Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έσβησε «το χαμόγελο» της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου
  • [02] Οι "έρευνες θα συνεχιστούν", διαβεβαίωσε ο κυβ. εκπροσώπος Κύπρου
  • [03] Κραυγή αγωνίας από το ΚΕΘΕΑ. Αθρώπινη αλυσίδα έξω από το υπουργείο Υγείας
  • [04] Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ενίσχυση του EFSF, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν
  • [05] Δύο νεκροί και ένας τραυματίας σε επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ
  • [06] Ενα Παγκόσμιο Κίνημα για την Ποίηση γεννιέται
  • [07] Τα πουλιά μαθαίνουν την κατασκευή φωλιών
  • [08] Οι ποδηλάτες πόλης κινδυνεύουν περισσότερο από τα καυσαέρια
  • [09] H νομοθεσία επιτρέπει πλέον επιτόπια καταστροφή παράνομων προϊόντων
  • [10] Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως επενδυτική ευκαιρία

  • [01] Έσβησε «το χαμόγελο» της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου

    Ήταν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν στην "αλλαγή φρουράς" στην ηγεσία του στρατοπέδου "Ρήγας Φεραίος" της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ-2), στο Φεριζάι/Ουρόσεβατς του Κοσόβου, μια 14χρονη έκλεβε την παράσταση με τη δύναμη ψυχής της, κάνοντας, με το λαμπερό χαμόγελό της, τον αποχωρούντα τότε διοικητή, συνταγματάρχη Γιώργο Χατζηθεοφάνους, να βουρκώσει για τη δική του Λιριντόνα- τη νεαρή, που γνώρισε πολύ νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής, χτυπημένη από τον καρκίνο.

    Το χαμόγελο της Λιριντόνα, για τη σωτηρία της οποίας είχε κινητοποιηθεί, από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η Ελληνική Δύναμη Κοσόβου, "έσβησε" προχθές μια για πάντα, αφού το παιδικό της κορμί δεν άντεξε τα απανωτά "χτυπήματα" του καρκίνου.

    Προτού καλά-καλά διαβεί την πόρτα του σχολείου, οι γιατροί διέγνωσαν τον καρκίνο. Τον πόνο της ίδιας και της οικογένειάς της προσπάθησαν ν' απαλύνουν οι άνθρωποι, που στελέχωναν εκείνο τον καιρό την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου. Με πρωτοβουλία του τότε διοικητή, η μικρή διακομίστηκε στην Ελλάδα, χειρουργήθηκε και της ακρωτηρίασαν το ένα πόδι, προκειμένου να την κρατήσουν στη ζωή.

    Επί δύο χρόνια, το νοσοκομείο στην Ελλάδα έγινε το σπίτι της και οι γιατροί, μαζί με όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, η δεύτερη οικογένειά της. Η Λιριντόνα μάθαινε ελληνικά, καταπλήσσοντας όλους όσοι ήταν γύρω της, με τη δύναμη, με την οποία αντιμετώπιζε το πρόβλημά της.

    Επέστρεψε σπίτι της, με όνειρα για μια ζωή απαλλαγμένη από τον καρκίνο, ο οποίος, όμως, κάθε άλλο παρά γενναιόδωρος φάνηκε μαζί της. Το νέο "χτύπημα", αυτή τη φορά στο κεφάλι, ήταν ακόμη πιο σκληρό από το πρώτο. Διακομίστηκε εκ νέου στην Ελλάδα, υποβλήθηκε σε ακόμη μια θεραπεία κι επέστρεψε στο Κόσοβο λίγο αργότερα.

    Το κόστος της θεραπείας ήταν εξαιρετικά υψηλό και τα οικονομικά της οικογένειας πενιχρά, γι' αυτό και η Ελληνική Δύναμη Κοσόβου φρόντισε να της καλύπτει τα φάρμακα, που χρειαζόταν σε καθημερινή βάση, καθώς και το κόστος των εξετάσεων- κι όχι μόνο. Το σημαντικότερο, ίσως, που της πρόσφεραν οι Έλληνες στρατιώτες ήταν μια πελώρια "αγκαλιά", πολλή αγάπη και φροντίδα. Μια φροντίδα που την ακολούθησε ως το τέλος της σύντομης ζωής της.

