Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγώνας δρόμου για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία
  • [02] Διευκρινήσεις για την καταβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα
  • [03] Λύσεις στα προβλήματα της ευρωζώνης, ζητά ο Ομπάμα
  • [04] Δυσλεξία, ένα θείο δώρο αν αντιμετωπιστεί σωστά
  • [05] Ένας νεκρός από τον κυκλώνα Κάτια που πλήττει τη Βρετανία
  • [06] Απολύσεις δρομολογεί 1 στις 3 επιχείρησεις στην Κύπρο
  • [07] Η Ιταλία ζήτησε από την Κίνα να αγοράσει ομόλογά της, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς
  • [08] Ο Τίμοθι Γκάιτνερ θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ
  • [09] Εκθεση φωτογραφίας τσιγγάνων της Αγίας Βαρβάρας στο Μπρνο της Τσεχίας
  • [10] Με αφιερώματα στους Ι.Καμπανέλη και Α. Βαίντα το φετινό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης

  • [01] Αγώνας δρόμου για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία

    Μία τελείως διαφορετική κατάσταση δείχνουν τα στοιχεία που συνέλλεξε το υπουργείο Παιδείας για τα κενά στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία αλλά και οι καθηγητές μιλούν για χιλιάδες κενά. Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έστειλαν τα συνολικά στοιχεία ανά Περιφέρεια, τα οποία συγκεντρωτικά, σε 14.500 σχολεία και σε συνολική δύναμη 170.000 εκπαιδευτικών, είναι τα ακόλουθα:

    Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο σε δασκάλους και νηπιαγωγούς είναι 675 και σε ειδικότητες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (καλλιτεχνικά, μουσική, θεατρική αγωγή) 1736.

    Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 447 είναι τα κενά και 483 σε τεχνικές ειδικότητες.

    Τα παραπάνω κενά θα καλυφθούν αφού δοθεί η συνολική εικόνα της αμέσως επόμενης ημέρας.

    Το υπουργείο Παιδείας, μείωσε τα κενά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς «εγκαίρως προχώρησε στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές για τη σωστή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού και υπεύθυνα ενημέρωσε την κοινή γνώμη για τα δεδομένα και τα προβλήματα της σχολικής χρονιάς 2011- 2012.

    Η αλήθεια, όπως διαμορφώνεται μετά την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, είναι ότι τα σχολεία ξεκινούν με τα λιγότερα δυνατά κενά, παρά τις 8000 συνταξιοδοτήσεων, το μικρό αριθμό διορισμών (600) και τις νέες ανάγκες που προέκυψαν από τα νέα προγράμματα που εφαρμόζονται σε όλες τις βαθμίδεςΒ¨.

    Το υπουργείο, αναφερόμενο στις ελλείψεις των βιβλίων τονίζει «συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκτύπωση και η αποστολή τους, ενώ σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές η πληρότητα σε τίτλους είναι άνω του 80 %. Το υπουργείο παρουσίασε από την προηγούμενη εβδομάδα ένα σύνολο δράσεων για την αντιμετώπιση του πρώτου διαστήματος, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συστρατευθεί και άλλες δυνάμεις όπως το Εθνικό Τυπογραφείο για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου καθώς και Πανεπιστήμια και Δήμοι στην υπόλοιπη χώρα».

    Από την άλλη πλευρά, με περίπου 4.700 κενές οργανικές θέσεις και 24 από τους 68 συλλόγους δασκάλων να μην έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο άνοιξαν τα σχολεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

    [02] Διευκρινήσεις για την καταβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα

    O τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το ειδικό τέλος επί των ακινήτων αναμένεται να οριστικοποιηθείσήμερα από το υπουργείο Οικονομικών καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστα ζητήματα.

