Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η G20 με το βλέμμα στην ευρωζώνη
  • [02] Η ζωή χωρίς το ΙΧ...
  • [03] Αναστάτωση των κατοίκων της Λάρισας για εξουδετέρωση πυρομαχικών
  • [04] Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε επτά ιταλικές τράπεζες
  • [05] Ικανοποιημένος ο Λίμπερμαν από την ομιλία Ομπάμα, ελπίζει σε ειρηνευτικό διάλογο
  • [06] Επιστημονική έκθεση για την σπάνια βιοποικιλότητα της Κύπρου
  • [07] Στάσιμη το 2011 η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με ΔΝΤ
  • [08] Το Ιράν άφησε ελεύθερους τους δύο Αμερικανούς περιηγητές

  • [01] Συνεδριάζει η G20 με το βλέμμα στην ευρωζώνη

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για συντονισμένη δράση από την Ομάδα των Είκοσι (G20) για να αντιμετωπιστεί η ασθενής ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στην διάρκεια μιας σειράς συναντήσεών του με ξένους ηγέτες.

    Επίσης, τον κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εάν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει σωστά την κρίση χρέους της Ελλάδας, επισήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάερτι, υιοθετώντας μια αισθητά πιο σκληρή ρητορική και επικρίνοντας την ΕΕ.

    Ο Φλάερτι είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) θα εξετάσουν επισταμένως τα προβλήματα της Ελλάδας στην συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, σήμερα Πέμπτη. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) επίσης συζήτησαν σχετικά με την Ελλάδα στη συνάντησή τους στη Γαλλία νωρίτερα αυτό το μήνα.

    «Το υπ? αριθμόν ένα θέμα για το οποίο θα μιλήσουμε --όπως κάναμε και στην Μασσαλία στην G7-- είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, πρέπει να χειριστούν αυτό το ζήτημα σχετικά με την Ελλάδα», είπε ο Φλάερτι στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

    «Σε διαφορετική περίπτωση οι αγορές θα προχωρήσουν, θα έχουμε κάποιου είδους κρίση, αυτή θα μετατραπεί σε τραπεζική κρίση, θα πλήξει τράπεζες σε όλο τον κόσμο, και θα μπορούσαμε να εισέλθουμε σε μια νέα πιστωτική κρίση, η οποία θα προκαλέσει συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας. Άρα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε.

    Ο Φλάερτι επισήμανε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να «προπορευθούν στο παιγνίδι» εάν επέλεγαν να αυξήσουν το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών --Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική-- θα μπορούσε να στηρίξει την ευρωζώνη, πιθανώς αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, αν και παραμένει ασαφές εάν πρόκειται να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτό.

    «Η G20 είναι μια ευρύτερη ομάδα, κάτι που είναι καλό γι? αυτή τη συζήτηση. Μπορεί να θελήσουμε οι χώρες της BRICS να λάβουν μέρος διαμέσου του ΔΝΤ», είπε ο Φλάερτι, δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    [02] Η ζωή χωρίς το ΙΧ...

    «Πανευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» σήμερα και περισσότερες από δύο χιλιάδες μικρές και μεγάλες πόλεις ανά την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, συμμετέχουν με πλειάδα εκδηλώσεων και δράσεων στην τελευταία μέρα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2011 (16-22 Σεπτεμβρίου).

    Η Αθήνα αν και «εγκλωβισμένη» στην απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των ταξί, συμμετέχει και η ίδια στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη βιώσιμη μετακίνηση, όχι με εορταστικές εκδηλώσεις, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά με την προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν τους δύο ποδηλατικούς άξονες της πόλης και την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Η Θεσσαλονίκη πάλι τιμά την ημέρα παραδίδοντας κεντρικούς δρόμους της σε πεζούς και ποδηλατιστές.

    Ποδηλατοδρομίες και πεζοπορίες πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορωπίου, Ιωαννίνων, Τριπόλεως, Κιλκίς, Χανίων κ.α.