    "Οι Έλληνες στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου κέρδισαν όλες τις μάχες, αλλά έχασαν την πιο σημαντική. Δυστυχώς, ηττήθηκαν από τον καρκίνο, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τη Λιριντόνα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με έκδηλη συγκίνηση, ο συνταγματάρχης Χατζηθεοφάνους, ο άνθρωπος, που γεμάτος περηφάνια μας είχε δείξει τη φωτογραφία της Λιριντόνα στο γραφείο του, όταν τον επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά στο Κόσοβο, πριν από περίπου δυο χρόνια. Τότε, μας είχε μιλήσει για το "δώρο Θεού" που ήταν γι' αυτόν η γνωριμία μαζί της- για το σημαντικότερο παράσημο της ζωής του.

    Σε μια από τις επισκέψεις του στο νοσοκομείο, όπου η Λιριντόνα, μέσα σε αφόρητους πόνους, προσπαθούσε να του χαμογελάσει για να μην στεναχωριέται, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το "μεγαλείο ψυχής" που τη διέκρινε, της είπε πως γρήγορα θα γίνει καλά κι αυτή, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασής της, τού απάντησε με εξαιρετική γενναιότητα κι ένα χαμόγελο στα χείλη: "ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει". Κι έγινε αυτό που όλοι γνώριζαν, αλλά απεύχονταν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους- τα λαμπερά της μάτια έκλεισαν ερμητικά, μια για πάντα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, τους φίλους της και τους Έλληνες στρατιώτες που έδωσαν αυτή την άνιση μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Αντίο Λιριντόνα.

    [02] Οι "έρευνες θα συνεχιστούν", διαβεβαίωσε ο κυβ. εκπροσώπος Κύπρου

    Υποστήριξη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών βρήκε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, για το "αναφαίρετο δικαίωμα" της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στη δική της ΑΟΖ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Κύπριου ηγέτη στη Νέα Υόρκη, μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι "έρευνες θα συνεχιστούν" και ότι "η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα λόγω των απειλών της".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι "αν η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά, τότε δύσκολα θα μπορεί να προκύψει κάτι" στη νέα κοινή συνάντηση του Μπαν Κι-Μουν με τους Χριστόφια και Έρογλου, στο τέλος Οκτωβρίου.

    [03] Κραυγή αγωνίας από το ΚΕΘΕΑ. Αθρώπινη αλυσίδα έξω από το υπουργείο Υγείας

    Μια ανθρώπινη αλυσίδα δημιούργησαν σήμερα το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, των οικογενειών τους, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ, εκφράζοντας την αγωνία τους για τη \"δραματική\" μείωση της επιχορήγησης, τη μείωση του προσωπικού, που οδηγούν, όπως υποστηρίζουν, στο κλείσιμο τα προγράμματα θεραπείας και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ.

    Στην Αθήνα, η πρωινή \"κραυγή\", με την οποία ξεκινά καθημερινά η λειτουργία των θεραπευτικών κοινοτήτων, ακούστηκε στην οδό Αριστοτέλους. Το ίδιο μήνυμα θα στείλουν οι θεραπευτικές κοινότητες και από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας και τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου βρίσκονται. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει άλλη μια μέρα στη θεραπεία, με την ελπίδα να μην είναι η τελευταία.

    \"Η ζωή δεν μπαίνει σε εφεδρεία\", φώναξαν μέλη του ΚΕΘΕΑ και γονείς, ζητώντας να στηριχθούν τα προγράμματα και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην εργασιακή εφεδρεία, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο \"κλείσιμο μονάδες, οι οποίες εξυπηρετούν ανθρώπους που προσπαθούν να απεξαρτηθούν\".

