Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ηρεμία"
  • [02] Συνωστισμός στις εφορίες εξαιτίας λαθών στον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς
  • [03] Πόνοι στη μέση; Μην κάθεστε, κινηθείτε...
  • [04] Η Άγκυρα αρχίζει σήμερα έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο
  • [05] Επίθεση της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας
  • [06] Κινητοποιήσεις της ΠΟΕ- ΟΤΑ από σήμερα ως τις 3 Οκτωβρίου
  • [07] Το πάχος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και ηρεμία"

    «Σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το τι κάνει και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

    Η τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Ερντογάν, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, δεν ήταν μια ξαφνική συζήτηση, αλλά υποκατέστησε την συνάντηση που θα είχαν στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ένα από τα θέματα της συζήτηση των δύο πρωθυπουργών ήταν οι προσπάθειες αναζήτησης λύσης στο Κυπριακή υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν αδιατάρακτες και εποικοδομητικές συνομιλίες.

    Οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την προοπτική των διμερών συναντήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, δεδομένου ότι υπάρχει ένα υψηλού επιπέδου διυπουργικό συμβούλιο και, όπως ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, οι δύο πρωθυπουργοί είπαν ότι «αυτό θα ενεργοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου».

    Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου αυτού ανεβλήθη τον Ιούνιο, λόγω των εκλογών στην Τουρκία.

    «Αυτό το οποίο εμείς πάντα επιδιώκουμε είναι μια λειτουργική σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία, ευελπιστούμε ότι η κατάσταση τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μας να πάμε στην Τουρκία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Επίσης οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και θέματα Υγείας.

    [02] Συνωστισμός στις εφορίες εξαιτίας λαθών στον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς

    Συνωστισμός επικρατεί στις εφορίες από φορολογούμενους που έχουν παραλάβει λανθασμένο εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και σπεύδουν να ζητήσουν τη διόρθωσή του με νέα εκκαθάριση.

    Ωστόσο η απάντηση που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι αυτοί από τους υπαλλήλους των εφοριών είναι ότι δεν διαθέτουν το λογισμικό για την αυτόματη διόρθωση του λάθους.

    Έτσι, στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές, σύμφωνα με όσα τους λένε οι εφοριακοί υπάλληλοι: Είτε να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου της έκτακτης εισφοράς που αναγράφεται στο λανθασμένο εκκαθαριστικό σημείωμα προσδοκώντας ότι θα εισπράξουν πίσω τη διαφορά όταν θα γίνει νέα εκκαθάριση, είτε να μην το πληρώσουν, μέχρι να καταστεί εφικτή η διόρθωση του ποσού, με αποτέλεσμα όμως να επιβαρυνθούν με μηνιαίες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

    Σημειώνεται ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά, στα οποία για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς έχει προσμετρηθεί το εφάπαξ που έχουν λάβει ( αν είναι συνταξιούχοι), ενώ το ίδιο ισχύει και για ανέργους στους οποίους έχει συνυπολογιστεί και η αποζημίωση απόλυσης. Πρόκειται για περιπτώσεις που εξαιρούνται από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς.

    [03] Πόνοι στη μέση; Μην κάθεστε, κινηθείτε...

    Αντίθετα με τις συνηθισμένες συμβουλές περί συνεχούς ανάπαυσης, αν κανείς έχει πόνο στην μέση του, μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα συμβουλεύει κίνηση και ενεργητικότητα, στο βαθμό του δυνατού, ως αποτελεσματικότερη στρατηγική για το ξεπέρασμα του προβλήματος και κυρίως για να μην βουλιάξει κανείς στην κατάθλιψη.

    Οι ερευνητές της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ, με επικεφαλής της Ολάγια Κοντρέρας του Τμήματος Ορθοπεδικής, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για θέματα πόνου "Clinical Journal of Pain", έκαναν δοκιμές με ασθενείς που υπέφεραν από σοβαρό οξύ πόνο στο κάτω μέρος της μέσης τους, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες.

    Από τα μέλη της μίας ομάδας ζητήθηκε να παραμείνουν σωματικά ενεργοί και κινητικοί παρά τον πόνο τους και από την άλλη ομάδα να προσαρμόσουν τη δραστηριότητά τους ανάλογα με τον πόνο, με άλλα λόγια να αναπαυτούν κατά βούληση.

    Όπως διαπιστώθηκε, η κατάσταση της μέσης όσων παρέμειναν σωματικά ενεργοί, παρά τον πόνο, βελτιώθηκε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με όσους? άραξαν.

    Οι ασθενείς και των δύο ομάδων κράτησαν αναλυτικό ημερολόγιο επί επτά μέρες, καταγράφοντας τις δραστηριότητές τους και την εξέλιξη του πόνου τους, αλλά και της ψυχικής διάθεσής τους (συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης κ.α.).

    Παρόλο που ένιωθαν περισσότερο πόνο την ώρα που έκαναν διάφορες δραστηριότητες, οι πιο κινητικοί ασθενείς ανένηψαν πιο γρήγορα από το πρόβλημά τους και ένιωθαν λιγότερη κατάθλιψη.

