Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής
  • [02] Στις κάλπες η Τυνησία

  • [01] Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής

    Με όλα τα βασικά θέματα ανοιχτά ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να δώσουν συνολικές απαντήσεις στην κρίση χρέους.

    Ωστόσο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευσή τους, το καλάθι των προσδοκιών θα πρέπει να θεωρείται μικρό καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στα βασικά θέματα της Συνόδου τα οποία είναι αλληλένδετα και αποτελούν πακέτο (ανακεφαλοποίηση τραπεζών, νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

    Πάντως, θετική εξέλιξη είναι το πλαίσιο συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο οποίο κατέληξαν χθες οι 27 υπουργοί Οικονομικών, μετά από δέκα ώρες συνομιλιών, ενώ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη φιλόδοξης συνολικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

    Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης ύψους 108 δισ.ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας οπότε θα πραγματοποιηθεί το επίσημο γεύμα εργασίας, ενώ περί τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

    Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    [02] Στις κάλπες η Τυνησία

    Οι Τυνήσιοι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν ελεύθερα για να εκλέξουν μια Συντακτική Συνέλευση, μια ιστορική ψηφοφορία όπου το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα θεωρείται το μεγάλο φαβορί, εννέα μήνες μετά τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι και αποτέλεσε το έναυσμα της Αραβικής Άνοιξης.

    Τα εκλογικά τμήμα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00. Τουλάχιστον επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 217 μέλη μιας Συντακτικής Συνέλευσης η οποία θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα και θα ορίσει μια προσωρινή κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών.

    "Δεν έκλεισα μάτι όλη νύχτα από τη χαρά μου που ψηφίζω για πρώτη φορά στη ζωή μου σε ελεύθερες εκλογές", δήλωσε ο 62χρονος Χουσίν Χλίφι, ο πρώτος που ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του κέντρου της Τύνιδας. "Η Τυνησία προσφέρει σήμερα σε όλο τον κόσμο ένα μπουκέτο λουλούδια, ελευθερίας και αξιοπρέπειας", τόνισε.

    Ο μεγάλος άγνωστος της ψηφοφορίας αυτής είναι το ποσοστό συμμετοχής σε ένα πολιτικό τοπίο αναμορφωμένο για τις εκλογές, των οποίων για πρώτη φορά τα αποτελέσματα, δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά.

    Οι εκλογείς θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ 11.686 υποψηφίων, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε 1.517 λίστες από 80 πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητους σχηματισμούς (40%), με τις γυναίκες να εκπροσωπούν μόλις το 7% των υποψηφίων.

    Τουλάχιστον 40.000 άνδρες των δυνάμεων της τάξης έχουν αναπτυχθεί για να εγγυηθούν το ήρεμο κλίμα στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την οποία παρακολουθούν 13.000 τοπικοί παρατηρητές και τουλάχιστον 600 διεθνείς εμπειρογνώμονες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 October 2011 - 10:29:32 UTC