Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεδιάσκεψη Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα
  • [02] Τα "δίδυμα" χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες
  • [03] Εναλλακτικός τουρισμός στον νομό Τρικάλων
  • [04] «Χρυσή» η Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ αφήνοντας δεύτερη τη Γαλλία
  • [05] Εκθεση αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Και στα ελληνικά η ιστοσελίδα Eduspace για μαθητές, με πληροφορίες για τη Γη
  • [07] Η τροφική αλυσίδα ίσως ευθύνεται για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων
  • [08] Τουλάχιστον 4.600 νέοι βιολονίστες στην Ταϊβάν καταρρίπτουν παγκόσμιο ρεκόρ

  • [01] Τηλεδιάσκεψη Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα

    Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, θα έχει στις 3 το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να μεταφέρει στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, τις αποφάσεις που έλαβε χθες η κυβερνητική επιτροπή. Τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης θα αποτελέσουν το αντικείμενο της νέας κυβερνητικής επιτροπής, που θα συνέλθει αμέσως μετά.

    Όπως έχει δηλώσει ο κ. Βενιζέλος, σκοπός της συνομιλίας με τους επικεφαλής της τρόικας, είναι η συμφωνία όσον αφορά στον τρόπο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2011 και το 2012. Παράλληλα, θα μεταφέρει την κυβερνητική βούληση να γίνουν πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα επιταχυνθεί, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

    ΟΕυ. Βενιζέλος στις χθεσινές του δηλώσειςμετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη είπε ότιαν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, πρέπει να πάρουμε τρεις κρίσιμες αποφάσεις: Να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσουμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μια ρευστή κατάσταση που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και επιτρέπει στους σπεκουλαδόρους να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ, είπε και εξήγησε ότι μέσα σε αυτή την τεταμένη κατάσταση έχει σημασία να μην γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι ένοιωσε \"οδυνηρή έκπληξη\" με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, όταν, όπως πρόσθεσε, είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που έχει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση. \"Καθετί που λέγεται έχει οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα του κάθε Έλληνα πολίτη\", είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: \"Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει\".

    Με την τηλεδιάσκεψη ξεκινά ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων για την έκτη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

    Το κλίμα δυσπιστίας σχετικά με την απόδοση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 του ειδικού τέλους των ακινήτων που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία (και τροφοδοτείται και από τις αντιδράσεις στο εγχώριο μέτωπο), σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, διαμορφώνουν κλίμα αγωνίας για το επόμενο 20ήμερο, στο οποίο θα κριθεί η καταβολή της έκτης δόσης.

    Αν και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την καταβολή της δόσης, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι σκληρές, χωρίς να αποκλείουν τη λήψη και νέων μέτρων αν διαπιστωθεί ότι το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι επαρκές για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.

    Ενδεικτική του κλίματος και των προϋποθέσεων που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου είναι επιστολή (email) του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζου προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν άμεσα. Πρόκειται για 15 μέτρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δραστική περικοπή συμβάσεων αορίστου χρόνους σε όλους τους φορείς του δημοσίου, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης όπως και η άμεση προώθηση της εργασιακής εφεδρείας.

    Αναλυτικά τα 15 μέτρα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του γενικού γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής είναι τα ακόλουθα:

    1. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    2. Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.

    3. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

    4. Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης

    5. Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

    6. Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

    7. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο δημόσιο με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

    8. Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015

    9. Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.

    10. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

    11. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των : ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

    12. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

    13. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

    14. Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

    15. Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες για την άμεση εφαρμογή της όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρίες

    [02] Τα "δίδυμα" χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες

    Βρίσκονται τόσο κοντά που νομίζει κανείς ότι το ένα μπορεί να "αγγίξει" το άλλο, κι ας τους χωρίζει μια τεράστια χαράδρα. Η πορεία τους ήταν παράλληλη και οι ομοιότητες μεταξύ τους πολλές.

