Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έγκριση για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Ελλάδας
  • [02] Κινητοποίηση κατοίκων της Χαλκιδικής για τα μεταλλεία χρυσού
  • [03] "Ασκήσεις αντοχής" των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε ενδεχόμενο επανακεφαλαιοποίησης
  • [04] Παρουσιάστηκε το πρώτο ρομπότ... κομμώτρια
  • [05] Γιορτή για το περιβάλλον και την ανάδειξη του Γαλλικού ποταμού
  • [06] Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια
  • [07] Στις 754,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης τιμών με κέρδη 2,54%
  • [08] IOBE: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
  • [09] Υποβάθμιση και για τις ιταλικές εταιρείες από τη Moody's
  • [10] Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο στη Μεσόγειο, λέει ο Γιλντίζ

  • [01] Έγκριση για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Ελλάδας

    Την έγκριση για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έδωσε το πρωί η Κυβέρνητική Επιτροπή. Πρόκειται για συγκεκριμένα "οικόπεδα", όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία, στον Πατραϊκό Κόλπο, Δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και την περιοχή του Κατακόλου στην Ηλεία.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή, η επίσημη ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος (open door), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, ενώ μέχρι τότε η Ελλάδα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα γι' αυτή την απόφαση. "Είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα και όλα θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια", τόνισε ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βουλή.

    Ολη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σ΄έναν χρόνο με την ανάδειξη και ανακήρυξη του μειοδότη και σε ενάμιση χρόνο να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες με την εγκατάσταση των τρυπανιών.

    Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στον Πατραϊκό Κόλπο εκτιμάται ότι υπάρχει κοίτασμα δυναμικότητας 200 εκ. βαρελιών, στην περιοχή των Ιωαννίνων περίπου 80 εκ. βαρέλια και 3 εκ. στο Κατάκολο, σε βάθος 15ετίας-20ετίας. Με τις διεθνείς προβλέψεις για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου -που σύμφωνα με έρευνες τα επόμενα χρόνια προβλέπεται στα 150 δολάρια το βαρέλι- η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 15ετιας, εκ των οποίων σε 12-14 υπολογίζονται τα έσοδα του Δημοσίου.

    Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να αρχίσουν εξειδικευμένες σεισμικές μελέτες για τον προσδιορισμό υδρογονανθράκων σ΄όλη την περιοχή του Ιονίου και τη Νότια Κρήτη καθώς οι σχετικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

    [02] Κινητοποίηση κατοίκων της Χαλκιδικής για τα μεταλλεία χρυσού

    Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται κάτοικοι του νομού Χαλκιδικής, οι οποίοι αντιτίθενται στη δημιουργία μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στην περιοχή. Όπως υποστηρίζουν, η επένδυση που προγραμματίζεται όχι μόνο δε θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νομού αλλά θα λειτουργήσει και ανασταλτικά ως προς τις ήδη υπάρχουσες ασχολίες των κατοίκων, όπως η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η δασοκομία και η αλιεία.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της λειτουργίας των μεταλλείων, Κατερίνα Ιγγλέζη, ισχυρίστηκε πως, με την επανέναρξη λειτουργίας της μονάδας, ο νομός θα οδηγηθεί στο «μαρασμό, αφού θα συντελεστεί τέτοια περιβαλλοντική καταστροφή, που και το νερό ακόμα δε θα είναι πόσιμο».

    Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσαν πως, αύριο, νωρίς το πρωί, μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της λειτουργίας των μεταλλείων, θα βρίσκονται στον εθνικό δρόμο, στο ύψος της Ιερισσού, στο ρεύμα προς Ουρανούπολη, με στόχο να επιδιώξουν συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος προτίθεται να επισκεφθεί την ίδια μέρα το Άγιο Όρος.

    Επιθυμία τους είναι να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς συνέπειες, που όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι κάτοικοι, θα υπάρξουν στο νομό, εξαιτίας της επένδυσης, ενώ θα διανείμουν στους διερχόμενους και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

    [03] "Ασκήσεις αντοχής" των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε ενδεχόμενο επανακεφαλαιοποίησης

    Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θα υποβάλει σε νέες ασκήσεις αντοχής τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με βάση ένα μοντέλο υψηλών ζημιών για τα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Η EBA, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα χρησιμοποιήσεις τις αγοραίες αξίες για να υπολογίσει το >>κούρεμα<< των παραπάνω ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Από τις νέες ασκήσεις αντοχής μπορεί να προκύψουν ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών για νέα κεφάλαια που θα φθάνουν συνολικά έως και τα 200 δις. ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα.

