Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου
  • [02] Ζέστη με ανέμους το Σαββατοκύριακο
  • [03] Το δημοφιλές βρετανικό ποπ συγκρότημα Pulp, "προσγειώνεται" απόψε στο Terra Vibe Park
  • [04] Γιορτή του Κίτρου στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου
  • [05] Κανένας τραυματισμός, ούτε ζημιές από τον πρωινό σεισμό στην Πάτρα

  • [01] Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου

    Οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου είναι το Όσλο, η Ζυρίχη και η Γενεύη, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση της μελέτης που διεξάγει κάθε τρία χρόνια η ελβετική τράπεζα UBS για τις τιμές, τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

    Στο άλλο άκρο, οι φθηνότερες πόλεις του κόσμου είναι το Μουμπάι, η Μανίλα και το Νέο Δελχί.

    Για να καταλήξει στην κατάταξη αυτή η UBS υπολογίζει ένα "καλάθι νοικοκυράς" που περιλαμβάνει 122 αγαθά και υπηρεσίες, χωρίς τα ενοίκια, σε 73 πόλεις.

    Η ακρίβεια μετράται με βάση τις τιμές στην πόλη της Νέας Υόρκης που στη συγκεκριμένη μελέτη της αποδίδεται η τιμή "100" και είναι 14η στη λίστα.

    Το Όσλο προηγείται σε θέματα ακρίβειας έχοντας 139,1 μονάδες και έπονται η Ζυρίχη και η Γενεύη. Η Αθήνα είναι 38η στον κατάλογο.

    Όσον αφορά τους μισθούς, καμία πόλη δεν ξεπερνά τη Ζυρίχη. Λίγο χαμηλότερους μισθούς δίνει η Γενεύη και ακολουθεί η Κοπεγχάγη.

    Το Παρίσι βρίσκεται στην 24η θέση και η Αθήνα στην 33η ενώ τελευταίες κατατάσσονται το Ναϊρόμπι, η Μανίλα και το Μουμπάι.

    Τέλος, οι μισθωτοί σε Ζυρίχη, Σίδνεϊ και Λουξεμβούργο έχουν τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη με βάση. Στον τομέα αυτό η Αθήνα καταλαμβάνει την 35η θέση.

    [02] Ζέστη με ανέμους το Σαββατοκύριακο

    Υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σήμερα και αύριο, σε ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδης άνεμοι εντάσεως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για μία εξόρμηση στις κοντινές παραλίες, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει από κόσμο από νωρίς το πρωί.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται να αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια Ηπειρωτικά.

    Η ζέστη θα είναι περισσότερο αισθητή στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

    Ειδικότερα για σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 ως 32 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 22 ως 33 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 22 ως 36 στη Δυτική Ελλάδα, 24 ως 30 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

    Στα ανατολικά τμήματα των Δωδεκανήσων και στη νότια Κρήτη, η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στους 34 ως 35 βαθμούς

    Σήμερα στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει στους 32 ως 33 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη 29 ως 30 βαθμούς.

    Για αύριο αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

    [03] Το δημοφιλές βρετανικό ποπ συγκρότημα Pulp, "προσγειώνεται" απόψε στο Terra Vibe Park

    Μετά την πολυσυζητημένη συναυλία των Bon Jovi στο ΟΑΚΑ, ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα της βρετανικής σκηνής, οι Pulp, έρχονται για μία και μοναδική εμφάνιση στην Ελλάδα.

    Ύστερα από την πρόσφατη επανένωσή του, το συγκρότημα που μετράει ιστορία από το 1978, υπόσχεται να χαρίσει μία ξεχωριστή βραδιά στους Έλληνες θαυμαστές του, σήμερα στο Τerra Vibe Park, στη Μαλακάσα.

    Στην συναυλία- που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδείας τους σε Ευρώπη και Αυστραλία- θα συμμετέχουν όλα τα βασικά μέλη του γκρουπ (Nick Banks, Jarvis Cocker, Candida Doyle, Steve Mackey, Russell Senior και Mark Webber). Σύμφωνα, με ανακοίνωσή τους στη σελίδα τους στο facebook, οι Pulp θα ερμηνεύσουν κομμάτια από όλες τις περιόδους της καριέρας τους, μαζί με τις μεγάλες επιτυχίες που τους έκαναν αγαπητούς στο κοινό.

