Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Μπούρτζι αναβαθμίζεται
  • [02] Δεν λήφθηκε απόφαση στη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [03] Μεγάλες διαδηλώσεις σε Ισπανία και Ιταλία για τα μέτρα λιτότητας
  • [04] "Δεν θα αφήσω κανέναν να ισοπεδώσει την ομάδα" λέει ο πρόεδρος της ΠΑΕ
  • [05] Έκθεση ζωγραφικής με θέμα το Άγιον Όρος- του Νταγκ Πάτερσον, στη Σόφια
  • [06] Στα ρεκόρ Γκίνες ο ταχύτερος επεξεργαστής υπολογιστή
  • [07] Φως από Έλληνες ερευνητές στον ερπητοϊό HCMV
  • [08] Διευρύνεται ο κατάλογος περιπτώσεων άρσης απορρήτου στο διαδίκτυο
  • [09] Η διατήρηση της ευρωζώνης απαιτεί δημοσιονομική ένωση, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

  • [01] Το Μπούρτζι αναβαθμίζεται

    Το Μπούρτζι αναβαθμίζεται. Το φρούριο απέναντι από το Ναύπλιο, που από το 1922 έχει κηρυχθεί ως ''προέχον μνημείο'', πρόκειται να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο στους προμαχώνες, ενώ θα διατηρηθεί η παλιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου στο σημείο όπου λειτουργούσε και παλιότερα.

    Αυτά προβλέπονται στη σχετική μελέτη της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση.

    Το Μπούρτζι οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τους Ενετούς το 1471, όταν διοικητής του Ναυπλίου ήταν ο Πασκουαλίνγκο (Pasqualingo). Τον σχεδιασμό του έκαναν αρχικά ο αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαμπέλο (A. Gambello) και αργότερα ο Μπρανκαλεόνε (Brancaleone).

    Το φρούριο, που εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης επί 350 χρόνια, λειτουργούσε με μοναδικό τρόπο: Χοντρές αλυσίδες που ξεκινούσαν από τις δυο πλευρές του φρουρίου κατέληγαν στις δυο πλευρές του λιμανιού της πόλης.

    Όταν οι αλυσίδες τεντώνονταν, υψώνονταν κάποια εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα κανένα πλοίο να μην μπορεί να πλησιάσει την πόλη. Αντίθετα, όταν ήταν χαλαρές, ακουμπούσαν στον βυθό της θάλασσας και τα πλοία περνούσαν ελεύθερα. Γι' αυτό, το Ναύπλιο ονομάστηκε και Porto Cadena.

    Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου. Ωστόσο υπέστη σοβαρές ζημιές, κυρίως στη νότια πλευρά που βλέπει προς την πόλη, από όπου προέρχονταν τα πυρά. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις που γίνονταν στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, με πρωτοβουλία των κατοίκων του Ναυπλίου, αποφασίστηκε να συντηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο. Η αναστήλωση και μετατροπή του φρουρίου σε ξενοδοχείο ανατέθηκε στον γερμανό αρχιτέκτονα W. Schaefer. Το ξενοδοχείο λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του ?70 και στη συνέχεια -με επεμβάσεις του ΕΟΤ- μετατράπηκε σε εστιατόριο και αναψυκτήριο, που λειτούργησε έως το 1997.

    Το μνημείο θα διατηρηθεί στη μορφή που πήρε μετά τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο, τόσο για λειτουργικούς όσο και για ιστορικούς λόγους, καθώς είναι ίσως η πρώτη εφαρμογή ένταξης νέας χρήσης σε μνημείο στην Ελλάδα. Μια επέμβαση που υποδηλώνει τον δυναμισμό της κοινωνίας την εποχή εκείνη, τα πρώτα βήματα του ελληνικού τουρισμού, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής του από το ελληνικό κράτος σε σχέση με τα μνημεία.

    Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει δεν έχουν αλλοιώσει τη μορφή του μνημείου στον βαθμό να υποβαθμίζεται η αρχαιολογική του αξία. Αντίθετα, κατά τους μελετητές, αποτελούν μέρος της ιστορίας του. Θα διατηρηθούν λοιπόν τα νότια πυροβολεία (τα οποία θα στεγαστούν από πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος), τα ανοίγματα στις όψεις των πυροβολείων και των προμαχώνων -με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα-, καθώς και τα βόρεια κτίρια και το κτίσμα στα ανατολικά της νότιας πύλης.

