Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό κατάληψη 231 τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ
  • [02] Τρεις αγωνιστικές απομένουν για την προκριματική φάση του EURO 2012
  • [03] Με ανανεωμένο πρόγραμμα υποδέχεται τη νέα θεατρική σεζόν η ομάδα του Bios
  • [04] Νέο ρεκόρ Γκίνες για νανομηχανή με εφαρμογή και στην ιατρική
  • [05] Αδειοδοτήθηκαν έργα και επενδύσεις σε ενέργεια- προστασία περιβάλλοντος
  • [06] Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαίναλο
  • [07] Οι Ευρωπαίοι προτείνουν παραίτηση Φινλανδίας από τόκους εγγυήσεων για τη βοήθεια στην Ελλάδα
  • [08] Μηνύματα στήριξης της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης από Μπαρόζο, Λαγκάρντ και Ζαλμ
  • [09] Προβληματισμός στην Ευρωζώνη μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία
  • [10] Ισραηλινοί τουρίστες κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
  • [11] Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Χ. Μουμπάρακ έφτασε στο δικαστήριο

  • [01] Υπό κατάληψη 231 τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ

    Σε 231 ανέρχονται τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα στοιχεία των φοιτητών, που προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, την προσεχή Πέμπτη.

    Συγχρόνως, από σήμερα αρχίζουν νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές και τα τμήματα, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθορισθούν τα επόμενα βήματα φοιτητών-σπουδαστών. Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έναρξη των μαθημάτων στις 12 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών.

    Η έλλειψη των βιβλίων αναδεικνύεται ως κυρίαρχη αιτία προβλημάτων, καθώς δεν έχει ετοιμαστεί η πλειοψηφία των σχολικών τίτλων και το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν φωτοτυπίες και DVD.

    Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, τονίζει ότι μέσα στο πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου οι μαθητές θα έχουν στα χέρια τους το 70% των βιβλίων, ενώ τα υπόλοιπα που θα δοθούν αργότερα αναφέρονται σε δευτερεύοντα τεύχη που δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες στα δημοτικά σχολεία απαιτούνται συνολικά 14 εκατομμύρια αντίτυπα, 9,5 εκατομμύρια στο γυμνάσιο, 5,5 εκατομμύρια στο λύκειο και 2 εκατομμύρια στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές.

    Μέχρι τώρα, τα αποθέματα που υπάρχουν και οι αποστολές που έχουν γίνει ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια για το δημοτικό, 1,6 για το γυμνάσιο, 1,1 για το λύκειο και 0,8 για τα Επαγγελματικά. Περίπου 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν σταλεί και βρίσκονται στα σχολεία. Όμως τα βιβλία δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς οι δάσκαλοι και καθηγητές καταγγέλλουν ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως επισημαίνουν φέτος συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόνιμοι 546. Οι υπόλοιπες θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από τους 20.0000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που θα προσληφθούν.

    Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας, ποντάρει στην εξάντληση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αλλά και στις συγχωνεύσεις σχολείων που έχουν γίνει.

    [02] Τρεις αγωνιστικές απομένουν για την προκριματική φάση του EURO 2012

    Τρεις αγωνιστικές έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί η προκριματική φάση του EURO 2012 και το ενδιαφέρον σε αρκετούς ομίλους, παραμένει αμείωτο, αφού η πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης που θα διεξαχθούν σε Ουκρανία και Πολωνία είναι «ανοικτή».

    Στο πλαίσιο του 6ου ομίλου, η εθνική Ελλάδας φιλοξνείται αύριο από την Λετονία (21:30 ΜΕΓΚΑ), με μοναδικό στόχο την νίκη που θα την διατηρήσει στην κορυφή της βαθμολογίας και σε θέση φαβορί για την απευθείας πρόκριση. Μετά την σπουδαία νίκη στο Ισραήλ, ο Φερνάντο Σάντος καταστρώνει τα πλάνα του με αρκετές απουσίες και επικεντρώνεται στον τομέα της ψυχολογίας, έτσι ώστε οι διεθνείς να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στον στόχο.