    [04] Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ενίσχυση του EFSF, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν

    Στην αρχή μίας κρίσιμης εβδομάδας για την Ελλάδα, η ευρωζώνη προσπαθεί να αποκλείσει το φάσμα μίας χρεοκοπίας: οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται περισσότερη λιτότητα "όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν με συμπληρωματικά μέσα το Ταμείο, πέραν εκείνων που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο, για να τού δώσουν "περισσότερη ισχύ", δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2010 για την στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Τον Ιούλιο οι ηγέτες της ευρωζώνης ενίσχυσαν τις αρμοδιότητες τους και τα μέσα που διαθέτει. Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21 ης Ιουλίου τελούν ακόμη υπό την έγκριση των χωρών της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, η κρίση χρέους που συγκλονίζει την νομισματική ένωση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστώντας απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση του Ταμείου. Μεταξύ των σχεδίων που συζητώνται, η χορήγηση εγγυημένων δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους επενδυτές που θα αγοράσουν χρέος χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

    Στη συνέντευξή του στη Die Welt, ο Ολι Ρεν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

    Απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε στάση πληρωμών της Ελλάδας, ο Ολι Ρεν απάντησε το Σάββατο ότι "η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αντιμετωπίσει χρεοκοπία". Οι Ευρωπαίοι δεν θα το επιτρέψουν, διότι αυτό "θα προκαλούσε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες" σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει ότι είναι αναγκαία "η ενίσχυση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ευρωζώνης. "Η παρούσα κρίση αποτελεί έναν συνδυασμό σοβαρής κρίσης δημοσίου χρέους και αδυναμιών του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν μπορούμε να επιλύσουμε το ένα χωρίς το άλλο". "Είναι αναγκαίο να ενισχύουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να θεσπίσουμε μία κοινή γραμμή γι' αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης", λέει ο Ολι Ρεν ανακοικώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους στο Λουξεμβούργο στις αρχές Οκτωβρίου.

    Με κοινή τους ανακοίνωση το Σάββατο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να κάνουν "ό,τι είναι αναγκαίο" και "να διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της".

    Απέναντι στην αλληλουχία των δηλώσεων του Σαββατοκύριακου στην Ουάσινγκτον, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με πτώση 2,17%, ενώ πτωτικές τάσεις επικρατούν κατά τις συνεδριάσεις και των υπολοίπων ασιατικών χρηματιστηρίων.

    Η ισοτιμία του ευρώ έπεσε σήμερα στο 1,3431 δολάρια στο Τόκιο και στο 1,3401 το Παρίσι, έναντι 1,3503 στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Παρασκευής. Απέναντι στο γεν το ευρώ έπεσε στα 102,724 γεν έναντι 103,31, μόλις επάνω από το χαμηλότερο όριο των δέκα ετών των 102,22 γεν της περασμένης εβδομάδας.

    [05] Δύο νεκροί και ένας τραυματίας σε επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ

    Ενας Αμερικανός σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών που προκάλεσε Αφγανός, ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή του, σε παράρτημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

    Σύμφωνα με τον Γκάβιν Σάντγουολ, δεν είναι ακόμα σαφές αν πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο ή για επίθεση ανταρτών εναντίον της πρεσβείας, η οποία πριν από δέκα ημέρες αποτέλεσε στόχο των ταλιμπάν.

    \"Σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών στην οποία ενεπλάκη ένας αφγανός υπάλληλος. Ο ίδιος και ένας αμερικανός πολίτης σκοτώθηκαν\", διευκρίνισε ο Σάντγουολ και πρόσθεσε πως ένας Αμερικανός τραυματίστηκε, αλλά η ζωή του δεν απειλείται.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ Μοχάμαντ Αγιούμπ Σαλάνγκι δήλωσε πως δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια ή επίθεση ανταρτών.

    [06] Ενα Παγκόσμιο Κίνημα για την Ποίηση γεννιέται

    Από τη Νέα Υόρκη ως το Βερολίνο και από τα νησιά της Παταγονίας ως το πολύπαθο Ιράκ, 100.000 ποιητές ένωσαντο Σάββατοτις φωνές τους και ύψωσαν το ανάστημά τους σε ένα θριαμβευτικό παγκόσμιο κύμα ποίησης για αλλαγή. Ένα κύμα για την αλλαγή και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της ζωής, σε πείσμα των καιρών της παγκόσμιας κρίσης.