    Ο ογκώδης κεντρικός πύργος, που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του φρουρίου, θα παραμείνει κλειστός στο κοινό και στο εσωτερικό του θα κατασκευαστεί σταθερή μεταλλική κλίμακα, μόνο για βοηθητική χρήση. Η πρόταση που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση βοηθητικών χρήσεων στα βόρεια κτίρια, όπου θα κατασκευαστεί και ανελκυστήρας για τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) ώστε να είναι δυνατή η προσπέλαση του βασικού επιπέδου του φρουρίου. Από το επίπεδο αυτό, η κίνηση των ΑΜΕΑ στους υπόλοιπους χώρους θα γίνεται με μικρές ράμπες.

    Τέλος, η αποκατάσταση της προβλήτας πρόσδεσης και αγκυροβόλησης σκαφών, που βρίσκεται στα ανατολικά του φρουρίου και παρουσιάζει προβλήματα στο κρηπίδωμα, θα πραγματοποιηθεί μετά από σχετική μελέτη που θα εκπονηθεί από την 23η ΕΒΑ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

    [02] Δεν λήφθηκε απόφαση στη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

    Καμία απόφαση δεν λήφθηκε στηχθεσινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μετά την ενημέρωση που έκανε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση ενημερώθηκαν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας.

    Όπως επισήμανε, αυτή ήταν μια από τις \"τακτικές άτυπες ενημερώσεις\" του Συμβουλίου, \"χωρίς να ληφθεί απόφαση στη συνάντηση\".

    Τέλος, τόνισε ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα συνεχίσουν το έργο τους μαζί με τις ελληνικές αρχές και με τους ευρωπαίους εταίρους τους, με πρόθεση να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

    Οικονομικοί αναλυτές παρουσιάζουν διάφορες ερμηνείες, τόσο για το τι θα πράξει το ΔΝΤ, όσο και για τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον σε σχέση με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Από τη μια, υπάρχει \"θετική υποδοχή\" για τις τελευταίες \"αποφασιστικές κινήσεις\" της ελληνικής κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζεται, και από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλλονται απόψεις περί χρεοκοπίας.

    Στις σχετικές αναφορές και αναλύσεις, γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στο ECOFIN της ερχόμενης Παρασκευής, η οποία αποδεικνύει, όπως τονίζεται, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση της ελληνικής και κατ\' επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.

    [03] Μεγάλες διαδηλώσεις σε Ισπανία και Ιταλία για τα μέτρα λιτότητας

    Κατά τη συζήτηση για την έγκριση των μέτρων λιτότητας στη Βουλή της Ρώμης σημειώθηκαν νέες διαμαρτυρίες από μέρους μελών των ιταλικών συνδικάτων «Cobas» και «Cgil». Μέρος των διαδηλωτών εκτόξευσε πυροτεχνήματα και δακρυγόνα. Η αστυνομία προσπάθησε επανειλημμένα να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την είσοδο της Βουλής και τελικώς, οι πιο ακραίες ομάδες, υποχώρησαν από το μέγαρο Μοντετσιτόριο στην περιοχή της ρωμαϊκής αγοράς.

    Νωρίτερα, ο βουλευτής της κεντροδεξιάς Αντρέα Ρόνκι είχε επιχειρήσει να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές, οι οποίοι όμως τον σημάδευσαν με πλαστικά μπαλόνια με νερό. Τα μέλη των Cobas, άφησαν μπροστά στην είσοδο της Βουλής ματωμένες καρδιές βοδινών, ενώ το σύνθημα που ακούστηκε περισσότερο ήταν το: «αντί να κάνετε περικοπές σε εμάς, περικόψτε τον εαυτό σας».

    Χιλιάδες γονείς, καθηγητές και μαθητές διαδήλωσαν και στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση των δαπανών για την παιδεία, η οποία ανέρχεται, όπως εκτιμούν, σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί μέρος του προγράμματος της ισπανικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.

    Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν πράσινα μπλουζάκια με το σύνθημα \"Δημόσια εκπαίδευση για όλους\", ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν \"Όχι στις περικοπές δαπανών! Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις!\" και \"Η εκπαίδευση δεν είναι δαπάνη, είναι επένδυση\".