    Παράλληλα, η Κροατία που διεκδικεί την πρωτιά στον όμιλο, θα υποδεχθεί το Ισραήλ που ουσιαστικά δεν έχει ελπίδες και θέλει μόνο τους τρεις βαθμούς, έτσι ώστε να έρθει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την νίκη που πιθανότατα θα ισοδυναμεί με πρόκριση. Επίσης, για τον ίδιο όμιλο, η Μάλτα θα υποδεχθεί την Γεωργία σε μία αναμέτρηση χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.

    Οσον αφορά στο υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αγώνες Ρωσία-Ιρλανδία και Σλοβακία-Αρμενία (2ος όμιλος), Ρουμανία-Γαλλία και Βοσνία-Λευκορωσία (4ος) και Δανία-Νορβηγία (8ος).

    [03] Με ανανεωμένο πρόγραμμα υποδέχεται τη νέα θεατρική σεζόν η ομάδα του Bios

    Με το βλέμμα στραμμένο στους νέους καλλιτέχνες, η δημιουργική ομάδα του Bios- που αποτελείται από τους Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Βασίλη Χαραλαμπίδη, Γιάννη Αναγνώστου και Χρύσα Βλαχοπούλου- συμπληρώνοντας εννέα χρόνια ζωής, υποδέχεται την νέα θεατρική σεζόν με ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα.

    Με παλαιούς και νέους συνεργάτες, παραστάσεις και παρουσιάσεις κλασσικών και νεότερων θεατρικών έργων στοχεύει στη "δημιουργία ενός καλλιτεχνικού προϊόντος που όχι μόνο διερευνά και επεκτείνει την σχέση θεάματος και θεατή, αλλά και συνδέει διάφορα καλλιτεχνικά πεδία", όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

    Στους δύο μόνιμους χώρους (BIOS Main & basement) του κτιρίου της Πειραιώς 84, προσθέτουν και έναν τρίτο, την Cinematheque του πρώτου ορόφου, επιδιώκοντας πάντα τη "συνεργασία" των τεχνών.

    Παράλληλα, διατηρείται η παγιωμένη, πλέον, πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου, ενισχύοντας την πεποίθησή ότι "ο πολιτισμός οφείλει να είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια".

    Το φετινό πρόγραμμα ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου με την ομάδα Forced Entertainment και την παράσταση "Tomorrow's Parties", σε σκηνοθεσία Τιμ Έτσελς στο Bios Main, που θα διαρκέσει ως τις 2 Οκτωβρίου. Ακολουθούν οι AbOvo, με την επιτυχημένη τους πολιτική κωμωδία "Το Ίδρυμα" για δεύτερη χρονιά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σαρακατσάνη (από 17 /10/ 2011 μέχρι 3/4/2012) και οι Vasistas με την Αργυρώ Χιώτη και το "Spectacle" που πρωτοπαρουσίασαν στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η ομάδα στήνει μιαν εύπλαστη κινούμενη εγκατάσταση με ανθρώπους στο Bios Main. Το Spectacle διερευνά τους μηχανισμούς εκπαίδευσης του ατόμου στην καθημερινότητα. Επίκεντρο, η θεαματοποίηση της εσωτερικότητας και η σύγκρουση των ενστίκτων με τους κοινωνικούς κανόνες. (3 μέχρι 20/11/ 2011).

    Στη συνέχεια, έπονται η ομάδα "Χορίαμβος" με την παράσταση "Το Θείο Τραγί", βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Άρη Μπινάρη (1/12/2011 μέχρι 13/1/2012), το "Σύνταγμα/ Syntagma" με τους Γιούλα Μπούνταλη και Ευριπίδη Λασκαρίδη σε σκηνοθεσία του τελευταίου (19/1 έως 19/2/2012), το "Debate" σε σκηνοθεσία και δραματουργία της Γιούλας Μπούνταλη σε συνεργασία με τον κινηματογραφικό Σύλλα Τζουμέρκα, ο Ακύλλας Καραζήσης με την παράσταση "Μπροστά σ΄ έναν ήρωα" (Μάιος 2012) καθώς και το "Σήμερα ούτε Άμλετ" του Ράινερ Λεβαντόφσκι, σε μετάφραση, σκηνοθεσία και ερμηνεία Πρόδρομου Τσινικόρη (Μάιος 2012).

