Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο ματς με τη Λετονία για το EURO 2012
  • [02] "Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις" είπε η Α. Διαμαντοπούλου για τις καταλήψεις
  • [03] Να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας κάλεσε την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε
  • [04] Άνοδο 1,82% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο
  • [05] 'Εκτακτη σύνοδος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για έγκριση του δεύτερου σχέδιου στήριξης Ελλάδας
  • [06] Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις δηλώνει ο Ζαν ΚλοντΤρισέ
  • [07] Άνδρας στην Αυστραλία απειλεί να ανατιναχθεί στο δικαστήριο με όμηρο την κόρη του
  • [08] Ρ. Μανθούλης: "Και στην Ελλάδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η ποίηση έχει τη θέση της"

  • [01] Κρίσιμο ματς με τη Λετονία για το EURO 2012

    Με νίκη επί της Λετονίαςσήμερα στη Ρίγα, η Ελλάδα εξασφαλίζει τη μία από τις δύο θέσεις του 6ου ομίλου στους προκριματικούς του EURO 2012. Αυτό σημαίνει ότι "δένει" τουλάχιστον τη συμμετοχή της στα μπαράζ και ο Φερνάντο Σάντος θεωρεί πως είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

    «Εμείς θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι με όποιον τρόπο κι αν γίνει αυτό, ξέρουμε καλά ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο ματς και πιο επικίνδυνο από αυτό του Ισραήλ. Εμείς έχουμε την δική μας ταυτότητα, τον δικό μας τρόπο παιχνιδιού. Όταν δεν έχουμε τη μπάλα θέλουμε να έχουμε καλή αμυντική λειτουργία κι όταν έχουμε τη μπάλα θα προσπαθήσουμε μέσω διάφορων αυτοματισμών που έχουν δουλευτεί να μπορέσουμε να φτάσουμε στην αντίπαλη περιοχή. Για μας είναι πολύ σημαντικό να μην χάνουμε τη μπάλα με ευκολία στο αυριανό παιχνίδι, να έχουμε υπομονή στο παιχνίδι μας και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί μόνο έτσι θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλο που σίγουρα θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσουμε στη νίκη», είπε ο ομοσπονδιακός προπόνητής.

    Οσον αφορά τα προβλήματα τραυματισμών και τιμωριών, ο Σάντος τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε αρκετά προβλήματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, έχουμε αρκετούς παίκτες που μπορούν να παίξουν και να καλύψουν τα κενά αυτών που απουσιάζουν. Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να κερδίσουμε την αναμέτρηση». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον μεγάλο άτυχο, Σωτήρη Νίνη: «Ο Σωτήρης είναι ένα μεγάλο πλήγμα για μας και θέλουμε να ευχηθούμε κι εγώ κι οι ποδοσφαιριστές καλή επάνοδο και να του πάνε όλα καλά. Ήταν άτυχος, αλλά αυτά δυστυχώς συμβαίνουν στη ζωή και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλοι μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να κερδίσουμε το παιχνίδι και να το αφιερώσουμε στον Σωτήρη και στον Παντελή Καφέ. Όσον αφορά το παιχνίδι, από τη στιγμή που είμαστε μία μέρα πριν, δεν πρέπει να μιλάμε και να ασχολούμαστε με αυτούς γιατί έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο μπροστά μας».

    [02] "Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις" είπε η Α. Διαμαντοπούλου για τις καταλήψεις

    Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις. \'Ολοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος του αγώνα τους, επισήμανε η υπουργός Παιδείας, σχετικά με τις καταλήψεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Τόνισε ότι αν δεν γίνουν μαθήματα 13 εβδομάδων, τότε αυτά πρέπει να γίνουν σε άλλο χρόνο.

    Διαφορετικά ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις σε μαθήματα που δεν έχουν διδαχθεί επί 13 εβδομάδες.