    Η πορεία προς το υπουργείο Παιδείας συνέπεσε με την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Οι ισπανικές επαρχίες έχουν μεγάλη αυτονομία στο θέμα της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της επαρχίας της Μαδρίτης ζήτησε από τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εργάζονται δύο επιπλέον ώρες εβδομαδιαίως ώστε να μειωθούν οι δαπάνες για τους αναπληρωτές.

    Τα συνδικάτα των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν προκηρύξει δύο ημέρες απεργίας για τα σχολεία της πρωτεύουσας για τις 20 και τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη συλλαλητήριο.

    [04] "Δεν θα αφήσω κανέναν να ισοπεδώσει την ομάδα" λέει ο πρόεδρος της ΠΑΕ

    Αθήνα, Ελλάδα 15/09/2011 10:17 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ποδόσφαιρο-ΟΦΗ-Μαχλάς: «Δεν θα αφήσω κανέναν να ισοπεδώσει την ομάδα»

    Οι προσφυγές παικτών, που διεκδικούν οφειλόμενα από τον ΟΦΗ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της κρητικής ΠΑΕ, Νίκου Μαχλά, ο οποίος αφού διαβεβαίωσε πως μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν λυθεί όλα τα σχετικά ζητήματα, έσπευσε να προειδοποιήσει πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να «ισοπεδώσει» το σύλλογο του Ηρακλείου.

    Αναλυτικά η δήλωση του Μαχλά στην ιστοσελίδα της ομάδας:

    "Επειδή το τελευταίο διάστημα με έχουν στενοχωρήσει κάποια πράγματα θέλω να τοποθετηθώ σε κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προσφυγές. Παίκτες που πέρασαν από τον ΟΦΗ τον τίμησαν και τους τιμήσαμε. Στόχος και σκοπός της ομάδας είναι να φτιάξουμε ένα καλό σύνολο και μια καλή ομάδα. Έχουμε βάλει ένα τριετές πλάνο για την εξυγίανση της ομάδας και δίνουμε μεγάλο αγώνα για να το υλοποιήσουμε. Πολύ γρήγορα θα δείτε ότι και τα θέματα των προσφυγών θα ανήκουν στο παρελθόν.

    Δεν δέχομαι τέτοια κριτική από παιδιά που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΟΦΗ και την έχουν τιμήσει και τους έχουμε τιμήσει. Προσωπικά ποτέ δεν έθιξα κανέναν και δεν θέλω να το κάνουν ούτε αυτοί. Θέλω να σταματήσει αυτή η αρνητική ενέργεια ότι ο ΟΦΗ χρωστάει παντού. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα είναι λυμένα όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προσφυγές. Ο ΟΦΗ δεν είναι μόνο προσφυγές αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά της διοίκησης και αυτή θα πρέπει να βγει προς τα έξω.

    Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανένα ποδοσφαιριστή όμως να ξέρετε ότι τα πράγματα θα μπουν στη θέση τους. Δεν είναι εύκολο να λύνονται όλα τα προβλήματα τόσο γρήγορα. Φυσικά και θα δοθούν τα χρήματα σε ποδοσφαιριστές που ήταν στην ομάδα μας, αλλά δεν δέχομαι από κανένα να θίγει τον ΟΦΗ, εμένα και τον προπονητή. Δεν θα αφήσω κανένα να ισοπεδώσει τον ΟΦΗ".

    [05] Έκθεση ζωγραφικής με θέμα το Άγιον Όρος- του Νταγκ Πάτερσον, στη Σόφια

    Μετά τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο η έκθεση έργων ζωγραφικής του Νταγκ Πάτερσον με θέμα το Άγιο Όρος ταξιδεύει στη Σόφια.

    Την έκθεση «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άθως- Σινά» διοργανώνει η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο των «Γιορτών της πόλης» του δήμου Σόφιας.

    Θα παρουσιαστούν 45 πίνακες ζωγραφικής του Νταγκ Πάτερσον, ο οποίος εμπνεύστηκε από το Άγιο Όρος και την Αγία Αικατερίνη του Σινά. Ο καλλιτέχνης αποτυπώνει τόπους, μνημεία, χώρους λατρείας, περιβάλλον και ανθρώπους, δημιουργώντας ενδιαφέροντα δείγματα περιηγητικής ζωγραφικής.

    Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 16 Οκτωβρίου.

