Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα πρώην αστροναύτης της NASA
  • [02] Οι έφηβοι "μιμούνται" το κάπνισμα
  • [03] Το κινητό σαν πιστωτική κάρτα- Ξεκίνησε η Google το ηλεκτρονικό πορτοφόλι
  • [04] Την πρόσληψη 1329 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
  • [05] "Μύθος" οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού, λένε Αυστραλοί επιστήμονες

  • [01] Στην Αθήνα πρώην αστροναύτης της NASA

    Ο πρώην αστροναύτης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) δρ Τζέημς Νιούμαν μίλησετο βράδυ της Δευτέραςστο Ίδρυμα Ευγενίδου για τις επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα και για τις προσωπικές αναμνήσεις του από τις τέσσερις αποστολές των διαστημικών λεωφορείων στις οποίες συμμετείχε.

    Αμέσως μετά, ο Τζ. Νιούμαν εγκαινίασε μια σπάνια συλλογή γραμματοσήμων και λοιπού φιλοτελικού υλικού με θέμα το Διάστημα, την οποία πρόκειται να φιλοξενήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου.

    Ο Αμερικανός επιστήμων-αστροναύτης, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις δυσκολίες της εισδοχής του στο απαιτητικό πρόγραμμα αστροναυτών της NASA και την εκπαίδευσή του σε αυτό, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην κατοπινή εμπειρία του από τις τέσσερις αποστολές στο διάστημα, στις οποίες έλαβε μέρος με το Discovery (1993), το Endeavour (1995 και 1998) και το Columbia (2002).

    Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία και πιο δύσκολη αποστολή του, στις αρχές Μαρτίου του 2002, όταν αυτός και οι έξι άλλοι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου "Κολούμπια" επιδιόρθωσαν το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" για τέταρτη φορά.

    Ο Νιούμαν υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας πρώην αντίπαλων χωρών στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εκτίμησε ότι το σύμπαν είναι υπερβολικά μεγάλο για να υπάρχει ζωή μόνο στο δικό μας πλανήτη και επεσήμανε ότι είναι θέμα χρόνου, καθώς ανακαλύπτονται συνεχώς νέοι εξωπλανήτες στη λεγόμενη "κατοικήσιμη ζώνη", να βρεθεί τελικά ένας πλανήτης που θα μοιάζει με τη Γη (βραχώδης, με νερό) και ο οποίος θα φιλοξενεί ζωή.

    Είπε ακόμα ότι, παρά τη μικρή πιθανότητά τους, υπάρχουν αρκετά σενάρια ολικής καταστροφής του πλανήτη μας και η ανθρωπότητα, αν θέλει να διασφαλίσει την επιβίωσή της, θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλους πλανήτες και, σε πρώτη φάση, να δημιουργήσει μια μόνιμη διαστημική βάση στη Σελήνη.

    Ειδικότερα, επεσήμανε τον κίνδυνο από κάποιο αστεροειδή που μπορεί να πέσει στη Γη.

    Ο διευθυντής του Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τον Νιούμαν, υπογράμμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα (του σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν το 1961) και μέχρι σήμερα έχουν συνολικά πετάξει στο διάστημα περίπου 550 αστροναύτες και κοσμοναύτες από 38 χώρες. Ανέφερε ακόμα, από το 2003 που άνοιξε το νέο ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέχρι σήμερα, το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες, αριθμός που μπορεί να ξεπεράσει τα 4 εκατ. έως το 2013.

    Έκθεση συλλογής γραμματοσήμων για το Διάστημα

    Η Αστροφιλοτελική Συλλογή Κλέωνος και Αθανασίας Διονυσάτου, η οποία καλύπτει μισό αιώνα αστροφιλοτελικής ιστορίας (1957-2007), φιλοξενείται μόνιμα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου και δωρίθηκε από τους δημιουργούς της.

    Περιλαμβάνει περίπου δέκα χιλιάδες τεμάχια αστροφιλοτελικού υλικού.

    Η έκθεση έχει λάβει μέχρι σήμερα περισσότερα από 37 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

    H πρώτη περιοδική έκθεση ενός μέρους της Αστροφιλοτελικής Συλλογής Κλέωνος και Αθανασίας Διονυσάτου πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες επισκέψεων είναι καθημερινά από 10:00 έως 20:00.