    Ωστόσο, για πάνω από τριάντα χρόνια τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες χωρίζονταν από τα σύνορα του ελληνικού κράτους. Ακόμη και σήμερα στέκονται παραδίπλα, όμως παραμένουν διαχωρισμένα ως προς τις μητροπόλεις, στις οποίες υπάγονται θρησκευτικά.

    "Το Συρράκο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Λάκμος ή Περιστέρι στα 1150 μέτρα υψόμετρο και ανάμεσα σε δύο χαράδρες, αυτή του Καλαρρύτικου ή Χρούσια ποταμού κι εκείνη του ποταμού Βάλα Μάρε. Οι Καλαρρύτες χτίστηκαν στις δυτικές πλευρές της οροσειράς της Πίνδου, σε υψόμετρο 1200 μέτρα.

    Τα δύο χωριά γεωγραφικά εντάσσονται στην περιοχή των Τζουμέρκων. Βόρειά τους βρίσκονται τα ορεινά βοσκοτόπια και η τοποθεσία Μπάρος, το πέρασμα από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ελένη Κολοκούρη.

    Ξετυλίγοντας την ιστορία του τόπου, στέκεται ιδιαίτερα στην παρουσία του βλάχικου στοιχείου που είχε καταφέρει να αποσπάσει προνομιακή φορολογική μεταχείριση από τους Τούρκους, γιατί βόλευε στους τελευταίους το πέρασμα προς τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. "Όλη η περιοχή βρίσκονταν υπό την προστασία της Βαλιδέ Σουλτάνας, της βασιλομήτορος" σημειώνει και υπογραμμίζει ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ήταν ένα φυσικό επακόλουθο.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προόδου αυτής είναι η παρουσία μεγάλων ασημουργών και εμπόρων σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην Ρώμη, όπου εγκαταστάθηκε ο Σωτήρης Βούλγαρης, δημιουργός του διάσημου σήμερα οίκου κοσμημάτων Bulgari. Ασημικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, υφαντά, κάπες και άλλα υφάσματα κατακτούν τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού όμως η πρόοδος ανακόπτεται με την επανάσταση του 1821. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, όπως κι εκείνη του πολέμου του 1940. Πολύ αργότερα, πληθυσμοί κτηνοτρόφων που είχαν διαφύγει επέστρεψαν στα χωριά για να τα ξαναχτίσουν από την αρχή, με την ίδια παραδοσιακή αρχιτεκτονική ώστε να θυμίζουν την παλιά τους αίγλη.

    Δεν ήταν, όμως, μόνο οι κτηνοτρόφοι που κράτησαν τον τόπο ζωντανό. Πολλοί Συρρακιώτες και Καλαρρυτινοί, που μετακινήθηκαν στα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Πάτρα αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, τα οποία επισκέπτονται πια τα Σαββατοκύριακα. Η Εγνατία Οδός, άλλωστε, έχει διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση με αποτέλεσμα την άνθηση του τουρισμού τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

    Σε ό,τι αφορά στα καταλύματα, υπάρχουν πέντε ξενώνες στο Συρράκο και άλλοι τόσοι στους Καλαρρύτες, ενώ οι σπεσιαλιτέ της περιοχής περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές πίτες με καλαμποκίσιο αλεύρι (μασόντρες), το αρνάκι στο φούρνο, τις νάνες (χόρτα που βγαίνουν μετά το χιόνι στο βουνό), το ντόπιο ανθότυρο, αλλά και το γλυκό τσίπουρο (ζαμπέλα) από τις κληματαριές.

    [03] Εναλλακτικός τουρισμός στον νομό Τρικάλων

    Ορεινή ποδηλασία σε δασωμένες κοιλάδες, συναρπαστικές πτήσεις με αλεξίπτωτο βουνού, περιπετειώδες κανόινγκ σε απότομες χαράδρες, αναρρίχηση και καταρρίχηση στην Πίνδο και τα Μετέωρα για τους πιο τολμηρούς. Αυτά και πολλά άλλα μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο νομό Τρικάλων, που με τις ψηλές βουνοκορφές, τα πυκνά δάση με τα άφθονα νερά και τις πεδιάδες, παρουσιάζει εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων και σκηνικών, προσφέροντας τη δυνατότητα στους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας να δοκιμάσουν διάφορες δραστηριότητες.

