Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα
  • [02] Ο Κερίμ Ουράς, νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα
  • [03] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Φούσα του Κουβαρά Αττικής
  • [04] Μεγάλη άνοδος στους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων
  • [05] Μηχανοκίνητη πορεία εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Κρίσιμες συνελεύσεις φοιτητών για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους
  • [07] Στο 1 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εκτιμούν οι πρατηριούχοι
  • [08] Μειώθηκαν κατά 22% οι παγκόσμιες εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων
  • [09] Τουλάχιστον 20 τραυματίες στην Αλ Ραστάν της Συρίας από επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων

  • [01] Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

    Ανοικτή πρόσκληση στη βιομηχανική και επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας του υπό τον τίτλο \"Κοιτάζοντας το μέλλον: Η Ευρώπη της Ανάπτυξης και της αλληλεγγύης\", στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών.

    \"Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι επενδύσεις στο μέλλον\", τόνισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν προωθηθεί στη διάρκεια της τελευταίας διετίας για την επικράτηση όρων διαφάνειας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών, στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και στις δυνατότητες επενδύσεων που παρέχονται μέσω του προωθούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδίως στους τομείς των υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια) αλλά και της ενέργειας, με σαφή αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στη δυνατότητα εξαγωγής ρεύματος στη Γερμανία.

    \"Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει\", κατέστησε σαφές ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς βιομηχάνους, τονίζοντας ότι \"μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις ευθύνες της\".

    Αναφερόμενος γενικότερα στην τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να πάψει η \"κακοφωνία\" και ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγαλύτερο κλίμα \"ομοφωνίας\", καθώς κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση μεμονωμένα ή να αναπτυχθεί μεμονωμένα.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού \"ΔΝΤ\", και υποστήριξε ότι αν και έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, η τελική επιτυχία εξαρτάται τόσο από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, οι οποίες είχαν ενισχυθεί από τις κυβερνήσεις όταν και οι ίδιες αντιμετώπιζαν προβλήματα, όσο και από τα 17 κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, τα οποία καλούνται να επικυρώσουν τις σημαντικές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

    Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα ανταποκριθούμε σε όλες τις δεσμεύσεις μας. \"Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε\", τόνισε επανειλημμένως στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι \"όταν πολλοί με ρωτούν αν έχω την (απαραίτητη κοινωνική) στήριξη, τους απαντώ ότι το θέμα είναι να σωθεί η Ελλάδα και όχι αν θα με ψηφίσουν ξανά\".

    Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η Ελλάδα, επεσήμανε απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς βιομηχάνους ότι \"καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες, για την προώθηση σημαντικών και επίπονων αλλαγών στην Ελλάδα\".

    \"Κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο, πιο αποδοτικό. Αυτό όμως σημαίνει μικρότερες αποδοχές για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Σημαίνει πόνο. Οι συνεχείς κριτικές είναι δυσάρεστες. Δεν ζητάμε να μας χειροκροτήσετε. Ζητάμε όμως σεβασμό των προσπαθειών μας\", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Ο Κερίμ Ουράς, νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα

    Ο Κερίμ Ουράς, υποδιευθυντής της διεύθυνσης Ελλάδας-Κύπρου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ορίστηκε νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα.

    Ο διορισμός γνωστοποιήθηκε στον ίδιο, από τον υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου.

    Εδώ και λίγους μήνες, ο Ουράς φερόταν ως ο πιθανός νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ισραήλ.

    [03] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Φούσα του Κουβαρά Αττικής

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε έκταση με ελιές και θάμνους, στην περιοχή Φούσα Κουβαρά. 'Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πλαγιά κοντά σε σπίτια, τα οποία όμως δεν κινδυνεύουν προς το παρόν.

    Ωστόσο, στην περιοχή φυσάει δυνατός άνεμος γι΄αυτό έχουν σταλεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρα και ένα ελικόπτερο.

    [04] Μεγάλη άνοδος στους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων

    Μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρώπη θα λάβει νέα μέτρα για να αναχαιτίσει την κρίση χρέους της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 κατέγραφε κέρδη 2,1% μετά το άνοιγμα των αγορών. Ο ίδιος δείκτης σημείωσε άνοδο 4,6% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, αφού είχε υποχωρήσει στις 22 Σεπτεμβρίου σε χαμηλό επίπεδο διετίας.

    "Οι επενδυτές πιστεύουν ξαφνικά όλο και περισσότερο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να επιτύχουν τώρα μία συμφωνία για να περιορίσουν με επιτυχία την κρίση χρέους", δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg στέλεχος της χρηματοπιστωτικής εταιρίας IG Markets στη Μελβούρνη. Παρά την άνοδο των τελευταίων τριών ημερών, ο δείκτης έχει χάσει 26% από το υψηλό του επίπεδο τον Φεβρουάριο.

    Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών έκαναν ράλι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω ελπίδων ότι θα αυξηθεί η "δύναμη πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει από τις αρχές Οκτωβρίου στη μείωση των επιτοκίων της και στη χορήγηση 12μηνων δανείων στις εμπορικές τράπεζες. "Τα ράλι τιμών σε μία πτωτική αγορά είναι τα πιο βίαια. Η ανάκαμψη δεν θα διαρκέσει, αν οι επενδυτές δεν δουν ένα σαφή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της κρίσης", δήλωσε στέλεχος μίας άλλης χρηματοπιστωτικής εταιρίας, της Dexia Asset Management, στο Ρόιτερ.