    Η EBA βρίσκεται σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αξιωματούχους σχετικά με τους μηχανισμούς που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες κρατικές χρεοκοπίες, προσθέτει το δημοσίευμα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της EBA συνεδριάζει σχετικά με το θέμα αυτό, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ δήλωνε χθες ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κεφαλαιοποίηση των γερμανικών τραπεζών, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Η κυρία Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να συζητηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια στήριξης των τραπεζών στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες.

    Υπέρ της ταχείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων τάσσεται και το ΔΝΤ, ο Διευθυντής του οποίου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε χθες ότι η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις τράπεζες να μειώνουν τα δάνεια που δίνουν με αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι οι καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ για διάρκεια μίας ημέρας έφθασαν τα 200 δις. ευρώ, ποσό ρεκόρ μετά την περίοδο που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν να δανείζονται μεταξύ τους από το φόβο της κρίσης χρέους. Ο κ. Μπόρχες υπολόγισε το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ 100 δις. ευρώ και 200 δις. ευρώ.

    Και οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα προτείνει "μία συντονισμένη δράση" στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.

    [04] Παρουσιάστηκε το πρώτο ρομπότ... κομμώτρια

    Αθήνα, Ελλάδα 06/10/2011 11:34 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Τεχνολογία: Παρουσιάστηκε το πρώτο ρομπότ... κομμώτρια!

    Στο μέλλον, όπως πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας για αυτόματο πλύσιμο στο ειδικό μηχάνημα-πλυντήριο, θα παραδίδετε το κεφάλι σας στα χέρια της πρώτης ρομποτικής κομμώτριας για να το λούσει και να το στεγνώσει. Το νέο ρομπότ είναι -τι άλλο;- ιαπωνικό δημιούργημα και παρουσιάστηκε στην ετήσια έκθεση τεχνολογίας CEATEC στο Τόκιο.

    Το ρομπότ-κομμώτρια (ή μάλλον βοηθός κομμώτριας), που είναι προϊόν της εταιρίας Panasonic, χρησιμοποιεί άκρως εξελιγμένα και ευαίσθητα μηχανικά δάχτυλα για να κάνει μασάζ στο κεφάλι του πελάτη, ενώ το λούζει με νερό και σαμπουάν, περίπου όπως ένα πλυντήριο οχημάτων πλένει ένα αυτοκίνητο, ενώ μετά το στεγνώνει.

    Η έκθεση, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», περιλαμβάνει και άλλα τελευταίας εσοδείας επιτεύγματα των ιαπώνων ρομποτικών κατασκευαστών, όπως ένα βελτιωμένο ρομπότ που κάνει ποδήλατο και το οποίο πλέον δεν κάνει μόνο μικρούς κύκλους γύρω-γύρω, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ανεβαίνει πια και μια ανηφορική ράμπα.

    Επιδεικνύεται, επίσης, ένας ρομποτικός «γιατρός» επίσης της Panasonic, καθώς και ένα ρομποτικό αρκουδάκι της Fujitsu, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να κρατά συντροφιά σε παιδιά και σε μοναχικούς ενήλικους (που δεν λένε να μεγαλώσουν). Διαθέτει μια κρυφή κάμερα στην μύτη του, μαζί με άλλους αισθητήρες, που του επιτρέπουν να ενεργοποιείται μόνο του, μόλις «βλέπει» ότι το πλησιάζουν άνθρωποι, οπότε τους κουνάει χαρούμενα το χέρι του

    [05] Γιορτή για το περιβάλλον και την ανάδειξη του Γαλλικού ποταμού

    Μια γιορτή για το περιβάλλον και την ανάδειξη της περιοχής του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα διοργανώνει το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Φορέας Διαχείρισης με τη συνεργασία του δήμου Δέλτα.

    Στην 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, να επισκεφθούν έκθεση χειροτεχνίας, βιολογικών και τοπικών προϊόντων, να ξεναγηθούν στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Καλοχωρίου με τα πόδια ή με το ποδήλατό τους, να κάνουν βόλτες με άλογα με τον Ιππικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας ποδηλατοβόλτες ενώ για τα παιδιά διοργανώνονται παιχνίδια από το Παιδικό Μουσείο.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας των εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι από το Xariseto.

    Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Καλοχωρίου δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από το δήμο Εχεδώρου στο πλαίσιο προγράμματος Interreg.

