δημοκρατίας να αθετήσει τη συμφωνία διαλόγου στην οποία οι ιδιοκτήτες είχαν καταλήξει με το υπουργείο. Σας υπενθυμίζω δε ότι, ενώ στις 13 Ιουλίου υπέβαλαν τις προτάσεις τους γραπτώς, δυο μέρες μετά ξεκίνησαν απρόκλητα και αναιτιολόγητα την απεργία τους, πριν καν το υπουργείο τους απαντήσει\".

    Τέλος, δηλώνει ότι ο τόπος δεν έχει ανάγκη από πρόωρες εκλογές, αλλά \"ένταση της προσπάθειας, πίστη και ευλαβική προσήλωση στους εθνικούς στόχους\" για την έξοδο από την κρίση.

    [02] Η ανεργία σε πρώτο πλάνο

    Στην εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης, θα ρίξει το βάρος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των ανέργων μετά το φθινόπωρο.Αύξηση, η οποία ακολουθεί σχεδόν πάντοτε το τέλος της τουριστικής περιόδου.

    Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ποσοστό ανεργίας, το Μάιο του 2011, ανήλθε σε 16,6%, έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει εκφράσει την ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι "ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας για τη χώρα μας" σε σχέση με την ανεργία την οποία χαρακτήρισε ως "το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε".

    Η αύξηση της ανεργίας επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά των Ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, αυξάνει τις απώλειες για το ΙΚΑ κατά 300 εκατ. ευρώ ή 450 εκατ. ευρώ αν συνυπολογισθούν τα επιδόματα ανεργίας. Ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει απώλεια περίπου 115 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    Η κυβέρνηση απαντά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και τον επανασχεδιασμό της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.

    Το σχέδιο συζητήθηκε στις 3 Αυγούστου στην Κυβερνητική Επιτροπή και την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

    Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογισθεί από 2,7 έως 3,9 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα ωφεληθούν τουλάχιστον 600.000 άτομα.

    Ο όλος σχεδιασμός βασίζεται στον επανασχεδιασμό και την ανακατανομή των πόρων μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων και το συντονισμό των δράσεων ώστε να ενισχυθεί η απορρόφηση των κονδυλίων και η αποτελεσματικότητα.

    Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων, ενώ οι πόροι θα προέλθουν κατά 55% από το ΕΣΠΑ και κατά 45% από εθνικούς πόρους.

    Το κύριο πρόγραμμα αφορά 55.000 ανέργους με 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης σε κοινωφελή έργα, μηνιαίο μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

    Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος επεκτείνεται μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2012.

    Τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, που έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, έχουν αποδώσει τη διατήρηση σχεδόν 296.000 θέσεων εργασίας και την ένταξη 82.000 ανέργων ενώ η διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό, απέδωσε κατά το προηγούμενο έτος 54.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

    Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η φοίτηση κατά το προηγούμενο έτος στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων, 11.500 σπουδαστών στις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε ειδικότητες που εμφανίζουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

    [03] Στους πέντε οι νεκροί από την κατάρρευση σκηνής σε υπαίθριο συναυλιακό χώρο, στις ΗΠΑ

    Ο απολογισμός τους δυστυχήματος από την κατάρρευση, το βράδυ του Σαββάτου, μιας σκηνής όπου θα δινόταν συναυλία μουσικής κάντρι σε υπαίθριο χώρο στην Πολιτεία Ιντιάνα, στις βόρειες ΗΠΑ, αυξήθηκε σήμερα σε 5 νεκρούς και 45 τραυματίες, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιντιανάπολις. Ενώ είχε εκδοθεί προειδοποίηση για καταιγίδα μόλις πριν από την έναρξη της συναυλίας, μια βίαιη ριπή ανέμου προκάλεσε την κατάρρευση της σκηνής γύρω στις 21:00 τοπική ώρα.

    Το συγκρότημα \"Σούγκαρλαντ\" εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τις οικογένειές τους σε μήνυμά του στο Twitter.

    Ο συναυλιακός χώρος του Hoosier Lottery Grandstand, με 15.000 θέσεις αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα με μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 August 2011 - 18:29:46 UTC