    Ειδικότερα, η κ.Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στον νόμο, είπε ότι είναι στη διάθεση κάθε συγκλήτου ή φοιτητικού συλλόγου που θα την προσκαλέσει για περαιτέρω διευκρινίσεις επί της εφαρμογής του. Τόνισε δε, ότι είναι αδιανόητο να ζητείται η αλλαγή ενός νόμου, ο οποίος μόλις ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής.

    Η υπουργός έκανε λόγο για ψέμματα και παρανοήσεις στον νόμο και γι\' αυτό έδωσε στη δημοσιότητα 50 ερωτήσεις-απαντήσεις, που διευκρινίζουν πολλά ζητήματα, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι δεν επιβάλλονται δίδακτρα και δεν καταργούνται τα συγγράμματα.

    Σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, τόνισε ότι είναι σαφές ότι ισχύει. Πρόσθεσε, όμως, ότι το πρόβλημα των πανεπιστημίων δεν είναι το άσυλο. Τα ίδια ιδρύματα καλούνται να αποδείξουν ότι δεν αποφασίζουν οι μειοψηφίες και αν οι αποφάσεις για καταλήψεις έχουν ληφθεί από μειοψηφίες, αυτές έχουν και κόστος και οφέλη, ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

    Η υφυπουργός Παιδείας Ευη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με το πρόβλημα των σχολικών βιβλίων, που σε πρώτη φάση θα αντιμετωπισθεί με φωτοτυπίες, τόνισε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι οικογένειες, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.

    [03] Να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας κάλεσε την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, ενώ ανέφερε ότι η διακοπείσα αποστολή της τρόικας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς, ειδάλλως δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

    \"Πρέπει να το ξέρουν αυτό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποφάσεων\", δήλωσε ο Σόιμπλε ανοίγοντας τη συζήτηση, στη γερμανική Βουλή στο Βερολίνο, για τον προϋπολογισμό του 2012.

    Σημείωσε ότι η υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί πάντοτε να είναι μόνο \"βοήθεια για την αυτοβοήθεια\". Παραδέχτηκε ότι αυτή η πορεία είναι δύσκολη, όπως έδειξαν οι εσωτερικές αντιδράσεις στις πληττόμενες χώρες, οι οποίες αποφάσισαν σκληρά μέτρα για τη μείωση του χρέους. Τόνισε πάντως ότι \"η εικόνα της άνετης αιώρας είναι σίγουρα λανθασμένη\".

    Αναφερόμενος στις επικείμενες ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου και τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, επεσήμανε τις μέχρι τώρα οικονομικές επιτυχίες του ευρώ. Χαρακτηριστικά είπε ότι η μέση τιμή του πληθωρισμού είναι χαμηλότερη μετά την καθιέρωση του ευρώ σε σχέση με την περίοδο του γερμανικού μάρκου.

    \"Το ευρώ ήταν και είναι ένα σταθερό νόμισμα\", τόνισε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η Γερμανία ως εξαγωγική χώρα έχει ωφεληθεί περισσότερο απ\' όλες τις άλλες.

    \"Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Παρά τις παρούσες ανησυχίες θα πρέπει να το συνειδητοποιούμε ξανά και ξανά\", υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

    [04] Άνοδο 1,82% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο

    Ανοδική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, μετά την έντονη πίεση που δέχθηκαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:15 διαμορφώνεται στις 879,60 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,82%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,33 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,56 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,35% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση 0,18%.

    [05] 'Εκτακτη σύνοδος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για έγκριση του δεύτερου σχέδιου στήριξης Ελλάδας

    Πρώτη η Γαλλία, με έκτακτη σύνοδο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ξεκινάει σήμερα το απόγευμα την εξέταση και εν συνεχεία την έγκριση του δεύτερου σχέδιου στήριξης της Ελλάδας που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει την Τετάρτη, ώστε την Πέμπτη να εξετασθεί από τη Γερουσία.

    Οπως έχει ήδη δηλώσει ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, η γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα ισοδυναμεί με ανύψωση του γαλλικού χρέους, κατά 15 δισ. ευρώ έως το 2014.