    Το βρετανικό indie pop συγκρότημα Pulp δημιούργησε το 1978 ο τραγουδιστής Jarvis Cocker, μαζί με συμμαθητές του. Την επόμενη δεκαετία ο Cocker ήταν ο μόνος που απέμεινε στο γκρουπ από τα ιδρυτικά μέλη. Πριν κυκλοφορήσει το 1991 το σινγκλ του άλμπουμ «My Legendary Girlfriend», το οποίο έγινε το σινγκλ της εβδομάδας για το περιοδικό NME, το συγκρότημα είχε αλλάξει πολλά μέλη και μουσικά στυλ. Το 1994 κυκλοφόρησε από την Island Records το LP, «His'n'Hers», το οποίο και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές. Όμως, το σινγκλ «Common People», που κυκλοφόρησε το 1995, ήταν αυτό που τελικά τους καθιέρωσε και τους έκανε αγαπητούς και στο «mainstream» κοινό. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε επτά album («It» (1983), «Freaks» (1987), «Separations» (1992), «His 'n' Hers» (1994), «Different Class» (1995), «This Is Hardcore» (1998), «We Love Life» (2001), πριν διαλυθεί οριστικά το 2002.

    Το Νοέμβριο του 2010 οι Pulp αποφάσισαν να ενωθούν ξανά για μία σειρά συναυλιών. Η πρώτη εμφάνιση τους, ήταν στο Primavera Sound Festival, στη Βαρκελώνη στις 27 Μαΐου. Είχαν να εμφανιστούν με την ίδια σύνθεση από τις 24 Αυγούστου του 1996.

    Η επανένωσή τους θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις στο χώρο της μουσικής τη χρονιά που μας πέρασε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τραγουδιστή τους, Jarvis Cocker, πάντα είχαν στο μυαλό τους μία μελλοντική συνεργασία, όμως όχι κάτι συγκεκριμένο.

    Άλλωστε, όπως αποκάλυψε ο frontman του συγκροτήματος σε δηλώσεις του στο BBC, ένα δυσάρεστο γεγονός κρύβεται πίσω από την απόφαση τους να επιστρέψουν.

    Ο θάνατος ενός κοινού τους φίλου ήταν η αφορμή να συναντηθούν ξανά καλλιτεχνικά οι Pulp. «Νομίζω πως έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο. Ξαφνικά καταλάβαμε πως δεν μπορούμε να τα παίρνουμε όλα για δεδομένα», τόνισε ο Cocker.

    Από την πλευρά του ο κιθαρίστας της μπάντας, Mark Webber δήλωσε: «Πάντα πίστευα πως πρέπει να επιστρέψουμε κάποια στιγμή, αλλά αυτός ο θάνατος επίσπευσε τις διαδικασίες».

    Η περιοδεία του συγκροτήματος θα ολοκληρωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στην Ιρλανδία.

    [04] Γιορτή του Κίτρου στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

    Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την Παγκρήτια Γιορτή του Κίτρου, που θα πραγματοποιηθεί από αύριο Κυριακή 21 μέχρι και την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο χωριό Γαρόζο, στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Την εκδήλωση διοργανώνει για 23η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου και στηρίζεται αποκλειστικά στα "χέρια" των νέων του χωριού.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή του παραδοσιακού προϊόντος, του Κίτρου και των παραγώγων του, αλλά και του χωριού Γαράζο, ένα από τα ρεθεμνιώτικα ορεινά χωριά με την πλέον μακραίωνη ιστορία και αξιοπρεπή παρουσία σε όλες τις πτυχές της παράδοσης.

    Στη φετινή Γιορτή του Κίτρου όσοι παραβρεθούν θα απολαύσουν παραδοσιακές γεύσεις, μαγειρευτά φαγητά από τη λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης, γλυκά από κίτρο, ενώ θα τους προσφερθεί και εύγευστο ρακί από κίτρο. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το κίτρο στην ελληνική γαστρονομία και παράδοση, ενώ θα παρουσιαστεί μία κιτρόπιτα 5,5 μέτρων και 100 κιλών.