    [02] Οι έφηβοι "μιμούνται" το κάπνισμα

    Οι έφηβοι, οι οποίοι παρακολουθούν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες με ηθοποιούς να καπνίζουν, είναι πιθανότερο να αρχίσουν και οι ίδιοι να θέλουν να ανάψουν τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που προτείνει να τεθούν νέου τύπου περιορισμοί στα φιλμ, όταν περιέχουν σκηνές καπνίσματος, ώστε να μην συνιστάται η παρακολούθησή τους για νέους κάτω των 18 ετών.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Γουέιλεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό πνευμονολογίας «Thorax», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις συνήθειες 5.000 δεκαπεντάχρονων και συστήνουν μια αυστηρότερη στάση σε σχέση με το κάπνισμα στις ταινίες. Όμως οι υποστηρικτές του καπνίσματος ανταπάντησαν ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως πράγματι ένας νέος επηρεάζεται από αυτό που βλέπει στην ταινία, αναφορικά με το αν θα καπνίσει ή όχι.

    Οι ερευνητές μελέτησαν την πιθανή επίδραση μερικών γνωστών ταινιών του Χόλιγουντ, όπως o «Spider-Man», το «Matrix» ή το «Bridget Jones», που όλες περιέχουν σκηνές καπνίσματος. Διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που είδαν τις περισσότερες ταινίες με σκηνές καπνίσματος, ήσαν κατά 73% πιθανότερο να δοκιμάσουν τσιγάρο, σε σχέση με όσους είχαν δει τις λιγότερες από αυτές τις ταινίες. Ήταν επίσης κατά 50% πιθανότερο να είναι ήδη καπνιστές.

    Ακόμα και λαμβανομένων υπόψη άλλων παραγόντων (όπως, για παράδειγμα, αν οι γονείς ενός εφήβου καπνίζουν, κάτι που είναι γνωστό ότι τον επηρεάζει να καπνίσει κι αυτός), διαπίστωσαν ότι και πάλι είναι 32% πιθανότερο να δοκιμάσει τσιγάρο ένας έφηβος, αν έχει δει πολλές τέτοιες ταινίες.

    «Βρήκαμε να υπάρχει μια γραμμική σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα των εφήβων και στον αριθμό ταινιών με σκηνές καπνίσματος που είχαν παρακολουθήσει», δήλωσε η Γουέιλεν, η οποία ζήτησε να υπάρξει νέα προειδοποιητική σήμανση σε αυτές τις ταινίες που παίζονται στην τηλεόραση.

    «Τι έρχεται μετά; Μήπως ένας κόσμος όπου η κυβέρνηση βάζει προειδοποιητική σήμανση στα φιλμ όπου παίζουν χοντροί άνθρωποι ή που οι ηθοποιοί συνιστούν κακά πρότυπα;», σχολίασε εκπρόσωπος της οργάνωσης καπνιστών «Forest», εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανότητα προώθησης μιας «αυταρχικής ατζέντας», σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί «ένας ουτοπικός κόσμος απαλλαγμένος από το κάπνισμα».

    [03] Το κινητό σαν πιστωτική κάρτα- Ξεκίνησε η Google το ηλεκτρονικό πορτοφόλι

    Η Google άρχισε τη διάθεση στο κοινό μιας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, του «πορτοφολιού» της (Google Wallet), που επιτρέπει στους κατόχους «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) να το χρησιμοποιούν σαν πιστωτική κάρτα για να πληρώνουν τις κάθε είδους συναλλαγές τους στα συνεργαζόμενα καταστήματα. Η ίδια η εταιρία μιλά ήδη για την αυγή μιας νέας εποχής στο εμπόριο, ενώ άλλοι εκφράζουν κιόλας επιφυλάξεις ότι η νέα τεχνολογία, πέρα από την χρηστικότητά της, θα διευκολύνει την ανεξέλεγκτη κατανάλωση, τη σπατάλη και την υπερχρέωση των -ήδη χρεωμένων- καταναλωτών.