    [06] Στα ρεκόρ Γκίνες ο ταχύτερος επεξεργαστής υπολογιστή

    Η εταιρία παραγωγής ημιαγωγών AMD πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, που της δίνει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, κατασκευάζοντας τον ταχύτερο στον κόσμο κεντρικό επεξεργαστή (CPU) ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πρόκειται για το AMD-FX, με συχνότητα 8,429 GHz, που θα εμφανιστεί στην αγορά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

    Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 8,308 GHz. Οι μηχανικοί της AMD, βασικού ανταγωνιστή της Intel, πέτυχαν την αύξηση της ταχύτητας (overclocking) του «τσιπ», που διαθέτει δύο πυρήνες μόνο, σε πολύ χαμηλές συνθήκες θερμοκρασίας (μείον 235 βαθμούς Κελσίου). Οι τεχνικοί ήδη σχεδιάζουν να φθάσουν το όριο των 9 GHz.

    Τα νέα τσιπ αστραπή, που θα ενσωματωθούν σε επιτραπέζιους υπολογιστές, θα προσφέρουν βελτιωμένη εμπειρία στους χρήστες των υπολογιστών, μεταξύ άλλων επιτρέποντας βιντεοπαιχνίδια σε πολλαπλές οθόνες και δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου υψηλής ανάλυσης.

    [07] Φως από Έλληνες ερευνητές στον ερπητοϊό HCMV

    Ερευνητές από την ομάδα Χημείας Πρωτεϊνών του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", σε συνεργασία με Νοτιοκορεάτες ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, μελέτησαν τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο ερπητοϊός HCMV για να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, και δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο έγκριτο περιοδικό ανοσολογίας "Nature Immunology".

    Ο ιός HCMV (Human Cytomegalovirus) είναι ένα κοινό στέλεχος της οικογένειας των ερπητοϊών και μολύνει από το 50 έως το 80% των ενηλίκων. Αν και αυτές οι μολύνσεις δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στους υγιείς ανθρώπους, μπορεί να αποβούν ακόμα και θανατηφόρες σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό ανοσοκαταστολή, όπως για παράδειγμα σε ανθρώπους μολυσμένους από τον ιό HIV, σε αποδέκτες μεταμόσχευσης και σε νεογέννητα βρέφη.

    Ο ιός HCMV επιτυγχάνει πολύ αποτελεσματικές χρόνιες μολύνσεις, επειδή καταφέρνει να "κρυφτεί" από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Έλληνες (Ευστράτιος Στρατίκος, Ειρήνη Ευνουχίδου) και Κορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο ιός χρησιμοποιεί μόρια που ονομάζονται microRNA για να χειραγωγήσει το κύτταρο που μολύνει, ώστε να σταματήσει να παράγει το ένζυμο ERAP1.

    Αυτό το ένζυμο είναι βασικό σε μία λειτουργία του κυττάρου που ονομάζεται αντιγονοπαρουσίαση, μια λειτουργία που επιτρέπει στο κύτταρο να σηματοδοτήσει στο περιβάλλον του ότι είναι μολυσμένο. Χωρίς το ένζυμο ERAP1, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν γνωρίζει ποια κύτταρα είναι μολυσμένα από τον ιό και έτσι ο ιός είναι ελεύθερος να επιτύχει χρόνιες μολύνσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του ιού HCMV, καθώς και για την αντιμετώπισή του με νέου τύπου φάρμακα.

    [08] Διευρύνεται ο κατάλογος περιπτώσεων άρσης απορρήτου στο διαδίκτυο

    Τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου, χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο, μελετά η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στις αρχές Αυγούστου.

    Όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαϊωάννου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αντικείμενο της επιτροπής είναι ο εξορθολογισμός των διατάξεων που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων καθώς και τις περιπτώσεις αναγκαίας άρσης του απορρήτου, με τη σύνταξη της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης και έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων.

    Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, σχετικής με την κατάρτιση νόμου για τη λειτουργία ιστολογίων.