    [06] Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις δηλώνει ο Ζαν ΚλοντΤρισέ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

    Ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας, οι οποίοι αναμένονται και πάλι στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, έδωσαν στην κυβέρνηση τον χρόνο να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. \"Ο χρόνος είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος, για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες\", δήλωσε ο κ. Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε χθες στην τηλεόραση LCI.

    \"Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, τίποτε περισσότερο\", είπε, προσθέτοντας: \"Ξόδευαν (σ.σ.: στην Ελλάδα) περισσότερο από τα έσοδά τους και αυτό δεν ήταν δυνατό να συνεχισθεί? Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα\".

    Εξάλλου, ο κ. Τρισέ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την εκτίμηση (σ.σ.: σε προσχέδιο έκθεσης) από το ΔΝΤ ενός ελλείμματος κεφαλαίων ύψους 200 δισ. ευρώ. \"Υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφωνία για τις μεθόδους υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών?Είμαι πεπεισμένος ότι η τελική εκτίμηση του ΔΝΤ δεν θα είναι αυτή\", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [07] Άνδρας στην Αυστραλία απειλεί να ανατιναχθεί στο δικαστήριο με όμηρο την κόρη του

    Ο άνδρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι φέρει στο σακίδιό του βόμβα κι έχει οχυρωθεί από σήμερα το πρωί μέσα σε δικαστικό γραφείο κτιρίου στο Σίδνεϊ, κρατάει όμηρο την κόρη του και η υπόθεση φαίνεται ότι αφορά την κηδεμονία της, εκτιμούν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

    Ο άνδρας μαζί με την κόρη του μετέβησαν στο κτίριο που βρίσκεται στην Παραμάτα, ένα προάστιο κοντά στο Σίδνεϊ, και είπε στην μοναδική υπάλληλο που βρισκόταν εκεί εκείνη τη στιγμή ότι μέσα στο σακίδιό του μεταφέρει μία βόμβα, μετέδωσε το αυστραλιανό δίκτυο ABC στην ιστοσελίδα του.

    Η αστυνομία απέκλεισε τον κεντρικό δρόμο μπροστά από το κτίριο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο δικαστήριο Οικογενειακών Υποθέσεων, και αργότερα ο άνδρας εμφανίστηκε για λίγο στο παράθυρο φορώντας την περούκα δικαστή, αλλά χωρίς πουκάμισο.

    Η αστυνομία περιέγραψε την υπόθεση ως πολύ ευαίσθητη και επικίνδυνη και αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ως προς το κίνητρο του άνδρα, ούτε επιβεβαίωσε αν όντως μεταφέρει βόμβα.

    \"Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το περιεχόμενο του σακιδίου που έχει μαζί του,\" δήλωσε ο βοηθός του επικεφαλής της αστυνομίας Ντένις Κλίφορντ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι δεν βρίσκεται πλέον κανένας μέσα στο γραφείο εκτός από τον άνδρα και το κορίτσι.

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την δικαστικό υπάλληλο μετέδωσαν ότι ο άνδρας ζήτησε αρχικά να δει κάποιον δικαστικό αξιωματούχο.

    Η υπάλληλος Μπέτι Χορ είπε ότι ο άνδρας εισήλθε στο γραφείο μαζί με ένα κορίτσι, που φαίνεται να είναι δέκα ετών, σήμερα το πρωί και απαίτησε να μιλήσει με \"κάποιον από το τοπικό δικαστήριο,\" ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Sydney Morning Herald.

    \"Ήταν προγραμματισμένο να πάει στο δικαστήριο σήμερα, αλλά δεν μπορούσε να βρει αυτό το πρόσωπο και νομίζω ότι απλώς \'τό\'χασε\',\" είπε στην εφημερίδα η Χορ.

    Η αστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τον άνδρα μπορεί να συνεχιστούν μέχρι το βράδυ.