    Το μήνυμα της ημέρας είναι σαφές: Η Ευρώπη σήμερα λέει «όχι» στο αυτοκίνητο και «ναι» στη βιώσιμη εναλλακτική κινητικότητα, που προσφέρουν το ποδήλατο, το περπάτημα και τα ΜΜΜ -όταν δεν απεργούν- απαιτώντας λιγότερη ρύπανση, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, λιγότερα τροχαία ατυχήματα. Η Ευρώπη σήμερα απαιτεί, καθαρότερο περιβάλλον, εξοικονόμηση φυσικών πόρων, περισσότερο δημόσιο χώρο, και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.

    Το μήνυμα καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, αφού αν αναλογιστεί κανείς, τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά και τη συντήρησή ενός αυτοκινήτου, τα ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας, το κόστος των φθορών και το κόστος των καυσίμων, για να λάβει τελικά σε αντάλλαγμα ατελείωτες ώρες μποτιλιαρίσματος, καθώς και καθημερινής ψυχικής και σωματικής φθοράς, οδηγείται εύκολα στο συμπέρασμα ότι η μετακίνηση με αυτοκίνητο μέσα στην πόλη σήμερα, δεν είναι απλώς μία αλόγιστη σπατάλη χρημάτων, χρόνου και ενέργειας, αλλά παραφροσύνη.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ η ημέρα θα τιμηθεί με την προώθηση ουσιαστικών θεσμικών παρεμβάσεων σε νομοθετικό επίπεδο για την ενίσχυση της εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη.

    «Προωθούνται μέσα στον Φεβρουάριο του 2012, οι δημοπρατήσεις για τους δύο ποδηλατικούς άξονες της πόλης, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα Αθήνα-Αττική 2014 και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012, ενώ ήδη μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται οι εγκρίσεις από τον δήμο Αθηναίων», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Μαρία Καλτσά και σημειώνει ότι «μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση και το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, το οποίο καθυστέρησε λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

    Ο πρώτος ποδηλατικός άξονας είναι μήκους 25,5 χλμ, με κατεύθυνση Βορρά-Νότου και συνδέει τον σταθμό του ΗΣΑΠ της Κηφισιάς με τον Φαληρικό Όρμο, διασχίζοντας τους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας. Θα συνδέεται με επί μέρους ποδηλατικά δίκτυα και πρόκειται να κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο τμήμα του άξονα θα συνδέει το Γκάζι με το Φάληρο και θα έχει μήκος 6,3 χλμ. Ο δεύτερος ποδηλατικός άξονας είναι η παραλιακή διαδρομή μήκους 3 χλμ, όπου σε πρώτη φάση θα ξεκινά από το ρέμα της Πικροδάφνης του δήμου Φαλήρου μέχρι την περιοχή του κέντρου Φαντασία, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ο υπερτοπικός παραλιακός ποδηλατόδρομος που θα τελειώνει στη Βουλιαγμένη.

    «Όσο εξυπηρετείται το αυτοκίνητο, με νέους αυτοκινητόδρομους, με επεκτάσεις και διάχυση της πόλης, τόσο αποδυναμώνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των εναλλακτικών μέσων βιώσιμης μετακίνησης. Τα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας είναι ζητήματα αλλαγής νοοτροπίας. Βιώσιμη κινητικότητα, σημαίνει ενίσχυση του κέντρου της πόλης, το οποίο σημαίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και στην ποιότητα ζωής», τονίζει η κ. Καλτσά.

    Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για θέματα Συγκοινωνιών και Μεταφορών, συγκοινωνιολόγος Βασίλης Βαβάκος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αν και είναι μία δύσκολη ημέρα, λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η Αθήνα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ευρώπης, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό σχέδιο και στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ, για τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων, προκειμένου να προωθήσει την Εναλλακτική Κινητικότητα».