    Όπως επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του, \"τα ιστολόγια (blogs) συνιστούν ένα νέο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας, συνιστώμενα σε έναν ιστοχώρο με καταχωρήσεις που μπορεί να δημιουργηθεί από κάθε κοινό χρήστη του Διαδικτύου, δωρεάν, μέσω φορέων που προσφέρουν συστήματα λογισμικού, με αντάλλαγμα συνήθως την αυτόματη διαφήμιση. Η ελεύθερη δημιουργία και καταχώρηση/ανάρτηση ειδήσεων, απόψεων και λοιπών θεμάτων σε αυτά, τα έχει καταστήσει παγκοσμίως σχεδόν συνώνυμα της συμμετοχικής δημοκρατίας, καθώς συχνά αποτελούν πηγές ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, άντλησης και παραγωγής ειδήσεων από τα ΜΜΕ.

    Εντούτοις τα ιστολόγια ως χώροι ελεύθερης ατομικής έκφρασης και πρόσβασης διαφέρουν από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης και επί αυτών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί τύπου, καθόσον απουσιάζει η επιχειρηματική διάρθρωση, που υφίσταται στις ιστοσελίδες\".

    Η βουλευτής της ΝΔ στην ερώτηση της, είχε καλέσει το υπουργείο να την ενημερώσει αν σχεδιάζει την ταυτοποίηση του διαχειριστή του ιστοτόπου και με ποιές προϋποθέσεις και αν σκοπεύει να προωθήσει την ταυτοποίηση όλων όσοι αναρτούν σχόλια σε ιστότοπους. Ζητούσε, επίσης, να ενημερωθεί αν ο διαχειριστής του ιστότοπου θα είναι νομικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των αναρτήσεων των επισκεπτών του ιστότοπου.

    [09] Η διατήρηση της ευρωζώνης απαιτεί δημοσιονομική ένωση, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

    Η διατήρηση της Ευρωζώνης με τη σημερινή της μορφή απαιτεί μία πολύ ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση και κάποιος πρέπει να πληρώσει για αυτή, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις, προκειμένου να μην βαλτώσει η παγκόσμια οικονομία.

    \"Αν η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, δεν θα βαλτώσουν μόνο οι ίδιες, αλλά και η παγκόσμια οικονομία\", δήλωσε ο κ. Ζέλικ σε μία ωμή ομιλία που έκανε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, κτυπώντας την καμπάνα για τη νέα επικίνδυνη ζώνη που εισήλθε η παγκόσμια οικονομία.

    \"Καθυστέρησαν πάρα πολύ να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, περιορίζοντας τις επιλογές που υπάρχουν σήμερα σε λίγες και επώδυνες\", πρόσθεσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, μία εβδομάδα πριν από την κοινή ετήσια σύνοδο της Τράπεζας και του ΔΝΤ. Ο κ. Ζέλικ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανθίστανται στις δύσκολες αλήθειες για τις κοινές ευθύνες τους, η Ιαπωνία έχει καθυστερήσει τις αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι πολιτικές διαφορές στις ΗΠΑ έχουν επισκιάσει τις προσπάθειες για να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. \"Ο χρόνος για μερεμέτια έχει περάσει\", συνέχισε, προσθέτοντας: \"Αν δεν πάμε μπροστά από τα γεγονότα, αν δεν προσαρμοσθούμε στις αλλαγές, αν δεν αρθούμε πάνω από τις βραχυχρόνιες τακτικές, τότε θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνες εξελίξεις\".

    Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Ζέλικ τόνισε ότι η κρίση της έχει φθάσει σε ένα σημείο, στο οποίο η πολιτική ηγεσία της πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της Ευρωζώνης, αντί \"να ασχολείται με τα προβλήματα μέρα με τη μέρα με μπαλώματα\". Ο ίδιος σημείωσε ότι πιστεύει πως η Ευρωζώνη θα επιβιώσει, αλλά πρόσθεσε: \"Για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη με όλα τα μέλη που έχει σήμερα, χρειάζεται μία πολύ ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση από τη σημερινή και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για αυτή\". Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, είπε, απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ευρώπης: \"Αν δεν θέλετε να έχετε τη δημοσιονομική ένωση, δεν νομίζω ότι μπορείτε να διατηρήσετε το σημερινό οικοδόμημα\".

    Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο κ. Ζέλικ πρότεινε την επιβράδυνση των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη και τη συμφωνία για ευρείας κλίμακας φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη. \"Οι μεσοβέζικες λύσεις και τα πακέτα γρήγορης στήριξης δεν νομίζω ότι θα οδηγήσουν εκεί που πρέπει να πάνε οι ΗΠΑ\", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2011 - 8:29:39 UTC