    Στο Bios Basement η Ομάδα Blue Plaque επανέρχεται με τον "Πελεκάνο" του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλου. Πρόκειται για μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει τη συγκρουσιακή φύση (ή αλλιώς το "γιατί" και το "πάντα") των ανθρωπίνων σχέσεων καθώς φωτίζει τις σκέψεις, τις μνήμες και τις εξάρσεις των προσώπων του έργου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα (17/10- 15/11/2011).

    Ακολουθούν η Ομάδα θεάτρου Όριο με το "Σου΄πα, μου΄πες" του Ζαν Ταρντιέ,- ένα μοντάζ από θεατρικά κείμενα και ποιήματα που μας ξεναγούν στον ιδιόμορφο κόσμο του Ζαν Ταρντιέ με τέσσερις ηθοποιούς να μοιράζονται όλους τους ρόλους -που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Δήμητρα Αράπογλου (13/10-13/11/2011), η "Μικρή Κατήχηση για τις Κατώτερες Τάξεις", του Στρίνμπεργκ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά (24/11/11- 22/1/12), η ομάδα Stimulus με το "Τέλμα" από τους Βάσω Καμαράτου και Μιχάλη Παλίλη (28/11- 17/1/12) και η ομάδα Επτά με το έργο "Οίκοι Ανοχής", σε σκηνοθεσία Βίκυς Μαστρογιάννη και Μιχάλη Γεωργίου (27/1-19/2).

    Τέλος, Ο Ιωσήφ Βαρδάκης με το πολυβραβευμένο έργο του Νταγκ Ράιτ, "Ι am my own life" (30/1- 3/4/12), αφηγείται την ιστορία ενός Γερμανού τραβεστί, που κατάφερε να γλιτώσει από τις διώξεις τόσο των ναζί και όσο των κομμουνιστών (βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου 2004).

    Στην καινούργια Cinematheque, η Oμάδα Universallia προτείνει το "Τhe Forest" με τη Λουίζα Κωστούλα ( 24/10-22/11). Μια περφόρμανς με κεντρική ηρωίδα μια κοπέλα που ζει σε ένα χώρο γεμάτο με φυτά και καταγράφει ιστορίες αγάπης με το tape recorder της, παίζοντας με τη σιωπή, τις εικόνες και τους ήχους. Ενώ ο Ακύλλας Καραζήσης θα παρουσιάσει τις "Ιστορίες του κυρίου Νίκου" τον Μάρτιο του 2012.

    Στην Παιδική Σκηνή θα παιχθεί "Η τελεία" από τον Δημήτρη Μπογδάνο, μια διαφορετική παράσταση για παιδιά, που εμπνέει και υπενθυμίζει ότι η τόλμη κι η αυθεντικότητα είναι όπλα που διαθέτει ο καθένας, αρκεί να μην φοβάται να αφήσει το σημάδι του και την υπογραφή του!

    Η παράσταση της "Τελείας" είναι μια ιδέα βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Πήτερ Ρέυνολντς, που έχει ταξιδέψει μεταφρασμένο σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας σημαντικά εκδοτικά και παιδαγωγικά βραβεία (κάθε Κυριακή από τις 16 Οκτωβρίου και καθημερινά παραστάσεις για σχολεία).

    ?

    Ν.Μπ.

    ?

    [04] Νέο ρεκόρ Γκίνες για νανομηχανή με εφαρμογή και στην ιατρική

    Χημικοί του πανεπιστημίου Ταφτς στις ΗΠΑ κατασκεύασαν το μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον κόσμο, το οποίο συνίσταται σε ένα και μόνο μόριο. Το επίτευγμα -το οποίο θα υποβληθεί για καταχώρηση στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες- μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς νανο-μηχανών, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά σε διάφορες εφαρμογές από την ιατρική ως την μηχανολογία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Τσαρλς Σάικς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nanotechnology», ανέφεραν ότι ο ηλεκτροκινητήρας τους έχει πλάτος μόλις ένα νανόμετρο (ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου), σπάζοντας για τα καλά το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 200 νανόμετρα (συγκριτικά, μια ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος περίπου 60.000 νανομέτρων).

    Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει συνεχείς πρόοδοι στην ανάπτυξη μικροσκοπικών μοριακών μηχανών, που τροφοδοτούνται από το φως ή από χημικές αντιδράσεις, είναι όμως η πρώτη φορά που ένας τέτοιος νανο-κινητήρας κινείται με ηλεκτρική ενέργεια. «Αποδείξαμε ότι είναι δυνατό να παρέχεις ηλεκτρισμό σε ένα μοναδικό μόριο και να το βάλεις να κάνεις κάτι που δεν είναι τυχαίο», δήλωσε ο Σάικς.

    Οι ερευνητές κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο το μοριακό μοτέρ τους μέσω ηλεκτρισμού, χρησιμοποιώντας ένα πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο χαμηλής θερμοκρασίας, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρόνια αντί για φωτόνια για να «δει» τα μόρια. Με την μεταλλική άκρη του μικροσκοπίου, οι επιστήμονες παρείχαν ένα ηλεκτρικό φορτίο σε ένα θειούχο μόριο που είχε τοποθετηθεί πάνω σε μια αγώγιμη επιφάνεια χαλκού. Το μόριο διέθετε άτομα άνθρακα και υδρογόνου που ξεπηδούσαν από αυτό σαν δύο βραχίονες περιστρεφόμενοι γύρω από το χημικό δεσμό θείου-χαλκού. Οι ερευνητές έδειξαν ότι μέσω του ηλεκτρισμού και της μεγάλης μείωσης της θερμοκρασίας του μορίου (στους μείον 268 βαθμούς Κελσίου), ήσαν σε θέση να επιδρούν άμεσα και να ελέγχουν την περιστροφή του μορίου σαν να ήταν μοτέρ.

    Για να υλοποιηθούν όμως οι πιθανές ποικίλες πρακτικές εφαρμογές του νανο-κινητήρα, θα πρέπει να καταστεί εφικτό ένα ανάλογο επίτευγμα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς, προς το παρόν, σε αυτές το μόριο περιστρέφεται υπερβολικά γρήγορα και δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσω του ηλεκτρισμού.

    [05] Αδειοδοτήθηκαν έργα και επενδύσεις σε ενέργεια- προστασία περιβάλλοντος

    Έργα υποδομής (οδικοί άξονες, έργα ύδρευσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης απορριμμάτων, λιμενικά κ.α.), ενεργειακές επενδύσεις (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο), τουριστικές εγκαταστάσεις και επενδύσεις αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου αδειοδοτήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρεται σήμερα σε σχετική ανακοίνωση.

    «Το ΥΠΕΚΑ εργάζεται συστηματικά για τη διασφάλιση της ουσιαστικής και αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος και την επιτάχυνση της αδειοδότησης και υλοποίησης όλων των έργων που, σεβόμενα το περιβάλλον, συντελούν στην απελευθέρωση δυνατοτήτων και δυνάμεων, προκειμένου η χώρα να αναδείξει και να μετατρέψει σε πηγή πλούτου τα πλεονεκτήματα της. Κοινός στόχος όλων είναι το άνοιγμα ευκαιριών σε δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, για να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να επιστρέψει και πάλι η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τονίζεται συγκεκριμένα.

    [06] Υπό έλεγχο η φωτιά στο Μαίναλο

    Υπό έλεγχο ετέθη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες σε δύσβατη περιοχή στη θέση Ραπούνι, μεταξύ Στεμνίτσας και Χρυσοβιτσίου στο Μαίναλο, καταστρέφοντας περίπου 200 στρέμματα, τα οποία είχαν ξανακαεί το 2000. Οι προσπάθειες των δυνάμεων της πυροσβεστικής, με την συνδρομή των δήμων Τρίπολης, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης και την πολιτική προστασία του Δήμου Τρίπολης, κατόρθωσαν να περιορίσουν σύντομα τη φωτιά και να μην περάσει σε άκαυτο παρθένο δάσος, που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις τις πυροσβεστικής για πλήρη κατάσβεση και για τυχόν αναζωπυρώσεις.