    «Η Εναλλακτική Κινητικότητα στην Αθήνα δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε βέβαια να το επιβάλουμε», συνεχίζει και προσθέτει: «Ο δήμος Αθηναίων ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς και βέβαια διευκολύνει ιδιαίτερα στις μετακινήσεις τους πεζούς, αλλά και τους ποδηλατιστές, οι οποίοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος». Επισημαίνει, ωστόσο, πως «πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά, αφού σε πολλά σημεία η εικόνα της Αθήνας είναι τραγική».

    Ο κ. Βαβάκος λέει ακόμη ότι ο δήμος της Αθήνας είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει «μία κατα μέτωπο σύγκρουση, με πάρα πολλά μικρά και διάσπαρτα συμφέροντα, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση πεζών και ποδηλάτων».

    Προτεραιότητα του δήμου, δηλώνει, είναι η δημιουργία χώρων στάθμευσης των ποδηλάτων σε σταθμούς των ΜΜΜ και σε σημεία που έλκουν μετακινήσεις.

    «Εμείς κινούμαστε σε καθημερινή βάση εναλλακτικά στην πόλη μας. Χρησιμοποιούμε καθημερινά το ποδήλατο, τα λεωφορεία και το μετρό και έχουμε κάνει τρόπο ζωής το μήνυμα της σημερινής ημέρας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Αμυράς, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και ένας εκ των επικεφαλής του ποδηλατικού κινήματος, μέλη του οποίου μαζί με δημότες, θα πραγματοποιήσουν τον πρώτο ποδηλατικό γύρο Κερατσινίου - Δραπετσώνας στις 18:30 απόψε, με αφετηρία το δημοτικό στάδιο Σιταποθηκών και με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Η Αθήνα έχει μείνει αρκετά πίσω στο θέμα της εναλλακτικής μετακίνησης», αναφέρει ο κ. Αμυράς, και τονίζει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ και του δήμου για την εναλλακτική μετακίνηση.

    Στις 7 το απόγευμα στη Δραπετσώνα θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία, με αφετηρία το δημαρχείο και η οποία θα καταλήξει στις 8 το βράδυ στο Καστράκι, όπου θα δοθεί συναυλία.

    Παράδειγμα βιώσιμης πόλης θα γίνει σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων και θα «παραδοθεί» σε πεζούς και ποδηλάτες.

    Συγκεκριμένα, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη-Εγνατία-Ι.Δραγούμη-Λεωφόρου Νίκης, θα πραγματοποιηθούν μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ακτιβιστικές δράσεις και παρεμβάσεις, δημιουργική απασχόληση των παιδιών και χαριστικό παζάρι.

    Tο απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, μουσική θα παίζει η φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στο σχολείο της Ικτίνου, η ζωγράφος, Δόμνα Δέλιου θα ζωγραφίζει στην αυλή, αλλά και σε χαρτιά που θα τα μοιράζει, τα... πόδια των περαστικών και λίγο παρακάτω, στη διασταύρωση των οδών Κούσκουρα με Τσιμισκή, η «Σχεδία στην Πόλη» θα στήσει εργαστήρι ζωγραφικής και διαδραστικό παιχνίδι.

    Τα «Παιδιά εν δράσει» θα μετατρέψουν την οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Αριστοτέλους, σε μία απέραντη παιδική χαρά, καλώντας μικρούς και μεγάλους να παίξουν τζαμί, κουτσό, μήλα, ψείρες, σκοινάκι, καμάρα και πολλά άλλα παιχνίδια. Η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, θα χρωματίσει συμβολικά τις διαβάσεις στην οδό Σβώλου και οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης όπως και οι ομάδες από την παιδική Ακαδημία ρόλερ-χόκεϋ του Άρη, Ηρακλή, ΠΑΟΚ και τους Τιτάνες, θα βολτάρουν, στο χωρίς αυτοκίνητα, κέντρο.