    [08] Ρ. Μανθούλης: "Και στην Ελλάδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η ποίηση έχει τη θέση της"

    «Και στη σημερινή Ελλάδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η ποίηση έχει τη θέση της. Γιατί είναι ο καθρέφτης να δουν όλοι οι υπεύθυνοι το πρόσωπό τους. Από την αρχαιότητα ως σήμερα, η ποίηση και η καθαυτό ποιητική τέχνη όπως είναι το θέατρο, δείχνει στους ανθρώπους της εξουσίας κατά πρόσωπο την αλήθεια. Γι΄αυτό, δεν έχω δηλώσεις για το ποιητικό μου βιβλίο. Όλα αυτά που γράφω, όλα αυτά που έκανα, στο σινεμά και στο θέατρο, είναι δηλώσεις. Και ποίηση. Είναι κατάθεση αρμονίας η? δυσαρμονίας ζωής».

    Αυτή την "αντιδήλωση" προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης που ετοιμάζεται να παρουσιάσει το βιβλίο του "37 ποιήματα", από τις εκδόσεις Εξάντας, στο καφέ του βιβλιοπωλείο Ιανός, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

    Μετά από 60 χρόνια προσφοράς στην τέχνη εκδίδει τα ποιήματά του, δίνοντας στον αναγνώστη ένα εκτεταμένο εισαγωγικό σημείωμα για τα μετεμφυλιακά χρόνια της Αθήνας, όταν η παρέα του- κυνηγημένοι αριστεροί- συνέχιζαν τον αγώνα όχι με τα όπλα, αλλά με το όπλο της ποίησης. Τότε που "όλα τα ποιήματά μας μιλούσαν για το θάνατο-ίσως γιατί εμείς είχαμε γλυτώσει".

    Αφηγείται τη ζωή των φίλων του στο πατάρι του Λουμίδη, στη Βουκουρεστίου, όπου έγραφαν, συζητούσαν, πείραζε ο ένας τον άλλον. "Ποτέ στο Μπραζίλιαν της ?όρθιας διανόησης, γιατί εμείς χωρίς καθίσματα πως θα αντέχαμε ένα δωδεκάωρο όρθιοι;".

    Μάλιστα, θυμάται μια νύχτα που ο καταστηματάρχης τους ξέχασε στο πατάρι, έκλεισε το μαγαζί και χρειάστηκε να τηλεφωνήσουν στην Πυροσβεστική για να τους βγάλουν από το παράθυρο της στοάς Νικολούδη.

    Δεκαοχτάχρονος ήταν όταν μπήκε στο? " Λουμίδειο Ιερατείο" με Νίκο Γκάτσο, Μάνο Χατζιδάκη, Μιχάλη Κασταρό, Δημήτρη Χριστοδούλου και άλλους μεγάλους.

    Επηρεασμένοι από τον Υπαρξισμό, τον Φουτουρισμό, τον Ντανταϊσμό και άλλα τέτοια ανατρεπτικά που ερχόταν από τη Ευρώπη "τα? σφαγιάζαμε και τα προσαρμόζαμε στα δικά μας καλλιτεχνικά βίτσια".

    Σε αστικό ύφος η γραφή- του άστεως το λέει ο ίδιος- νεανικό, ασυμβίβαστο, σαν να φώναζαν ανακοινώσεις του ΕΑΜ από το χωνί στον λόφο του Στρέφη. "Ας μας συγχωρέσουν λοιπόν οι επόμενες γενιές που τις ξεκουφάναμε", καταλήγει σαρκαστικά.

    Από τη βεντάλια των ποιημάτων μισού και παραπάνω αιώνα αναδύεται ένας φιλοσοφημένος φλεγματικός τόνος που θυμίζει Έλιοτ: "Είμαι ένα μεταπολεμικό αγόρι τυλιγμένο μέσα σε συναλλαγματικές. Που έληξαν το ίδιο βράδυ. Που άλλαξε χρώμα το μάρμαρο .Και μας πήραν τη γεύση της ιστορίας . Ανάμεσα απ ΄τα χείλη μας". (1949).

    Και ένα σημερινό: "Ποιητής δίψασες. Ποιητής θα ξεδιψάσεις. Ποιητής ξεκίνησες. Ποιητής θα γεράσεις". (Παρίσι 2009).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 September 2011 - 10:29:43 UTC