Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λούβρο "μετακομίζει" η Αρχαία Μακεδονία
  • [02] Η κατάθλιψη «βαραίνει» όλο και περισσότερους ανθρώπους
  • [03] Το 44,8% των Σλοβάκων τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του EFSF
  • [04] Εμπρηστική επίθεση σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού
  • [05] Βραβείο καλύτερης ταινίας για το Attenberg της Αθηνάς- Ραχήλ Τσαγγάρη
  • [06] Ο εγκέφαλος "φταίει" για τη μόνιμη υπεραισιοδοξία
  • [07] Υπό κατάληψη η ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια και τα Δημαρχεία Λυκόβρυσης και Καλλιθέας
  • [08] Προβλήματα σε δρομολόγια πλοίων, λόγω ισχυρών ανέμων
  • [09] Εμπρησμοί σε τέσσερα αυτοκίνητα στα Εξάρχεια
  • [10] "Ανοιξαν" ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο με 40.000 ευρώ
  • [11] "Ηλεκτρονικό τελωνείο" εντός του 2012 στην υπηρεσία των εξαγωγέων
  • [12] Καταδίκασαν Ιρανή ηθοποιό σε φυλάκιση και μαστίγωμα
  • [13] "Θλίψη" αλλά και "αισιοδοξία" για το μέλλον της Ελλάδας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [14] Ιστορική νίκη του πρωθυπουργού Πολωνίας Ντ. Τουσκ στις εκλογές
  • [15] Παραμύθι δημοτικού σχολείου Κομοτηνής με βραβείο UNICEF
  • [16] Ένα αγρόκτημα- όαση για το Σκυριανό αλογάκι
  • [17] Δύο παιδιά πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία
  • [18] Απειλή για την υγεία τα πολυανθεκτικά μικρόβια
  • [19] Η κρίση χρέους "βλάπτει σοβαρά την υγεία" των Ελλήνων, διαπιστώνει έρευνα

  • [01] Στο Λούβρο "μετακομίζει" η Αρχαία Μακεδονία

    Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς από την αγορά των Αιγών, εύρημα του 2008, θα υποδέχεται τους επισκέπτες μαζί με το χρονολόγιο των εμβληματικών ευρημάτων-σταθμών στην ανασκαφική έρευνα στη Μακεδονία, στη μεγάλη έκθεση που εγκαινιάζεται στις 12 Οκτωβρίου στο Λούβρο με τίτλο "Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου".

    Τα δημοσιογραφικά εγκαίνια θα γίνουν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεοδ. Πάγκαλο στις 11:00 πμ της Δευτέρας(10/11) , ενώ οι πόρτες για το κοινό θα «ανοίξουν» την επόμενη ημέρα, στις τέσσερις το απόγευμα.

    Τα μεγάλα γλυπτά από τη Μακεδονία βγήκαν από τις αποθήκες του Λούβρου και βρήκαν τη θέση τους στην έκθεση, οι "Μαγεμένες" της Θεσσαλονίκης συντηρήθηκαν και στήθηκαν στο σκηνικό των σχεδίων του Gravier D'Otire, ο Αλέξανδρος της Πέλλας και ο Αλέξανδρος Azara, η "δέσποινα των Αιγών" μαζί με τα αρχιτεκτονικά μέλη του ανακτόρου των Αιγών από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα τοποθετήθηκαν στο επιβλητικό σκηνικό που δημιουργήθηκε από τα σχέδια του L. Heuzey και του Η. Daumet.

    Τα σύνολα των τάφων από το Καραμπουρνάκι που από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο φυλάσσονταν στο Λούβρο ενώθηκαν με αυτά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και φιλοξενούνται στην ενότητα των αρχαϊκών χρόνων σε αρμονική συνύπαρξη με τα επιβλητικά σύνολα των ανασκαφών της Σίνδου, της Αγ. Παρασκευής, της Μένδης, της Αίνειας, του Αρχοντικού.

    Εξαιρετικής τέχνης οικιστικά ή ταφικά σύνολα από το Δερβένι, την Αμφίπολη, την Πύδνα, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, προερχόμενα όλα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στον μακεδονικό βορρά αφηγούνται την καθημερινότητα της μακεδονικής κοινωνίας, τον κόσμο των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, τις τέχνες, την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τα ταφικά έθιμα, τις θρησκευτικές δοξασίες των Ελλήνων του Βορρά, του βασιλείου της Μακεδονίας.