    Τέλος, αρκούδες θα περπατούν στο κέντρο της πόλης από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ προσκαλώντας τους επισκέπτες να ακολουθήσουν τα ίχνη τους, που θα οδηγούν στην οδό Ρογκότη, στα γραφεία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Εκεί, εθελοντές της οργάνωσης θα δημιουργήσουν γύψινα διακοσμητικά εκμαγεία με θέμα τα ίχνη αρκούδας στο κανονικό τους μέγεθος, μάσκες λύκου και αρκούδας, κατασκευές με θέμα τη φύση, από ανακυκλώσιμα υλικά και παιδικά προσωπάκια θα μακιγιαριστούν στα χρώματα του λύκου και της αρκούδας.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις οδούς Αγγελάκη-Εγνατία-Ι. Δραγούμη-Νίκης, όπως και στις κάθετες οδούς Βενιζέλου και Εθνικής Αμύνης, θα διεξάγεται κανονικά.

    Ποδηλατικός γύρος στους δρόμους του Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα με αφετηρία την πλατεία Ειρήνης. Στην πόλη των Χανίων οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία θα είναι δωρεάν, ενώ και εκεί θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία, όπως επίσης και στα Ιωάννινα, όπου το εμπορικό κέντρο της πόλης θα παραμείνει κλειστό για τα αυτοκίνητα από τις 9 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι. Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στελέχη της Τροχαίας Τρίπολης θα εκπαιδεύσουν μαθητές δημοτικού σε θέματα που αφορούν την \"Ασφαλή μετακίνηση μαθητών\" και το Σάββατο θα γίνει ο Ποδηλατικός Γύρος Τρίπολης.

    Ο δήμος Κορωπίου διοργανώνει ποδηλατοδρομία και πεζοπορία στις 18:30 με αφετηρία το δημαρχείο της πόλης.

    Η Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Γαλλίας το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2000 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2002 εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία συμμετέχουν έκτοτε χιλιάδες πόλεις εντός και εκτός Ευρώπης. Πρόκειται για μία εκστρατεία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο και το περπάτημα, την ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών πόλεων για την προώθηση αυτών των τρόπων μεταφοράς, αλλά και την επένδυση στις νέες απαραίτητες υποδομές.

    Θέμα της φετινής Εβδομάδας κινητικότητας είναι η Βιώσιμη Κινητικότητα.

    [03] Αναστάτωση των κατοίκων της Λάρισας για εξουδετέρωση πυρομαχικών

    Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Κυψελοχωρίου του δήμου Τεμπών Λάρισας, για το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας καταστροφής πυρομαχικών και υλικών πολέμου κοντά στο χωριό τους.

    Με αφορμή επίδειξη απενεργοποίησης τέτοιων υλικών, δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Ζιώγα - πρόκειται για την 361 ΠΑΠ, από την οποία είχε γίνει η κλοπή ρουκετών από την οργάνωση "17 Νοέμβρη", τα Χριστούγεννα του 1989- διαδηλώνοντας με σύνθημα: «Όχι στη χωματερή πυρομαχικών στο χωριό μας» και ζητώντας να αναθεωρηθεί η σχετική απόφαση.

    Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο -αποθήκη πυρομαχικών- γίνονται επί πολλά χρόνια ελεγχόμενες εκρήξεις καταστροφής πολεμικού υλικού από το στρατό. Οι κάτοικοι δραστηριοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, τόσο εξαιτίας εκσκαφών που γίνονται στο στρατόπεδο και, όπως ισχυρίζονται, αφορούν στη δημιουργία τέτοιας μονάδας, όσο και λόγω της έντονης οσμής την οποία συνδέουν με την απενεργοποίηση επικίνδυνων υλικών.

    Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμος Τεμπών), αλλά και του στρατού βρέθηκαν χθες στο στρατόπεδο, όπου έγινε επίδειξη καταστροφής πυρομαχικών, από ιδιωτική εταιρία ρομποτικής. Η καταστροφή γίνεται χωρίς έκρηξη, μέσα σε ειδικό κάδο τον οποίο παραχώρησε η εταιρία στη μονάδα, ενώ η ίδια εκμεταλλεύεται τα υπολείμματα χαλκού των οβίδων και άλλων πυρομαχικών.

