Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έξι νομοσχέδια στην ατζέντα του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου
  • [02] Σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο προχωρούν οι εστιάτορες
  • [03] Στερνό αντίο στον ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη
  • [04] Κανονικά προχωράει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • [05] Απόδραση σκάβοντας τούνελ μέσα στο κελί τους, ετοίμαζαν τρεις κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού

  • [01] Έξι νομοσχέδια στην ατζέντα του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, συναντάται ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, αύριο, Τετάρτη, στις 10.00 πμ, στο γραφείο του στην Βουλή .

    Δύο ώρες αργότερα, στις 12.00, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθούν έξι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ειδικότερα θα συζητηθούν τα ακόλουθα νομοσχέδια (σε παρένθεση οι εισηγητές υπουργοί):

  • Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις (Ανδρέας Λοβέρδος)

  • Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος (Χάρης Καστανίδης)

  • Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις (Παύλος Γερουλάνος)

  • Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις (Κώστας Σκανδαλίδης)

  • Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων - Αγροτικές μισθώσεις (Κώστας Σκανδαλίδης)

  • Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2168/1993 και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009

    Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα της Λιβύης. «για την απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων για τις μεταφορές προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας» (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης).

    [02] Σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο προχωρούν οι εστιάτορες

    Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, μέχρι την άρση της κυβερνητικής απόφασης για μετάταξη των επιχειρήσεων εστίασης στον ΦΠΑ 23%, αποφάσισε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

    Οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

    Οι εστιάτορες όχι μόνο ζητούν την αναστολή του μέτρου της μετάταξης του ΦΠΑ του κλάδου στο 23% αλλά επί πλέον εκτιμούν ότι ο κλάδος, ενόψει του νέου εθνικού φορολογικού πλαισίου πρέπει να μεταταχθεί στο χαμηλό συντελεστή 6,5%.

    [03] Στερνό αντίο στον ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη

    Με μια βαθιά υπόκλιση στο ήθος και την ιστορία του Λυκούργου Καλλέργη, κατευόδωσαν το απόγευμα τη σορό του Έλληνα ηθοποιού οι φίλοι του, συνάδελφοί του ηθοποιοί και πολιτικοί, στο Α΄ Νεκροταφείο, όπου κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη.

    Κατάφερε με τις ιδιότητές του ως καλλιτέχνης και ως πολιτικός

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο Μανώλης Γλέζος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, πρόεδρος της ένωσης τέως βουλευτών.

    Ο Λυκούργος Καλλέργης σήκωσε αντάξια το ιστορικό του όνομα (γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη), αλλά και

    Τον Μυλοποταμίτη Λυκούργο Καλλέργη

    «να ταυτίσει την ιδιωτική και τη δημόσια πλευρά του ανθρώπου, ξεχωρίζοντας με τις φιλοπρόοδες ιδέες του στους αγώνες του 20ου αιώνα» είπε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, αποχαιρετώντας τον Λυκούργο Καλλέργη, «έναν πολίτη της ελληνικής Δημοκρατίας που σπανίζει και που έχουμε μεγάλη ανάγκη».Στο κατευόδιο του Λυκούργου Καλλέργη ήταν έντονη η παρουσία πολιτικών, οι οποίοι εκφώνησαν επικήδειους λόγους.«έγραψε τη δική του πολυδιάστατη ιστορία, σαν ηθοποιός, μεταφραστής, συγγραφέας, πολιτικός. Υπήρξε σύνδεσμος της Αριστεράς με τον πολιτισμό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.«που ενσάρκωσε το πρότυπο του καλού Ρεθυμνιώτη», αποχαιρέτησε με συγκίνηση ο συμπατριώτης του, Μανώλης Οθωνας. «Τον ακούραστο αγωνιστή της δημοκρατίας με τις ιδέες της Αριστεράς, που διακόνησε την πατρίδα με υψηλό ήθος, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα στον πολιτισμό και την κοινωνία» αποχαιρέτησε ο Φώτης Κουβέλης, και ο Μανώλης Γλέζος μίλησε για τον σπουδαιότερο ερμηνευτικό ρόλο του Λυκούργο Καλλέργη, «στο έργο της ζωής του» όπως είπε, «έναν ρόλο που θα φανεί από τις σελίδες της Ιστορίας».Ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος χαρακτήρισε τον Λυκούργο Καλλέργη, στον επικήδειο που εκφώνησε, ως τον «τελευταίο της γενιάς του ?30». Μίλησε για τον καλλιτέχνη «που χωρίς να συγκρουστεί, χωρίς να διχάσει την ύπαρξή του ανάμεσα στις δύο τομές, καλλιτεχνικές και ιδεολογικές του ελληνικού θεάτρου, πάλεψε με ευθύνη να τις γεφυρώσει: Αυτήν του αυτοδίδακτου και αυτοδημιούργητου θεάτρου (π.χ. Κουν) κι από την άλλη του θεάτρου του Ροντήρη, του Εθνικού Θεάτρου».Επικήδειους εκφώνησαν επίσης, ο Νίκος Μαρκάτος, πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών και Ιστορικών Μελετών «Σταύρος Καλλέργης», ο Κώστας Μπεής, καθηγητής του θεατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο Γιώργης Χριστοφιλάκης εκ μέρους της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, ο Παύλος Ναθαναήλ εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, Γιώργος Μαριδάκις, ο Σπύρος Καλλέργης εκ μέρους του «Συλλόγου των απανταχού Καλλεργών».Στεφάνια έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πολιτικοί, Σωματεία. Τον Λυκούργο Καλλέργη συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία παλαιότεροι και νεότεροι ηθοποιοί, μαθητές και φίλοι του. Ανάμεσά τους οι Δάφνη Σκούρα, Εύα Κοταμανίδου, Βάσια Τριφύλλη, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καστανάς, Μαίρη Ιγγλέση, Τρύφων Καρατζάς κ.α.