    Δεν έχει διευκρινισθεί αν το τέλος για το 2011 θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες της ΔΕΗ να αποστείλει εγκαίρως τους λογαριασμούς με το νέο τέλος στα 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές. Σημειώνεται ότι το στόχος είναι ο νέος φόρος να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς που θα αποστείλει η ΔΕΗ στους καταναλωτές στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο τέλος Νοεμβρίου και στο τέλος Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ανακοινώνοντας το μέτρο ότι το τέλος επί των ακινήτων για το 2011 θα καταβληθεί ως και το Φεβρουάριο του 2012 προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα τα έσοδα να συμπεριληφθούν στον φετινό προϋπολογισμό.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, δήλωσε ότι το ειδικό τέλος θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νέο τέλος επί των ακινήτων θα ξεκινά από 0,5 ευρώ το τμ για τις περιοχές με πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες και θα φθάνει τα 10 ευρώ το τμ στις ακριβές περιοχές. Επίσης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους περιλαμβάνονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ( ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, χαμηλοσυνταξιούχους) . Ακόμη όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η κλιμάκωση των συντελεστών ανάλογα με το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Παράλληλα δεν έχει αποκλεισθεί ούτε το ενδεχόμενο τα 10 ευρώ το τμ για τις ακριβές περιοχές να αυξάνονται ακόμη περισσότερο από ένα ύψος αντικειμενικής αξίας και άνω.

    [03] Λύσεις στα προβλήματα της ευρωζώνης, ζητά ο Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων και ανησυχιών στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

    Μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες.

    «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, νομίζω, όσο αυτό το θέμα δεν επιλύεται», είπε.

    «Θα είναι ένα σημαντικό θέμα στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) που λαμβάνει χώρα το Νοέμβριο» στη Γαλλία, πρόσθεσε.

    Ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά είναι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.

    «Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. (Οι Ευρωπαίοι) κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες», είπε ο Ομπάμα.

    Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητούσαν η ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο δανεισμού. Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν καλωσόρισε την εξέλιξη και ανέφερε ότι μια ομάδα της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα τις αμέσως προσεχείς ημέρες για να συζητήσει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του πρώτου δανείου, που είχε συμφωνηθεί το 2010. Όμως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνεχίζουν να εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ υποστήριξε, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλείσει μια «συντεταγμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας. Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν.

    Ο Ομπάμα σχολίασε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχετε ένα ενιαίο νόμισμα αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών, και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία». Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στην διεθνή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

    Η κρίση έχει «τεράστιες συνέπειες για την Αμερική, ολόκληρο το ημισφαίριο, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε.

    «Είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός όταν έχεις τόσες πολλές χώρες, με διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες, που προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται».

    Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    «Εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι. . . οι χώρες εντός της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη, και ότι οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

    [04] Δυσλεξία, ένα θείο δώρο αν αντιμετωπιστεί σωστά

    H δυσλεξία επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, με σοβαρές εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Εκδηλώνεται τα πρώτα χρόνια φοίτησης στο δημοτικό σχολείο, ως μία απροσδόκητη και ανεξήγητη μαθησιακή δυσκολία στην ανάγνωση και στη γραφή, σε φυσιολογικά παιδιά με κανονική ή και ανώτερη ευφυΐα, που μέχρι τότε τίποτε δεν έδειχνε ότι είχαν κάποιο πρόβλημα.

    Η διεθνής ομοσπονδία Νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως σύνδρομο που εκδηλώνεται με απροσδόκητη αποτυχία στην εκμάθηση του γραπτού λόγου, ιδιαίτερα της ανάγνωσης, παρά την επαρκή σχολική εκπαίδευση, τη φυσιολογική νοημοσύνη και τις επαρκείς κοινωνικο-πολιτιστικές ευκαιρίες. Οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιακές λειτουργίες της μάθησης.

    Όπως λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η παιδίατρος - αναπτυξιολόγος, Λωρέττα Θωμαΐδου (Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών):«από τον ορισμό προκύπτει ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαταραχή που αφορά και περιορίζεται μόνο στο γραπτό λόγο και όχι στον προφορικό. Περιορίζεται δηλαδή σε διαταραχή των δεξιοτήτων εκείνων που είναι αναγκαίες για την εκμάθηση της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας».

