Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο μητροπολίτης Ζακύνθου αποχωρεί από το αρχιερατικό αξίωμα
  • [02] Έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις βαθμολογήσεις της S&P
  • [03] Η Ρωσία έχασε επαφή με ισχυρό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο
  • [04] Λαχανικά και γαλακτοκομικά καταπολεμούν τα εγκεφαλικά
  • [05] Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των εκπτώσεων και στην Ιταλία
  • [06] Πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου
  • [07] Ο βαθμός της Γαλλίας είναι σταθερός στο "AAA", σύμφωνα με τον Standard & Poor's
  • [08] Μικροτσίπ επιτρέπει στους υπολογιστές να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους
  • [09] Οι σκύλοι οσφραίνονται και τον καρκίνο των πνευμόνων!

  • [01] Ο μητροπολίτης Ζακύνθου αποχωρεί από το αρχιερατικό αξίωμα

    Μια απόφαση που, όπως λέει, είχε λάβει χρόνια πριν, ανακοίνωσε ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο οποίος αποχωρεί από το αρχιερατικό αξίωμα έπειτα από αρκετές δεκαετίες προσφοράς στην Εκκλησία.

    Την απόφασή του αυτή την ανακοίνωσε πρώτα κατά τη σύναξη του κλήρου της Ζακύνθου που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 35 χρόνων από την χειροτονία του.

    Όπως δήλωσε, ωστόσο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφασή του αυτή είχε παρθεί πριν από αρκετά χρόνια. "Υπήρξαν πολλές φωνές που προσπάθησαν να την αλλάξουν. Δεν ανταποκρίθηκα στα κελεύσματα των φίλων- υψηλόβαθμων και μη- γιατί αυτή η απόφαση ήταν συνειδητή και όχι αναγκαστικά από κάποια αίτια", τόνισε.

    Σημείωσε δε πως κανείς δεν είναι μόνιμος σε αυτή τη ζωή ή τη θέση που του εμπιστεύεται η Εκκλησία ή η Πολιτεία. "Νομίζω ότι είναι ανάγκη, έγκαιρα ο καθένας και με νηφαλιότητα, να αποχωρίζεται από ό,τι είναι προσωρινό σε αυτή γη. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία η απόφαση να μην υπαγορεύεται από κάποια ανάγκη ή πίεση. Να αποτελεί καθαρή επιλογή. Σημασία έχει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με σώφρονα λογισμό. Χαίρομαι που ο Θεός μου χάρισε ηλικία και λογική για να υλοποιήσω την απόφαση αυτή", κατέληξε.

    Ο μητροπολίτης Ζακύθου Χρυσόστομος φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια στο μοναχικό βίο, καθώς χειροτονήθηκε διάκος στη Μονή του Σινά το 1961.

    [02] Έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις βαθμολογήσεις της S&P

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά, αν ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's βαθμολόγησε με μη αρμόζοντα τρόπο δεκάδες ομόλογα που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια, κατά τα χρόνια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times και αναδημοσιεύει το Ρόιτερ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα ξεκίνησε πριν ο οίκος υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ- στις αρχές του Αυγούστου. Στην έρευνά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητά περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι αναλυτές του οίκου ήθελαν να δώσουν χαμηλότερη αξιολόγηση σε ομόλογα, αλλά παρακάμφθηκαν από τα ανώτατα στελέχη του S&P, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι είναι ασαφές, αν η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά και τους άλλους δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τον Moody's και τον Fitch.

    [03] Η Ρωσία έχασε επαφή με ισχυρό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο

    Η Ρωσία έχασε σήμερα την επαφή με έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, τον Express-AM4, που εκτοξεύθηκε τη νύκτα και δεν έχει τεθεί σε τροχιά, δήλωσε πηγή της διαστημικής βιομηχανίας προς το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    "Η ώρα που προβλεπόταν να γίνει η αποσύνδεση του δορυφόρου από τον πύραυλο -10:38 ώρα Μόσχας (09:38 ώρα Ελλάδας)-- έχει ήδη περάσει. Τα συστήματα ραντάρ δεν βλέπουν το δορυφόρο στην προκαθορισμένη τροχιά. Δεν εκπέμπει σήμα", υπογράμμισε η πηγή.

    Εκπρόσωπος της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή, λέγοντας ότι "αναμένει δεδομένα" για την κατάσταση.

    Ο δορυφόρος αυτός, "ο πιο ισχυρός τηλεπικοινωνιακός του τύπου αυτού", σύμφωνα με το διαστημικό κέντρο Χρουνιτσόφ, εκτοξεύθηκε σήμερα από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με ένα πύραυλο Proton.

    Ο δορυφόρος, ο οποίος ζυγίζει λίγο περισσότερο από 5 τόνους και έχει διάρκεια ζωής 15 χρόνια, επρόκειτο να εξασφαλίσει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας και τηλεοπτικών αναμεταδόσεων στη Ρωσία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ εκτός από τις βαλτικές χώρες και τη Γεωργία).

