Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάληψη υπουργείου οι φοιτητές - σε πορεία οι μαθητές
  • [02] "Γάζωσαν" αυτοκίνητο κατασκευαστικής εταιρείας στην Κρήτη
  • [03] Στο "σκαμνί" ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's
  • [04] Ο Σισέ θέλει να φορέσει ξανά την «πράσινη» φανέλα του ΠΑΟ
  • [05] Έκθεση στη Ν. Υόρκη για τη μετάβαση από τον Αρχαίο στον Βυζαντινό Κόσμο
  • [06] «Αόρατο» κλειδί ανοίγει πόρτες μόνο με...χειρονομίες
  • [07] Λεπτοί οι γονείς, λεπτά και τα παιδιά λόγω κληρονομικότητας
  • [08] Την Οικονομική Υπηρεσία της Αστυνομίας επισκέφθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [09] Αυξάνει η ανεργία στην Ισπανία

  • [01] Κατάληψη υπουργείου οι φοιτητές - σε πορεία οι μαθητές

    Κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας έκαναν το πρωί αιφνιδιαστικά φοιτητές, από σχολές και τμήματα που τελούν υπό κατάληψη. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ανήκουν στην παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΕΑΑΚ).

    Μόλις μπήκαν μέσα στο υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές σήκωσαν ένα τεράστιο πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα για την απόσυρση του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Οι φοιτητές παρέμειναν περίπου δύο ώρες μέσα στο υπουργείο και αποχώρησαν καθώς είχαν αρχίσει να έρχονται οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν σήμερα γενική συνέλευση και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κατάληψη του υπουργείου, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλα υπουργεία.

    Οι φοιτητές φεύγοντας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθεί το κύριο αίτημά τους για απόσυρση του νόμου. 'Αλλωστε και σήμερα παραμένουν 96 τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Παράλληλα, μαθητές από σχολεία της Καλλιθέας προτίθενται να κάνουν πορεία από το κέντρο της Καλλιθέας στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα σχολεία.

    Ήδη 648 γυμνάσια και λύκεια, σ΄ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, σύμφωνα με τους ίδιους τους μαθητές.

    Ωστόσο, η εκτύπωση και η προώθηση των βιβλίων από τον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων προχωρεί κανονικά και αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση σε λίγες μέρες.

    [02] "Γάζωσαν" αυτοκίνητο κατασκευαστικής εταιρείας στην Κρήτη

    Ηράκλειο, Ελλάδα 04/10/2011 11:25 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Μυσιρλάκη Γ.)

    Ηράκλειο: "Γάζωσαν" αυτοκίνητο κατασκευαστικής εταιρείας

    Άγνωστος δράστης «γάζωσε» αυτοκίνητο κατασκευαστικής εταιρείας στο Ηράκλειο και προκάλεσε σ' αυτό ζημίες 3.000 ευρώ.

    Αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο της επίθεσης βρήκαν και κατάσχεσαν, μία παραμορφωμένη βολίδα πυροβόλου όπλου -αγνώστου διαμετρήματος- και τέσσερα μεταλλικά περιβλήματα βολίδας.

    [03] Στο "σκαμνί" ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's

    Μια δίκη, η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, ξεκίνησε στο Σίδνεϊ.

    Κατηγορούμενος είναι ο οίκος αξιολογήσεων Standard and Poor's και μηνυτές 13 δήμοι της Νέας Νότιας Ουαλίας.

    Οι δήμοι κατηγορούν τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης ότι τους παραπλάνησε με τις αξιολογήσεις τιτλοποιημένων χρεωστικών υποχρεώσεων (collateralized debt obligations), με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά ποσά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Η Standard and Poor's είχε αξιολογήσει με την ύψιστη βαθμολογία ΑΑΑ τις συγκεκριμένες επενδύσεις το 2008, με αποτέλεσμα οι δήμοι που επένδυσαν να χάσουν 15 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα, διεκδικούν το ποσό αυτό από την Standard and Poor's.

    Ο δικηγόρος των δήμων, Νόελ Χάτλι, δήλωσε ότι η δίκη θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το Νοέμβριο και σκοπεύει να καλέσει μάρτυρες ακόμα και από το εξωτερικό.

