Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έως το τέλος Οκτωβρίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα
  • [02] Νέες τεχνολογίες για το "Δικτυωμένο Μουσείο", σε διημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη
  • [03] Κέρδη 0,83% κατέγραψε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [04] Στο Ηρώδειο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στις 3 Οκτωβρίου
  • [05] Προβολή της "οχυρωματικής αρχιτεκτονικής" για να σωθούν τα κάστρα του Μοριά

  • [01] Έως το τέλος Οκτωβρίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα

    Έως το τέλος Οκτωβρίου πρόκειται να έχει ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη βία, το ντόπινγκ και τους "στημένους αγώνες", στο οποίο επενδύονται πολλές ελπίδες για την δραστική αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων όχι μόνον του ποδοσφαίρου, αλλά του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

    Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της, όσον αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εντός των ημερών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεωντης Βουλής.

    [02] Νέες τεχνολογίες για το "Δικτυωμένο Μουσείο", σε διημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

    «Ο πολιτισμός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή τη κρίση. Μπορεί να είναι εύκολο να το πούμε και πιο δύσκολο να γίνει όμως η Ελλάδα έχει μια από τις πιο πλούσιες ιστορίες στον πλανήτη και έχει «παράγει» μερικούς από τους πιο λαμπρούς στοχαστές στην ανθρωπότητα που ακόμα χρησιμοποιούμε ως αναφορές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Διευθύντρια Νέων Τεχνολογιών του Μουσείου Σμιθσόνιαν, στην Ουάσινγκτον, Νάνσυ Πρόκτορ (Nancy Proctor).

    «Πιστεύω βαθιά πως υπάρχουν πολλά πρακτικά και χρήσιμα πράγματα που πρέπει να μαθευτούν από την ιστορία και από άλλες παρελθοντικές κρίσεις αλλά και από καλύτερες εποχές που έφεραν άνθιση και προβληματισμό», προσέθεσε λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ομιλίας στο πλαίσιο της διημερίδας «Δικτυωμένο Μουσείο» στο δεύτερο όροφο του μουσείου Μπενάκη, της οδού Πειραιώς.

    Νέες τεχνολογίες και ανάπτυξη στρατηγικών που θα προσεγγίσουν το μεγαλύτερο κοινό στα μουσεία είναι οι δύο βασικοί άξονες που κινείται η διημερίδα η οποία ξεκίνησε σήμερα. Το facebook και το Twitter-οι δυο πιο δημοφιλείς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης- ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

    «Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέσω του facebook καταφέραμε να βρούμε λεπτομέρειες για σχεδόν πέντε χιλιάδες είδη ψαριών, καθώς μέλη της ιστοσελίδας είναι πολύ καταρτισμένοι επιστήμονες. Αυτό διαφορετικά θα μας έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο», εξήγησε στην ομιλία της η Νάνσυ Πρόκτορ από τους πρωτοπόρους στον τομέα νέων τεχνολογιών στα Μουσεία αφού από το 1995 δημιούργησε την πρώτη της διαδικτυακή έκθεση.

    «Η κρίση μπορεί να βοηθήσει τα μουσεία ώστε να είναι λιγότερο "μπαρόκ" τόσο στο τρόπο που εκφράζονται και μιλάνε όπως επίσης στις διαδικασίες παραγωγής και συνεργασίας. Όταν μεθοδεύεις και σχεδιάζεις κάτι γλυτώνεις και χρόνο και χρήματα», τόνισε η ομιλήτρια Ελένη Λαγούδη, μουσειολόγος στο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσειολογία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    [03] Κέρδη 0,83% κατέγραψε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ανοδικά αντέδρασε η χρηματιστηριακή αγορά, στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την έντονη πίεση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγραφεί απώλειες 8,33% σε επίπεδο βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.

