Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρεία πλειοψηφία για τη νέα συμφωνία
  • [02] Έκκληση για υπευθυνότητα και ενότητα από τον πρωθυπουργό
  • [03] Ο Ελύτης μέσα από τα μάτια των ομοτέχνων του
  • [04] Παρθενώνα και μουσείο Ακρόπολης επισκέφτηκε ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας
  • [05] Ο Ρουμπινί υπολογίζει σε πάνω από 50% τον κίνδυνο νέας ύφεσης
  • [06] Στις 764,05 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο με κέρδη 2,27%
  • [07] Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της συνόδου κορυφής
  • [08] Επαφές ισραηλινής Delek για το 30% της "Αφροδίτης" στην κυπριακή ΑΟΖ
  • [09] Ο κόσμος του "Ολυμπιακού" πενθεί την απώλεια του Λ. Ανδριανόπουλου

  • [01] Ευρεία πλειοψηφία για τη νέα συμφωνία

    Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση την ψήφιση από τη Βουλή του νέου δανειακού προγράμματος της χώρας (που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής και το «κούρεμα» των ομολόγων) με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, άφησε από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν μέτρα που θα βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας τους.

    Αποσαφήνισε μάλιστα, ότι "είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι".

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι "οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Άρα, με τον τρόπο αυτόν δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων".

    [02] Έκκληση για υπευθυνότητα και ενότητα από τον πρωθυπουργό

    Έκκληση για αίσθημα ευθύνης, ψυχραιμίας και ενότητας όλων των παραγόντων και των κομμάτων ενόψει της "πολύ μεγάλης και σκληρής μάχης που δίνουμε για να άρουμε το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό από το χρέος που παραλάβαμε και να επιμεριστούν τα βάρη και οι ευθύνες", απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο, στην Σύνοδο Κορυφής, "θα καταλήξουμε σε αποφάσεις, αυτή είναι η βούληση των εταίρων μας αλλά και δικιά μας, που κάθε λίγο και λιγάκι επανερχόμαστε στο ελληνικό - αλλά και ευρωπαϊκό-πρόβλημα, στην κρίση αυτή". Πρόσθεσε δε, ότι "θέλουμε αύριο να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος, για να γυρίσουμε σελίδα, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα".

    [03] Ο Ελύτης μέσα από τα μάτια των ομοτέχνων του

    "Στη σημερινή εποχή, εποχή που τη χαρακτηρίζει πολλαπλή βαρβαρότητα και ο μέσος άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τις πνευματικές αξίες, είναι σημαντικό να στρέψουμε τη σκέψη μας στην ποίηση" ανέφερε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο του αφιερώματος για το Έτος Ελύτη.

    Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή, "ποιητές του σήμερα συνομίλησαν με τον Οδυσσέα Ελύτη" στη συνάντηση που έγινετη Δευτέραστο βιβλιοπωλείο Ιανός και ήταν αφιερωμένη στο έργο του και το ρόλο του στο σύγχρονο ποιητικό γίγνεσθαι.

    Συμμετείχαν ποιητές από τη νεότερη γενιά, που επηρεάστηκαν από το έργο του, όπως ο Γιάννης Αντιόχου, ο Γιάννης Ευθυμιάδης, η Κατερίνα Ηλιοπούλου, ο Γιώργος Μπλάνας, η Παυλίνα Παμπούδη, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Στρατής Πασχάλης και ο Βασίλης Ρούβαλης.

    Η κήρυξη του 2011 ως "Έτος Οδυσσέα Ελύτη" από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1911-1996) αποτέλεσε μια ξεχωριστή ευκαιρία γνωριμίας και μελέτης του πολυσχιδούς έργου του νομπελίστα ποιητή μας, μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις που υλοποιήθηκαν από το ΕΚΕΒΙ.

    Το αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή θα ολοκληρωθεί με το διεθνές συμπόσιο για τον Ελύτη, από 1 έως 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    [04] Παρθενώνα και μουσείο Ακρόπολης επισκέφτηκε ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας

    Με γεύση από τον ελληνικό πολιτισμό ξεκίνησε και σήμερα το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας ο Πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας Τζία Τσινγκλίν, ύστερα από τη χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζονγκ Σαν, καθώς και τις πολύ σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, ύψους 537 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σήμερα το πρωί, ο Κινέζος αξιωματούχος, αφού ξεναγήθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, περιηγήθηκε τους χώρους του μουσείου της Ακρόπολης, όπου τον υποδέχθηκε ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής.

    Ο Τζία Τσινγκλίν, επικεφαλής πολυπληθούς Κινεζικής αντιπροσωπείας κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών, κατά τη διαμονή του στη χώρα μας έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Χθες το πρωί επισκέφθηκε τις Μυκήνες, ενώ την Κυριακή, ημέρα άφιξής του, ξεναγήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

    Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών στην Αθήνα, πρόκειται να αναχωρήσει αύριο για την Κρήτη όπου θα διοργανωθεί τελετή απονομής διπλωμάτων και βραβείων από τον Κινεζικό Λαϊκό Σύνδεσμο Φιλίας με Ξένες Χώρες προς 18 διακεκριμένους Έλληνες, που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία του μεγάλου επαναπατρισμού 13.853 Κινέζων από τη Λιβύη μέσω της Κρήτης, από το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου έως τις αρχές του Μαρτίου.