    Η Standard and Poor's και η διεθνής τράπεζα ABN Ambro υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται και τάχθηκαν εναντίον της δημοσιοποίησης κάποιων εγγράφων που θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

    Ο Τζον Γουόλκερ, από τον οικονομικό οργανισμό IMF δήλωσε πως εξ όσων γνωρίζει αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας οίκος αξιολόγησης μηνύεται για παραπλάνηση επενδυτών και η δίκη αυτή θα έχει παγκόσμια ενδιαφέρον.

    Όπως σημειώνουν κι άλλοι παρατηρητές, είναι παγκοσμίως η πρώτη δίκη για την εμπλοκή οίκου αξιολόγησης σε υποθέσεις "CDOs", που αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παγκόσμια οικονομική διολίσθηση.

    [04] Ο Σισέ θέλει να φορέσει ξανά την «πράσινη» φανέλα του ΠΑΟ

    Ο Τζιμπρίλ Σισέ δεν ξεχνά τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα δηλώνει πως θέλει να φορέσει ξανά την «πράσινη» φανέλα, καθώς οι αναμνήσεις του είναι καταπληκτικές από την ομάδα της Αθήνας, όπου λατρεύτηκε από τους φιλάθλους. Αυτό δήλωσε ο Γάλλος σταρ της Λάτσιο σε μεγάλη συνέντευξη του στο περιοδικό «France Football» και χαρακτηριστικά τόνισε:

    «Οι αναμνήσεις μου από τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από ωραίες. Θα τις χαρακτήριζα καταπληκτικές! Θέλω να επιστρέψω μια μέρα στην ομάδα και σε αυτή τη καταπληκτική χώρα, η οποία στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα», τόνισε ο Σισέ και συμπλήρωσε:

    «Θα μπορούσα να κλείσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό. Βρισκόμουν σε μία κομβική ηλικία. Είμαι πλέον 30 ετών. Έπρεπε να επιλέξω. Είτε θα ολοκλήρωνα την καριέρα μου στην Ελλάδα, είτε θα έδινα στον εαυτό μου μία νέα πρόκληση. Ήταν ώρα να επιστρέψω δυναμικά. Αυτό ένιωσα και αυτό έκανα».

    Στη συνέχεια ο Σισέ τόνισε: «Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα επηρέασαν και τον αθλητισμό. Στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά. Συμβαίνουν παράξενα πράγματα κάπου-κάπου. Το ποδόσφαιρο ήταν αδύνατο να γλιτώσει από αυτά. Η ομάδα είχε ανάγκη να με αφήσει. Αναζήτησα τον επόμενο σταθμό στην καριέρα μου σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και τα κατάφερα. Επέλεξα το Καμπιονάτο και τη Λάτσιο».

    [05] Έκθεση στη Ν. Υόρκη για τη μετάβαση από τον Αρχαίο στον Βυζαντινό Κόσμο

    Ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την ετήσια μεγάλη έκθεση που φέτος θα έχει τίτλο "Μετάβαση από τον Αρχαίο στο Βυζαντινό Κόσμο", θα παρουσιάσει το Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης", στη Νέα Υόρκη.

    Η έκθεση θα περιλαμβάνει 150 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από αμερικανικά μουσεία. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 6 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, στο Μανχάταν και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου του 2012.

    Μεγάλο μέρος των έργων θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η έκθεση θα αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες.

    Η φετινή περίοδος εκδηλώσεων μετά το καλοκαίρι, ξεκινά την προσεχήΠέμπτη με συζήτηση-παρουσίαση για την "Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία" που θα έχει επίκεντρο τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων σε διάφορους ζωτικούς τομείς της καθημερινότητά τους.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθεί η ταινία "Δίολκος, 1500 χρόνια", η οποία αναφέρεται στον "τεχνικό πολιτισμό" της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για τη μεταφορά πλοίων ανάμεσα στο Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο.

    Στις 12 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή βραδιά σε μουσική σκηνή του Μανχάταν, με τους καταξιωμένους μουσικούς Μίλτο Λογιάδη (πιάνο) και Χρήστο Ζερμπίνο (ακορντεόν) σε έργα των Χατζηδάκι, Shostakovitch και Piazziolla.