    Το δεύτερο στοιχείο, όπως επισημαίνει, είναι ότι η δυσλεξία είναι σύνδρομο. Και ως σύνδρομο δεν μπορεί παρά η διάγνωση της να στηρίζεται σε περιγραφή τυπικών χαρακτηριστικών εκδηλώσεων.

    «Παρουσιάζεται σε παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη που φοιτούν σε κανονικά σχολεία κι έχουν εκτεθεί σε συνήθη κοινωνικά και πολιτιστικά ερεθίσματα. Δηλαδή δεν πρόκειται για περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά για νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιώδεις λειτουργίες μάθησης», τονίζει και προσθέτει ότι «υπολογίζεται ότι περίπου 1 έως 3% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει δυσλεξία, ενώ το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που για διάφορους λόγους εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες, χωρίς να έχουν δυσλεξία είναι πολύ μεγαλύτερο και υπολογίζεται σε 20 έως 25%».

    Ο καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιώργος Θ. Παυλίδης τονίζει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «η δυσλεξία είναι ειδική μαθησιακή δυσκολία στα γραπτά. Δηλαδή, οι δυσλεξικοί παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία στην ανάγνωση -πολύ αργή, με λάθη-, στην ορθογραφία και δυσκολεύονται να μεταφέρουν τον προφορικό τους λόγο στο γραπτό».

    Για τον κ. Παυλίδη, που η προσφορά του στο θέμα της δυσλεξίας έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, καθώς είναι ο εφευρέτης του τεστ Οφθαλμοκίνησης για την ακριβή διάγνωση της δυσλεξίας, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Προβλημάτων Μάθησης και διευθυντής 20 Ερευνητικών Προγραμμάτων στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, «η δυσλεξία είναι θείο δώρο όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και την αντιμετωπίζουμε σωστά. Αντιθέτως η άγνοια τη μετατρέπει σε μειονέκτημα».

    Επειδή η δυσλεξία είναι κυρίως κληρονομική, υπάρχει από τη γέννα. Συνεπώς, υπάρχει και μπορεί να εντοπισθεί από την προσχολική ηλικία με βιολογικά τεστ, όπως είναι το τεστ «Παυλίδη». Διεθνώς, η δυσλεξία εμφανίζεται σε 4 αγόρια προς 1 κορίτσι, που σημαίνει ότι τα αίτιά της είναι βιολογικά, γι? αυτό και τα διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά περιβάλλοντα δεν επηρεάζουν την αναλογία αγοριών (4) - κοριτσιών (1).

    Ο κ. Παυλίδης συμβουλεύει γονείς και εκπαιδευτικούς για έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της δυσλεξίας, η οποία πρέπει να συνδυάζεται με την αποδοχή της κατάστασης, την κατανόηση και με την θετική αντιμετώπιση.

    Τα παιδιά και ιδιαιτέρως τα δυσλεξικά, είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην απόρριψη και στην αρνητική - ταπεινωτική κριτική, διότι την υφίστανται διαρκώς.

    Είναι αναγκαίο να γίνει συνειδητή προσπάθεια τόνωσης του ηθικού τους και να αποφεύγονται οι αρνητικές και οι υποτιμητικές παρατηρήσεις, γιατί μειώνουν την αυτοπεποίθηση, τα κίνητρα και συνεπώς, τη σχολική επίδοση.

    Η στοργική, ενθαρρυντική και η αξιοπρεπής αντιμετώπιση των δυσλεξικών, επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στον ψυχο-κοινωνικό όσο και στο μαθησιακό τομέα. Αλλάζει η ζωή τους προς το καλύτερο και οδηγούνται από την αποτυχία στην επιτυχία, από τη δυστυχία στην ευτυχία.

    [05] Ένας νεκρός από τον κυκλώνα Κάτια που πλήττει τη Βρετανία

    Ενας οδηγός αυτοκινήτου έχασε τη ζωή του στη Βρετανία, εξαιτίας του κυκλώνα Κάτια που πλήττει τη χώρα με ανέμους οι οποίοι φτάνουν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα.

