Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή ληστεία στο Ρέντη
  • [02] Σχέδιο μείωσης του ελλείματος, ανακοινώνει ο Μπ. Ομπάμα
  • [03] Ένα καλό γέλιο απομακρύνει τον πόνο...
  • [04] Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο Στρος-Καν
  • [05] Η πυρηνική ασφάλεια μετά τη Φουκουσίμα το θέμα της συνέλευσης της ΙΑΕΑ
  • [06] Με εξώφυλλο την Ακρόπολη να βουλιάζει , κυκλοφορεί το περιοδικό 'Focus'

  • [01] Αιματηρή ληστεία στο Ρέντη

    Έγκλημα με κίνητρο τη ληστεία σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα στην είσοδο της κρεαταγοράς του Ρέντη.

    Τέσσερις άγνωστοι είχαν στησει ενεδρα σε 38χρονο ιδιοκτήτη κρεοπωλείου, ο οποιος πήγαινε να αγοράσει κρέατα. Οι δράστες τον πυροβόλησαν με πιστόλι και του άρπαξαν ένα τσαντάκι με άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ΙΧ στο οποίο πιθανόν τους περίμενε και άλλος συνεργός τους και εξαφανίστηκαν.

    Ο κρεοπώλης διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαις όπου υπέκυψε στα τραύματα του.

    Στον τόπο της φονικής ληστείας βρίσκονται αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικης και κλιμάκιο της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, που διεξάγουν έρευνες για την υπόθεση.

    [02] Σχέδιο μείωσης του ελλείματος, ανακοινώνει ο Μπ. Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δημοσιοποιήσει σήμερα ένα σχέδιο που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, με περίπου το μισό από το ποσό αυτό να υπολογίζει πως θα προέλθει από την υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα.

    Στις δηλώσεις που αναμένεται να κάνει από το Λευκό Οίκο στις 10:30 το πρωί τοπική ώρα (17:30, ώρα Ελλάδας) ο Ομπάμα αναμένεται ακόμα να επιδιώξει να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του στο Δημοκρατικό Κόμμα δεσμευόμενος να προστατεύσει τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φτωχότερους και τους ηλικιωμένους από μεγάλες περικοπές.

    «Ο πρόεδρος θα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιοδήποτε σχέδιο που ζητά τα πάντα από ορισμένους Αμερικανούς και τίποτε από άλλους», είπε ένας αξιωματούχος ο οποίος έχει δει το σχέδιο του Ομπάμα.

    «Θα πει ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφαιρεί μια δεκάρα από το πρόγραμμα Medicare στο οποίο βασίζονται οι ηλικιωμένοι χωρίς να ζητά από τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να πληρώσουν αυτό που δίκαια τους αναλογεί», πρόσθεσε.

    [03] Ένα καλό γέλιο απομακρύνει τον πόνο...

    Οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο πόνο μετά από ένα καλό γέλιο, επειδή το σώμα τους απελευθερώνει χημικές ουσίες, τις ενδορφίνες, οι οποίες δρουν ως φυσικό αναλγητικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής ανθρωπολόγος Άννα Φράγκου.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν Ντένμπαρ, διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, έναν από τους πιο γνωστούς εξελικτικούς ανθρωπολόγους στον κόσμο, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of the Royal Society B», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα των ανθρώπων να ξεκαρδίζονται στα γέλια ήταν μοναδική στους αρχέγονους ανθρώπους μεταξύ των άλλων συγγενικών ειδών πριν δύο εκατομμύρια χρόνια και τους επέτρεψε να σχηματίζουν με αυτό τον τρόπο πολύ μεγαλύτερες ομάδες (έως 100 ατόμων), σε σχέση π.χ. με τους μεγάλους πιθήκους που είχαν ομάδες το πολύ 50 ατόμων. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν τα πρώτα αστεία να έγιναν γύρω από τη φωτιά, όταν κάποιος χτυπούσε για πλάκα τον διπλανό του με το ρόπαλο και οι άλλοι ολόγυρα ξέσπαγαν σε γέλια!

