Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ξεμπλοκάρουν" τα κονδύλια για δύο ερευνητικά προγράμματα
  • [02] Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Σουηδό ποιητή Τόμας Τρανστρέμερ
  • [03] Γρ. Δελαβέκουρας: Να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο
  • [04] Μείωση του προϋπολογισμού της κατά 20 εκ. ευρώ, προωθεί η Βουλή
  • [05] Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι διαδικασίες για διευθέτηση του χρέους, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [06] Σε ανοδική τροχιά τα διεθνή χρηματιστήρια λόγω αισιοδοξίας για στήριξη ευρωπαϊκών τραπεζών

  • [01] "Ξεμπλοκάρουν" τα κονδύλια για δύο ερευνητικά προγράμματα

    Ανακοινώθηκαν σήμερα οι 200 προτάσεις που διακρίθηκαν βαθμολογικά και προκρίνονται προς χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Θαλής" και αντίστοιχα 200 προτάσεις για το ερευνητικό πρόγραμμα "Αρχιμήδης".

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σε έναν πολύ μικρό αριθμό μεμονωμένων προτάσεων η αξιολόγηση συνεχίζεται, επειδή δρομολογήθηκε αποκατάσταση διαδικαστικής ατέλειας στην α' φάση αξιολόγησης που είχε γίνει την άνοιξη 2011.

    Όσες εκ των υπό αξιολόγηση προτάσεων συγκεντρώσουν βαθμολογία ίση ή ανώτερη με αυτή της τελευταίας προκριθείσας (δηλαδή της 200ης πρότασης ) επίσης θα χρηματοδοτηθούν, αφού στις Προσκλήσεις και των δύο προγραμμάτων προβλέπεται η δυνατότητα για χρηματοδότηση επιπλέον προτάσεων, σε ειδικές περιπτώσεις. Έτσι, τελικά οι συνολικές προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν σε καθένα από τα δύο Ερευνητικά Προγράμματα θα είναι περισσότερες από 200.

    Τα Ερευνητικά Προγράμματα "Θαλής" (συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ ) και "Αρχιμήδης" (συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

    [02] Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Σουηδό ποιητή Τόμας Τρανστρέμερ

    Ο Σουηδός ποιητής Τόμας Τρανστρέμερ κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011.

    [03] Γρ. Δελαβέκουρας: Να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο

    Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να μην "στρατιωτικοποιεί" τη συζήτηση και να επιδεικνύει πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, κάλεσε την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί, με τις έρευνες στο οικόπεδο 12, αυτονόητο κυριαρχικό της δικαίωμα.

    Η επιλογή κι η βούληση της Ελλάδας, συνέχισε, είναι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία και γι' αυτό θεσμοποιήθηκε το Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει. Και η Αθήνα επιθυμεί να συνεδριάσει σε ημερομηνίες που δεν έχουν, όμως, ακόμα ορισθεί και που θα εξαρτηθούν κι από το γενικό πλαίσιο των σχέσεων, είπε ο εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος στις "διερευνητικές επαφές" με τη γείτονα, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι η διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών θα έχει πολύ θετικές συνέπειες, για δε το Κυπριακό επεσήμανε ότι δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει να είναι εμπόδιο και να ελέγχει τα Κατεχόμενα, ενώ κάλεσε την 'Aγκυρα να καθοδηγήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

    [04] Μείωση του προϋπολογισμού της κατά 20 εκ. ευρώ, προωθεί η Βουλή

    Μείωση του νέου της προϋπολογισμού κατά 20 εκ. ευρώ, αναδιαρθρώσεις τμημάτων, συμπτίξεις ακόμα και καταργήσεις υπηρεσιών αλλά και εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα που προωθεί η Βουλή, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια περικοπής των δημοσίων δαπανών.

