Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινούν οι "Νύχτες Πρεμιέρας"
  • [02] "Κατεδαφίστηκε" καφετέρια από ισχυρή έκρηξη στα Χανιά
  • [03] Ανακοίνωση Α. Βγενόπουλου για τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό
  • [04] Η Microsoft έκανε τα πρώτα αποκαλυπτήρια του Windows 8
  • [05] Στους 15.123 οι οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο
  • [06] "Η Ευρώπη κινδυνεύει", προειδοποιεί η πολωνική προεδρία της ΕΕ
  • [07] Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη, δήλωσε Γάλλος υπουργός
  • [08] Με πτωτικές τάσεις το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
  • [09] Χαμηλότερη κατά 11 % η ζήτηση ρεύματος τον Αύγουστο
  • [10] Απαλλάχθηκε των κατηγοριών για συκοφαντική δυσφήμιση προς τον Σαρκοζί ο Ντ. ντε Βιλπέν
  • [11] Τα παραπανίσια κιλά δεν συνεπάγονται και πρόβλημα στην καρδιά

  • [01] Ξεκινούν οι "Νύχτες Πρεμιέρας"

    Αυλαία σηκώνει σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn- x με την ταινία "The artist" του Μισέλ Χαζαναβίσιους στις αίθουσες "Αττικόν" και "Απόλλωνα", ενώ φέτος, όπως πάντα, το φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες του σε πολλούς δημιουργούς των ταινιών που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκειά του.

    Από τον Σεπτέμβριο του 1995 και για δεκαεπτά χρόνια, οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x υποδέχονται το φθινόπωρο, με εναλλακτικές κινηματογραφικές προτάσεις. Φέτος, εν μέσω ραγδαίων οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, έρχονται να προτείνουν ορισμένα από τα πιο επίκαιρα και καυτά πολιτιστικά θέματα της τρέχουσας διεθνούς κινηματογραφίας.

    Συνολικά 175 ταινίες (120 μεγάλου μήκους και 55 μικρού μήκους), καθώς και κάποιες επαναληπτικές προβολές -ύστερα από απαίτηση του κοινού- αποτελούν το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Για πρώτη φορά φέτος δε, προστέθηκε ένας ακόμη κινηματογράφος για να φιλοξενήσει τον κινηματογραφικό θεσμό- εκτός από τις ήδη γνωστές αίθουσες (Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class, Δαναός 1 και 2)- το Άστορ που βρίσκεται μέσα στη στοά της οδού Κοραή.

    Δεκατέσσερις ταινίες, από διάφορες χώρες του κόσμου, συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τη Χρυσή Αθηνά. Ανάμεσά τους το "Ηφαίστειο" του Ρούναρ Ρούναρσον, το "Gandu" από την Ινδία, το "Υποβρύχιο" του Ρίτσαρντ Αγιάντ (μια ιστορία ενηλικίωσης από τη Βρετανία) και η "Μοσχαροκεφαλή" του Μίκαλε Ρόσκαμ, μια ιστορία εκδίκησης που αποκαλύπτει την ισχυρή μαφία εμπορίου αναβολικών.

    Και φέτος όμως δεν θα λείψουν οι πρεμιέρες ελληνικών ταινιών, όπως "Το Γάλα" του Γιώργου Σιούγα, το "Fish n' Chips" του Ηλία Δημητρίου, η "Αμνηστία" του Μπουγιάρ Αλιμάνι, "Ο Αννίβας προ των πυλών" της Ελισάβετ Χρονοπούλου, η "Δεμένη κόκκινη κλωστή" του Κώστα Χαραλάμπους, το "4ever" του Γιώργου Πυρπασόπουλου κ. α΄.