    Αιωνόβια έλατα, πεύκα, καστανιές και πλατάνια, χιλιάδες είδη φυτών, σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας, προσκαλούν τον επισκέπτη σε αμέτρητες ώρες πεζοπορίας και περιπλάνησης, σε άμεση επαφή με τη φύση.

    Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα ίχνη των... προγόνων τους, η περιοχή προσφέρει, επίσης, περίπατους με άλογα και μαθήματα τοξοβολίας. Τα ποτάμια, τα ρυάκια και οι κρυστάλλινες πηγές που διατρέχουν ολόκληρο το νομό Τρικάλων περιβάλλονται από μοναδικής ομορφιάς τοπία και υγροτόπους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, ο Πηνειός, με το σπάνιο οικοσύστημα, ο Αχελώος και οι δεκάδες παραπόταμοί τους επιφυλάσσουν στους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες με δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, ράφτινγκ και κανόε καγιάκ ή ακόμη και ψάρεμα.

    Η πλούσια φυσική κληρονομιά δεν είναι όμως το μόνο χαρακτηριστικό του νομού. Δεκάδες χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί και κωμοπόλεις, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για διαμονή και για περίπατο ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τα σπίτια με την ξεχωριστή τους αρχιτεκτονική.

    Γραφικές πλατείες, πλακόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και βρύσες κάτω από αιωνόβια πλατάνια, προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την "καρδιά" της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης.

    Σε κάθε επισκέπτη δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τοπικά έθιμα, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και να θαυμάσει μοναδικά δημιουργήματα λαϊκής τέχνης. Να δοκιμάσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων και να διασκεδάσει μαζί τους σε πανηγύρια με παραδοσιακές μουσικές και χορούς.

    [04] «Χρυσή» η Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ αφήνοντας δεύτερη τη Γαλλία

    Η Ισπανία παρέσυρε με τον «χειμαρρώδη» ρυθμό της τη Γαλλία και στέφθηκε για δεύτερη φορά στην Ιστορία της, και μάλιστα διαδοχική, πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι Ιβηρες επικράτησαν 98-85 των «τρικολόρ» στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και άφησαν στους Γάλλους το αργυρό μετάλλιο, παρά τα όνειρα που είχαν για το πρώτο χρυσό στην επιστροφή τους σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά από 62 (!) χρόνια (σ.σ. τελευταία φορά ήταν το 1949).

    [05] Εκθεση αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας στη Θεσσαλονίκη

    «Θεε μου δώσε μου ότι εσύ νομίζεις, αλλά δώσε μου μαζί και τη δύναμη να το αντέξω» σημείωνε στο ημερολόγιο της η ντίβα Μαρία Κάλλας .

    Αν και όχι ιδιαίτερα θρήσκα ειχε τη «δική της» ιδιότυπη σχέση με τα θεία και δεν αποχωριζόταν τους σταυρούς και τα φυλακτά της.

    Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα δεκάδες προσωπικά αντικείμενα της Μαρία Κάλλας κατέχουν μια σειρά σταυροί που φορούσε πάντα στις εμφανίσεις της ως το τέλος της ζωής της.

    Τα 116 από τα 300 και πλέον προσωπικά αντικείμενα και ενδύματα της κορυφαίας Eλληνίδας σοπράνο Μαρία Κάλλας (2 Δεκεμβρίου 1923 - 16 Σεπτεμβρίου 1977), εκτίθενται από σήμερα - ανήμερα της 34ης επετείου του θανάτου της ως και τις 13 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Τα αντικείμενα αποτελούν μέρος της συλλογής του συλλέκτη Νίκου Χαραλαμπόπουλου και στο σύνολο τους επρόκειτο να εκτεθούν στο υπο ίδρυση Μουσείο Μαρία Κάλλας στην Τεχνόπολη των Αθηνών.