    [07] Οι Ευρωπαίοι προτείνουν παραίτηση Φινλανδίας από τόκους εγγυήσεων για τη βοήθεια στην Ελλάδα

    Μία λύση που διαγράφεται στην Ευρωζώνη για το ζήτημα των διασφαλίσεων, τις οποίες ζητά η Φινλανδία για να χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα, προβλέπει την καταβολή μικρότερου επιτοκίου ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

    Το δημοσίευμα, με τίτλο: \"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτούν από τη Φινλανδία να παραιτηθεί από τόκους\", αναφέρει σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

    \"Όποιος δίνει εγγυήσεις (σ.σ.: για τα δάνεια μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) μόνο έναντι ενεχύρου, πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο γι\' αυτό\", δήλωσε ο κ. Ρέιντερς στο περιοδικό, προσθέτοντας: \"Οι χώρες, οι οποίες παραιτούνται από την απαίτηση ενεχύρου, δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πολιτική της Ελλάδας και πρέπει για το λόγο αυτό να λάβουν ένα μεγαλύτερο επιτόκιο\".

    Στο θέμα των διασφαλίσεων που ζητά η Φινλανδία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Γίρκι Κατάινεν με δηλώσεις του στη φιλανδική τηλεόραση. \"Εργαζόμαστε τώρα για να επιτύχουμε μία συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αναζητούμε ένα μοντέλο, το οποίο είναι τεχνικά εφικτό, αποδεκτό από όλες τις χώρες και θα έδινε στη Φινλανδία εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις που θα δώσει για το δάνειο στην Ελλάδα\", δήλωσε ο κ. Κατάινεν, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Ο κ. Κατάινεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιορισμοί στην αναζήτηση λύσης από τη διεθνή νομοθεσία. \"Δεν είναι μία εύκολη πρόκληση. Υπάρχει η διεθνής νομοθεσία η οποία θέτει επίσης προκλήσεις, αλλά κάνουμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε\", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [08] Μηνύματα στήριξης της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης από Μπαρόζο, Λαγκάρντ και Ζαλμ

    Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης έστειλαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γκέριτ Ζαλμ.

    Κατά την επίσκεψή του στη Βουλή της Αυστραλίας, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ηρεμήσουν τις οικονομικές ανησυχίες που υπάρχουν στην Ευρωζώνη - από την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων έως την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. «Θέλω να είμαι σαφής. Η ΕΕ και το ευρώ είναι ισχυρά και ανθεκτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί, αν η Ελλάδα θα επιτύχει τις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, αλλά τόνισε τις δηλώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. «Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα έκαναν σημαντικές δηλώσεις ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία. «Νομίζω ότι όλοι οι εταίροι - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ ή οι χώρες της Ευρωζώνης - είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αναδιαρθρωθεί κατάλληλα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

    Ο κ. Ζαλμ, που διατέλεσε επί 12 χρόνια έως το 2007 υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ότι αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, η Ευρώπη θα περιπέσει σε μία ύφεση χειρότερη από αυτή της δεκαετίας του ?30, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. «Θα έχουμε μία ύφεση, η οποία θα κάνει την αντίστοιχη της δεκαετίας του 1930 να μοιάζει με τίποτε», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, μεταδίδει το Ρόιτερ.

    Ο ίδιος διαφώνησε με την πρόταση του πρώην Επιτρόπου της Ολλανδίας στην ΕΕ Φριτς Μπολκενστάιν να τεθεί η Ελλάδα εκτός του ευρώ. «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η λύση. Η επόμενη σημείωση θα είναι ότι θα πρέπει να φύγει η Ιταλία από την Ευρωζώνη, μετά η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και αν αυτό συνεχισθεί θα μείνουν μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μία καλή εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Ζαλμ.