    Σε ό,τι αφορά τις ταινίες που θα παιχτούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, ξεχωρίζουν: η ταινία που άνοιξε το Φεστιβάλ Βενετίας, το πολιτικό θρίλερ "Αι Ειδοί του Μαρτίου" με τον Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, "Ο κατακτητής" του Ξαβιέ Ντιριγκέρ με θέμα τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η "Ύποπτη συνωμοσίας" σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το "Amador" του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα με ηρωίδα μια νεαρή μετανάστρια από τη Βολιβία και το "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" της Λιν Ράμσεϊ, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Λάιονελ Σράιβερ.

    Το Φεστιβάλ διοργανώνει ακόμη, πλήθος αφιερωμάτων: στον Ιάπωνα κινηματογραφιστή Γιασούζο Μασουμούρα, πρωτοπόρο του ιαπωνικού νέου κύματος με περίπου 60 ταινίες στο ενεργητικό του, στον σπουδαίο Ολλανδό ντοκιμαντερίστα, Γιόχα φαν ντερ Κέεκεν για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, στη Νορβηγία, ενώ περιλαμβάνει και ταινίες που βασίζονται στα έργα του Κάφκα.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn- x ολοκληρώνονται την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου με την ταινία "Α Separation" του Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί, που κέρδισε στο Φεστιβάλ Βερολίνου τη Χρυσή Άρκτο και την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος.

    [02] "Κατεδαφίστηκε" καφετέρια από ισχυρή έκρηξη στα Χανιά

    Ολοσχερώς καταστράφηκε καφετέρια στην περιοχή Κουμ - Καπί στα Χανιά από ισχυρότατη έκρηξη, στις 3 τα ξημερώματα.

    Οι κάτοικοι της περιοχής, που ξύπνησαν από τον εκκωφαντικό θόρυβο και τη δόνηση, αντίκρισαν μόνο χαλάσματα.

    Το εσωτερικό της καφετέριας, αλλά και οι γύρω χώροι θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, καθώς η περιοχή, λόγω των πολλών νυκτερινών καταστημάτων, είναι πολυσύχναστη μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις η έκρηξη προκλήθηκε από ισχυρότατο μηχανισμό. Το είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε εξετάζεται εργαστηριακά, ενώ από την έκρηξη δεν σημειώθηκε πυρκαγιά.

    Τις έρευνες έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

    [03] Ανακοίνωση Α. Βγενόπουλου για τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό

    Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό και για την αντιμετώπιση που έχει από μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, ο επιχειρηματίας και μέτοχος της ΠΑΕ, Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Ο «ισχυρός άνδρας» της MIG, αφού αφήνει ανοικτό το θέμα αποχώρησης του, δηλώνοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται», επισημαίνει ότι θα υπάρξει και επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό.

    [04] Η Microsoft έκανε τα πρώτα αποκαλυπτήρια του Windows 8

    Η Microsoft σήκωσε το πέπλο μυστικότητας που σκέπαζε έως τώρα την επόμενη γενιά του λειτουργικού συστήματός της και άφησε τους ειδικούς του λογισμικού να πάρουν μια πρώτη γεύση των μελλοντικών Windows 8, που σχεδιάζονται έτσι ώστε να «τρέχουν» σε όλα τα είδη υπολογιστών (επιτραπέζιους, φορητούς και ταμπλέτες).

    Η νέα έκδοση -που μπορεί τελικά να έχει διαφορετικό όνομα και όχι Windows 8- προαλείφεται να αποτελέσει μια ριζική «επανεφεύρεση» των Windows, με τις πιο δραστικές αλλαγές μετά τα Windows 95. Αν και τα Windows παραμένουν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, οι ανταγωνιστές της Microsoft κερδίζουν αργά αλλά σταθερά έδαφος, κυρίως μέσα από πλατφόρμες λογισμικού για κινητά και ταμπλέτες.

