Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νέο επίπεδο η ελληνοκινεζική συνεργασία
  • [02] Σαλπάρει παρά την απεργία
  • [03] Αρχίζει έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα
  • [04] «Μονόδρομος» η 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στην πλατεία Θεάτρου

  • [01] Σε νέο επίπεδο η ελληνοκινεζική συνεργασία

    Με ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο ξεκίνησε το πρόγραμμά της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας (Γερουσία) Jia Qinglin, ο οποίος βρίσκεται χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

    «Η κινέζικη πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη μαζί με την ελληνική πλευρά να προωθήσει τις συνεργασίες μας σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ο κ. Qinglin, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσω αυτής της επίσκεψης θα ενισχυθεί η παραδοσιακή φιλία των δύο κρατών και θα εκβαθυνθούν οι αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, με σκοπό η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μας να κατορθώσει νέα πρόοδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αύριο το πρωί, ο ανώτατος αξιωματούχος της Κίνας θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στις 14:00 πρόκειται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Στις 16:00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά.

    Ο ανώτατος αξιωματούχος της Κίνας, που συνοδεύεται από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, τραπεζικών και κυβερνητικών, θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Intercontinental.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Χρυσοχοΐδης θα υπογράψει με τον υφυπουργό Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhong Shan, Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, ενώ παράλληλα θα υπογραφούν επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

    Την Τρίτη ο πρόεδρος Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συνάντηση θα έχει και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Στις 26 και 27 Οκτωβρίου, ο κ. Qinglin θα επισκεφθεί την Κρήτη, όπου θα διοργανωθεί τελετή απονομής διπλωμάτων και βραβείων από τον Κινεζικό Λαϊκό Σύνδεσμο Φιλίας με Ξένες Χώρες προς 18 διακεκριμένους Έλληνες που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία του μεγάλου επαναπατρισμού 13.853 Κινέζων από τη Λιβύη μέσω της Κρήτης, από το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου έως τις αρχές του Μαρτίου.

    [02] Σαλπάρει παρά την απεργία

    Απέπλευσε το μεσημέρι από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό τον Πειραιά, το πλοίο "Κνωσός Παλλάς" των Μινωϊκών, στο οποίο χθες βράδυ επιβιβάστηκαν περίπου 40 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα.

    Σύμφωνα με το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, το πλοίο είναι άγνωστο προς το παρόν που θα δέσει στο λιμάνι καθώς δεν υπάρχει χώρος, αφού λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας υπάρχουν ακινητοποιημένα δεκάδες πλοία.

    Σημειώνεται ότι από την πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών που συνεχίζεται για τέταρτο 48ωρο, έχουν σημειωθεί σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα σε πολλά νησιά, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες φορτηγά με ευπαθή και άλλα προϊόντα για διάφορους προορισμούς της χώρας, παραμένουν εγκλωβισμένα σε πολλά λιμάνια.

    [03] Αρχίζει έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα

    Το ερευνητικό σκάφος "Oceanic Challenger" της Νορβηγικής εταιρείας Veritas ξεκινά αύριο σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) δυτικά της Κύπρου και στα ανοιχτά της Αλάνιας (παράλια Τουρκίας στη Μεσόγειο).

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού" το σκάφος θα κάνει έρευνες σε μία γραμμή 1.100 χιλιομέτρων επί σαράντα μέρες. Το πρακτορείο αναφέρει ότι εκτός από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πιρί Ρεΐς", τις τελευταίες σαράντα μέρες, πραγματοποίησε έρευνες και δεύτερο σκάφος της εταιρείας Veritas, το πλοίο "Bergen" σε μία γραμμή 4.400 χιλιομέτρων, δυτικά της Κύπρου.

    Το πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στα τουρκικά ύδατα, αλλά και σε περιοχές όπου τα κατεχόμενα της Κύπρου έχουν εκδώσει άδειες έρευνες στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας.