    [05] Ο Ρουμπινί υπολογίζει σε πάνω από 50% τον κίνδυνο νέας ύφεσης

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά σε πάνω από 50% τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης για τις προηγμένες οικονομίες το 2012, με υπόβαθρο την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

    "Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα, άνω του 50%, να έχουμε μια άλλη ύφεση στις πιο προηγμένες οικονομίες στη διάρκεια των δώδεκα προσεχών μηνών", δήλωσε σήμερα στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας.

    "Λίγο ενδιαφέρει αν θα την πούμε διπλή ύφεση, συνέχεια της πρώτης ύφεσης ή δεύτερη ύφεση, είναι ζήτημα σημασιολογίας", πρόσθεσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

    Χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση από τους ευρωπαίους ηγέτες, η ζώνη του ευρώ μπορεί να καταρρεύσει και να οδηγήσει σε μια κρίση που θα είναι χειρότερη από εκείνη του 2008, προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πόσο σοβαρή θα είναι η επιβράδυνση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μια ρήξη της ευρωζώνης.

    [06] Στις 764,05 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο με κέρδη 2,27%

    Σημαντική ανοδική αντίδραση συνεχίζουν να καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την χθεσινή μεγάλη υποχώρηση.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:45 διαμορφώνεται στις 764,05 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,27%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 15,46 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,51% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,62%.

    Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του Τ.Τ (+10,78%), της Εθνικής (+8,13%), της Eurobank(+5,71%) και της Alpha Bank(+5,54%).

    [07] Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της συνόδου κορυφής

    Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αλλά και της ευρωζώνης, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

    Το άνοιγμα των αγορών ήταν πτωτικό, αλλά μετά από μία ώρα τα χρηματιστήρια πέρασαν σε θετικό πρόσημο και ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroFirst 300 σημείωνε κέρδη 0,3%.

    Το ευρώ υποχωρούσε το πρωί κατά 0,3% έναντι του δολαρίου κάτω από το επίπεδο των 1,39 δολαρίων, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε και κάλυψε τις απώλειές του.

    Οι επιφυλάξεις των επενδυτών για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που θα ανακοινώσουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδήγησε και στη μείωση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,10%.

    "Είναι σαφές ότι ο κυρίαρχος παράγοντας είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη", δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg επικεφαλής επενδυτικού ταμείου, προσθέτοντας ότι "οι επενδυτές έχουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά και είναι προσεκτικοί στους κινδύνους".

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν μία συμφωνία για την αύξηση της "δύναμης πυρός" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

    [08] Επαφές ισραηλινής Delek για το 30% της "Αφροδίτης" στην κυπριακή ΑΟΖ

    Η πλατφόρμα της Noble Energy συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της μετά από τις δυσκολίες που προέκυψαν - εντός χρονοδιαγραμμάτων - για ολοκλήρωση της γεώτρησης στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ επαφές με τις κυπριακές αρχές πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία της ισραηλινής εταιρείας Delek με πρώτο θέμα στην ατζέντα, τη διεκδίκηση του 30% από τα δικαιώματα της Noble Energy στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

    Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι παράλληλα γίνονται συζητήσεις και για την πρόταση της Delek για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού προς την Κύπρο, για κατασκευή τερματικού επεξεργασίας και υγροποίησης του φυσικού αερίου καθώς και το ενδεχόμενο προμήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με φυσικό αέριο στο μεσοδιάστημα μέχρι η Λευκωσία να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα για την προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για αριθμό θαλάσσιων οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Οι κυπριακές αρχές εξετάζουν το αίτημα της Delek στα πλαίσια της κυπριακής νομοθεσίας, η οποία προνοεί πως αν η Noble Energy επιθυμεί να παραχωρήσει δικαιώματα προς άλλη εταιρεία, αυτό θα εξεταστεί υπό τρία κριτήρια: η πείρα και εμπειρία του νέου ενδιαφερόμενου μέρους, η τεχνογνωσία της στο θέμα του φυσικού αερίου καθώς και η οικονομική της ευρωστία. Όταν η εξέταση ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο κατά πόσο τελικά η ισραηλινή Delek θα μπορεί να έχει το συγκεκριμένο ποσοστό των δικαιωμάτων της «Αφροδίτη».

    Διαβάστε επίσης:

    Αναβλήθηκε η επίσκεψη Δ. Χριστόφια στην πλατφόρμα της Νoble

    [09] Ο κόσμος του "Ολυμπιακού" πενθεί την απώλεια του Λ. Ανδριανόπουλου

    Ο κόσμος του Ολυμπιακού πενθεί την απώλεια του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, του τελευταίου από τα πέντε αδέρφια, που αγωνίστηκαν με την πρώτη ομάδα του «ερυθρόλευκου» συλλόγου. Ο Ανδριανόπουλος ήταν ο τελευταίος εν ζωή παίκτης της θρυλικής πεντάδας της οικογένειας του, η οποία χάρισε τίτλους και επιτυχίες στην ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Γεννημένος το 1911, ο τελευταίος «θρύλος» έφυγε από τη ζωή σήμερα, πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 ετών.

    Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος έγραψε με "χρυσά" γράμματα τ' όνομα του στην ιστορία του Ολυμπιακού, ενώ πριν από το ποδόσφαιρο είχε ασχοληθεί με το στίβο και συγκεκριμένα με το τριπλούν. Σε 40 αγώνες της προκριματικής και της τελικής φάσης του πρωταθλήματος είχε πετύχει 9 γκολ. Αναδείχτηκε τέσσερις φορές πρωταθλητής Ελλάδας. Με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια και σημείωσε δύο γκολ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 October 2011 - 10:29:42 UTC