    Παράλληλα θα υπάρχουν εκθέσεις όπως Αγιογραφίας & Ζωγραφικής του Νικολάου Ρουσσάκη, έκθεση χειροποίητων αντικειμένων αργυροχρυσοχοΐας του Γιώργη Παπαδάκη και έκθεση χειροποίητου κοσμήματος της Ειρήνης Κεφαλογιάννη. Οι εκθέσεις θα λειτουργούν καθημερινά καθ? όλη τη διάρκεια των 6ήμερων εκδηλώσεων, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

    Η γιορτή Κίτρου πλαισιώνεται από μια βραδιά γεμάτη μαντινάδες, ριζίτικα, Κινηματογραφική Βραδιά με την προβολή του έργου "THE KING OF MIKONOS", θεατρική βραδιά από τη Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου: "Ο Μπακαλόγατος" των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργη Πολίτη, ενώ την Παρασκευή 26 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία Κρητικής & Έντεχνης Μουσικής.

    Η γιορτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Μυλοποτάμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου ενώ όπως κάθε χρόνο η Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης θα δώσει το "παρών" στις εκδηλώσεις.

    Όλοι οι νέοι του Γαράζου, καλούν όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το Κίτρο και να αισθανθούν τις μυρωδιές και τις γεύσεις του. "Σε μία γιορτή που στο σύνολό τους την ετοιμάσαμε μόνοι μας?" όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

    Το Κίτρο, από το 1931 οπότε και δημιουργήθηκε η Ένωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια τυποποίησης προϊόντων κίτρου στην Ελλάδα, έχει βοηθήσει κατά πολύ την τοπική οικονομία στο Ρέθυμνο. Τα Κίτρα που ομοιάζουν με τεράστια κατακίτρινα λεμόνια, διαθέτουν πλούσιο άρωμα και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και στα αρτοποιεία.

    [05] Κανένας τραυματισμός, ούτε ζημιές από τον πρωινό σεισμό στην Πάτρα

    Καμία υλική ζημιά ή τραυματισμός πολίτη στην περιοχή της Αχαΐας δεν κατέγραψαν οι αρμόδιες αρχές μετά τη σεισμική δόνηση των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας), που σημειώθηκε γύρω στις 5 τα ξημερώματα

    Το επίκεντρό του ήταν 30 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πάτρας, 31 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και 17 χιλιόμετρα νότια της κοινότητας Κάτω Μαζαράκι Αχαΐας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερη περιφέρειας. Ωστόσο δεν προκλήθηκε πανικός παρ ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν εκδηλωθεί πολλοί σεισμοί και η ανησυχία του κόσμου είναι αυξημένη.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι ήταν πολύ δυνατός, είχε διάρκεια και συνοδευόταν από δυνατό ήχο.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπήρξε καμία απολύτως ζημιά.

    Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος , καθησυχάζει τους πολίτες τονίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία που υπάρχει δείχνει εκτόνωση του φαινομένου.

    " Είναι άσχετος ο σημερινός σεισμός με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, με την έννοια ότι προήλθε από μια εντελώς διαφορετική εστία και από ένα διαφορετικό ρήγμα από αυτό του Ρίου - Αντιρρίου Ναυπάκτου που είχε δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα" εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει:

    "Ο σημερινός εντοπίζεται 30 χλμ νοτιοδυτικά της Πάτρας μεταξύ Πατρών και Αμαλιάδας και είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 8ης Ιουνίου του 2008. Θυμίζω ότι ήταν 6,4, ένας ισχυρός σεισμός. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο αυτός είναι ενδεχομένως ένας αργοπορημένος ισχυρός μετασεισμός εκείνου του σεισμού. Κι αν αυτό δεν το ισχυριστούμε είναι ένας σεισμός ο οποίος εντάσσεται στη δραστηριότητα αυτού του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 2008. Από τις πρώτες αναλύσεις αυτό δείχνει".

    Στο ερώτημα εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: "Από τη συγκεκριμένη εστία από τα στοιχεία που έχω εγώ τουλάχιστον, προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παρ όλα, όπως έχω πει άλλες φορές, η εκτίμηση της εξελισσόμενης δραστηριότητας πρέπει να γίνεται με προσοχή και να είναι συνεχής".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 August 2011 - 12:29:42 UTC