    Ο προϋπολογισμός του 2012 της Βουλής θα προβλέπει το συνολικό ποσό των 178 εκ. ευρώ έναντι 198 εκ. ευρώ, που προβλεπόταν για το προηγούμενο έτος, ενώ θα έρθει προς ψήφιση νωρίτερα, μετά την επίσπευση της συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

    Κύκλοι από το Γραφείο Τύπου της Βουλής τόνιζαν ότι θα ισχύσει και για τους υπαλλήλους της Βουλής ότι θα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σχετικά με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

    Οι ίδιοι κύκλοι, υπογράμμισαν ακόμα, ότι ήδη η Βουλή έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπαν, πολλές υπηρεσίες της έχουν μεταφερθεί σε ιδιόκτητα κτίριά της. Παράλληλα, διέψευσαν κατηγορηματικά φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η Βουλή ακόμα να στελεχώσει με προσωπικό δυναμικό υπηρεσίες της, που βρίσκονται σε ενοικιαζόμενο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας ενώ καταβάλει εκατοντάδες ευρώ.

    "Όπου υπάρχει δυνατότητα, λόγω λήξης συμβολαίων να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Βουλής σε ιδιόκτητα κτίρια, το κάνουμε. Είναι ελάχιστες οι υπηρεσίες που παραμένουν σε νοικιαζόμενα κτίρια και αυτό λόγω του ότι τα συμβόλαια λήγουν σε 8 με 10 χρόνια", τόνισαν χαρακτηριστικά.

    [05] Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι διαδικασίες για διευθέτηση του χρέους, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος

    Την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

    Μέχρι τότε εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών, μέσω του PSI, και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καθώς τώρα έχουν "παγώσει", αφού έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση της Γερμανίας για αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη του 21% που προβλέπει η συμφωνία.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα και απέφυγε επιμελώς να αναφέρει την λέξη "κούρεμα" του χρέους.

    Ωστόσο ανέφερε περιγραφικά ότι "τώρα μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη".

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαμορφώνονται δύο "στρατόπεδα" στους κόλπους της Ε.Ε. για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους στην Ευρωζώνη. Το έχει γύρω από την Γερμανία και την Ολλανδία και το άλλο, με άξονα τη Γαλλία και τη σύμπραξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν από τη συνεδρίαση, όταν η Βάσω Παπανδρέου και ο Μίμης Ανδρουλάκης εισηγήθηκαν την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: "Αν εννοείτε εκλογές, θα ήταν απολύτως καταστροφικό για τη χώρα".

    Η Μιλένα Αποστολάκη, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αντιφάσεις περί διενέργειας ή μη δημοψηφίσματος, είπε ότι "δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, πρέπει να μιλάμε στους πολίτες επί συγκεκριμένου". Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Κώστας Γείτονας, ο οποίος είπε ότι "δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα".

    Αντιπαράθεση, κατά πληροφορίες, υπήρξες όταν ο μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, διατύπωσε με επιθετικό τόνο το ερώτημα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, ερώτημα στο οποίο ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε ενοχλημένος: "Εσύ, όταν ήσουν υφυπουργός τι μέτρα πήρες;".

    [06] Σε ανοδική τροχιά τα διεθνή χρηματιστήρια λόγω αισιοδοξίας για στήριξη ευρωπαϊκών τραπεζών

    Τα διεθνή χρηματιστήρια και η ισοτιμία του ευρώ κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η Ευρώπη θα περιορίσει την κρίση χρέους, στηρίζοντας με κεφάλαια τις τράπεζές της.

    Ο ευρωπαϊκός δείκτης EuroFirst 300 κατέγραφε το μεσημέρι κέρδη 1,66%, καθώς έγινε γνωστή από χθες η πρόθεση της Γερμανίας να ανακεφαλαιοποιήσει, αν χρειασθεί, τις τράπεζες της και να θέσει το θέμα μίας κοινής ευρωπαϊκής στάσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες, ενώ δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι οι ανάγκες σε πρόσθετα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

    Με κέρδη 1,66% έκλεισε και ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σημείωνε ο δείκτης των χρηματιστηρίων της Ασίας και του Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας).

    Η ισοτιμία του ευρώ εκινείτο στα επίπεδο των 1,3373 δολαρίων, με άνοδο 0,16%, εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2011 - 12:29:37 UTC