    [04] «Μονόδρομος» η 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στην πλατεία Θεάτρου

    Εγκαινιάστηκεχθες το βράδυη 3η Μπιενάλε της Αθήνας, πιο δυναμική από ποτέ. Ο πυρήνας της Μπιενάλε βρίσκεται στις εγκαταλελειμμένες αίθουσες της Διπλαρείου Σχολής (η ιστορική Βιοτεχνική Σχολή), στο πιο δύσκολο και αποκαρδιωτικό κομμάτι του κέντρου της Αθήνας: στην πλατεία Θεάτρου.

    Και όχι τυχαία. Οι 120 καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, στους χώρους που θα εκτυλιχθεί η Μπιενάλε, στους οποίους προστίθενται οι εκθεσιακοί χώροι του Πάρκου Ελευθερίας (Κέντρο Τεχνών, χώροι της πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου), εκπέμπουν μέσα από τα έργα τους κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα. Και μάλιστα σε κτίρια ιστορικά, που συμβολίζουν από τη μία μεριά το παρελθόν της Αθήνας ως πόλη εμβληματική κι από την άλλη την Αθήνα σήμερα, επίκεντρο αναταράξεων.

    Οι καλλιτέχνες συνθέτουν ιστορικά θραύσματα και ντοκουμέντα προσπαθώντας, διά μέσου της τέχνης, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν της πόλης. Γίνονται μάρτυρες μιας πραγματικότητας στην οποία τα γεγονότα ξεπερνούν την καθημερινότητα και τους ανθρώπους.

    Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Μονόδρομος» έχει σχεδιαστεί ως το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε το 2007 με τον -δυστυχώς, προφητικό- τίτλο «Destroy Athens» και συνεχίστηκε δύο χρόνια αργότερα, με την έκθεση «Heaven».

    Ο «Μονόδρομος» εμπνέεται από τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου Βάλτερ Μπένγιαμιν, και το ομώνυμο βιβλίο του «Μονόδρομος» (1928). Την έκθεση έχουν επιμεληθεί ο Γάλλος θεωρητικός της τέχνης Νικολά Μπουριό και οι Χ&Υ-, συνιδρυτές της Μπιενάλε Αθήνας-, Ξένια Καλπακτσόγλου και Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio).

    «Πρόκειται», εξηγούν οι επιμελητές, «για μια αφήγηση που εκτυλίσσεται σε μια σειρά από ιστορικά κτίρια της Αθήνας και συνιστά έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ του Μικρού Πρίγκιπα και του Βάλτερ Μπένγιαμιν. Καθώς ο διανοούμενος αποχωρεί ηττημένος μπροστά στον ζόφο της σημερινής πραγματικότητας, ο Μικρός Πρίγκιπας θέτει συνεχώς ερωτήματα με την αφοπλιστική αθωότητα ενός μικρού παιδιού».

    Στη φετινή 3η Μπιενάλε συνυπάρχουν καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, όπως οι Βλάσης Κανιάρης, Γιώργος Βακιρτζής, Μιχάλης Κατζουράκης, Ρένα Παπασπύρου, Βαγγέλης Βλάχος, Ανδρέας Λιόλης, Νίκος Χαραλαμπίδης, και διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως οι Άντζελα Μπούλοκ, Νόρμαν Λέτο, Κάρολιν Μέι, Χέρμαν Μπλάουτ, κ.ά.

    Στην 3η Μπιενάλε είναι έντονη και η παρουσία της 7ης τέχνης. Ενδεικτικά, προβάλλονται η «Αλληγορία» του Κώστα Σφήκα, «Το αίμα των αγαλμάτων» του Τώνη Λυκουρέση, το «Χρήμα» του Βασίλη Μαζωμένου», «Τα τραγούδια της φωτιάς» του Νίκου Κούνδουρου.

    H 3η Μπιενάλε της Αθήνας πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά με την υποστήριξη του Δήμου της Αθήνας, και αποτελεί «ευκαιρία στοχασμού για μια πόλη, στοχασμού για μια χώρα στοχασμού, για έναν κόσμο σε κρίση», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, χαιρετίζοντας την 3η Μπιενάλε, η οποία θα διαρκέσει ως τις 11 Δεκεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 October 2011 - 16:29:36 UTC