    [04] Κανονικά προχωράει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Κανονικά προχωράει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, όπως την έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, τονίζει σε δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι μόνο η σημερινή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, όσο η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις ενέργειες του Δημήτρη Ρέππα και του Γιάννη Ραγκούση, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    ?Έγινε για τα φορτηγά δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης με το Δημήτρη Ρέππα. Γίνεται, με τον Γιάννη Ραγκούση, για τα ταξί?, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος ενώ επικρίνει τη στάση ορισμένων ιδιοκτητών ταξί. ?Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται κοινωνικά ανεύθυνες συμπεριφορές ορισμένων ιδιοκτητών ταξί, που αναστάτωσαν τη ζωή των ελλήνων πολιτών, να εμποδίσουν την υλοποίηση της πολιτικής μας για τα ταξί, η οποία έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος?, κατέληξε.

    Νωρίτερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας σε γραπτή του δήλωση είχε εξηγήσει τι αφορά η απόφαση για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που πρόκειται να εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η δήλωση του κ. Ρέππα, ερμηνεύτηκε ως \"αιχμή\" κατά του κ. Ραγκούση, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η ενιαία θέση της κυβέρνησης υπέρ της απελευθέρωσης των \"κλειστών\" επαγγελμάτων.

    [05] Απόδραση σκάβοντας τούνελ μέσα στο κελί τους, ετοίμαζαν τρεις κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού

    Θεαματική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, ετοίμαζαν τρεις κρατούμενοι, σκάβοντας επί μήνες ένα τούνελ μέσα στο κελί τους, προκειμένου να φτάσουν στην ελευθερία.

    Η απόδραση αποτράπηκε, όταν χτες στις 9.30 το βράδυ σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανακάλυψαν μια τρύπα στο τσιμεντένιο πάτωμα, κάτω από ένα κρεβάτι κελιού της Γ΄ πτέρυγας, όπου κρατούνταν δύο Αλβανοί υπόδικοι για διακεκριμένες κλοπές και ναρκωτικά και ένας Έλληνας, επίσης υπόδικος, για ανθρωποκτονία.

    Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τρύπα, η οποία είχε διάμετρο 80 εκατοστά, οδηγούσε στο υπόγειο της πτέρυγας (παλιά Πειθαρχεία) όπου οι κρατούμενοι είχαν προχωρήσει σε διάνοιξη νέας τρύπας μήκους περίπου 10 μέτρων και διαμέτρου επίσης 80 εκατοστών.

    Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι πιθανότατα οι κρατούμενοι είχαν στόχο να φτάσουν στο Ψυχιατρείο των φυλακών και από εκεί να αναρριχηθούν και να αποδράσουν.

    Η απόσταση αυτή είναι άλλα περίπου 45 μέτρα, κάτι που υπολογίζεται ότι θα τους έπαιρνε πολύ χρόνο ακόμα.

    Για τη διάνοιξη της τρύπας χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδια εργαλεία που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι.

    Από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, σκοινί με κόμπους περίπου πέντε μέτρων, ένα αυτοσχέδιος γάντζος, πόμολα πόρτας, μεντεσέδες, μια μπαλαντέζα, δυο κουβάδες, ένα σφυρί και ένα καλέμι.

    Το γεγονός ότι κανείς μέχρι χτες δεν είχε αντιληφθεί αυτό που ετοίμαζαν οι τρεις κρατούμενοι, αποδίδεται στο ότι έσκαβαν τις ώρες που η φυλακή ήταν ανοιχτή και οι θόρυβοι κάλυπταν τον ήχο του σκαψίματος.

    Από το υπουργείο διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την απόπειρα απόδρασης, ενώ παράλληλα, ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας κ. Μαρίνος Σκανδάμης διέταξε έκτακτο έλεγχο από το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 August 2011 - 18:29:46 UTC