    Στον παλμό των εγκαινίων έχουν κινητοποιηθεί, λοιπόν, όλα τα επιτελεία του Λούβρου, ενώ την ημέρα των εγκαινίων αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο πολυσέλιδος κατάλογος o μεγαλύτερος μέχρι τώρα κατάλογος που έχει εκδόσει το Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, αλλά και ο πληρέστερος μέχρι τώρα γενικά για την αρχαία Μακεδονία βρίσκεται ήδη επί του πιεστηρίου.

    Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις στο Λούβρο με κορυφαίο γεγονός την Διεθνή Συνάντηση για την Αρχαία Μακεδονία στις 2-4 Δεκεμβρίου και έχει ετοιμαστεί και μία 55 λεπτών ταινία για τον Μ. Αλέξανδρο και τη Μακεδονία στην οποία παρουσιάζονται όλες οι πρόσφατες ανασκαφές με αρχαιολογικά δεδομένα από τους ανασκαφείς.

    Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 16 Ιανουαρίου 2012.

    [02] Η κατάθλιψη «βαραίνει» όλο και περισσότερους ανθρώπους

    «Επενδύοντας στην ψυχική υγεία» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας κι έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των δημόσιων φορέων, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχικά ασθενείς.

    Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της, είναι να προωθήσει ανοικτές συζητήσεις, σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες και να προσεγγίσει επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας.

    - Οι διανοητικές διαταραχές βρίσκονται σε άνοδο στην Ε.Ε.

    - Η κατάθλιψη είναι ήδη το επικρατέστερο πρόβλημα υγείας σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε.

    - Η αυτοκτονία παραμένει μια σημαντική αιτία θανάτου.

    Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανέρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές, νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν σχεδόν το 12 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, το 10% των μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας ξεκινούν από ψυχικές, είτε από συναισθηματικές αιτίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη το 2002 ήταν 154.000.000, τα άτομα με σχιζοφρένεια 25.000.000, ενώ 95.000.000 έπασχαν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

    Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, υπολογίζεται ότι περίπου 877.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και 1 στους 4 ασθενείς που επισκέπτονται κάποια υπηρεσία Υγείας, πάσχει από τουλάχιστον μία ψυχική, νευρολογική ή σχετιζόμενη με τη συμπεριφορά διαταραχή. Οι πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές στην Ε.Ε. είναι οι φοβίες και η κατάθλιψη.

    Η κατάθλιψη το 2020 δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας προς εργασία

    Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και τα στοιχεία που μας παρέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ανησυχητικά: Υπολογίζει ότι ως το 2020 η κατάθλιψη, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας προς εργασία. Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους, σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

    Το 25% των Ευρωπαίων πολιτών θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας στη διάρκεια της ζωής του. Το 27% του πληθυσμού των ενηλίκων της Ευρώπης -δηλαδή 93.000.000 άτομα- πλήττεται από προβλήματα ψυχικής υγείας. Όσο για το κόστος, στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 240 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος στην παραγωγικότητα ανέρχεται στα 136 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αναρρωτικών αδειών.

    Η κακή ψυχική υγεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις κυριότερους λόγους απουσίας από την εργασία, ενώ αποτελεί σημαντική αιτία για πρόωρη συνταξιοδότηση ή αναπηρική σύνταξη. Δημιουργεί, επίσης, σημαντικές δαπάνες, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πολυδιάστατες επιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών στοιχίζουν περίπου το 3 με το 4% του ΑΕΠ.

    Δυστυχώς η ψυχική νόσος παραμένει ο φτωχός συγγενής των διαφόρων συστημάτων Υγείας, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες ψυχικής Υγείας να παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη πόρων - ανθρώπινων και οικονομικών. Κατά συνέπεια, δεν δίδεται προτεραιότητα στις πολιτικές για την ψυχική Υγεία, τη σχετιζόμενη νομοθεσία και τις μονάδες κοινοτικής φροντίδας και αντιμετώπισης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

    Οι ψυχικές διαταραχές είναι στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίσιμες, εφ΄ όσον γίνεται σωστή χρήση των διαθέσιμων θεραπειών. Ωστόσο, η αντιμετώπιση καθίσταται δύσκολη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είτε δεν γίνεται σωστή διάγνωση της σοβαρότητας της διαταραχής, είτε δεν κατανοούνται σωστά τα οφέλη που προκύπτουν από τις υπηρεσίες θεραπείας των ψυχικών ασθενειών με αποτέλεσμα 60 - 65% απ΄ αυτούς που υποφέρουν, δεν λαμβάνουν ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

    [03] Το 44,8% των Σλοβάκων τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του EFSF

    Το 44,8% των Σλοβάκων υποστηρίζει την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Plus Jeden Den.

