Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Χ. Παμπούκης
  • [02] Πράσινο φως άπό τον πρωθυπουργό στον Γ. Ραγκούση για το θέμα των ταξί
  • [03] Α. Διαμαντοπούλου: Μεγάλο στοίχημα πλέον η εφαρμογή του νόμου
  • [04] Ψηφιακά πιστοποιητικά στο Διαδίκτυο

  • [01] Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Χ. Παμπούκης

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης.

    Από το γραφείο του κ. Παπμπούκη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.

    Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.

    Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

    Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ' αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.

    Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο".

    [02] Πράσινο φως άπό τον πρωθυπουργό στον Γ. Ραγκούση για το θέμα των ταξί

    "Πράσινο φως" στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί αναλυτικά σε κυβερνητικό επίπεδο έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος σε δημοσιογράφους.

    Ο κ. Ραγκούσης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις βασικές κατευθύνσεις του εν λόγω νομοσχεδίου σε συνεργασία που είχε μαζί του στη Βουλή.

    [03] Α. Διαμαντοπούλου: Μεγάλο στοίχημα πλέον η εφαρμογή του νόμου

    Ιστορική χαρακτηρισε η υπουργός Παιδείας τη συναίνεση που επετεύχθη χθες στη Βουλή με τα 4/5 των μελών της να ψηφίζουν το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

    Σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσε σήμερα, η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η εφαρμογή του νόμου που αρχίζει άμεσα, απο τον επόμενο μήνα.

    Η υπουργός κωδικοποιησε τις σημαντικότερες αλλαγές και συγκεκριμένα:

    -Καταργείται το άσυλο και στα Ιδρύματα θα ισχύει πλέον ότι και στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, όταν συντελούνται αξιόποινες πράξεις.

    - Οι φοιτητές δεν θα συνδιοικούν πλέον. Θα εκπροσωπούνται μεν στο Συμβούλιο Διοίκησης και την Σύγκλητο, αλλα ο πρύτανης θα εκλέγεται από σύνολο διδασκόντων.

    - Το πρόγραμμα σπουδών αυστηροποιείται. Οι φοιτητές θα εγγράφονται κάθε εξάμηνο, δεν θα υπάρχει εξέταση μαθήματος αν δεν προηγηθεί χρόνος 13 εβδομάδων διδασκαλίας. Τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν κανόνες λειτουργίας σπουδών, ενώ λαμβάνεται μέριμνα υπέρ φοιτητών, με Συνήγορο φοιτητών και φοιτητικά δάνεια.

    - Εξωτερικές προσωπικότητες στα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ.

    - Καθιερώνεται εσωτερικό "Εράσμους" στα πανεπιστήμια με τη μετακίνηση φοιτητών μέσω τμημάτων, με βάσει τις πιστωτικές τους μονάδες.

    - Εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα των πιστωτικών μονάδων στα πανεπιστήμια.

    Καθιερώνονται Έδρες στα πανεπιστήμια και τρεις βαθμίδες στα ΑΕΙ (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής).

    Ως το 2013 τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τον νέο νόμο, ενώ ως τον Αύγουστο του 2012 θα εχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης του.

    Η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη σε χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, κατά του νέου νόμου, τόνισε χαρακτηριστικά:

    'Υπάρχουν κατεστημένα που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.'Υπονομεύουν τέτοιες αποφάσεις τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και πυροδοτούν αντιδράσεις. Οι γενικόλογες ψευδείς και ανιστόρητες προσεγγίσεις δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς".

    Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο, για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

    Απαρχή για συναίνεση και σε άλλα θέματα, θεωρεί την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, ο τομεάρχης της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    «Το ότι επιτεύχθηκε, για πρώτη φορά, συναίνεση και μάλιστα στο σημαντικότερο ζήτημα, στο ζήτημα της παιδείας, κατά τη δική μου εκτίμηση θα πρέπει να είναι η απαρχή δημιουργίας μιας ευρύτερης κουλτούρας, της κουλτούρας του διαλόγου και της κουλτούρας της συναίνεσης. Να επιδιώκουμε, δηλαδή, στα μείζονα και στα σημαντικά, να βρίσκουμε αυτά τα οποία μας ενώνουν και να μην στεκόμαστε σε αυτά που μας χωρίζουν», σημείωσε ο πρώην υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    [04] Ψηφιακά πιστοποιητικά στο Διαδίκτυο

    Δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι τα ψηφιακά πιστοποιητικά ασφαλείας στο Διαδίκτυο ή πώς να τα χρησιμοποιούν για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, αλλά παρόλα αυτά αποδεικνύονται «γάτες» στο να τα παρακάμπτουν! Το παράδοξο αυτό εύρημα, που αφορά Έλληνες φοιτητές και μάλιστα έμπειρους χρήστες του ίντερνετ (ποσοστό σχεδόν 70% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για περισσότερα από πέντε χρόνια και 12% πάνω από δεκαετία), προέκυψε από έρευνα σε τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    Την έρευνα παρουσίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του ιδρύματος Δημήτρης Ζήσης, μιλώντας στο συνέδριο των πανεπιστημίων Μακεδονίας και ανατολικού Λονδίνου για την ασφάλεια του Διαδικτύου και την Ηλεκτρονική Δημοκρατία.

    Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 93%) παραδέχονται ότι έχουν έλλειψη ακόμη και βασικών γνώσεων για τα ψηφιακά πιστοποιητικά (γνωστά διεθνώς με τον όρο digital certificates), αλλά και ότι δεν γνωρίζουν τι είναι η σύνδεση SSL (αναγνωρίσιμη από το https, αντί του http, το οποίο οι χρήστες πρέπει πάντα να αναζητούν, ιδίως όταν κάνουν οικονομικές συναλλαγές, τύπου PayPal, στο Διαδίκτυο).

    Σχεδόν όλοι (98%) σημειώνουν ότι δεν έχουν ποτέ δει -ή τουλάχιστον δεν είναι σίγουροι- τέτοιο πιστοποιητικό, ενώ σε ποσοστό 91% δηλώνουν ότι ουδέποτε έχουν ελέγξει τις πληροφορίες ενός digital certificate. Παρόλα αυτά, σε σημαντικό ποσοστό, οι ερωτηθέντες επισημαίνουν ότι ξέρουν να υπερβαίνουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας και να "μπαίνουν" ούτως ή άλλως σε μη ασφαλείς σελίδες ή να "ανοίγουν" μηνύματα...

    Το "βασίλειο" των ιών

    Η τάση αυτή μπορεί, πάντως, να τους στοιχίσει πολύ ακριβά, καθώς το κακόβουλο λογισμικό στο Διαδίκτυο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε Λερναία Ύδρα: το 2010, οι υπολογιστές που μολύνθηκαν από ιούς τύπου "banking trojan" και "κλέφτες" κωδικών ασφαλείας αυξήθηκαν κατά 17%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης επιτυχίας στο ηλεκτρονικό "ψάρεμα" (το γνωστό phising) στα κοινωνικά δίκτυα ξεπερνά το 70%, ενώ το 1,3% των αποτελεσμάτων αναζήτησης στο Google φτάνουν στον χρήστη μολυσμένα από ιούς!

    «Η συνολική ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι τόσο ισχυρή, όσο ισχυρές είναι οι αποφάσεις εμπιστοσύνης (trust decisions), που λαμβάνουν οι τελικοί χρήστες, όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα ηλεκτρονικό περιεχόμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζήσης και πρόσθεσε ότι, προκειμένου να προστατεύονται από επιθέσεις, οι χρήστες πρέπει -μεταξύ άλλων- να επαληθεύουν τo όνομα τομέα (domain name) και το περιεχόμενο του ψηφιακού πιστοποιητικού, αλλά και να ελέγχουν τη διάρκεια ισχύος του.

    Ατυχώς, οι εταιρείες ανάπτυξης περιηγητών ιστοσελίδων (browsers) τείνουν, σύμφωνα με τον κ. Ζήση, να θεωρούν αυτονόητο ότι ο τελικός χρήστης ξέρει να κάνει μόνος του τους απαιτούμενους ελέγχους και επαληθεύσεις, κάτι που -όπως φαίνεται και από την έρευνα- δεν ισχύει πάντα.

    Τι είναι τα ψηφιακά πιστοποιητικά

    Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο, που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση μίας οντότητας (φυσικό πρόσωπο, εξυπηρετητής, οργανισμός κτλ). Η έκδοσή του γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου σε μια Αρχή Πιστοποίησης, ενώ αυτό περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, το δημόσιο κλειδί του κατόχου του, την ημερομηνία λήξης του, το όνομα και την ψηφιακή υπογραφή της Αρχής Πιστοποίησης, που το εξέδωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2011 - 14:29:44 UTC