    Η μεγάλη πρόκληση της εταιρίας είναι πλέον να πείσει ότι τα Windows μπορούν να κυριαρχήσουν και σε αυτό το εν κινήσει «ταμπλό». Το νέο λογισμικό, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2012 (αν και η εταιρία δεν έχει δώσει μέχρι τώρα μια κατά προσέγγιση ημερομηνία κυκλοφορίας του), για πρώτη φορά θα δουλεύει με τους επεξεργαστές χαμηλής ισχύος της ARM, που σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες. Μέχρι τώρα τα Windows -με την εξαίρεση των Windows Phone- απαιτούσαν ισχυρότερους επεξεργαστές Intel ή συμβατούς με αυτούς. Η Microsoft βρίσκεται υπό πίεση να δώσει μια απάντηση στο λειτουργικό iOS της Apple και στο Android της Google για κινητά και αυτή η εξέλιξη αποτελεί ευχάριστα νέα για την εταιρία ARM Holdings, που επιτέλους μπορεί να «βάλει πόδι» στην τεράστια αγορά των Windows.

    [05] Στους 15.123 οι οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο

    Στους 15.123 ανέρχονται οι οφειλέτες με χρέη βασικής οφειλής προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Τα παραπάνω επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή.

    Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, με τις διατάξεις του άρθρου 14 Ν. 3888/10 παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα, μέχρι τις 30.09.2010, χρέη τους προς αυτό και τα οποία έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ, σε πολλές μηνιαίες δόσεις και με απαλλαγή ποσοστού επί των προσαυξήσεων εκπρόσθεσμης καταβολής που αναλογούν στα χρέη αυτά.

    Όπως καταλήγει ο κ. Οικονόμου για την αναγκαστική είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο λαμβάνονται τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αναγκαστικά μέτρα σε βάρος της περιουσίας των οφειλετών ή τρίτων ευθυνομένων, όπως εκπροσώπων εταιρειών κ.ά.

    [06] "Η Ευρώπη κινδυνεύει", προειδοποιεί η πολωνική προεδρία της ΕΕ

    Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ότι ολόκληρη η Ευρώπη \"κινδυνεύει\", λόγω της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    \"Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο\", δήλωσε ο Γιάτσεκ Ροστόφσκι ενώπιον της ολομέλειας στο Στρασβούργο. \"Αν η ευρωζώνη διαρραγεί, η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να φανταστεί κανείς\", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συμφώνησε πλήρως με τον πολωνό υπουργό. \"Είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη πρόκληση της γενιάς αυτής. Είναι μια μάχη για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση\", τόνισε ενώπιον του σώματος.

    Ο Ροστόφσκι προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της παρούσας κρίσης στην πραγματική οικονομία. \"Η παρούσα κρίση, αν συνεχιστεί το ίδιο απρόβλεπτα, θα έχει μείζονος σημασίας συνέπειες. Αν η κρίση εξακολουθήσει για ένα ή δύο χρόνια, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα ποσοστό ανεργίας που μπορεί να είναι δύο φορές υψηλότερο σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσιοτέρων χωρών\", πρόσθεσε.

    [07] Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη, δήλωσε Γάλλος υπουργός

    Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί δήλωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody's για την υποβάθμιση δύο γαλλικών τραπεζών, ότι οι γαλλικές τράπεζες "δεν διατρέχουν κίνδυνο".

    "Οι γαλλικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Έχουν αρκετά κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχομένως το ελληνικό χρέος", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, θεωρώντας ότι η διακίνηση φημών είναι υπεύθυνη για τον "πυρετό" που επικρατεί σήμερα στις αγορές και υπενθυμίζοντας ότι κατά τα τεστ αντοχής, "καμία γαλλική τράπεζα δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα και συγχρόνως λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν αρνητικές".

    "Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη", δήλωσε ο Ζαν Λεονετί, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, "οι Έλληνες θα έχαναν το 30% της αγοραστικής τους δύναμης.., η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε ένα παιγνίδι ντόμινο που θα σήμαινε ότι αύριο οι κερδοσκόποι θα επιτίθεντο στην Ισπανία και την Ιταλία, γιατί όχι και στην Πορτογαλία;".