    Ο οδηγός σκοτώθηκε όταν πάνω στο αυτοκίνητό του έπεσε ένα δέντρο στην περιοχή Ντέρχαμ της βορειο-ανατολικής Αγγλίας.

    Σε άλλες περιοχές, μεγάλα κύματα προκάλεσε προβλήματα και ακυρώσεις στα δρομολόγια των οχηματαγωγών, ενώ αρκετοί δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έκλεισαν από δέντρα και κλαδιά που παρέσυραν οι άνεμοι.

    Για προληπτικούς λόγους απαγορεύτηκε η διέλευση βαρέων φορτηγών από αρκετές οδικές αρτηρίες.

    Η εταιρία CE Electric UK, που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα την βορειο-ανατολική Βρετανία ανακοίνωσε πως προσπαθεί να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε περίπου 10.000 κατοικίες.

    Ισχυροί άνεμοι πνέουν και στην Ουαλία και την Σκωτία, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τα κύματα στο λιμάνι Πορτστιούαρτ.

    [06] Απολύσεις δρομολογεί 1 στις 3 επιχείρησεις στην Κύπρο

    Λευκωσία, Κύπρος 13/09/2011 09:19 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου)

    Κύπρος: Απολύσεις δρομολογεί 1 στις 3 επιχείρησεις

    Ποσοστό 35% των επιχειρήσεων στην Κύπρο, δηλαδή οριακά υψηλότερο από 1 στις 3 επιχειρήσεις, θα προχωρήσει σε απολύσεις κατά τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) μεταξύ των μελών της, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

    Σύμφωνα με την έρευνα της ΟΕΒ, εκ του συνόλου του προσωπικού που απασχολούν οι επιχειρήσεις οι οποίες απάντησαν θετικά στο ερώτημα περί μείωσης προσωπικού, θα απολυθεί ποσοστό 11,6% των εργαζομένων που απασχολούν.

    Ποσοστό 74% των επιχειρήσεων, απάντησαν ότι διατήρησαν το προσωπικό τους (χωρίς απολύσεις) κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ποσοστό 22% κατέγραψε μεταξύ 10-20% μείωση κύκλου εργασιών κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ποσοστό 15% είχαν μεταξύ 21-30% μείωση κύκλου εργασιών και ποσοστό 16% είχαν περισσότερο από 40% μείωση κύκλου εργασιών.

    Από την έρευνα συμπεραίνεται ότι μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 30% ή τρείς στις δέκα επιχειρήσεις δεν παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών κατά τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή επτά στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση κύκλου εργασιών κατά τους τελευταίους 12 μήνες\".

    [07] Η Ιταλία ζήτησε από την Κίνα να αγοράσει ομόλογά της, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

    Η Ιταλία ζήτησε από την Κίνα να προχωρήσει σε \"σημαντικές\" αγορές ιταλικού χρέους, γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Financial Times.

    Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λου Τζιουέι, πρόεδρος του κινεζικού επενδυτικού ομίλου China Investment Corp (CIC), ηγήθηκε αντιπροσωπείας που μετέβη στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Τζούλιο Τρεμόντι, τον υπουργό Οικονομικών, και στελέχη του ιταλικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Cassa Depositi e Prestiti).

    Πριν από δύο εβδομάδες Ιταλοί αξιωματούχοι μετέβησαν στο Πεκίνο για να συναντήσουν αξιωματούχους του CIC και στελέχη της κινεζικής Κρατικής Υπηρεσίας Ξένου Συναλλάγματος (SAFE), η οποία χειρίζεται τα αποθέματα της Κίνας σε ξένο συνάλλαγμα, προσθέτει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    [08] Ο Τίμοθι Γκάιτνερ θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ θα συμμετάσχει την Παρασκευή στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

    \"Επειτα από πρόσκληση της πολωνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Βρότσλαβ για να συμμετάσχει στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 σε μία συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ και στο χρηματοπιστωτικό φόρουμ\" που οργανώνεται από τον κύκλο Eurofi, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

    \"Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται με την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης\" με το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τίμοθι Γκάιτνερ \"θα συζητήσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του τους τρόπους συμβολής τους στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνέχιση της συνεργασίας μας σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης\", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

