Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eκρηκτική άνοδος των μετοχών ενόψει συγχώνευσης Alpha Bank - Eurobank
  • [02] Στην τελική ευθεία ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα
  • [03] Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο τμήμα του Έβρου
  • [04] Έκλεισε στην Ίντερ ο Ντιέγκο Φορλάν

  • [01] Eκρηκτική άνοδος των μετοχών ενόψει συγχώνευσης Alpha Bank - Eurobank

    Με εκρηκτική άνοδο των μετοχών υποδέχεται η χρηματιστηριακή αγορά τις σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με την επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:45 διαμορφώνεται στις 947,49 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 7,66%.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. Η Εθνική κερδίζει 20,14%, το Τ.Τ ενισχύεται σε ποσοστό 25,71%, η Πειραιώς σημειώνει άνοδο 25,71% και η Κύπρου με κέρδη 28,57%.

    Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι να γίνουν γνωστοί οι όροι της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,778 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 9,79%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 9,33% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 4,64%.

    Από τους επιμέρους δείκτες, πτώση σημειώνει μόνο ο κλάδος του Εμπορίου (-0,84%),ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (+15,00%),τα ων Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +14,05% και της Υγείας +6,26%.

    Ανοδικά κινούνται 49 μετοχές, 5 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

    Σημειώνεται πως κύκλο νέων εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, με ουσιαστική συμμετοχή του Κατάρ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα το μεσημέρι, μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

    Όπως, πάντως, έχει γίνει ήδη γνωστό με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΝΑ Ευρώπη και η 25η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το Κατάρ να εξελίσσεται σε μεγαλομέτοχο του νέου σχήματος. Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών, με παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες του κόσμου.

    Η συμμετοχή funds του Κατάρ, εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία. Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank διαθέτουν σημαντική παρουσία εκτός εθνικών συνόρων, με επίκεντρο της ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τη συνένωση των δυνάμεων τους, η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αποκτά ηγετική παρουσία σε αρκετές χώρες της Βαλκανική Χερσονήσου. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η ισχυρή παρουσία και των δύο τραπεζικών ομίλων στον τομέα των εναλλακτικών δικτύων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΤΜ, του internet και του phone banking με εγγεγραμμένους χιλιάδες πελάτες.

    Σε κάθε περίπτωση, στην αυριανή επίσημη ενημέρωση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, οι ανακοινώσεις αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για το δίκτυο των καταστημάτων των δύο τραπεζών και τους εργαζόμενους, καθώς μια συγχώνευση για να είναι πραγματικά επιτυχημένη επιχειρηματικά θα πρέπει σύμφωνα με την διεθνή πρακτική να οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος και περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών συμβούλων που έχουν διατυπωθεί, για να ολοκληρωθεί πλήρως η συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων και η νέα τράπεζα που θα προκύψει να λειτουργεί λειτουργικά εντελώς αυτόνομα απαιτούνται 2,5 περίπου χρόνια από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

    [02] Στην τελική ευθεία ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα

    Στον "αστερισμό" του ελέγχου της οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, κινείται από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με διττό στόχο: Αφ' ενός την έγκριση για την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ και αφ' ετέρου την αποφυγή λήψης πρόσθετων μέτρων.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος- ενδέχεται να συναντηθεί το απόγευμα με την τρόικα- δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι "η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς".

    Αλλά, υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη που, με δεδομένη τη βαθύτερη ύφεση εφέτος (άνω του 4,5% έναντι της τελευταίας αρχικής εκτίμησης για 3,8%), θα επιθυμούσαν να αποδεχθεί η τρόικα ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος.

    Χαρακτηριστικό είναι, όμως, χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters,σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναμένεται να είναι σκληρές. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στέλεχος της τρόικας, που φέρεται να αναφέρει ότι "υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία όσον αφορά τους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταιει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες εάν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση".

    Ο έλεγχος της τρόικας θα είναι εξονυχιστικός και θα αφορά στο σύνολο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο προϋπολογισμός και κυρίως το σκέλος των δαπανών, καθώς στα έσοδα υπάρχουν έως το τέλος του έτους τα έκτακτα φορολογικά μέτρα (π.χ. έκτακτες εισφορές, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, κ.λπ.).

    Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στον συγκεκριμένο τομέα, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βενιζέλος, στις πωλήσεις όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας, θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεών της. Ενώ, θα προηγηθούν δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες

    Αυστηρή θα είναι, παράλληλα, και η επισκόπηση της πορείας υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με αιχμή τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Ενώ, η τρόικα θα ζητήσει "αναλυτικό λογαριασμό" και για την πορεία υλοποίησης άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα "κλειστών" επαγγελμάτων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, εξοικονόμηση δαπανών στην υγεία, ασφαλιστικό, κ.λπ.).

    [03] Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο τμήμα του Έβρου

    Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που από την Τετάρτη έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου.

    Η Κυριακή ήταν η πρώτη ημέρα που τα μέτωπα της φωτιάς ήταν σε ύφεση, με συνέπεια, από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης, να επιτευχτεί ο έλεγχος και των τελευταίων μετώπων.

    Στην περιοχή, όπου τις προηγούμενες ημέρες επεκτάθηκαν τα μέτωπα της φωτιάς, υπάρχουν και σήμερα καπνοί, ενώ πολλά οχήματα της πυροσβεστικής επιτηρούν και επεμβαίνουν με τη συνδρομή του ελικοπτέρου και δύο καναντέρ για την αποτροπή αναζωπυρώσεων.

    Συγχρόνως, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης παραμένουν πέντε αεροσκάφη καναντέρ, σε περίπτωση που χρειασθεί να επέμβουν.

    Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου, μια πρώτη απολογιστική εκτίμηση των υπηρεσιών αναφέρει πως η φωτιά κατέκαψε περίπου 35.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών, σε μια περίμετρο 70.000 στρεμμάτων.

    [04] Έκλεισε στην Ίντερ ο Ντιέγκο Φορλάν

    Τη φανέλα της Ιντερ θα φορέσει οριστικά ο Ντιέγκο Φορλάν.

    Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει έρθει σε συμφωνία με την ιταλική ομάδα για να της παραχωρήσει τον Ουρουγουανό σταρ αντί 7.2 εκατ. ευρώ.

    Ο 32χρονος διεθνής επιθετικός, που αναμένεται αύριο να υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας, με ετήσιες αποδοχές περίπου στα 3.5 εκατ. ευρώ, θα καλύψει το κενό του Σάμουελ Ετό, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρωσία και στην Ανζί Μαχάτσκαλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 August 2011 - 10:29:47 UTC