    Η άλλη κατηγορία, που εξαρχής ήσαν σε φάση ανάπαυσης και της μικρότερης δυνατής κινητικότητας, είχαν ελαφρώς χειρότερη ψυχική διάθεση και έγιναν καλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    [04] Η Άγκυρα αρχίζει σήμερα έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

    Η Τουρκία θα αρχίσει σήμερα τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από σχετική συμφωνία με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και ως απάντηση στις έρευνες που άρχισε η Κυπριακή κυβέρνηση, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    "Το (ερευνητικό) πλοίο πρόκειται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι στην περιοχή όπου θα αρχίσει η εξερεύνηση. Η ομάδα θα αρχίσει τις σεισμολογικές έρευνές της το απόγευμα, αφού φτάσει στην περιοχή με τις αναφερθείσες γεωγραφικές συντεταγμένες", δήλωσε προς το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος είναι επικεφαλής του ενεχόμενου ινστιτούτου ερευνών.

    Ο Μπενλί δεν διευκρίνισε τον ακριβή προορισμό του πλοίου, του Πίρι Ρέις.

    Το πλοίο, το οποίο προετοιμαζόταν την τελευταία εβδομάδα γι' αυτή την αμφιλεγόμενη αποστολή, πλέει ως τώρα χωρίς εμπόδια, διευκρίνισε ο Μπενλί του πανεπιστημίου Ντοκούζ Εϊλούλ, που βρίσκεται στην επαρχία της Σμύρνης.

    Ο ίδιος δήλωσε πως η ομάδα του επικοινωνεί δύο φορές την ημέρα με το πλοίο, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, σύμφωνα με το Ανατολή.

    [05] Επίθεση της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας εξαπολύει η ΝΔ, τονίζοντας πως «μετά τη φορολογική αφαίμαξη, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ακρίβεια που υπάρχει και τις συνθήκες ύφεσης που οδηγούν σε χιλιάδες ανέργους, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τώρα να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις μέσω της λεγόμενης \"εργασιακής εφεδρείας\" και, μάλιστα, με διαδικασίες αμφισβητούμενες έως ύποπτες».

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία Συνδικαλιστικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του κόμματος, με εργαζόμενους στους φορείς που «έχουν επιλεγεί για εφαρμογή των μαζικών απολύσεων, μέσω \"καταστάσεων προγραφών\" της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας».

    Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση επισημαίνουν πως στο σχέδιο του κόμματος για την εργασιακή εφεδρεία δεν υπήρχε κανένα πλάνο για απολύσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα κοστίσουν πολύ περισσότερο στο δημόσιο, καθώς θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα -μεταξύ άλλων- τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στον ΟΑΕΔ, ενώ οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους μετά το τέλος της εφεδρείας δεν θα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μέσω της κατανάλωσης.

    [06] Κινητοποιήσεις της ΠΟΕ- ΟΤΑ από σήμερα ως τις 3 Οκτωβρίου

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2011, αναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Ειδικότερα, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με δημοτικά οχήματα (απορριμματοφόρα κλπ).

    Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί κατάληψη όλων των δημαρχείων, από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου. Οι σύλλογοι καλούνται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προχωρήσουν, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, σε συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών οδών από τις 12.00 μ.μ. έως τις 12.30 μ.μ. και να κάψουν τα ειδοποιητήρια του υπουργείου Οικονομικών για τον κεφαλικό φόρο.

    Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συνδικαλιστών στελεχών του δημοσίου αλλά και όσων εργαζομένων το επιθυμούν, στις 3.00 το μεσημέρι στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΦΕΑΣ. Στο τέλος της συγκέντρωσης, στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή.

    Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα προκηρυχθεί 24ωρη πανελλήνια απεργία για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

    Το Σάββατο και την Κυριακή, 1 και 2 Οκτωβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι θα απέχουν από κάθε υπερωριακή εργασία, με στόχο πάλι να μη λειτουργήσει καμία δημοτική υπηρεσία.

    Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι καλούνται να προχωρήσουν, με ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων, στην κατάληψη όλων των δημοτικών γκαράζ αλλά και των ΧΥΤΑ, έως την απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, στις 5 Οκτωβρίου.

    [07] Το πάχος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος

    Το κοιλιακό πάχος, που κλινικά αποκαλείται «κεντρική παχυσαρκία», συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για την εμφάνιση άσθματος, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπεν Μπρούμπτον του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ, μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στη συγκεκριμένη πάθηση των πνευμόνων και στα παραπάνω κιλά που συσσωρεύονται στην κοιλιά.

    Το παραπανίσιο κοιλιακό λίπος έχει ήδη συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Προηγούμενες έρευνες είχαν βρει σχέση ανάμεσα στο άσθμα και στον δείκτη σωματικής μάζας, ο οποίος αποτελεί δείκτη για την συνολική παχυσαρκία.

    Η νέα μελέτη εστιάστηκε στο «μαξιλαράκι» (περιφέρεια) της μέσης που αποτελεί δείκτη ειδικά για την κεντρική παχυσαρκία. Οι ερευνητές μελέτησαν επί 11 χρόνια τις περιπτώσεις 23.250 ενηλίκων χωρίς άσθμα, ηλικίας 19 - 55 ετών.

    Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφονταν τακτικά η περιφέρεια της μέσης και ο δείκτης σωματικής μάζας, ώστε να παρακολουθείται διαχρονικά η εξέλιξη της κεντρικής και της συνολικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, οι εθελοντές ανέφεραν τυχόν συμπτώματα άσθματος.

    Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που ήσαν κεντρικά (στην κοιλιά) παχύσαρκοι, αλλά όχι συνολικά παχύσαρκοι, είχαν 1,44 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα. Όσοι ήσαν τόσο κεντρικά όσο και συνολικά παχύσαρκοι, ήταν 1,81 φορές πιο πιθανό κατά μέσο όρο να αναπτύξουν άσθμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2011 - 12:29:38 UTC