    «Η υπόθεση ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή - επι δημαρχίας του Νικήτα Κακλαμάνη- «πάγωσε» όμως μετα την αλλαγή της δημοτικής αρχής» ελεγε σήμερα παρουσιάζοντας το μέρος της συλλογής του που θα παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος.

    Η εκθεση στο Μέγαρο Μουσικής (το οποίο από την ίδρυση του προ 11ετίας πάντα ξεκινούσε την καλλιτεχνική σεζόν με μουσικό -γκαλά αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας ανήμερα την ημέρα του θανάτου της ) συνδιοργανώνεται από τον ΟΜΜ-Θ και το Ιδρυμα Μελετών και Αλληλεγγύης .

    Στο φουαγιέ (τρίτος όροφος) του κτιρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων αντικειμένων της ντίβας να περιηγηθούν στην απόλυτα προσωπικής της ζωή μέσω των γυαλιών ηλίου που φορούσε πάντα , ενός μικρού φλιτζανιού του καφέ που φέρει το μονόγραμμα «Ω» (Ωνάσης) και φέρεται η Μαρία Κάλλας να το πήρε ως ενθύμιο από το Σκορπιό όπου ζούσε με τον Έλληνα κροίσο, ενός χρυσού σταυρού από έβενο (από τα αγαπημένα της κοσμήματα που ειχε ζητήσει να ταφεί μαζί του αλλά τελικά κάποιος από τους συγγενείς το κράτησε για ενθύμιο ).

    Ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα και ρούχα που εκτίθενται είναι και τουαλέτες (οι περισσότερες σχεδιασμένες από την αγαπημένη της σχεδιάστρια και φίλη «ΒIKI? (εγγονή του συνθέτη Τζιάκομο Πουτσίνι ) , χρυσά μενταγιον και σκουλαρίκι - ακόμα και τα πρωτότυπα των ιατρικών αναλύσεων στις οποίες είχε υποβληθεί σε εργαστήριο του Μιλάνο λίγες μέρες πριν το θάνατο της.

    Η έκθεση - βουτιά στην προσωπική ζωή της Eλληνίδας ντίβας θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως τις 13 Νοεμβρίου .

    [06] Και στα ελληνικά η ιστοσελίδα Eduspace για μαθητές, με πληροφορίες για τη Γη

    Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, η ιστοσελίδα Eduspace του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που προσφέρει σε μαθητές από όλη την Ευρώπη ένα διαστημικό παράθυρο με θέα τη Γη, μεταφράστηκε και στην ελληνική γλώσσα, με σκοπό να μυήσει και τους έλληνες μαθητές στα μυστικά της παρατήρησης του πλανήτη μας από το διάστημα.

    Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε το 2001 για να παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν με ποιους τρόπους οι επιστήμονες αξιοποιούν τις παρατηρήσεις που συγκεντρώνουν διάφοροι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ένα μέρος από το εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρει, είναι επίσης κατάλληλο για φοιτητές στα πρώτα χρόνια των σπουδών τους, ενώ οι καθηγητές μπορούν μέσω του διαδικτύου να μεταφέρουν στην τάξη τις πολυάριθμες διαθέσιμες εφαρμογές. Εξάλλου σχολεία από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον, συγκροτώντας ηλεκτρονικές κοινότητες.

    Εικόνες υψηλής ανάλυσης από διαφορετικές γωνιές της Γης συνοδεύονται από προηγμένα ψηφιακά "εργαλεία", όπως το LEOWorks, τα οποία επιτρέπουν την επεξεργασία τους. Οι εφαρμογές της παρατήρησης της Γης από το διάστημα δεν περιορίζονται στην μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος. Φωτογραφίες της Γης, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πληθυσμών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση και για την χαρτογράφηση αστικών και αρχαιολογικών χώρων.