    Η συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο του Βρότσλαβ αποτελεί γεγονός εξαιρετικού χαρακτήρα, αφού ο Τίμοθι Γκάιτνερ έχει προκληθεί επανειλημμένα σε συσκέψεις του Ecofin κατά το παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε την Κυριακή ότι το ραντεβού του Βρότσλαβ θα επιτρέψει \"την υπέρβαση των εκκρεμών προβλημάτων\" στην υλοποίηση του νέου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

    Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι ο Τίμοθι Γκάιτνερ επρόκειτο να συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απηύθυνε έκκληση στα τέλη του Αυγούστου στις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι είχαν τότε αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις της.

    [09] Εκθεση φωτογραφίας τσιγγάνων της Αγίας Βαρβάρας στο Μπρνο της Τσεχίας

    Στο \"Μουσείο Τσιγγάνικου Πολιτισμού\", στο Μπρνό της Τσεχίας, εγκαινιάστηκε αυτές τις ημέρες έκθεση φωτογραφίας από τέσσερα εργαστήρια κατάρτισης νέων τσιγγάνων στην τέχνη της φωτογραφίας, τα οποία είχαν διοργανωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, από το 1999 έως 2004.

    Το υλικό που συγκεντρώθηκε απ\' αυτά τα εργαστήρια νέων τσιγγάνων, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, αποτέλεσε ένα αξιόλογο φωτογραφικό αρχείο, μέρος του οποίου έχει εκτεθεί κατά το παρελθόν με επιτυχία στο Βερολίνο, τη Σόφια, την Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια. Την οργάνωση είχε αναλάβει η τότε Διεύθυνση Καλών Τεχνών (νυν Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών - Τμήμα Φωτογραφίας) του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Μορφωτικό Σύλλογο Αθιγγάνων Αγίας Βαρβάρας Αττικής. Με δάσκαλο τον φωτογράφο Στέλιο Ευσταθόπουλο, οι νεαροί τσιγγάνοι πέρασαν πρώτη φορά πίσω από τον φακό για να φωτογραφίσουν οι ίδιοι τον κόσμο τους, με τη δική τους ματιά: τον χώρο που ζουν, τις σκηνές τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα επαγγέλματά τους και τα παιδιά της φυλής τους.

    Η έκθεση των φωτογραφιών τους στο Μπρνο θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου.

    [10] Με αφιερώματα στους Ι.Καμπανέλη και Α. Βαίντα το φετινό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης

    Με αφιερώματα στον Πολωνό δημιουργό Αντρέι Βάιντα, την ισπανίδα Ιθιάρ Μπογέιν, σε ταινίες κατά της βίας των γυναικών, με αναδρομές σε σύγχρονες εθνικές κινηματογραφίες (Σερβία, Ισπανία, Ιαπωνία και Αφρική) συνεχίζει το πρόγραμμά της η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για την περίοδο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ από 28 έως 1η Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηνών, στην Τεχνόπολη, διοργανώνει αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλη, με συναυλία και κινηματογραφικές προβολές ταινιών στις οποίες έγραψε το σενάριο ή και σκηνοθέτησε μεταξύ των οποίων:

    \"Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα\", \"Ο Δράκος\", \"Το κανόνι\", \"Στέλλα\".

    Το αφιέρωμα πλαισιώνει έκθεση φωτογραφίας και μια συναυλία του Γιάννη Κούτρα και της Ρίτας Αντωνοπούλου με κύκλους τραγουδιών από τα έργα του Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο» , «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των αγγέλων», «Μαουτχάουζεν» επίσης στην Τεχνόπολη.

    Τον Οκτώβριο επίσης, η Ταινιοθήκη προγραμματίζει ένα πανόραμα πολωνικών ταινιών κινούμενων σχεδίων, με 43 προβολές. Όλες οι ταινίες έχουν γυριστεί από το 1959 έως και το 2011 και πρόκειται για τις κορυφαίες δημιουργίες Πολωνών καλλιτεχνών με παγκόσμια απήχηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2011 - 6:29:40 UTC