    [05] Μηχανοκίνητη πορεία εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας

    Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με δίκυκλα, απορριμματοφόρα και άλλα δημοτικά οχήματα πραγματοποιούν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των 7ημερων κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ Εγινε προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

    Οι εργαζόμενοι στους δήμους αντιδρούν στις περικοπές των μισθών τους, αλλά κυρίως στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, καθώς όπως τονίζουν δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα μεγάλη έλλειψη που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

    Η μηχανοκίνητη πορεία θα καταλήξει στη Βουλή, ενώ στο ύψος της Ομόνοιας αναμένεται να ενωθεί με συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΘΕΛ.

    Η Ομοσπονδία καλεί επίσης τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 5 Οκτωβρίου.

    [06] Κρίσιμες συνελεύσεις φοιτητών για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

    Κρίσιμες συνελεύσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων των φοιτητών, πραγματοποιούνται, σήμερα και αύριο, στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμια εκπαίδευσης, όπου οι φοιτητές και σπουδαστές θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Nα σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί οι ίδιοι οι σπουδαστές ανέβαζαν στα 154, τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη.

    Οι συνεδριάσεις αυτές διεξάγονται μέσα σε κλίμα έντασης, αφού υπάρχουν πλέον σοβαρότατοι κίνδυνοι, τόσο για την εξεταστική όσο και για το εξάμηνο. Σε πολλά Πανεπιστήμια που συνεχίζονται οι καταλήψεις, όπως για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο Πατρών, τα περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά και εάν συνεχισθούν οι καταλήψεις θεωρείται βέβαιη η απώλεια του εξαμήνου.

    Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν σήμερα τα αιτήματα τους, όπως τα συζήτησαν στην πρόσφατη συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή.

    Συγκεκριμένα, η Σύνοδος ζητά από το υπουργείο Παιδείας:

    α) Την άμεση χορήγηση του συνόλου των πιστώσεων βάσει του ΠΔ 407/80 σύμφωνα με τον τετραετή προγραμματισμό των Ιδρυμάτων, καθώς, χωρίς αυτήν, απειλείται η ομαλή λειτουργία όλων των Τμημάτων και ιδιαίτερα εκείνων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ.

    β) Τον άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί από το 2009.

    γ) Την επανεξέταση του τρόπου έκδοσης και χορήγησης του ειδικού εισιτηρίου, δεδομένου ότι τα ΑΕΙ διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να αναλάβουν, με δική τους ευθύνη, την έκδοση και τη διανομή των πάσο με μικρότερο κόστος για τους φοιτητές.

    Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τις πανεπιστημιακές δυνάμεις να κατανοήσουν την αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας των Πανεπιστημίων.

    Οι μονάδες αυτές, επισημαίνουν οι πρυτάνεις , δίδουν εργασία σήμερα σε περισσότερους από 50.000 νέους ερευνητές, που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης, δίνουν υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και ουδεμία σχέση έχουν με την επιβολή επιχειρηματιών και συμφερόντων.

    Τέλος, στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν ήδη μπεί οι μαθητές, ορισμένοι από τους οποίους προχώρησαν και σε καταλήψεις των σχολείων τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ετοιμάζονται για συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

    [07] Στο 1 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εκτιμούν οι πρατηριούχοι

    Στα 0,98 - 1 ευρώ το λίτρο, κατά μέσο όρο, αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου (15 Οκτωβρίου), έναντι 65 - 70 λεπτών πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων.

    Κατήγγειλαν, επίσης, έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακά και εξαγώγιμα καύσιμα και της νοθείας βενζίνης με βιοαιθανόλη, τολουόλη, σε ποσοστά που -όπως είπαν - φθάνουν και το 30 %, με συνεργασία συχνά και κρατικών λειτουργών.

    Αιτία των αυξήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός από την άνοδο των διεθνών τιμών είναι, όπως είπαν, η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι διαμορφώνεται εφέτος στα 60 ευρώ.

    [08] Μειώθηκαν κατά 22% οι παγκόσμιες εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

    Οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώθηκαν κατά 22% στο τρίτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, φθάνοντας στα 504 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από τη μεγάλη μείωση κατά 43% των εξαγορών από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η οποία δεν ήταν δυνατό να αντισταθμισθεί από την αυξημένη δραστηριότητα των αμερικανικών και ασιατικών επιχειρήσεων.

    \"Το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη προκαλεί αβεβαιότητα στη λήψη των αποφάσεων\", δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης εξαγορών και συγχωνεύσεων για την Ευρώπη της εταιρίας JPMorgan Chase&Co. κ. Χέρναν Κρίστερνα.

    [09] Τουλάχιστον 20 τραυματίες στην Αλ Ραστάν της Συρίας από επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά του συριακού στρατού στην πόλη αλ Ραστάν, 180 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    \"Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι επτά σοβαρά στην αλ Ραστάν όπου από τα ξημερώματα οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυροβόλα πάνω σε άρματα μάχης. Επίσης ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πόλη\", που ανήκει διοικητικά στην Χομς.

    Για \"μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη στην αλ Ραστάν\" κάνει λόγο η οργάνωση Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού των αντικαθεστωτικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2011 - 10:29:39 UTC