    Το αποτέλεσμα αυτό είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στο φιλελεύθερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο είναι αντίθετο με την ενίσχυση του ΕΤΧΣ

    Το 36% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της υπερψήφισης από το κοινοβούλιο της χώρας της συμφωνίας αυτής.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Polis, το 40,2% των Σλοβάκων επιθυμούν να ψηφίσει το κοινοβούλιο την ενίσχυση του ΕΤΧΣ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την πτώση της κυβέρνησης, το 36,6% είναι αντίθετο.

    Την Πέμπτη, ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος συνασπισμού είχε δηλώσει πως η Σλοβακία θα επικυρώσει την διεύρυνση του Ταμείου, με κίνδυνο την πτώση της κυβέρνησης ή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Η ψηφοφορία στο σλοβακικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.

    Στο μεταξύ, οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού θα συναντηθούν σήμερα για να βρούν συμβιβαστική λύση στο θέμα της υπερψήφισης από το κοινοβούλιο του σχεδίο διεύρυνσης του ΕΤΧΣ.

    [04] Εμπρηστική επίθεση σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού

    Εμπρηστική επίθεση σε σύνδεσμο φιλάθλων του Ολυμπιακού, σημειώθηκε στις 3.48 τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Βορέου και Αβραμιώτου στο Μοναστηράκι.

    Περίπου 10 άτομα τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από κροτίδα και μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό, στην πόρτα γραφείων συνδέσμου που στεγάζονται στον 1ο όροφο κτιρίου, ο οποίος ανεφλέγη, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές (μαύρισμα στην πόρτα εισόδου και στην πόρτα του ανελκυστήρα). Στο σημείο βρέθηκε ένα μπουκάλι.

    Η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Αθλητικής Βίας της Κρατικής Ασφάλειας, που αποδίδει την επίθεση στον «πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού, με τους οπαδούς άλλης αθηναϊκής ομάδας.

    [05] Βραβείο καλύτερης ταινίας για το Attenberg της Αθηνάς- Ραχήλ Τσαγγάρη

    Το βραβείο καλύτερης ταινίας του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου RO-IFF της Ρουμανίας κατέκτησε η ταινία "Attenberg" της Αθηνάς- Ραχήλ Τσαγγάρη.

    Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες του χώρου του κινηματογράφου, τόσο από τη Ρουμανία όσο και από το εξωτερικό, βράβευσαν την ταινία της Ελληνίδας σκηνοθέτριας "για την ιδέα πίσω από την παραγωγή και για το ξεπέρασμα των πολιτιστικών συνόρων της χώρας".

    Στην ταινία, τους βασικούς ρόλους της οποίας υποδύονται οι Βαγγέλης Μουρίκης, Αριάν Λαμπέντ και Γιώργος Λάνθιμος, η Μαρίνα μεγαλώνει με τον πατέρα της, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Περνά τις ώρες της παρακολουθώντας στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ για τη ζωή των θηλαστικών και κάνοντας παρέα με τη φίλη της Μπέλλα, ώσπου γνωρίζει έναν μηχανικό, που έχει έρθει στην πόλη για δουλειές.

    Σημειώνεται ότι το "Attenberg" είναι η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην επόμενη διοργάνωση των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα Όσκαρ.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρουμανίας (RO-IFF) καθιερώθηκε το 2005 και είναι το μόνο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, που στα πρώτα "βήματά" του απευθύνθηκε σε παραγωγές από παρόχθιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

    [06] Ο εγκέφαλος "φταίει" για τη μόνιμη υπεραισιοδοξία

    Για ορισμένους ανθρώπους το ποτήρι είναι πάντα μισογεμάτο, παρά τις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να παραμένουν σταθερά αισιόδοξοι για το μέλλον, παρ? όλο που υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για το αντίθετο.

    Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα, στο ότι ο εγκέφαλός τους είναι έτσι δομημένος, που συστηματικά απορροφούν μόνο εκείνες τις πληροφορίες, οι οποίες ενισχύουν τις ήδη θετικές προκαταλήψεις τους και έτσι αρνούνται να μάθουν από τα αρνητικά δεδομένα και να προσαρμόσουν ανάλογα την ψυχική διάθεσή τους και την οπτική γωνία που βλέπουν τα πράγματα.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Νευροαπεικόνισης του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Τάλι Σάροτ και τον καθηγητή Ρέι Ντόλαν, σε συνεργασία με τον Κρίστοφ Κορν της Σχολής για το Νου και τον Εγκέφαλο του Βερολίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience", σύμφωνα με το BBC, πιστεύουν ότι σε αυτή την «προκατειλημμένη» διάρθρωση και λειτουργία των μετωπιαίων λοβών οφείλεται ότι οι προβλέψεις μερικών ανθρώπων για το μέλλον συχνά είναι παράλογα και μη ρεαλιστικά αισιόδοξες.

    Εδώ και δεκαετίες απασχολεί τους επιστήμονες γιατί είναι τόσο διαδεδομένη η αισιοδοξία μεταξύ των ανθρώπων, από τη στιγμή που η πραγματικότητα τόσο συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με δυσάρεστα γεγονότα, που θα δικαιολογούσαν μάλλον μεγαλύτερη απαισιοδοξία. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι συστηματικά τείνουν να τα βλέπουν όλα «ροζ» γύρω τους και η λέξη πεσιμισμός τούς είναι άγνωστη. Υπολογίζεται ότι αντικειμενικά περίπου το 80% των ανθρώπων ανήκουν στην κατηγορία των αισιόδοξων, παρόλο που δεν θα συμφωνούσαν όλοι με αυτό τον χαρακτηρισμό για τους εαυτούς τους.

    Η νέα έρευνα δείχνει ότι η αδυναμία, ειδικά μερικών ανθρώπων, να επεξεργαστούν αντικειμενικά τις πληροφορίες που δέχονται (άρα και τις αρνητικές εκτός από τις θετικές), έχει να κάνει τελικά με σφάλματα στον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές παρουσίασαν σε 19 εθελοντές μια σειρά κοινών αρνητικών συμβάντων (διαζύγιο, κλοπή αυτοκινήτου, εκδήλωση σοβαρής ασθένειας κ.α.), τους ζήτησαν να εκτιμήσουν τις πιθανότητες να συμβεί σε αυτούς κάτι τέτοιο και παράλληλα μελετούσαν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους με μαγνητική λειτουργική τομογραφία (fMRI).

    [07] Υπό κατάληψη η ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια και τα Δημαρχεία Λυκόβρυσης και Καλλιθέας

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, κατά των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

    Υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια, ενώ εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει τις εισόδους στα Δημαρχεία Λυκόβρυσης και Καλλιθέας.

    Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει καλέσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σε καθημερινές κινητοποιήσεις, ενόψει της γενικής απεργίας της 19ης Οκτωβρίου.

    [08] Προβλήματα σε δρομολόγια πλοίων, λόγω ισχυρών ανέμων

    Με προβλήματα διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων σε ορισμένες περιοχές, λόγω ισχυρών ανέμων που φτάνουν κατά τόπους και τα 9 μποφόρ.

    Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό για τον απόπλου στη γραμμή Άγιος Κωνσταντίνος - Αιδηψός, Βόλος - Σποράδες και Καβάλα - Πρίνου.

    Το πρωί δεν εκτελέστηκε από τον Πειραιά το δρομολόγιο του ταχύπλοου super jet για Μήλο, Ίο, Θήρα, Νάξο και Μύκονο, ενώ δεν απέπλευσε και το υδροπτέρυγο για Πόρο, Ύδρα και Σπέτσες. Επίσης από τη Ραφήνα δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο του sea jet για Τήνο, Μύκονο, Πάρο.

    Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

    Στο μεταξύ, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, χθες βράδυ στο Πέραμα αποκολλήθηκαν και παρασύρθηκαν έξι πλαγιοδετημένα πλοία. Άμεσα κατέπλευσαν στην περιοχή τρία ρυμουλκά σκάφη με τη βοήθεια των οποίων τα πλοία προσδέθηκαν με ασφάλεια. Από το περιστατικό δεν τραυματίστηκε κανείς και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

    [09] Εμπρησμοί σε τέσσερα αυτοκίνητα στα Εξάρχεια

    Τέσσερα σταθμευμένα Ι.Χ. παραδόθηκαν στις φλόγες από δύο εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα στα Εξάρχεια.