    Η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών βοήθησε στην ανάκαμψη και του Χ.Α, κυρίως των τραπεζικών μετοχών, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε με χαμηλό τζίρο.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 791,19 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,83%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 799,03 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,83%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 44,018 εκατ. ευρώ.

    [04] Στο Ηρώδειο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στις 3 Οκτωβρίου

    Τραγούδια από την μουσική \'\'διαδρομή\'\' του καταξιωμένου Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου θα ακουστούν στο Ηρώδειο, στις 3 Οκτωβρίου με τις αυθεντικές φωνές όλων των ερμηνευτών του έργου του.

    Στη συναυλία ο γνωστός συνθέτης θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αποκλειστικά από τα έντεχνα τραγούδια του, ενώ ενδιάμεσα θα υπάρξουν μικρές γεύσεις από μελλοντικές εκδόσεις.

    Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη σκηνή του ιστορικού χώρου, όπως οι: Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Δάρρα, Παντελής Θαλασσινός, Λυδία Κονιόρδου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αργύρης Μπακιρτζής, Μπάμπης Στόκας, Αρετή Κετιμέ, και ο Γιώργος Φλωράκης.

    Τους καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν δώδεκα σολίστες και η Συμφωνική Ορχήστρα της Πάτρας.

    [05] Προβολή της "οχυρωματικής αρχιτεκτονικής" για να σωθούν τα κάστρα του Μοριά

    Ένα σημαντικό συνέδριο για τα γνωστά και άγνωστα κάστρα της Πελοποννήσου, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κόρινθο, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην καστρολογία της χώρας μας, αυτό της επιστημονικής μελέτης.

    Σκοπός του είναι η δημιουργία και η γνώση για ένα θέμα τόσο παραγνωρισμένο και επείγον, όσο και τα κάστρα του Μοριά που καταρρέουν. Η πρωτοβουλία προέκυψε από την πληθώρα των σωζόμενων οχυρώσεων της Πελοποννήσου κάθε νομός έχει περίπου 50 τέτοιες οχυρώσεις, μικρές και μεγάλες- αλλά και από την έλλειψη ειδικών επιστημονικών μελετών για αυτές.

    «Η πρωτοβουλία της Εφορείας και του Πανεπιστημίου της Πάτρας ξεκίνησε από πραγματικές ανάγκες. Διαπιστώσαμε ότι -και ενόψει των έργων που γίνονται μέσω του ΕΣΠΑ σε πολλά κάστρα- υπάρχει τεράστια έλλειψη τεκμηρίωσης αυτών των μνημείων. Είναι δηλαδή ένα άγνωστο πεδίο στην επιστημονική έρευνα. Η διοργάνωση του συνεδρίου προέκυψε ως μια πρώτη προσπάθεια εμβάθυνσης πάνω στην πολυσύνθετη μελέτη των κάστρων, μια μελέτη με τεράστια προβλήματα, την οποία δεν μπορεί να εκπονήσει ένας απλός επιστήμονας που κάνει διδακτορικό», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ένας εκ των οργανωτών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

    «Τα κάστρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες, σχεδιαστική έρευνα, τεκμηρίωση, έχουν δηλαδή μεγαλύτερες απαιτήσεις από ό,τι ένα άλλο μνημείο, που μπορεί να είναι σπουδαίο αλλά αποκλείεται να είναι τόσο σύνθετο», δήλωσε ο Σταύρος Μαμαλούκος, καθηγητής Μεσαιωνικής και Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της πολυπλοκότητας των κάστρων.

    «Η μεγάλη διάρκεια της ζωής τους και το μέγεθός τους δημιουργούν μεγαλύτερες απαιτήσεις στη μελέτη τους», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι σε περιπτώσεις ανάδειξης παρόμοιων μνημείων έγιναν πολλά λάθη που οφείλονται στην έλλειψη επιστημονικής γνώσης. «Γι αυτό και το συνέδριο αυτό επείγει», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2011 - 16:29:36 UTC