    [08] Με πτωτικές τάσεις το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

    Λονδίνο, Βρετανία 14/09/2011 10:18 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ.πρακτ.)

    Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια - Ανοιγμα - πτωτικές τάσεις

    Με πτώση 1,38% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Παρισιού με τον δείκτη CAC 40 να φτάνει τις 2.855 μονάδες.

    Με πτώση 1,13% άνοιξε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τον δείκτη Dax να φτάνει τις 5.131,48 μονάδες.

    Με πτώση 0,31% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης Footsie-100 έφτασε τις 5.157,85.

    [09] Χαμηλότερη κατά 11 % η ζήτηση ρεύματος τον Αύγουστο

    Σημαντική πτώση 11,11 % σημείωσε η κατανάλωση ρεύματος τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου η υποχώρηση της ζήτησης διαμορφώνεται στο 3 %.

    Η πτώση οφείλεται στην κρίση που αναγκάζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. Για τον Αύγουστο, ρόλο έπαιξαν και οι καλύτερες σχετικά καιρικές συνθήκες (χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με πέρυσι) που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της χρήσης κλιματιστικών.

    Η μείωση της κατανάλωσης τον περασμένο μήνα ήταν 8,9 % για τις μεγάλες βιομηχανίες και 11,7 % για τις λοιπές χρήσεις (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, κ.α.. Στο 8μηνο αντίστοιχα οι μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζουν άνοδο της κατανάλωσης κατά 5,9 % και οι λοιπές χρήσεις πτώση 3,9 %.

    Σε επίπεδο παραγωγής, οι λιγνιτικές, πετρελαϊκές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά έχουν περιορίσει τη συμμετοχή τους στην κάλυψη του φορτίου (μείον 2,6 %, 92 % και 38 % αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι), ενώ αυξημένη κατά 45 % είναι η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου και κατά 20 % οι ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά).

    [10] Απαλλάχθηκε των κατηγοριών για συκοφαντική δυσφήμιση προς τον Σαρκοζί ο Ντ. ντε Βιλπέν

    Το Εφετείο του Παρισιού επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση απαλλαγής του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος κατηγορήθηκε για "συκοφαντική δυσφήμιση" σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί στην υπόθεση Clearstream.

    Τον Μάιο, η γενική εισαγγελία είχε ζητήσει την ποινή φυλάκισης 15 μηνών για τον ντε Βιλπέν.

    Ο ντε Βιλπέν περίμενε την απόφαση του εφετείου για να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τις γαλλικές προεδρικές του 2012.

    [11] Τα παραπανίσια κιλά δεν συνεπάγονται και πρόβλημα στην καρδιά

    Το παραπάνω από το κανονικό βάρος ενός ανθρώπου δεν σημαίνει κατ\' ανάγκη ότι η καρδιά του θα έχει πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 10% των υγιών παχύσαρκων ατόμων ηλικίας 50 - 70 ετών εμφανίζουν τελικά κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στην επόμενη εξαετία, έναντι μεγαλύτερου ποσοστού 16% των πιο λεπτών.

    Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ερευνών που δείχνουν ότι οι παχουλοί άνθρωποι δεν είναι ανάγκη να έχουν προβλήματα υγείας, χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι έχουν το ιατρικό ελεύθερο να τρώνε?με την ησυχία τους, καθώς, όσο περνάνε τα χρόνια, το έξτρα βάρος μπορεί να έχει τις επιπτώσεις του.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χριστίνα Βούλγαρη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν 550 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία 55 ετών, από τους οποίους το ένα τέταρτο ήσαν παχύσαρκοι, αλλά κανείς δεν εμφάνιζε σημάδια καρδιοπάθειας ή διαβήτη στο ξεκίνημα της έρευνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2011 - 8:29:50 UTC