    Ενα Παγκόσμιο Κίνημα για την Ποίηση γεννιέται

    Ηημέρα ήταν σημαντική αφού με μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Μεντεγίν της Κολομβίας από 70 διευθυντές λογοτεχνικών φεστιβάλ παγκοσμίως και εξαπλώθηκε γρήγορα με χιλιάδες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 500 πόλεις, σε περισσότερες από 110 χώρες ανά τον κόσμο, γεννήθηκε το Παγκόσμιο Κίνημα για την ποίηση. Ένα ειρηνικό, δημιουργικό κίνημα που μέσω της τέχνης αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, πείνα και δυστυχία, χωρίς βασανιστήρια και διώξεις, για έναν κόσμο ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

    Η Αθήνα τίμησε με το παραπάνω τη χθεσινή ημέρα αφού δόθηκε η αφορμή για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Κύκλου των Ποιητών, σε μία μοναδική βραδιά ποίησης στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

    Μεγάλες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης όπως ο Γιάννης Δάλλας και ο Τίτος Πατρίκιος, μαζί με σπουδαίους και καταξιωμένους ποιητές όπως τους Γιώργο Χρονά, Ντίνο Σιώτη, ο Γιώργο Χουλιάρα, Δημήτρη Καλοκύρη, Πάνο Καπώνη, ο Χρίστο Παπαγεωργίου, Κώστα Καναβούρη, ο Γιώργο Μπλάνα, ο Ηλίας Γκρή, ο Κωστή Τριανταφύλλου, τη Νίκη Χαλκιαδάκη, και με εκπροσώπους από τη νέα γενιά όπως την Πέννυ Μηλιά, τους Βασίλη Τσιρώνης και Βασίλης Σπυρόπουλος, έδωσαν το παρών, ενώνοντας τις φωνές τους στην παγκόσμια χορωδία της ποίησης απαγγέλοντας δημοσιευμένα και ανέκδοτα ποιήματά τους, παρουσία δεκάδων συναδέλφων τους και εραστών της τέχνης, σε μία μοναδική βραδιά για την πόλη. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Μιχαήλ Μήτρας, μετέφερε τον χαιρετισμό του Νάνου Βαλαωρίτη και απάγγειλε το ποίημα του «Κινδυνεύουμε» από τη συλλογή Άνθη Θερμοκηπίου.

    «Ήταν μία όμορφη εκδήλωση. Οι άνθρωποι βγήκαμε λίγο από το καβούκι μας, ο ένας άκουσε τα ποιήματα του άλλου και όλοι μαζί ήρθαμε για να συμμετέχουμε σε μία κοινή προσπάθεια που γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, για να κατακτήσουμε επιτέλους έναν κόσμο ειρήνης και αγάπης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τίτος Πατρίκιος, μετά το τέλος της εκδήλωσης, συμπληρώνοντας «Αυτό που σίγουρα μπορεί να κάνει η ποίηση είναι ότι μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά μεταξύ τους».

    Ως μέλος της δοιηκούσας επιτροπής του Κύκλου των Ποιητών, ο Ντίνος Σιώτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι: «Αυτή η ημέρα δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ποιητές να εκφράσουν το πανανθρώπινο συναίσθημα για αλλαγή. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που περνάει κρίση. Η κρίση είναι περισσότερο ηθική και αυτό θέλει να επισημάνουν η ποίηση και οι ποιητές: Ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια αναδιάρθρωση των πάντων και να πάψει η γη να κατατρύχεται από πολέμους, βία, βασανιστήρια, διώξεις λιμοκρονίες. Γιατί, εάν επικρατήσει η ηθική και η λογική, θα υπάρξει μια ισορροπία στον πλανήτη και δε θα οδηγούμαστε στην καταστροφή».