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην οδό Ανδρέα Μεταξά, άγνωστοι προκάλεσαν με εύφλεκτο υγρό πυρκαγιά σε σταθμευμένο Ι.Χ., που βρισκόταν εντός υπαίθριου ανοιχτού παρκινγκ, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο μπροστινό μέρος και στην καμπίνα του οχήματος.

    Στη 1.44 στη συμβολή των οδών Διδότου και Ζωοδόχου Πηγής, με τον ίδιο τρόπο εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε τρία σταθμευμένα οχήματα, με αποτέλεσμα τα δύο εξ αυτών να υποστούν σοβαρές υλικές ζημιές και το τρίτο μικρές υλικές ζημιές.

    [10] "Ανοιξαν" ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο με 40.000 ευρώ

    Χρηματοκιβώτιο με 40.000 ευρώ άρπαξαν δύο ένοπλοι από πρατήριο υγρών καυσίμων στην Κυψέλη, ενώ άλλοι δράστες ''άνοιξαν'' ΑΤΜ τράπεζας σε σούπερ μάρκετ στην Κερατέα και πήραν ολόκληρο το ποσό.

    Η ένοπλη ληστεία στο βενζινάδικο έγινε στις 4 τα ξημερώματα, στην οδό Ιθάκης 66. Δύο άγνωστοι μπήκαν στο πρατήριο και με χρήση σωματικής βίας ακινητοποίησαν έναν υπάλληλο, τον οδήγησαν στο υπόγειο και άρπαξαν τις εισπράξεις, καθώς και το χρηματοκιβώτιο του πρατηρίου. Στη συνέχεια πήραν αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο χώρο του πάρκινγκ του πρατηρίου και διέφυγαν.

    Στις 3.20 τα ξημερώματα, στη θέση Πέτα Κερατέας, άγνωστοι διέρρηξαν την είσοδο προθαλάμου σούπερ μάρκετ και αφού εισήλθαν στο εσωτερικό, διέρρηξαν το ΑΤΜ τράπεζας, από το οποίο αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν επίσης δύο ένοπλες ληστείες, σε αρτοποιείο στο Χαϊδάρι και σε περίπτερο στη Γλυφάδα.

    [11] "Ηλεκτρονικό τελωνείο" εντός του 2012 στην υπηρεσία των εξαγωγέων

    Μέσα στο 2012 θα ξεκινήσει η λειτουργία του "single window", η ψηφιακή έκδοση των υπηρεσιών "μίας στάσης" για τους εξαγωγείς, δεδομένου ότι τότε θα ολοκληρωθεί και το λεγόμενο "ηλεκτρονικό τελωνείο", όπως εκτιμούν παράγοντες στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Πρόκειται για ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να εκπληρώνει όλες τις απαιτούμενες θεσμικές πράξεις για διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διέλευσης εμπορευμάτων με ένα "κλικ". Η σημασία του έργου είναι μεγάλη, ειδικά για τις τελωνειακές διαδικασίες, την παρουσίαση ή δήλωση των εμπορευματικών αγαθών στο τελωνείο.

    Ήδη με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ι. Δριμούση και με τη συνεργασία και του υπουργείου Εξωτερικών έχει συσταθεί και συγκροτηθεί Ομάδας Εργασίας στο πλαίσιο του έργου "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες μιας στάσης για την άρση των εμποδίων, μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση της διαδικασίας των εξαγωγών -Single Window".

    [12] Καταδίκασαν Ιρανή ηθοποιό σε φυλάκιση και μαστίγωμα

    Η Ιρανή ηθοποιός Μαρζιέχ Βαφαμέχρ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και 90 χτυπήματα με μαστίγιο διότι πρωταγωνίστησε σε μια ταινία που αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες στην Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε χθες ο ειδησεογραφικός Διαδικτυακός ιστότοπος Kalame.com της αντιπολίτευσης.

    "Η Μαρζιέχ Βαφαμέχρ καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλακή και 90 χτυπήματα με μαστίγιο", ανέφερε ο ιστότοπος. "Ο δικηγόρος της άσκησε έφεση στην καταδίκη αυτή, η οποία επιβλήθηκε χθες (το Σάββατο)", σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

    Η Βαφαμέχρ είχε συλληφθεί τον Ιούλιο, εξ αιτίας της συμμετοχής της στην ταινία "Η Τεχεράνη μου Πωλείται" (My Tehran for Sale, 2009, 96'), η οποία έγινε στόχος έντονων επικρίσεων από τους συντηρητικούς κύκλους.