    Οι ερευνητές, αφού έλεγξαν πρώτα το «κατώφλι» πόνου των εθελοντών, τους χώρισαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία είδε αστεία βίντεο και η άλλη πιο βαρετά βίντεο. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, όσοι άνθρωποι είχαν μόλις γελάσει με την ψυχή τους, ήσαν σε θέση να υποφέρουν 10% μεγαλύτερο πόνο από ό,τι πριν δουν τα κωμικά βίντεο. Αντίθετα, περιέργως, οι εθελοντές της άλλης ομάδας, που είχαν υποστεί τα βαρετά βίντεο, είχαν μικρότερη πια ικανότητα αντοχής στον πόνο από ό,τι πριν. Το είδος του γέλιου φάνηκε να παίζει μεγάλο ρόλο. Τα πνιχτά και συγκρατημένα γελάκια δεν επέφεραν κάποια αξιόλογη μεταβολή στην φυσιολογία του οργανισμού, παρά μόνο τα πραγματικά ξεκαρδιστικά γέλια που φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Όπως είπε ο Ντένμπαρ, τα ανεξέλεγκτα γέλια απελευθερώνουν τις οπιοειδείς χημικές ουσίες ενδορφίνες, οι οποίες, εκτός από μια ήπια ευφορία στον οργανισμό, επιφέρουν και σχετική αδρανοποίηση του πόνου. Αν κανείς φθάσει στο σημείο να νιώσει ότι οι πνεύμονες του πονάνε από τα γέλια, τότε αποκτά και την μεγαλύτερη ικανότητα να αντέχει περισσότερο τον σωματικό πόνο. Το είδος των αστείων επίσης φαίνεται πως παίζει ρόλο. Οι χονδροειδείς φαρσοκωμωδίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον πόνο από τα έξυπνα και λιγότερο χοντροκομμένα αστεία των «σταντ-απ» κωμικών. Δηλαδή το εγκεφαλικό χιούμορ, εν προκειμένω, είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το γέλιο που «εκβιάζεται» από αστεία τύπου «Μίστερ Μπιν». Εξαιρετικά καλά επίσης «δουλεύουν» με τον πόνο σειρές όπως τα «Φιλαράκια». Οι ενδορφίνες, που βοηθούν στην μεταβίβαση μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων), απελευθερώνονται λόγω της έντονης σωματικής άσκησης, όπως τρέξιμο, κολύμπι, κωπηλασία κ.α. Για το γέλιο, ειδικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι πολύπλοκες χημικές ουσίες εκκρίνονται λόγω της επαναλαμβανόμενης αθέλητης μυϊκής προσπάθειας που προκαλείται όταν κανείς, καθώς γελάει, εκπνέει συνεχώς χωρίς να παίρνει αναπνοή, με συνέπεια αυτομάτως ο οργανισμός να απελευθερώνει τις ενδορφίνες.

    [04] Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο Στρος-Καν

    Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν τάχθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι \"δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος\" της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη.

    Στο ερώτημα εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο ο Στρος Καν απάντησε: \"Όχι, δεν θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή\".

    \"Μαζί με την οικολογική πρόκληση, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με αυτήν την κρίση είναι σίγουρα η πιο σοβαρή για τις κοινωνίες του σήμερα και για όλες τις ηλικίες. Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, σε 25 χρόνια η Ευρώπη θα είναι η γη της εγκατάλειψης με υψηλή ανεργία και εξαθλιωμένη κοινωνική πρόνοια. Επομένως θα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα\", υπογράμμισε.

    Ο Στρος Καν ανέφερε στη συνέχεια ότι είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη με την κρίση.

    \"Εκείνο που συνέβη\", εξήγησε, \"είναι ότι στο βάθος η κρίση του 2008 έδειξε ότι οι οικονομίες που θεωρούσαμε δυναμικές και κυρίαρχες, ήτοι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ευρώπη, δεν ήταν πλέον τόσο κυρίαρχες. Ότι είχαν υποστεί γάγγραινα από τα χρέη, ότι είχαν αποσταθεροποιηθεί από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός ελέγχου, ότι δεν είχαν πλέον το μονοπώλιο της τεχνολογίας και επιπροσθέτως είχαν γηράσκουσες δημοκρατίες\".

    Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Ντομινίκ Στρος Καν απάντησε:

    \"Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης\" τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις \"δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος\".

    Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος Καν αναγνώρισε ότι \"αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα\" και εξήγησε: \"Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφ? όσον είμαστε σε μια ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε\".