    [06] Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

    Εγκύκλιο για τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, έστειλε σήμερα ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όπως τονίζει, σύμφωνα με τον νέο νόμο:

    1. Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου,

    2. "Ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία για τα Πανεπιστήμια και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει", σύμφωνα με παρ. 2 του άρθρου 33,του νόμου 4009/2011(195 Α΄).

    Επίσης, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, κατ΄ εξαίρεση, για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και αποκλειστικά οι επί πτυχίω φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν οφείλουν περισσότερα από πέντε μαθήματα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξετάσεις κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου στην περίπτωση που δεν ήταν δυνατό να λάβουν μέρος στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου λόγω καταλήψεων. Οι επί πτυχίω φοιτητές, που οφείλουν περισσότερα από πέντε μαθήματα, μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις μετά από σχετική αίτησή τους και απόφαση του οικείου Τμήματος.

    [07] Στις 754,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης τιμών με κέρδη 2,54%

    Διατηρείται το θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν υψηλά κέρδη, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 754,16 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,54%.

    Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 560,80 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 3,44%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 21,52 εκατ. ευρώ.

    [08] IOBE: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

    Σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά κινείται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο και διαμορφώνεται στις 70,6 μονάδες, στα επίπεδα των αρχών του καλοκαιριού, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

    Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν δυσμενείς σε όλους τους τομείς, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αντανακλά την έντονη απαισιοδοξία για την τρέχουσα, αλλά και τη μελλοντική οικονομική συγκυρία. Η συζήτηση για την πτώχευση - συντεταγμένη ή ανεξέλεγκτη - της χώρας, την εξασφάλιση ή όχι της 6ης δόσης του δανείου, αλλά και οι επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που κυριάρχησαν το μήνα που πέρασε, δεν επέτρεψαν ουσιαστική βελτίωση στις εκτιμήσεις των πολιτών. Άλλωστε, παρά την πλούσια σχετική ρητορική, στο τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων οι εξελίξεις εξακολουθούν να είναι φτωχές.

    Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι και ανασφαλείς για την εξέλιξη της οικονομίας, των οικονομικών του νοικοκυριού τους και την ανεργία. Στους επιμέρους τομείς, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, στο Λιανικό Εμπόριο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και στη Βιομηχανία καταγράφει οριακή υποχώρηση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του Ιουλίου, παραμένοντας όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    [09] Υποβάθμιση και για τις ιταλικές εταιρείες από τη Moody's

    Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά τρεις βαθμίδες, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση τριάντα έξι, συνολικά, εταιρειών, περιφερειών και δήμων της χώρας.

    Στην λίστα των εταιρειών συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις στις οποίες το ιταλικό δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών.

    Πρόκειται για την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Enel, υδρογονανθράκων Eni, την αμυντική βιομηχανία Finmeccanica και τα ιταλικά ταχυδρομεία Poste Italiane.

    Όλες τους συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, με κέρδη -για το ιταλικό δημόσιο- που υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσουν τα είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η νέα, όμως, αυτή υποβάθμιση, όπως τονίζουν οι παρατηρητές, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει κάποια επιπλέον προβλήματα, επηρεάζοντας αρνητικά, ενδεχομένως, και την τελική τιμή πώλησης των συγκεκριμένων "στρατηγικής σημασίας" εταιρειών.

    Παράλληλα υποβαθμίζεται, μεταξύ των άλλων, η πιστοληπτική ικανότητα της περιφέρειας του Μιλάνου, του Τορίνο και της Φλωρεντίας, όπως και τα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας.

    [10] Η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο στη Μεσόγειο, λέει ο Γιλντίζ

    Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

    "Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Μεσόγειο. Υπάρχουν ζώνες που είχαμε ήδη εντοπίσει προηγουμένως", δήλωσε ο Γιλντίζ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    "Μπορούμε να μετατοπίσουμε το βάρος (των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο) από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο", πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

    Ο Γιλντίζ διευκρίνισε πως η Τουρκία δεν θα ξεκινήσει γεωτρήσεις αν η έρευνα δώσει αρνητικά αποτελέσματα στη ζώνη που διεξάγονται σήμερα έρευνες.

    "Όμως υπάρχουν άλλες ζώνες όπου θα κάνουμε τώρα γεωτρήσεις στη Μεσόγειο", υπογράμμισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2011 - 10:29:39 UTC