    Η μέχρι σήμερα επιτυχία της ιστοσελίδας Eduspace οφείλεται στη δυνατότητα που έχει να συμπεριληφθεί σε ένα μεγάλο εύρος μαθημάτων. Η ιστοσελίδα προσφερόταν έως τώρα σε επτά γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, δανέζικα, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά και πορτογαλικά. Η ελληνική ιστοσελίδα εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες, ενώ ήδη ετοιμάζονται εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες.

    Πίσω από την ιστοσελίδα Eduspace βρίσκεται μία μικρή ομάδα με ένα ειδικό της ESA σε θέματα παρατήρησης της Γης και ένα καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η διεύθυνσή της στα ελληνικά είναι:

    http://www.esa.int/SPECIALS/Eduspace_GR/.

    [07] Η τροφική αλυσίδα ίσως ευθύνεται για την ανθεκτικότητα των βακτηρίων

    Η αύξηση διεθνώς των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αναγκάζει τους μικροβιολόγους να εξετάσουν λεπτομερώς το ρόλο της τροφικής αλυσίδας στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

    "Σημαντικές ποσότητες αντιμικροβιακών που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες με αυτά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι χορηγούνται πολύ συχνά σε ζώα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους και να μην προσβληθούν από διάφορες ασθένειες", τονίζει η Δρ Αουα Αϊντάρα-Κάνε, μικροβιολόγος και συντονίστρια της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με τη αντίσταση στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

    "Αυτή η πρακτική ευνοεί την εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να διαδοθούν στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, της επαφής με ζώα ή με την διάδοση των παθογόνων αυτών στο περιβάλλον", πρόσθεσε η ίδια μιλώντας στην 51η ετήσια διάσκεψη της ICAAC (Διεπιστημονικής Διάσκεψης για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες και την Χημειοθεραπεία) στο Σικάγο, το σαββατοκύριακο.

    Επιπλέον, "τα γονίδια που ευθύνονται για την αντίσταση στα αντιβιοτικά των βακτηρίων τα οποία δημιουργούν αποικίες στα ζώα είναι πολύ πιθανόν να μετατραπούν σε παθογόνους (παράγοντες) που μολύνουν τους ανθρώπους", υπογράμμισε η ειδική του ΠΟΥ.

    Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων μέσω της κατανάλωσης προϊόντων διατροφής ζωικής προέλευσης ο ΠΟΥ συστήνει την επιβολή κανόνων όπως η απαγόρευση χρήσης αντιβιοτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων.

    Γενικά, ο ΠΟΥ προτείνει να περιοριστεί η χρήση στα ζώα αντιβιοτικών που θεωρούνται σημαντικά για την υγεία των ανθρώπων όπως η φθοριοκινολόνες και οι νεότερες γενιές κεφαλοσπορίνων.

    [08] Τουλάχιστον 4.600 νέοι βιολονίστες στην Ταϊβάν καταρρίπτουν παγκόσμιο ρεκόρ

    Περισσότεροι από 4.600 νέοι βιολονίστες στην Ταϊβάν κατέρριψαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ παίζοντας όλοι μαζί το αγαπημένο τους μουσικό όργανο επί πέντε λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

    Συγκεκριμένα 4.645 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών έπαιξαν ταυτόχρονα με δεξιοτεχνία βιολί, πάνω στο γρασίδι, στο κέντρο ενός σταδίου της κεντρικής επαρχίας Τσάνγκουα, παρουσία ενός εκπροσώπου του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες.

    "Δεν ήταν σκοπός μας η κατάρριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ αλλά να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα προώθησης της μουσικής παιδείας στα σχολεία", σχολίασε ένας εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, ο Τσανγκ Τσούεχ-φεν.

    Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ είχε καταρριφθεί στο Λονδίνο το 1925 από 4.000 βιολονίστες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2011 - 8:29:57 UTC