    Κατά την άποψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετοχή στις απώλειες θα έχουν τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αντί να σπρώχνουμε για την επαύριον τις λύσεις. \"Οι κυβερνήσεις\", είπε, \"δεν λύνουν το πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και απομακρύνεται\".

    \"Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν όλοι τους να αντιμετωπίσουν εκλογές που σίγουρα τους εμποδίζουν. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να μετρήσουν. Θα πρέπει να αποδεχθούν τις απώλειες τώρα, για να μπορέσουν να δώσουν νέα επανεκκίνηση\", υπογράμμισε.

    Για τον Ντομινίκ Στρος Καν είναι δυνατόν να δοθεί νέα εκκίνηση στην Ευρώπη με την προϋπόθεση ότι η λήψη των αποφάσεων όμως και η εφαρμογή τους δεν θα γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, διότι οι χρόνοι της οικονομίας είναι απείρως ταχύτεροι από τους χρόνους της πολιτικής.

    \"Σκεφθείτε\" --πρόσθεσε -- \"στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά, σήμερα δύο μήνες μετά και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση\".

    \"Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα\", κατέληξε ο κ. Στρος Καν.

    [05] Η πυρηνική ασφάλεια μετά τη Φουκουσίμα το θέμα της συνέλευσης της ΙΑΕΑ

    Το σχέδιο δράσης για την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά και τα αμφιλεγόμενα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της 55ης γενικής συνέλευσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας από σήμερα ως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.

    Μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, το χειρότερο από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986, το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο σχέδιο δράσης, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για τα 432 πυρηνικά εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, το οποίο πρέπει να επικυρώσουν τα 151 μέλη της Υπηρεσίας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

    Ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας του σχεδίου αυτού και το ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του--έπειτα από πίεση των ΗΠΑ και της Κίνας--επικρίθηκε έντονα από την Γερμανία, αλλά και την Γαλλία.

    Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσινγκτον πιέζει την ΙΑΕΑ να δώσει περισσότερες πληροφορίες, απαντώντας στην "αυξανόμενη ανησυχία" της για τον ενδεχόμενο στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού προγράμματος.

    Την ίδια ώρα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με την δικαιολογία ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, οι ειδικοί της ΙΑΕΑ έχουν επισκεφτεί περισσότερες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις από ό,τι συνήθως. Η καλή θέληση που δείχνουν οι Ιρανοί δεν έχει πείσει τους σκεπτικιστές, ανάμεσα τους τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    Στην ατζέντα των συζητήσεων της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνονται τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρεια Κορέας, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν να επαναλάβει τη συνεργασία της με την ΙΑΕΑ και της Συρίας, η οποία δήλωσε έτοιμη να "συνεργαστεί πλήρως".

    [06] Με εξώφυλλο την Ακρόπολη να βουλιάζει , κυκλοφορεί το περιοδικό 'Focus'

    Το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus κυκλοφορεί με εξώφυλλο την Ακρόπολη να βουλιάζει.

    Στο νέο τεύχος του Focus που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα το εξώφυλλο έχει τον τίτλο \"Χάθηκαν τα λεφτά μας\" και απεικονίζει τον Παρθενώνα βυθισμένο σχεδόν μέχρι το αέτωμα σε μία θάλασσα, από την οποία προεξέχει επίσης το κεφάλι αγάλματος στο οποίο έχει παραμείνει χαρτονόμισμα του ευρώ.

    Στους υπότιτλους του εξωφύλλου αναφέρεται: \"Δισεκατομμύρια για το τίποτα, η Μέρκελ σε ανάγκη -- τι πρέπει να γνωρίζει ο αποταμιευτής για την ευρω-κρίση\".

    Στη βιντεοσκοπημένη παραπομπή στον ιστότοπο του Focus για τα ρεπορτάζ του αφιερώματος στις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού αναφέρεται ότι \"η πτώχευση της Ελλάδας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Δισεκατομμύρια των Γερμανών βυθίζονται χωρίς αποτέλεσμα. Θα πάρουμε ποτέ πίσω τα λεφτά μας; Οι αποταμιευτές ανησυχούν. Υπάρχει σωτηρία;\".

    Σημειώνεται ότι στην αρχή της ελληνικής κρίσης το ίδιο περιοδικό είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία στους Έλληνες, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2011 - 6:29:37 UTC