    [04] Λαχανικά και γαλακτοκομικά καταπολεμούν τα εγκεφαλικά

    Ένα νέο τεστ διάγνωσης, μέσω υπερήχων, παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού των ανθρώπων εκείνων που έχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού. Εξάλλου μια άλλη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πλούσιες σε κάλιο τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών, ιδίως ισχαιμικού τύπου, που αποτελούν περίπου το 80% των συνολικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Το νέο τεστ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, παρουσιάστηκε στο περιοδικό νευρολογίας "Neurology" από ερευνητές διαφόρων χωρών με επικεφαλής τον Ράφι Τοπακιάν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βάγκνερ-Γιάουρεγκ του Λιντς της Αυστρίας. Το τεστ, που αφορά κυρίως όσους έχουν φραγμένη αρτηρία της καρωτίδας στο λαιμό και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, ξεχωρίζει όσους έχουν ανάγκη από χειρουργική επέμβαση στην καρωτίδα λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου που προκαλεί η στένωσή της, εξαιτίας συνήθως της δημιουργίας πλάκας από την υψηλή χοληστερίνη.

    Οι ερευνητές πάντως διευκρίνισαν ότι η αξιοπιστία του τεστ (που συνδυάζει δύο υπέρηχους, ένα στην αρτηρία της καρωτίδας και ένα στις αρτηρίες του ίδιου του εγκεφάλου) πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες, ενώ επίσης δύσκολη θεωρείται η σωστή ερμηνεία των υπερήχων στον εγκέφαλο.

    Μια άλλη μελέτη (μετα-ανάλυση), που συνέκρινε και επαναξιολόγησε δέκα διεθνείς έρευνες, που αφορούσαν πάνω από 200.000 ανήλικους, συμπέρανε ότι όσοι τρώνε άφθονες τροφές που περιέχουν κάλιο, όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.

    Η μελέτη, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ?Stroke?, συμπέρανε ότι κάθε αύξηση κατά 1.000 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) στην καθημερινή λήψη καλίου μειώνει κατά μέσο όρο περίπου 11% τον κίνδυνο εγκεφαλικού στα επόμενα πέντε έως 14 χρόνια.

    Το κάλιο είναι ένα χημικό στοιχείο που δρα ως ηλεκτρολύτης στον οργανισμό, διατηρώντας την ισορροπία των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα βοηθά στον έλεγχο των νεύρων και τον μυών. Το κάλιο πάντως δεν φαίνεται να βοηθά στα μη ισχαιμικά (τα αιμορραγικά) εγκεφαλικά επεισόδια, πράγμα που δεν μπορεί να ερμηνευθεί ακόμα.

    [05] Απογοητευτικά τα αποτελέσματα των εκπτώσεων και στην Ιταλία

    Σύμφωνα με τις εμπορικές ενώσεις της Ιταλίας, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων είναι σαφώς απογοητευτικά.

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι εμπορικές ενώσεις Confesercenti και Confcommercio δείχνουν ότι στην ιταλική πρωτεύουσα οι μέχρι τώρα πωλήσεις της περιόδου των εκπτώσεων σημείωσαν πτώση 20% στις κεντρικές περιοχές της Ρώμης σε σύγκριση με το 2010, και 40% στις περιφερειακές συνοικίες.

    Οι αγορές των ρωμαίων, ιδίως σε ότι αφορά τα υποδήματα και τα είδη ρουχισμού, έχουν μειωθεί στα απολύτως αναγκαία και μόνο. Είναι σίγουρα ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους στην Αιώνια Πόλη έκλεισαν χίλια καταστήματα. Ο πρόεδρος της ένωσης Confesercenti, Βάλτερ Τζανμαρία, δήλωσε στον ιταλικό τύπο ότι «η κατάσταση τον Σεπτέμβριο πρόκειται σίγουρα να επιδεινωθεί εξαιτίας και των έκτακτων μέτρων που ενέκρινε η κυβέρνηση και που πρόκειται να μειώσουν τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών. Πολλά καταστήματα δεν πρόκειται να ξανανοίξουν».

    [06] Πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Το Χρηματοστήριο Αθηνών υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:15 διαμορφώνεται στις 997,89 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,27%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,711 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει σε ποσοστό 1,79%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,24% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,13 %.

    Όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται πτωτικά και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-3,91%), της Alpha Bank (-2,89%), της Marfin Popular Bank (-2,86%), της Ελλάκτωρ (-2,83%), του ΟΤΕ (-2,35%).

    Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο καταγράφουν μόνο οι δείκτες των Ασφαλειών (+2,38%) και των Χημικών (+1,06%).

    Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών(-2,56%), του Πετρελαίου (-2,31%) και των Τραπεζών (-1,40%).

    Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, 36 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

    [07] Ο βαθμός της Γαλλίας είναι σταθερός στο "AAA", σύμφωνα με τον Standard & Poor's

    Ο Standard & Poor\'s έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Γαλλίας να διατηρήσει τη διαβάθμιση AAA, ανακοίνωσε σήμερα η Καρόλ Σιρού, πρόεδρος για την γαλλόφωνη Ευρώπη του οίκου αξιολόγησης.