    Η υπόθεση της ταινίας, που αποτέλεσε συμπαραγωγή με την Αυστραλία, αναφέρεται σε μια νεαρή ηθοποιό στην Τεχεράνη. Οι αρχές απαγορεύουν μια παράστασή της και εκείνη αναγκάζεται να ζήσει παράνομα για να εκφραστεί καλλιτεχνικά.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars, δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημη άδεια να διανεμηθεί η ταινία στις αίθουσες εντός του Ιράν, αλλά έχουν ήδη γίνει προβολές παράνομα.

    Η ηθοποιός είχε απελευθερωθεί στα τέλη του Ιουλίου μετά την καταβολή εγγύησης, το ύψος της οποίας δεν αποκαλύφθηκε.

    [13] "Θλίψη" αλλά και "αισιοδοξία" για το μέλλον της Ελλάδας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Την θλίψη του για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κρίση που μαστίζει την χώρα μας εξέφρασε άλλη μία φορά,την Κυριακή, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε, σε εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ζιμπάμπουε, με αφορμή τα επτά χρόνια από την εκλογή του στο πηδάλιο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

    "Η καρδιά μου πληγώνεται όταν βλέπω τι συμβαίνει στην Ελλάδα", τονίζει ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και συνεχίζει: "Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα, που χάρισε τον πολιτισμό στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, να έχει καταντήσει σε αυτό το σημείο; Από την Ελλάδα γεννήθηκαν οι περισσότερες επιστήμες, αλλά τώρα την περιφρονούνε... Ίσως γιατί κάποιοι δεν την φρόντισαν και την έφεραν σε αυτήν την δύσκολη θέση..."

    [14] Ιστορική νίκη του πρωθυπουργού Πολωνίας Ντ. Τουσκ στις εκλογές

    Ο Ντόναλντ Τουσκ θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Πολωνίας από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 που κυβερνά για δύο συνεχείς θητείες, μετά την επικράτηση του κόμματός του, της Πλατφόρμας των Πολιτών, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

    Η νίκη του Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να ικανοποιήσει τις αγορές, που προσδοκούν ακόμη τέσσερα χρόνια πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη μεγαλύτερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη στιγμή που επιδεινώνεται η κρίση στην ευρωζώνη.

    Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι αύριο, ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 63,74% των ψήφων, η Πλατφόρμα των Πολιτών εξασφαλίζει το 37,47% των ψήφων, το συντηρητικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι το 30,61%, το νέο αριστερό αντιεκκλησιαστικό Κίνημα του Παλικότ το 9,8%, το Αγροτικό Κόμμα, εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού το 9,51% και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το 8,24% των ψήφων.

    Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι παραδέχθηκε την ήττα του, ενώ ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος Βαλντεμάρ Πάβλακ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό με τον Ντόναλντ Τουσκ.

    [15] Παραμύθι δημοτικού σχολείου Κομοτηνής με βραβείο UNICEF

    Η χρωματιστή κουκουβάγια Ρίτα, που πιάνει δουλειά στο σχολείο της Γκριζούπολης, είναι η ηρωίδα του παραμυθιού που έγραψαν οι μαθητές της τρίτης τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος της UNICEF για τα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

    Το παραμύθι "Η Γκριζούπολη και η χρωματιστή κουκουβάγια" θα βραβευθεί μ? ένα από τα τρία πρώτα βραβεία, σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

    Η δασκάλα της τάξης Στέλλα Μπομποτά δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήταν πιο εύκολο απ' ό,τι νόμιζε αρχικά να μιλήσει στα παιδιά για τη διαφορετικότητα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα και παραμύθια.

    Δούλεψαν το παραμύθι για μια ώρα κάθε μέρα και σε διάστημα τριών βδομάδων. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και το είδαν ως παιχνίδι. Το παραμύθι βασίζεται στις δικές τους ιδέες, ενώ η δασκάλα συνέταξε το κείμενο. Κατόπιν, χωρίστηκαν σε ομάδες και "έντυσαν" την ιστορία με τις ζωγραφιές τους.

    Στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF "Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματα τους" θα παραβρεθεί η κ. Μπομποτά κι ένας μαθητής με τον κηδεμόνα του, που αναδείχθηκε ύστερα από κλήρωση.