    Το Θυγατρικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης", θα συνεχίσει με αρκετές άλλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τόσο στο δικό του Πολιτιστικό Κέντρο στο Μανχάταν, όσο και σε πανεπιστημιακούς και πνευματικούς χώρους της Αμερικής.

    [06] «Αόρατο» κλειδί ανοίγει πόρτες μόνο με...χειρονομίες

    Ερευνητές από την Ταϊβάν εφηύραν την τεχνολογία ενός «αόρατου» κλειδιού, που επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώνουν μια πόρτα απλώς κάνοντας μπροστά της χειρονομίες με το χέρι τους. Η ανακάλυψη κέρδισε το χρυσό βραβείο στην τετραήμερη διεθνή έκθεση «έξυπνης» τεχνολογίας στην Ταϊπέι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το «κλειδί» είναι δημιούργημα των επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Επιστήμης της βόρειας Ταϊβάν. «Στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χάσετε ή ξεχάσετε τα κλειδιά σας», δήλωσε ο ερευνητής Τσάι Γιάο-πιν, ο οποίος εκτίμησε ότι η νέα τεχνολογία θα χρειαστεί περίπου μισό χρόνο για να βγει στην αγορά, καθώς ήδη αρκετές εταιρίες έχουν δείξει εμπορικό ενδιαφέρον.

    Η καινοτομική τεχνολογία βασίζεται σε ένα «τσιπάκι» που ανιχνεύει τις κινήσεις μπροστά από την πόρτα σε τρεις διαστάσεις, όπως κάνει, για παράδειγμα, μια παιγνιδοκονσόλα Nintendo Wii. Οι χρήστες κάνουν μια συγκεκριμένη χειρονομία, που έχει προηγουμένως «περαστεί» στην μνήμη του αισθητήρα και, όταν αυτή η χειρονομία επαναλαμβάνεται, η πόρτα ξεκλειδώνει εύκολα μόνη της. Δεν διευκρινίστηκε πάντως πόσο εύκολα ένας κλέφτης θα μπορούσε να ξεγελάσει την «έξυπνη» κλειδαριά

    [07] Λεπτοί οι γονείς, λεπτά και τα παιδιά λόγω κληρονομικότητας

    Τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι λεπτά και τα ίδια, καθώς παίρνουν από αυτούς τα σχετικά γονίδια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει για πρώτη φορά ότι όχι μόνο η παχυσαρκία των γονιών επηρεάζει το βάρος των παιδιών, αλλά και το αν οι γονείς έχουν χαμηλό βάρος, επίσης επιδρά στους απογόνους τους μέσω της κληρονομικότητας.

    Τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι λεπτά και τα ίδια, σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τα Κατρίνα Γουίτακερ του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ»,μελέτησαν επί μια πενταετία το ύψος και το βάρος γονιών και παιδιών από περίπου 7.000 οικογένειες.

    Η ανάλυση του «δείκτη σωματικής μάζας» (προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους) έδειξε ότι όταν και οι δύο γονείς είχαν δείκτη στο κατώτερο (λεπτότερο) ήμισυ της ιδανικής σωματικής μάζας, τότε η πιθανότητα να έχουν λεπτό παιδί ήταν 16,2%, σε σχέση με 7,8% αν και οι δύο είχαν δείκτη στο ανώτερο ήμισυ.

    [08] Την Οικονομική Υπηρεσία της Αστυνομίας επισκέφθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

    Μη χαριστείτε σε κανέναν, αυτό είναι το αίσθημα δικαίου που ζητά ο ελληνικός λαός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στα στελέχη της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για το έργο της υπηρεσίας και συνεχάρη τα στελέχη της για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

    [09] Αυξάνει η ανεργία στην Ισπανία

    Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 4,226 εκατομμύρια σημειώνοντας μηνιαία αύξηση της τάξης του 2,32%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε για την ανεργία το τέλος της τουριστικής περιόδου.

    Ο αριθμός των ανέργων είχε φθάσει σε ιστορικό ρεκόρ τον Μάρτιο, στα 4,33 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, αλλά επίσης το υψηλότερο από το 1996, οπότε το υπουργείο άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2011 - 8:29:38 UTC