    [09] Προβληματισμός στην Ευρωζώνη μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία

    Η ήττα που υπέστη το κόμμα της καγκελλαρίου Μέρκελ και ο κυβερνητικός της συνασπισμός στις χθεσινές εκλογές του κρατιδίου του Μαγδεμβούργου - Πομερανίας (όπου εκλέγεται και η ίδια η Αγγελα Μέρκελ) αποτέλεσε ένα ακόμη πλήγμα στο ευρώ και την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να μιλούν ανοικτά για \"μήνα αναταραχής\".

    Η ίδια η εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών δεν εξέπληξε κανέναν. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της - κι η συγκυρία στην οποία τοποθετείται - δημιουργούν κάτι παραπάνω από ανησυχία: Πρόκειται για τη χειρότερη ήττα του συντηρητικού μπλοκ της Γερμανίας από την ενοποίηση μέχρι σήμερα, η οποία έρχεται να προστεθεί σε πέντε αντίστοιχες ήττες σε άλλες περιφερειακές εκλογές στη διάρκεια του 2011, οδήγησε τον κυβερνητικό εταίρο, τους Φιλελεύθερους, εκτός κυβερνητικής εκπροσώπησης - διότι το ποσοστό τους κινήθηκε περί το 3% και δεν έπιασε καν το απαραίτητο όριο του 5% που απαιτείται - οι Σοσιαλδημοκράτες κατήγαγαν περιφανή νίκη και, επιπλέον, το Αριστερό Κόμμα κατέκτησε το ποσοστό του 18%, δίδοντας τη δυνατότητα στους Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν μαζί τους κυβέρνηση, αντί της Β¨μεγάλης συμμαχίαςΒ¨που κυβερνούσε έως τώρα, δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες μαζί με Σοσιαλδημοκράτες. Και, φυσικά, οι Πράσινοι σχεδόν τριπλασίασαν το ποσοστό τους και εισήλθαν πανηγυρικά στο κοινοβούλιο.

    Στους πονοκεφάλους της κ. Μέρκελ - αλλά και της ευρωζώνης - θα πρέπει να προστεθεί πως στις 7 Σεπτεμβρίου αποφαίνεται το Συνταγματικό Δικαστήριο, με έδρα την Καρσλούη, κατά πόσον τα πακέτα βοήθειας προς Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία ήταν σύννομα με το γερμανικό Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Ενωσης. Στις 18 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου - όπου κι εκεί η ήττα της κ. Μέρκελ έχει προεξοφληθεί - και στις 29 Σεπτεμβρίου το γερμανικό κοινοβούλιο αποφασίζει για το δεύτερο πακέττο βοήθειας προς την Ελλάδα και την ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, του EFSF.

    Η απλοϊκή εξήγηση που δίδεται για την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών και της κυβερνητικής συμμαχίας είναι πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι Β¨έχουν κουραστεί να δίδουν χρήματα στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες δε φρόντισαν τα του οίκου τουςΒ¨. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πως η εξήγηση είναι λίγο πιο περίπλοκη - διότι σε αυτήν την περίπτωση δε θα έπρεπε να επωφελούνται, για παράδειγμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υποστηρίζουν τα πακέτα βοήθειας.

    Η ουσιαστική διαφορά, λένε κοινοτικές πηγές, έγκειται στο γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μια συνολική και συγκροτημένη άποψη για την κρίση χρέους, ασχέτως εάν κρίνεται ορθή ή λανθασμένη: μιλούν για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους, με haircut (κούρεμα) των κρατικών ομολόγων όλων των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσκολία, και στη συνέχεια εφαρμογή κάποιας μορφής ευρωομολόγου και σφιχτής οικονομικής διακυβέρνησης, χωρίς δυνατότητα εθνικών αποκλίσεων. Αντιθέτως, η κ. Μέρκελ - υποστηρίζουν - κινείται στη λογική του Β¨βλέποντας και κάνονταςΒ¨, ακροβατώντας μεταξύ λαϊκισμού κι εθνικιστικών αισθημάτων, που καλλιέργησε κυρίως η ταμπλόιντ εφημερίδα Β¨ΜπιλντΒ¨, από τη μια μεριά, κι ευρωπαϊκής συνέπειας στην παράδοση Αντενάουερ και Κολ, από την άλλη.