    [16] Ένα αγρόκτημα- όαση για το Σκυριανό αλογάκι

    Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, στη Φαλάνη, οι ιδιοκτήτες ενός αγροκτήματος προσπαθούν να συμβάλλουν στην διατήρηση και την πολιτιστική προβολή του Σκυριανού αλόγου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

    Το Σκυριανό αλογάκι, που αποτελεί μια από τις αρχαιότερες και καθαρότερες γενετικά φυλές αλόγων στον κόσμο, αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Κατατάσσεται στα εξαιρετικά σπάνια είδη και ο συνολικός αριθμός του δεν ξεπερνά τα 220.

    Οι πρώτες προσπάθειες διάσωσης, όπως επισημαίνει με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Παραφόρου, πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Ιππόλυτος", που ιδρύθηκε στις αρχές του 2010, με σκοπό να συμβάλλει σε όλα τα παραπάνω, ξεκίνησαν το 1970, όταν καταμετρήθηκαν μόλις 32 άτομα του είδους.

    Στην αρχαιότητα, ήταν διάσπαρτο στον ελλαδικό χώρο, ωστόσο τα τελευταία δείγματα βρέθηκαν να επιβιώνουν στο νησί της Σκύρου απ' όπου πήραν και το όνομά τους.

    Αποτελεί λοιπόν, σήμερα, ένα ζωντανό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό στον κόσμο.

    Μπορεί, επίσημα, η δράση του Ιππόλυτου ως φορέα να ξεκίνησε το 2010, αλλά ουσιαστικά η όλη προσπάθεια άρχισε τον Ιανουάριο του 2006, όταν έφτασαν στο αγρόκτημά του, στη Φαλάνη της Λάρισας, 21 Σκυριανά αλογάκια, προερχόμενα από την εκτροφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    "Δημιουργήσαμε ένα επισκέψιμο αγρόκτημα και παράλληλα ένα κέντρο ενημέρωσης, που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Α΄βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης να έρθουν σε επαφή μαζί του και να το γνωρίσουν", τονίζει η κ. Παραφόρου.

    Στο αγρόκτημα δίνεται σημασία στην επαφή των παιδιών με τα άλογα και αναπτύσσεται μια μοναδική σχέση παιδιού αλόγου. Μάλιστα, το αγρόκτημα έχουν ήδη επισκεφτεί αρκετά σχολεία, καθώς και τα ειδικά σχολεία αυτισμού της περιοχής.

    Στόχος είναι, τα παιδιά να μην μένουν παθητικοί επισκέπτες, αλλά να εντρυφούν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η φροντίδα των ζώων ή το φύτεμα σπόρων ντόπιων ποικιλιών, εξηγεί η κ. Παραφόρου.

    [17] Δύο παιδιά πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία

    Τζακάρτα, Ινδονησία 10/10/2011 10:22 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.)

    Ινδονησία: Δύο παιδιά πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στο Μπαλί

    Δύο παιδιά πέθαναν από γρίπη των πτηνών στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσαν σήμερα νοσοκομειακές πηγές.

    Ο Ουαγιάν Αλντιαουάν, ηλικίας 10 ετών, και η πεντάχρονη αδελφή του Νενγκά Ρίκα Ανι πέθαναν χθες Κυριακή, ύστερα από νοσηλεία δύο ημερών, ανακοίνωσε αξιωματούχος του νοσοκομείου Σανγκά.

    "Εκκρίματα που ελήφθησαν από το φάρυγγα και οι εξετάσεις αίματος αποδείχτηκαν θετικές στον ιό Η5Ν1", είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο πλέον θανατηφόρο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών.

    Ο διευθυντής της κλινικής για τη γρίπη των πτηνών είπε ότι τα παιδιά είχαν έρθει σε επαφή με νεκρά πουλερικά στη γειτονιά τους στην περιοχή Μπανγκλί.

    Πριν από τα δύο αυτά κρούσματα, δύο άνθρωποι είχαν καταλήξει από τη μεταδοτική νόσο στο Μπαλί την περίοδο 2007 και 2008. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η Ινδονησία έχει καταγράψει 146 ανθρώπινες απώλειες από τη γρίπη των πτηνών, το υψηλότερο ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων παγκοσμίως.

