Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Υγειονομική βόμβα» η συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους
  • [02] Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Ιράν
  • [03] Νέες τηλεφωνικές επαφές με Λαγκάρντ και Γκάιτνερ θα έχει ο Γ. Παπανδρέου

  • [01] «Υγειονομική βόμβα» η συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους

    Υγειονομική βόμβα χαρακτηρίζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, τους τόνους σκουπιδιών στην Αθήνα. Κλιμάκιο επιστημονικού προσωπικού του κέντρου ελέγχου πραγματοποίησε αυτοψία επί τόπου σε διάφορα σημεία ανά το νομό Αττικής, με αφορμή το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα από τη συσσώρευση απορριμμάτων και διαπίστωσε ότι τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για την Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή και επισημαίνει:

    «Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών (ιδίως νωπών), οπότε επέρχεται σήψη. Επιπρόσθετα κάποιοι μικροοργανισμοί που θα βρεθούν στα απορρίμματα μπορούν να επιζήσουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα [π.χ. η σαλμονέλα του τύφου (4-115 ημέρες), η σαλμονέλα του παρατύφου (24-136 ημέρες) και η σαλμονέλα της εντερίτιδας (μέχρι 150 ημέρες)]. Οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό "φορέων" μεταδόσεως διαφόρων νόσων. Επί παραδείγματι μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου υγιεινού περιβάλλοντος ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μύγες ή τρωκτικά όπως οι ποντικοί να τρέφονται από υλικό απορριμμάτων ιδιαίτερα απορρίμματα που ξεχειλίζουν από τα δοχεία ή όταν υπάρχει απρόσεκτη απόρριψή τους γύρω από αυτά. Οι βροχερές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την στιγμή διευκολύνουν την μετάδοση των παθογόνων σε ζώα ή έντομα φορείς καθώς αυτά μετατρέπονται σε «οχήματα» μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από τους σωρούς των απορριμμάτων στο αστικό περιβάλλον. Επακολουθεί η πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. δερματοπάθειες, εντερολοιμώξεις) στον άνθρωπο μέσω κάποιων από αυτά τα έντομα ή τρωκτικά «φορείς μικροβίων» είτε με δήγμα, είτε με ερεθισμό του δέρματος, είτε με μίανση τροφών ή νερού»,

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως για την προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι απαραίτητα μέτρα πρόληψης όπως: η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών που θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ανωμαλία. Συνιστάται τα άδεια κουτιά από κονσέρβες να ξεπλένονται πριν πεταχτούν. Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δε θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως οι αρουραίοι και ποντίκια ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεδομένου του μεγέθους της απειλής για την Δημόσια Υγεία από τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο απορριμμάτων στις αστικές περιοχές θεωρεί πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί υγειονομική βόμβα και εισηγείται την άμεση έκδοση υγειονομικής διατάξεως και εφαρμογή περαιτέρω υγειονομικών μέτρων και κυρώσεων

    [02] Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Ιράν

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βγάζει "καμία επιλογή" από το τραπέζι όσον αφορά το Ιράν μετά την αποτροπή από τις αμερικανικές αρχές μίας πιθανολογούμενης ιρανικής συνωμοσίας για τη δολοφονία του σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ, όμως επεσήμανε ότι η αμερικανική πολιτική εστιάζει στην επιβολή κυρώσεων για να πιέσουν την Τεχεράνη.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους εταίρους τους και τον ΟΗΕ ώστε "να συνεχίσουμε να απομονώνουμε το Ιράν".

    Σύμφωνα πάντα με τον Κάρνεϊ ανώτερα μέλη της δύναμης Κουντς (Quds) συμμετείχαν στη συνωμοσία αυτή.

    "Είναι ξεκάθαρο ότι ανώτερα στελέχη της δύναμης Κουντς συμμετείχαν στη συνωμοσία", επεσήμανε ο Κάρνεϊ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

    "Απαντάμε πολύ ξεκάθαρα με δράσεις που γνωρίζουμε ότι θα έχουν επιπτώσεις στο Ιράν, θα ξεκαθαρίζουν ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή και θα απομονώνουν περαιτέρω την Τεχεράνη", υπογράμμισε ο Κάρνεϊ χωρίς όμως να διευκρινίσει τα μέτρα που εξετάζονται. Το μόνο που είπε ήταν ότι η Ουάσινγκτον συζητά το θέμα "με φίλους και εταίρους από όλο τον κόσμο".

    [03] Νέες τηλεφωνικές επαφές με Λαγκάρντ και Γκάιτνερ θα έχει ο Γ. Παπανδρέου

    Νέες τηλεφωνικές επαφές, με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ θα έχει εκ νέου τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου «θα έχει και όποιες άλλες επαφές κρίνονται απαραίτητες ενόψει και των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του G20».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 October 2011 - 20:29:37 UTC