Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήρης διακοπή στρατιωτικών- εμπορικών σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ
  • [02] Προχωρά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος στον ΚΤΕ Οικονομικών
  • [03] Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από έκδοση εντόκων γραμματίων
  • [04] Αθώοι οι ολυμπιονίκες Κ. Κεντέρης και Κ. Θάνου για το τροχαίο το 2004
  • [05] Άρχισε τη λειτουργία του το αιολικό πάρκο Κουλούκωνας στην Κρήτη
  • [06] Νέες ανακαλύψεις για τις γενετικές αιτίες της λευχαιμίας
  • [07] Αύξηση της ναυτικής παρουσίας στην Α. Μεσόγειο, ανήγγειλε ο Ερντογάν

  • [01] Πλήρης διακοπή στρατιωτικών- εμπορικών σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι τα τουρκικά πλοία θα έχουν στο εξής "συχνότερη παρουσία στα ύδατα αυτά", αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο.

    Αντιδρώντας στην άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών επί τους πλοίου Μαβί Μαρμαρά, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πιθανόν να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της επίσκεψής του την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο, αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την προοπτική αυτή.

    "Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την αιγυπτιακή πλευρά για το θέμα. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί προς το παρόν", δήλωσε στην Αγκυρα σε δημοσιογράφους.

    Το Ισραήλ προσπαθεί να αποφύγει "μια νέα επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία", δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος, μετά την ανακοίνωση από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της "πλήρους αναστολής" των στρατιωτικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    "Το Ισραήλ δεν επιθυμεί μια νέα επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν, η οποία αποτέλεσε την αντίδραση της Άγκυρας στην άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο 9 Τούρκων στις 31 Μαΐου του 2010 στην ισραηλινή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά, το οποίο μετείχε στο διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα.

    [02] Προχωρά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος στον ΚΤΕ Οικονομικών

    Το μήνυμα της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αναμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να εκπέμψει το υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, όπως άφησε να φανεί στην συζήτηση που είχε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών, υπενθυμίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 80% αυτών έχουν ήδη ψηφισθεί και προχωρά η εφαρμογή τους.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών απέφυγε να μπει σε διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ε.Ε., όταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του ζήτησαν ενημέρωση.

    Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι διαπιστώνει από ευρωπαίους παράγοντες, προβληματισμό και δυσθυμία για τους ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Φέρεται, επιπλέον, να είπε στους βουλευτές ότι η τρόικα δείχνει να αποδέχεται την καθυστέρηση αύξησης των εσόδων, λόγω της ύφεσης της οικονομίας, αλλά και να διατηρεί επιφυλάξεις για την πλήρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

    Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα είναι κοινές και όχι προνομιούχες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, οι μετοχές που θα πρέπει να καταθέτουν οι τράπεζες στην περίπτωση που καταφεύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για χρηματοδότηση. Ακόμη δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

    [03] Ποσό 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από έκδοση εντόκων γραμματίων

    Ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με το επιτόκιο να υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία τον Αύγουστο.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,80% έναντι 4,85% στη Δημοπρασία του Αυγούστου. Υποβλήθηκαν συνολιΒ­κές προΒ­Β­Β­σφοΒ­ρές ύψους 3,020 δισ. ευρώ που υπερκάΒ­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,02 φορές.

    Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των ΒαΒ­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011.

    Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καΒ­Β­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΛειτουΒ­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011, στις 12μ.μ. Δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

    [04] Αθώοι οι ολυμπιονίκες Κ. Κεντέρης και Κ. Θάνου για το τροχαίο το 2004

    Ομόφωνα αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο τους ολυμπιονίκες Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο και τους συγκατηγορούμενούς τους για την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

    Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή τον Χρήστο Τζέκο για κατηγορία που αφορά κατοχή παράνομων ουσιών, αναγνωρίζοντάς του, ωστόσο, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Απαλλακτική πρόταση υπέβαλε χθες και ο εισαγγελέας έδρας θεωρώντας ότι οι ενδείξεις για το ότι το επίμαχο τροχαίο δεν συνέβη δεν ενισχύθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.

    Σημειώνεται ότι σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο είχε κηρύξει ενόχους τόσο τους αθλητές και τον προπονητή όσο και τους επτά γιατρούς του ΚΑΤ και τους αυτόπτες μάρτυρες του τροχαίου ατυχήματος.

    Ο συνήγορος του Κώστα Κεντέρη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της διαδικασίας χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου δηλώνοντας συγκινημένος, καθώς -όπως είπε- οι Ολυμπιονίκες μπορούν να κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά.