    [18] Απειλή για την υγεία τα πολυανθεκτικά μικρόβια

    Παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας έχει καταστεί ή αύξηση της αντοχής των παθογόνων μικροβίων στα αντιβιοτικά τα οποία χρησιμοποιούνται στη καθημερινή κλινική πράξη. Στην Ελλάδα οι θάνατοι συνεπεία νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά ή πανανθεκτικά μικρόβια όπως η κλεμπσιέλλα, το ακινετοβακτηρίδιο και η ψευδομονάδα, ανέρχονται στο 40,5% ενώ παρατείνεται η νοσηλεία του 25,8% των ασθενών.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προγράμματος παρακολούθησης νοσοκομειακών λοιμώξεων που ξεκίνησε στην αρχή του έτους το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

    Κατά την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνεται όλο και σε μεγαλύτερη συχνότητα ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται σε μικρόβια ανθεκτικά σε μεγάλο αριθμό αντιβιοτικών, περιορίζοντας έτσι τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση τους.

    Στην ελληνικά νοσοκομεία οι ανθεκτικές νοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν πάρει ενδημικό χαρακτήρα και για αυτό αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία στο νοσοκομειακό χώρο, επισημαίνει ο καθηγητής παθολογίας λοιξιωλογίας στο ΑΠΘ Παύλος Νικολαϊδης σε ανακοίνωσή του στο ιατρικό συνέδριο με θέμα "Λοιμώξεις και άλλα επίκαιρα θέματα" που διοργανώθηκεστις Σέρρες από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών.

    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ για παρακολούθηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από κλεμπσιέλλα, ψευδομονάδα και ανικετοβακτηρίδιο, τα οποία επικαλείται ο κ Νικολαϊδης, το υψηλότερο ποσοστό απομόνωσης αυτών των μικροβίων παρατηρείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και ανέρχεται στο 54,3%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χειρουργικές κλινικές είναι 17% και στις παθολογικές 28,7%.

    [19] Η κρίση χρέους "βλάπτει σοβαρά την υγεία" των Ελλήνων, διαπιστώνει έρευνα

    Η κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της χώρας, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία και ραγδαία αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV, ανακοίνωσαν σήμερα βρετανοί ερευνητές.

    Τα σκληρά οικονομικά μέτρα και το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ωθούν περισσότερους πολίτες στην κατάθλιψη και στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου υποδηλώνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους ή να ζητήσουν άλλη ιατρική βοήθεια.

    Οι ερευνητές διαπίστωσανότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17%, από το 2007ως το 2009, ενώ τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναφερθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, από 25% ως 40%.

    Ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Στάκλερ για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Lancet, συμβουλεύει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να λάβουν υπόψη τους το πόρισμά της.

    "Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης," είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

    Προηγούμενη έρευνα του Μακί, του Στόκερ και άλλων επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά κατά τα δύο τελευταία χρόνια μέχρι το 2009 καθώς βάθαινε η οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα εισοδήματα και να αυξάνεται η ανεργία. Περισσότερο επλήγησαν η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

    Στην έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα οι επιστήμονες διαπιστώνουν επίσης μία σημαντική αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με HIV στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 2010 και δηλώνουν ότι από τα δεδομένα προκύπτει πως τα κρούσματα του ιού που προκαλεί το AIDS θα αυξηθούν κατά 52% αυτή τη χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη.

    Τα ποσοστά χρηστών ηρωίνης αυξήθηκαν κατά 20% το 2009 και ταυτόχρονα οι μειώσεις στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν στην περικοπή κατά ένα τρίτο των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιών πρόληψης κατά του HIV.

    Οπως λέει ο Στάκλερ, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείς μολύνονται σκοπίμως με τον HIV, για να εξασφαλίσουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ και συντομότερη ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης για τους χρήστες.

    Εξαιτίας της κρίσης, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι πολύ τεταμένες, επιβάλλοντας ορισμένες από τις αυστηρότερες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με απλήρωτους λογαριασμούς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρίες.

    Η ελβετική εταιρία Roche διέκοψε την προμήθεια φαρμάκων για τον καρκίνο σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας καθώς δεν τα έχουν πληρώσει και οι ασθενείς κλήθηκαν να προμηθευτούν τα φάρμακα από φαρμακεία που είναι πιο αξιόπιστοι πελάτες των φαρμακευτικών.

    Η Roche και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αναγκαστεί να δεχτούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αντί χρημάτων σε μετρητά για την αποπληρωμή ορισμένων υπέρογκων χρεών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2011 - 8:30:15 UTC