    Το αποτέλεσμα όλης αυτής της σύγχυσης εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, σε συνδυασμό με άλλα σύγχρονα προβλήματα της Γερμανίας - όπως η συζήτηση για την ενσωμάτωση, την πολιτιστική ταυτότητα και το σεβασμό των μουσουλμάνων μεταναστών, ή την άνοδο του φασισμού στη γερμανική νεολαία - έχουν ωθήσει σε ένα ιδεολογικού χαρακτήρα σταυροδρόμι την ατμομηχανή της Ενωσης, με άγνωστες συνέπειες για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης δεν είναι παράδοξο να ακούγονται και οι απόψεις για Β¨εξοβελισμόΒ¨της Ελλάδας, αλλά και για αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη κι επιστροφή στο μάρκο. Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, επιμένουν πως αυτό που τελικά θα επικρατήσει είναι η οικονομική λογική - κι αυτή δεν αλλάζει από εφημερίδες σαν την Β¨ΜπιλντΒ¨.

    [10] Ισραηλινοί τουρίστες κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

    Περίπου 40 ισραηλινοί τουρίστες κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν όταν αποβιβάστηκαν σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

    \"Οι επιβάτες που έφθασαν το πρωί της Δευτέρας με πτήση της εταιρείας Turkish Airlines οδηγήθηκαν σε χωριστές αίθουσες για να ανακριθούν ένας-ένας, αφού τους κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους\", ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του ισραηλινού υπουργείου Ιλάνα Στάιν και Γιγκάλ Πάλμορ.

    \"Έπειτα από μιάμιση ώρα, μπόρεσαν να πάρουν πίσω τα διαβατήριά τους και τους δόθηκε άδεια να φύγουν\", διευκρίνισε η Στάιν. \"Είναι η πρώτη φορά που μας γίνεται γνωστό τέτοιο επεισόδιο και εξετάζουμε την υπόθεση\", πρόσθεσε

    Το επεισόδιο αυτό συνέβη τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία μιας σειράς αντιποίνων έπειτα από την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τη φονική επιδρομή (9 νεκροί) σ\' ένα τουρκικό οχηματαγωγό από τούρκους κομάντο στις 31 Μαΐου 2010. Το οχηματαγωγό μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

    Η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και να παγώσει τις στρατιωτικές σχέσεις με τον πρώην στρατηγικό σύμμαχό της.

    Η Τουρκία ήταν για καιρό ένας από τους τουριστικούς προορισμούς που προτιμούσαν οι Ισραηλινοί (περισσότεροι από 500.000 την επισκέφθηκαν το 2008).

    Όμως ο αριθμός αυτός βρίσκεται έκτοτε σε συνεχή πτώση λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [11] Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Χ. Μουμπάρακ έφτασε στο δικαστήριο

    Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ έφτασε σήμερα με ασθενοφόρο στην είσοδο αίθουσας δικαστηρίου στα περίχωρα του Καΐρου για την τρίτη συνεδρίαση της δίκης του, η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Το ασθενοφόρο εθεάθη να εισέρχεται στην Αστυνομική Ακαδημία, όπου διεξάγεται η δίκη.

    Αρκετοί άνθρωποι μετέφεραν στη συνέχεια το φορείο μέσα στο κτίριο. Εντούτοις το πρόσωπο του Μουμπάρακ δεν φάνηκε στις ζωντανές εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, καθώς περισσότεροι από δέκα άνδρες ασφαλείας και στρατιωτικοί στέκονταν γύρω από το ασθενοφόρο.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως στο δικαστήριο είχαν φτάσει επίσης οι δύο γιοί του Μουμπάρακ, ο Αλάα και ο Γκαμάλ, καθώς και άλλοι κατηγορούμενοι. Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοί του κατηγορούνται ότι διέταξαν νωρίτερα φέτος το φόνο διαδηλωτών.

    Ο δικαστής απαγόρευσε σήμερα την παρουσία τηλεοπτικών καμερών μέσα στην αίθουσα. Οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, στις 3 και στις 15 Αυγούστου, είχαν αναμεταδοθεί τηλεοπτικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2011 - 10:29:45 UTC