    [05] Άρχισε τη λειτουργία του το αιολικό πάρκο Κουλούκωνας στην Κρήτη

    Έξι ανεμογεννήτριες των 0,85 MW η καθεμία με προσδοκώμενη παραγωγή περίπου 9,5 εκατ. kWh ετησίως, για τις ενεργειακές ανάγκες 2.300 νοικοκυριών, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στο αιολικό πάρκο Κουλούκωνας της Enel Green Power σε πλαγιά του Ψηλορείτη στο Δήμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.

    Πρόκειται για μεγάλη επένδυση από πλευράς της Enel Green Power, εταιρείας με ευρεία παρουσία στον ελληνικό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αιολικά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 172 MW σε Θράκη, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Starage, υπεύθυνος της Enel Green Power, με την ευκαιρία λειτουργίας του αιολικού πάρκου στον Μυλοπόταμο «Επιδιώκουμε την περαιτέρω ανάπτυξη, μέσω επιπλέον 40 MW από αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά υπό κατασκευή έργα».

    Η Ελλάδα, η οποία εκδηλώνει υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος αναφορικά με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον Francesco Starace, έχει τη δυνατότητα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα ήδη υπάρχοντα πάρκα ανανεώσιμων πηγών, αλλά και όσα έχουν προγραμματισθεί να λειτουργήσουν και θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 10.500 τόνους CO2 το χρόνο.

    [06] Νέες ανακαλύψεις για τις γενετικές αιτίες της λευχαιμίας

    Περισσότερο φως στο γενετικό υπόβαθρο της λευχαιμίας έρχεται να ρίξει μια σειρά από νέες επιστημονικές έρευνες, που όλες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» και παρέχουν αυξημένες ελπίδες για μελλοντικά -νέου τύπου- γενετικά τεστ έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και για καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά της λευχαιμίας.

    Μια διεθνής έρευνα Αμερικανών, Καναδών και Αυστραλών ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Μάρσαλ Χόρβιτς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και τον δρα Χάμις Σκοτ του Κέντρου Βιολογίας του Καρκίνου του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, εντόπισε μια νέα γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο GATA2, η οποία προδιαθέτει τους ανθρώπους να εμφανίσουν οξεία μυελογενή (ή μυελοβλαστική) λευχαιμία, που είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος, καθώς και μυελοδυσπλασία (δυσκολία παραγωγής ορισμένων ειδών κυττάρων του αίματος, που μπορεί να εξελιχτεί σε μυελογενή λευχαιμία). Το συγκεκριμένο γονίδιο παίζει ρυθμιστικό ρόλο κατά την μετατροπή των αρχέγονων κυττάρων δημιουργίας του αίματος σε λευκά αιμοκύτταρα.

    Μια άλλη έρευνα από Βρετανούς ερευνητές του πανεπιστημίου St.George\'s του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Σαχάρ Μανσούρ, επίσης διαπίστωσε ότι οι μεταλλάξεις στο ίδιο γονίδιο GATA2 συνδέονται με κίνδυνο λευχαιμίας. Μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί συγκριτικά πολύ πιο δύσκολο -σε σχέση με άλλα είδη καρκίνου- να βρεθούν γενετικά σφάλματα που προκαλούν καρκίνους του αίματος. Αντίθετα π.χ. με τον καρκίνο του μαστού, όπου έχουν ανακαλυφθεί αρκετά γονίδια υπεύθυνα για την κληρονομικότητα της νόσου, ελάχιστες μεταλλάξεις έχουν βρεθεί που να δικαιολογούν την κληρονομικότητα των καρκίνων του αίματος. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει δύο ακόμα μεταλλάξεις στα γονίδια RUNX1 και CEBPA, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο μυελοδυσπλασίας και για οξεία μυελογενή λευχαιμία.

    [07] Αύξηση της ναυτικής παρουσίας στην Α. Μεσόγειο, ανήγγειλε ο Ερντογάν

    Για αύξηση της παρουσίας του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον των δημοσιογράφων και κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η Τουρκία θα λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ εκ μέρους του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο Ερντογάν είπε: \"η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά\", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Στο θέμα αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα \"Σαμπάχ\", η οποία υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο των μέτρων αυτών \"η Τουρκία θα κάνει τις προσεχείς ημέρες πιο αισθητή την παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων, ανατολικά και νότια της Κύπρου\".

    Η εφημερίδα κάνει λόγο για \"επιχείρηση Μπαρμπαρός\" και αναφέρει ότι το 2010 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσαν στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Αδριατική.

    Η \"Σαμπάχ\" υποστηρίζει ότι \"υπήρξαν νέες ρυθμίσεις για πιο ενεργό δράση της Μεσογειακής Ασπίδας, η οποία συστάθηκε το 2006 με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας\". Έτσι ο αριθμός των φρεγατών της εν λόγω ναυτικής δύναμης θα αυξηθεί από τις 2 στις 4, των καταδρομικών από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 September 2011 - 12:29:42 UTC