    Απ΄την πλευρά του ο Γιώργος Μπλάνας, επίσης μέλος της διοικούσας επιτροπής του Κύκλου των ποιητών, μιλώντας για τη δύναμη της ποίησης, είπε: «Η ποίηση λειτουργεί σιγά σιγά και στοχευμένα. Η δύναμη της ποίησης είναι τεράστια, απλώς δε λειτουργεί με τους ίδιους κωδικούς που λειτουργούν τα κοινωνικά ή τα πολιτικά φαινόμενα» και πρόσθεσε ότι: «Η ποίηση είναι ένα είδος θετικού σαρακιού. Εισάγει νέες μεταφορές, νέες μετωνυμίες, νέες όψεις της πραγματικότητας στην πνευματικότητα των ανθρώπων και από εκεί που κανείς δεν το περιμένει, βρίσκεται μπροστά σε μία πραγματικότητα που κανείς δεν το περιμένει».

    Η κα Άννα Φιλίνη, πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου για την πρωτοβουλία δήλωσε λακωνικά «πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ποίηση μέσα στην πόλη. Την έχουμε ανάγκη», ευχαριστώντας εγκάρδια τους ποιητές εκ μέρους ολόκληρης της Αθήνας.

    Παράλληλες εκδηλώσεις του Κύκλου Ποιητών, ενταγμένες στην Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης της 24ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τον Βόλο.

    [07] Τα πουλιά μαθαίνουν την κατασκευή φωλιών

    Τα πουλιά μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία τους την τέχνη της κατασκευής φωλιών και δεν καταφεύγουν μόνο στο εκ γενετής ένστικτό τους, σύμφωνα με μια νέα σκωτσέζικη επιστημονική έρευνα, που έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα «συν» στις ικανότητες άλλων πλασμάτων πέρα από τον άνθρωπο, ενώ ανατρέπει την καθιερωμένη αντίληψη μεταξύ των επιστημόνων ότι η κατασκευή φωλιάς είναι αποκλειστικά μια έμφυτη ικανότητα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πάτρικ Γουόλς του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ζωολογίας «Behavioural Processes», σύμφωνα με το BBC, βιντεοσκόπησαν και μελέτησαν, στην Μποτσουάνα της Αφρικής, τη συμπεριφορά ενός είδους πολύχρωμης «υφάντρας», που διακρίνεται για την κατασκευή πολλών και πολύπλοκων φωλιών, δεκάδων μέσα σε μία μόνο χρονιά.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη αποκάλυψε «ένα ξεκάθαρο ρόλο για την εμπειρία». Κάθε ξεχωριστό πουλί χρησιμοποιούσε ελαφρώς διαφοροποιημένη τεχνική από την μία φωλιά στην επόμενη, ανάλογα με την εμπειρία που είχε αποκομίσει στο μεταξύ. Άλλες φορές ξεκινούσε από δεξιά προς τα αριστερά και άλλες αντίστροφα, ενώ όσο περνούσε ο χρόνος και συσσωρευόταν η «οικοδομική» μάθηση, τα πουλιά έριχναν στο έδαφος όλο και λιγότερα «οικοδομικά υλικά» (π.χ. χορταράκια). «Αν τα πουλιά ακολουθούσαν κάποια γενετική προδιαγραφή για το χτίσιμο των φωλιών τους, τότε θα ανέμενε κανείς ότι όλα θα έχτιζαν τη φωλιά τους πάντα με τον ίδιο τρόπο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε ο δρ Γουόλς.«Ακόμα και για τα πουλιά, η πρακτική τελειοποιεί την τεχνική τους»,πρόσθεσε.

    [08] Οι ποδηλάτες πόλης κινδυνεύουν περισσότερο από τα καυσαέρια

    Όσοι κινούνται με το ποδήλατό τους μέσα στους κεντρικούς δρόμους μιας πόλης, συμβάλλουν στο να γίνει αυτή πιο ανθρώπινη, οι ίδιοι όμως αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, καθώς σταδιακά οι πνεύμονές τους εισπνέουν και κατακρατούν αυξημένα επίπεδα αιθάλης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Κριγκ της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ, βρήκαν ότι οι ποδηλάτες των πόλεων έχουν υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων άνθρακα (αιθάλης) στους πνεύμονές τους. Εκτιμάται ότι οι ποδηλάτες εισπνέουν αναλογικά περισσότερη αιθάλη σε σχέση με τους πεζούς και αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αναπνευστικό σύστημά τους.