    Με το «Google Wallet» (http://www.google.com/wallet/) οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν οτιδήποτε, απλώς ακουμπώντας το κινητό τους σε ειδικά μηχανήματα της Mastercard που θα υπάρχουν στα ταμεία χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν κάποια πιστωτική κάρτα, αν και θα χρειάζεται να πληκτρολογούν ένα κωδικό ΡΙΝ (σύστημα PayPass). Με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας «επικοινωνίας εγγύς πεδίου», τα τηλέφωνα θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά «τσιπάκια» και οι χρήστες απλώς θα κουνάνε από απόσταση το κινητό τους πάνω από τα ειδικά τερματικά στα ταμεία. Εκτός από τις πιστωτικές κάρτες του χρήστη, οποιεσδήποτε εταιρικές κάρτες ή εκπτωτικά κουπόνια (π.χ. από σούπερ-μάρκετ ή πολυκαταστήματα) θα αποθηκεύονται στο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» του κινητού. Η ίδια η συσκευή θα εξαργυρώνει τις προσφορές, θα προσθέτει τους νέους «πόντους» που κέρδισε ο καταναλωτής κ.α. Εν καιρώ, ακόμα και κάρτες επιβίβασης και ηλεκτρονικά εισιτήρια (π.χ. αεροπορικών ταξιδιών), ταυτότητες και κάρτες-κλειδιά (π.χ. δωματίων ξενοδοχείων) θα μπορούν να αποθηκεύονται στο κινητό «πορτοφόλι» Εννοείται ότι η εξάπλωση της νέας υπηρεσίας εξαρτάται από το κατά πόσο οι εταιρίες πιστωτικών καρτών και οι έμποροι θα συνεργαστούν με τη Google (κάτι που δεν είναι εγγυημένο), καθώς και σε ποιο βαθμό οι καταναλωτές θα είναι όντως διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν το κινητό τους ως πορτοφόλι.

    Αρχικά, η νέα υπηρεσία προσφέρεται μόνο με τη συσκευή Nexus S 4G της ίδιας της Google (σε συνεργασία με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Sprint), αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα κινητά που λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα Android, επίσης της Google. Ο χρήστης «κατεβάζει» απλώς την ειδική εφαρμογή για το Google Wallet και την εγκαθιστά στο κινητό του.

    Ήδη σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 300.000 σημεία που έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα PayPass και επιτρέπουν τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αρχικά, πάνω από 124.000 καταστήματα στις ΗΠΑ και 311.000 διεθνώς θα δέχονται το νέο σύστημα. Στην Ευρώπη, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι δοκιμές στη Γαλλία της τεχνολογίας «επικοινωνίας εγγύς πεδίου». Οι αρχικές δοκιμές, με συνεργασία της Google, της Mastercard και της Citibank, άρχισαν τον Μάιο. H Visa και η American Express ήδη συνεργάζονται με τη Google για να προστεθούν και οι δικές τους κάρτες στις μελλοντικές εκδόσεις του Google Wallet. Έχουν εξάλλου κυκλοφορήσει φήμες ότι το νέο μοντέλο iPhone 5 της Apple θα διαθέτει και αυτό «τσιπάκι» για ηλεκτρονικό πορτοφόλι, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

    [04] Την πρόσληψη 1329 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

    Προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 525 εκπαιδευτικοί του κλάδου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) Καλλιτεχνικών, 365 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ Μουσικής, 396 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ Θεατρικών Σπουδών και 43 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ-Δραματικής Τέχνης, με απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.

    Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα απασχοληθούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2011-12. Οι προσλαμβανόμενοι θα απασχοληθούν αποκλειστικά στα δημοτικά σχολεία, με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και θα τους ανατεθούν 24 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.

    Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν με απόφαση των διευθυντών των διευθύνσεων που προσλαμβάνονται σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για το οποίο προσλαμβάνονται, συγκεκριμένα 2011-12.

    [05] "Μύθος" οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού, λένε Αυστραλοί επιστήμονες

    Αυστραλοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν «μύθο» τα πορίσματα άλλων επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με τα οποία το κόκκινο κρασί λειτουργεί ευεργετικά για την καρδιά.

    «Κάθε ποτό με αλκοόλ κάνει κακό», υποστηρίζει η Οργάνωση Πολιτικής για το Αλκοόλ, η οποία παρουσιάζει μια σειρά μελετών, σύμφωνα με τις οποίες οι αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ είναι περισσότερες από τα όποια τυχόν θετικά του.

    Μάλιστα η συγκεκριμένη Οργάνωση στην οποία μετέχουν πολλοί φορείς όπως το Ίδρυμα Καρδιακών Παθήσεων, το Αντικαρκινικό Συμβούλιο κ.α. ξεκίνησε εκστρατεία κατά του αλκοόλ.

    «Ακόμα και ένα ποτήρι κάνει κακό», υποστηρίζει η Κάθι Μπελ από το Ίδρυμα Καρδιακών Παθήσεων που διαφωνεί με τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά.

    Στην Αυστραλία, σύμφωνα με την ίδια, το 5% των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται στο ποτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2011 - 8:29:36 UTC