    Ο διοικητής της Στρατιάς αντιστράτηγος, Δ. Αγγελούδης και ο διοικητής ασφαλείας του ΓΕΣ, Α. Βίγλας, που ήταν παρόντες κατά τη διαδικασία, διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το νερό, τον αέρα ή το έδαφος, ωστόσο, τόσο η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου, όσο και ο δήμαρχος Τεμπών, Κωνσταντίνος Κολλάτος, ζήτησαν να γίνουν σχετικές αναλύσεις πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο.

    [04] Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε επτά ιταλικές τράπεζες

    Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα επτά ιταλικών τραπεζών. Πρόκειται για τις Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna και Biis που «υποβαθμίζονται» από την κατηγορία A+ σε Α. Η υποβάθμιση αφορά επίσης και τους τραπεζικούς οργανισμούς Findomestic και Bnl.

    Η κίνηση αυτή θεωρείται συνέπεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, στην οποία ο S&P's προέβη την περασμένη Δευτέρα.

    Η είδηση ανακοινώθηκε σήμερα το βράδυ, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνομιλούσε στο μέγαρο Κυρηνάλιο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την συνάντηση κύριο θέμα συζήτησης, που διήρκεσε μια ώρα, ήταν η χρηματοοικονoμική κρίση της Eυρώπης και ειδικότερα η κατάσταση στην Ιταλία.

    [05] Ικανοποιημένος ο Λίμπερμαν από την ομιλία Ομπάμα, ελπίζει σε ειρηνευτικό διάλογο

    Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομιλία στον ΟΗΕ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε πως ελπίζει να πείσει τους Παλαιστίνιους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

    \"Η ομιλία αυτή έδειξε στους Παλαιστίνιους ότι δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος...Ελπίζω ότι θα πεισθούν να αντικρίσουν την πραγματικότητα και να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις\" με το Ισραήλ, τόνισε ο Λίμπερμαν από τη Νέα Υόρκη.

    \"Ελπίζω ότι και το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή θα ταχθεί υπέρ αυτής της λύσης\", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, ο Λίμπερμαν επισήμανε πως και ο Νετανιάχου \"θα καλέσει τους Παλαιστίνιους να δεσμευτούν σε εντατικές ειρηνευτικές συνομιλίες\".

    Στην ομιλία του ο Ομπάμα απέρριψε το αίτημα ένταξης ενός Παλαιστινιακού κράτους, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει \"σύντομος δρόμος\" για την επίτευξη ειρήνης.

    \"Η ειρήνη δεν θα έρθει με δηλώσεις και αποφάσεις του ΟΗΕ. Αν ήταν τόσο εύκολο θα είχε ήδη έρθει\", κατέληξε.

    [06] Επιστημονική έκθεση για την σπάνια βιοποικιλότητα της Κύπρου

    Ως μια σημαντική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρείται η επιστημονική έκθεση ''Η βιοποικιλότητα της Κύπρου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα'', που εγκαινιάζεται στις 3 Οκτωβρίου στο πολιτιστικό κέντρο ''Πάνος Σολομωνίδης'' στη Λεμεσό.

    Η έκθεση οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης δουλειάς των φυσιοδιφών και μελετητών της βιοποικιλότητας της Κύπρου, Γιώργου και Φανής Κωνσταντίνου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι είναι η πρώτη έκθεση στο είδος της στην Κύπρο, καθώς θα εκτεθούν χιλιάδες πραγματικά εκθέματα και 700 φωτογραφίες της σπάνιας βιοποικιλότητας του νησιού, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα.

    Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έντομα, φωλιές εντόμων, θαλάσσια κογχύλια, κογχύλια γλυκού νερού, καβούρια, σφουγγάρια, αστερίες, αχινοί, χερσαία σαλιγκάρια, θαλάσσια απολιθώματα εκατομμυρίων ετών, κόκαλα φάλαινας, δόντια από προϊστορικούς καρχαρίες, δόντια και χαυλιόδοντες από νάνους ελέφαντες. Επίσης θα παρουσιαστούν φυτικά απολιθώματα, καρποί από άγνωστα κωνοφόρα δέντρα, απολιθωμένα φύλλα και απολιθωμένα ξύλα από την πρώτη χλωρίδα που εμφανίστηκε στην Κύπρο πριν εκατομμύρια χρόνια, κόκαλα από τα πρώτα οικόσιτα ζώα που έφεραν οι προϊστορικοί άνθρωποι στην Κύπρο καθώς και προϊστορικά εργαλεία που προέρχονται από ένα άγνωστο ακόμα αρχαιολογικό χώρο του 6000 π.Χ.

    Για πρώτη φορά παγκόσμια, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά συναρμολογημένους πραγματικούς σκελετούς νάνων ιπποπόταμων.

    Το φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιαστεί στην έκθεση θα περιλαμβάνει πεταλούδες της Κύπρου, νυχτοπεταλούδες, έντομα, θηλαστικά, ερπετά, άγρια φυτά και λουλούδια, θαλάσσια κογχύλια, σαλιγκάρια και θα καλύπτει όλο το φάσμα της βιοποικιλότητας της Κύπρου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 18:30, ενώ θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

    [07] Στάσιμη το 2011 η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με ΔΝΤ

    Στάσιμη θα παραμείνει η κυπριακή οικονομία το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιέχονται στην εξαμηνιαία έκθεση του Ταμείου με τίτλο \"Η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας\".

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου θα σημειώσει μηδενική ανάπτυξη το 2011, ενώ το 2012 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1%.

    Όσον αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,1%, σε σύγκριση με την ανάπτυξη 2,5% που παρουσίασε στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

    Το τέταρτο τρίμηνο του 2012, η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση του ΔΝΤ, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

    Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ αναμένει ότι θα ανέλθει στο 4% το 2011 και ότι θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2012.

    Όσον αφορά την ανεργία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2011 θα αυξηθεί στο 7,4%, ενώ το 2012 θα μειωθεί στο 7,2%.

    [08] Το Ιράν άφησε ελεύθερους τους δύο Αμερικανούς περιηγητές

    Το Ιράν άφησετην Τετάρτηελεύθερους τους δύο Αμερικανούς περιηγητές που παρέμεναν φυλακισμένοι στη χώρα με την κατηγορία της κατασκοπείας για περισσότερα από δύο χρόνια, αφού το Ομάν κατάβαλε για τον κάθε έναν από τους δύο εγγύηση ύψους 500. 000 δολαρίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και μάρτυρες.

    Ο Τζος Φάταλ και ο Σέιν Μπάουερ, που συνελήφθησαν το 2009 ενώ έκαναν πεζοπορία στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, έφτασανχθες στο Μουσκάτ, πρωτεύουσα του σουλτανάτου του Ομάν.

    Το αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας του Ομάν που μετέφερε τον Φάταλ και τον Μπάουερ από την Τεχεράνη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μουσκάτ σήμερα αργά το απόγευμα.

    Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ONA το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν ανακοίνωσε ότι το σουλτάνο εκφράζει \"την ευχαρίστησή του που υποδέχεται τους δύο αμερικανούς υπηκόους. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ακολουθηθεί από άλλες που θα βοηθήσουν την προσέγγιση των Αμερικανών και των Ιρανών (?) με στόχο να επιτευχθεί η σταθερότητα στην περιοχή\".

    Οι Μπάουερ και Φάταλ καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα σε οκταετή κάθειρξη για κατασκοπεία. Είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2009 ενώ έκαναν πεζοπορία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Μια ακόμα Αμερικανίδα που είχε συλληφθεί μαζί τους, η Σάρα Σράουντ, αφέθηκε ελεύθερη τον Σεπτέμβριο του 2010 και επέστρεψε στην πατρίδα της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2011 - 6:29:39 UTC