    \"Ο βαθμός της Γαλλίας είναι σταθερός στο \"AAA\" , αυτό ισχύει από το 1975\", δήλωσε η Καρόλ Σιρού στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. \"Είμαστε βέβαιοι για την αξιολόγηση αυτή\", είπε, αρνούμενη να σχολιάσει τις φήμες που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, ορισμένες από τις οποίες έκαναν λόγο για επικείμενη υποβάθμιση οδηγώντας σε πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Οι φήμες αυτές ανάγκασαν τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης τον Moody\'s Investors Service και τον Fitch Ratings να επαναλάβουν ότι διατηρούν σταθερά τη Γαλλία στη διαβάθμιση AAA.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του Standard & Poor\'s Τζον Τσάμπερς επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Γαλλία διαθέτει \"μία συγκροτημένη δημοσιονομική πολιτική\" που δικαιολογεί τη διαβάθμιση AAA με σταθερή προοτπική.

    [08] Μικροτσίπ επιτρέπει στους υπολογιστές να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους

    Ο αμερικανικός όμιλος πληροφορικής IBM ανακοίνωσε ότι τελειοποίησε ένα επαναστατικό μικροτσίπ που αντιγράφει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών ικανών να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

    Αυτός ο νέος τύπος ηλεκτρονικού υπολογιστή θα καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα είναι πολύ πιο συμπαγής απ\' ό,τι οι σημερινές συσκευές.

    \"Οι \'γνωστικοί\' υπολογιστές κατασκευασμένοι με αυτούς τους μικροεπεξεργαστές δεν θα είναι προγραμματισμένοι με τον ίδιο τρόπο που είναι σήμερα οι παραδοσιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι υπολογιστές αυτοί θα μαθαίνουν μάλλον από τις εμπειρίες τους, θα συσχετίζουν, θα επεξεργάζονται υποθέσεις και θα θυμούνται --και θα μαθαίνουν-- αποτελέσματα, μιμούμενοι έτσι την πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκέφαλου\", προσθέτει η IBM.

    [09] Οι σκύλοι οσφραίνονται και τον καρκίνο των πνευμόνων!

    Τα σκυλιά μπορούν να αξιοποιηθούν από τους γιατρούς για να μυρίσουν στην κυριολεξία τον καρκίνο των πνευμόνων στην αναπνοή των ασθενών, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει υποθέσεις και θεωρίες, που είχαν για πρώτη φορά κυκλοφορήσει στο τέλος της δεκαετίας του ΄80.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Θόρστεν Βάλες του Νοσοκομείου Schillerhoehe, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό ιατρικό περιοδικό ?European Respiratory Journal?, σύμφωνα με το BBC, κάνοντας πειράματα με τέσσερις εκπαιδευμένους σκύλους (δύο γερμανικούς ποιμενικούς, ένα αυστραλιανό ποιμενικό και ένα λαμπραντόρ), διαπίστωσαν ότι τα ζώα ήσαν σε θέση να κάνουν σωστή διάγνωση των όγκων στο 71% των καρκινοπαθών.

    Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμα ποια ακριβώς χημική ουσία (ή ποιες ουσίες) οι σκύλοι μυρίζουν στην ανάσα των ασθενών. Η κατανόηση αυτή θεωρείται αναγκαία, αν πρόκειται να προωθηθεί ένα καινοτομικό πρόγραμμα διάγνωσης, πράγμα πάντως που -κατά τους ερευνητές- απέχει ακόμα πολύ από την πραγματοποίησή του. Το πιο πιθανό είναι να αξιοποιηθούν οι γνώσεις αυτές για να δημιουργηθούν ηλεκτρονικές «μύτες», που θα ανιχνεύουν τα ίδια χημικά με αυτά που μυρίζει και ο σκύλος.

    Από το 1989 μέχρι σήμερα, διάφορες μελέτες έχουν προσφέρει ενδείξεις ότι οι «καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου» μπορούν να μυρίσουν διάφορα είδη καρκίνου, όπως του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και του μαστού. Πιστεύεται ότι οι καρκινικοί όγκοι εκλύουν πτητικές οργανικές χημικές ουσίες, που μόνο ένας σκύλος μπορεί να ανιχνεύσει.

    Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην Ευρώπη, με πάνω από 340.000 θανάτους ετησίως και με κύριο υπαίτιο το κάπνισμα. Είναι επίσης η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και αυτό επειδή η ασθένεια δεν εμφανίζει έγκαιρα συμπτώματα, με συνέπεια συχνά η διάγνωσή της να γίνεται τυχαία και καθυστερημένα. Γι? αυτό έχει ζωτική σημασία η εύρεση νέων μεθόδων έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου.

    Δυστυχώς, όπως είπε ο Βάλες, «οι σκύλοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τη βιοχημεία της οσμής του καρκίνου», για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των επιστημόνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 August 2011 - 10:29:44 UTC