    Τα καυσαέρια των οχημάτων περιέχουν μεγάλες ποσότητες εισπνεόμενων σωματιδίων μαύρου άνθρακα και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η εισπνοή τους σχετίζεται με μια ευρεία γκάμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και της υπολειτουργίας των πνευμόνων.

    Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πτυέλων από πέντε ποδηλάτες που πήγαιναν με το ποδήλατο στη δουλειά τους στο Λονδίνο, καθώς και από πέντε πεζούς, όλους υγιείς μη καπνιστές ηλικίας 18 - 40 ετών. Οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν την ποσότητα αιθάλης που υπήρχε μέσα στα μακροφάγα κύτταρα των κατώτερων αεραγωγών των πνευμόνων (τα εξειδικευμένα αυτά κύτταρα απορροφούν ξένα υλικά που εισέρχονται στους πνεύμονες).

    Η μελέτη έδειξε ότι οι ποδηλάτες είχαν κατά μέσο όρο 2,3 φορές περισσότερη αιθάλη στους πνεύμονες τους σε σχέση με τους πεζούς. Η πιθανότητα αυτή η διαφορά να έχει προκύψει από τύχη, είναι μικρότερη από 1 στα 100.

    Ένας από τους ερευνητές (και δραστήριος ποδηλάτης ο ίδιος), ο δρ Τσινέντου Νουοκόρο, δήλωσε ότι "η ποδηλασία μέσα σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη αυξάνει την έκθεση στην αιθάλη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα αριθμό παραγόντων, όπως στο γεγονός ότι οι ποδηλάτες αναπνέουν πιο βαθιά και με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους πεζούς, ενώ παράλληλα βρίσκονται πιο κοντά στις εξατμίσεις, πράγμα που αυξάνει τον αριθμό των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, τα οποία διεισδύουν στους πνεύμονές τους". Όπως είπε, οι ποδηλάτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το πρόβλημα της αιθάλης, όταν σχεδιάζουν τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν.

    [09] H νομοθεσία επιτρέπει πλέον επιτόπια καταστροφή παράνομων προϊόντων

    Για πρώτη φορά επιτρέπεται, από τη νομοθεσία, η επιτόπια καταστροφή των παράνομων προϊόντων που κατάσχονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό, \'\'με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο\'\', με βάση την παράγραφο 11 του άρθρου 74 του Ν. 3982/2011.

    Με βάση αυτή τη νέα δυνατότητα που δίνει ο νόμος, το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο που αφορά σε όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάσχεσης και καταστροφής των κάθε είδους παράνομων προϊόντων.

    Από το υπουργείο σημειώνεται ότι αρμόδιοι φορείς για την εφαρμογή του νόμου είναι η Δημοτική Αστυνομία και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.).

    [10] Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως επενδυτική ευκαιρία

    Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάπτυξη νέων δικτύων και εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι τομείς στους οποίους εντοπίζονται οι επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης σε συνέδριο της Capital Vision για τις επενδύσεις. Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της εταιρίας Invest in Greece κ. Άρης Συγγρός τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά οι αγκυλώσεις στις αδειοδοτήσεις ενώ ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι χρειάζονται επειγόντως δράσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για τη χώρα διεθνώς.

    Ο κ. Μαθιουδάκης τόνισε ειδικότερα για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ότι η εμπειρία από την εφαρμογή του τελευταίου νόμου με τον οποίο απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι θετική αλλά το πρόβλημα που υπάρχει με την υλοποίηση των επενδύσεων σχετίζεται με το γενικό ζήτημα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία. Στον τομέα των δικτύων οι επενδυτικές ευκαιρίες σχετίζονται με τις διασυνδέσεις των νησιών, την ανάπτυξη νέων, εγχώριων και διεθνών δικτύων φυσικού αερίου καθώς και τα έργα μικρότερης κλίμακας για τη διασύνδεση ΑΠΕ. Τέλος, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η προστιθέμενη αξία συνδέεται κυρίως με την οικοδομή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2011 - 8:29:42 UTC