Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Αρχίζουν νέες έρευνες για τα εγκλήματα στο 'Αουσβιτς
  • [03] Μετ'εμποδίων τα δρομολόγια των πλοίων λόγω ισχυρών ανέμων
  • [04] Ένταση και αποδοκιμασίες στην παρέλαση στην Καλαμάτα
  • [05] Ένταση στην παρέλαση και στην Κρήτη
  • [06] Ένταση στον χώρο της παρέλασης στην Κέρκυρα
  • [07] Κλίμα έντασης στην παρέλαση στην Πάτρα
  • [08] Επεισόδια στην παρέλαση στη Ρόδο
  • [09] Ένταση επικράτησε κατά την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

  • [01] Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

    Αποχώρησε πριν λίγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το χώρο από όπου θα παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας κινητοποιήσεων πολιτών.

    "Λυπάμαι πολύ. Πρέπει να ντρέπονται. Εγώ ήρθα για να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η παρέλαση. Εγώ στα 15 μου πολέμησα για την πατρίδα. Δεν μπορούν να με λένε προδότη," είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φανερά οργισμένος λίγο πριν αποχωρήσει, κάνοντας λόγο για αμαύρωση της επετείου.

    Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε.

    Έκρυθμη πάντως παραμένει η κατάσταση μέχρι αυτήν την ώρα στην παραλιακή λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης όπου στις 11 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια η στρατιωτική παρέλαση.

    Προτού ξεκινήσουν τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του πολιτικού κόσμου κατέλαβαν το οδόστρωμα και εμπόδισαντην έναρξη της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήσαν παρούσες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένταση επικράτησε κατά την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

    Επεισόδια στην παρέλαση στη Ρόδο

    Κλίμα έντασης στην παρέλαση στην Πάτρα

    Ένταση στο χώρο της παρέλασης στην Κέρκυρα

    Ένταση στην παρέλαση και στην Κρήτη

    Ένταση και αποδοκιμασίες στην παρέλαση στην Καλαμάτα

    [02] Αρχίζουν νέες έρευνες για τα εγκλήματα στο 'Αουσβιτς

    Οι πολωνικές αρχές διεξάγουν εκ νέου έρευνες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο του 'Αουσβιτς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν επιζώντες φρουρούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης πριν αυτοί πεθάνουν.

    Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, χάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 'Αουσβιτς κοντά στην Κρακοβία της νότιας Πολωνίας στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που έληξε το 1945.

    Στη μεταπολεμική κομμουνιστική εποχή, η Βαρσοβία διεξήγαγε έρευνες για τα εγκλήματα στο 'Αουσβιτς, αλλά οι έρευνες αυτές έκλεισαν στη δεκαετία του 1980 γιατί η ανάκριση μαρτύρων που ζούσαν στο εξωτερικό ήταν δύσκολη την περίοδο που η Πολωνία ανήκε στο σοβιετικό συνασπισμό.

    "Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να είναι ζωντανοί ορισμένοι από τους φρουρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του στρατοπέδου συγκέντρωσης 'Αουσβιτς-Μπιρκενάου", δήλωσε χθες ο Πιοτρ Πιάτεκ του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας (ΙΡΝ) στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΑΡ.

    "Στην περίπτωση αυτή θα τούς απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά του πολωνικού έθνους", τόνισε.

    Το ΙΡΝ είναι ένα εθνικό ινστιτούτο, το οποίο ερευνά εγκλήματα της ναζιστικής και της κομμουνιστικής εποχής και μπορεί να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που θεωρεί ότι διέπραξαν "εγκλήματα κατά του έθνους".

    Δεν έγινε γνωστό εάν οι νέες έρευνες αφορούν και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο πολωνικό έδαφος.

    Οι εβραϊκές οργανώσεις χαιρέτισαν την ανακοίνωση του ΙΡΝ.

    [03] Μετ'εμποδίων τα δρομολόγια των πλοίων λόγω ισχυρών ανέμων

    Μετ'εμποδίων εκτελούνται σήμερα ορισμένα δρομολόγια πλοίων, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές και που στο νότιο Ευβοϊκό, φθάνουν τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

    Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα δρομολόγια των πλοίων από το Λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιούνται κανονικά, ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις και καλό θα ήταν οι επιβάτες να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, πριν ταξιδέψουν. Το πρωί ακυρώθηκε το δρομολόγιο του ταχύπλοου "flyιng dolphin 18" για Πόρο, Ύδρα και Σπέτσες.

    Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, ωστόσο κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για Μαρμάρι.

    Από το Λαύριο ακυρώθηκε το δρομολόγιο του πλοίου για Χίο, Ψαρά και Μεστά ωστόσο κανονικά πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο για Κέα και Κύνθο.

    [04] Ένταση και αποδοκιμασίες στην παρέλαση στην Καλαμάτα

    Με ένταση και διακοπές πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στην Καλαμάτα, αφού αρχικά διάσπαρτες ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, φώναζαν υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα προς τους επισήμους, ενώ κατά την προσέλευσή τους εκτοξεύθηκαν και δύο αυγά, χωρίς να πετύχουν το στόχο τους.

    Οι μαθητές παρέλασαν εν μέσω των συνθημάτων, μάλιστα αρκετοί μαθητές από διάφορα σχολεία φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους.

    Με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης και πριν αρχίσει η παρέλαση των προσκόπων, άλλων συλλόγων, οργανώσεων και του στρατού, δύο ομάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν την εξέδρα των επισήμων, όπου βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας κι άρχισαν να τους εκτοξεύουν τομάτες κι αυγά, ενώ ήρθαν ακόμα και στα χέρια.

    Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρενέβησαν για να φυγαδεύσουν τους επισήμους, όπου έφυγαν κακήν κακώς από το χώρο της παρέλασης με τους πολίτες να τους έχουν πάρει στο κατόπι.

    Η παρέλαση διεκόπη για 10 με 15 λεπτά όπου σημειώθηκε η ένταση και μετά συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε με παρέλαση προσκόπων, συλλόγων, οργανώσεων κι ενός τμήματος της σχολής Ικάρων που καταχειροκροτήθηκαν, ενώ στην εξέδρα των επισήμων ήταν μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και πολίτες.

    [05] Ένταση στην παρέλαση και στην Κρήτη

    Μετ' εμποδίων έγινε σήμερα στο Ηράκλειο η παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσία μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των στρατιωτικών αρχών αφού παριστάμενοι βουλευτές και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης μετά από αποδοκιμασίες πολιτών που αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν .

    Οι πολιτικοί αποχώρησαν μετά από έντονες αποδοκιμασίες και τελικά τόσο η μαθητική όσο και η στρατιωτική παρέλαση έγινε κανονικά αλλά χωρίς την παρουσία τους.

    [06] Ένταση στον χώρο της παρέλασης στην Κέρκυρα

    Για περισσότερο από μισή ώρα επικρατεί ένταση στην πλατεία της Κέρκυρας, εξαιτίας αντιδράσεων πολιτών κατά την παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του Γ.Γ. Εμπορίου Στέφανου Κομνηνού.

    Ομάδες "αγανακτισμένων", εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι κομμάτων βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο χώρο. Έντονη είναι και η παρουσία της Αστυνομίας.

    [07] Κλίμα έντασης στην παρέλαση στην Πάτρα

    Κλίμα έντασης επικρατεί στην Πάτρα όπου στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

    Η παρέλαση ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι δεν έχει ξεκινήσει.

    [08] Επεισόδια στην παρέλαση στη Ρόδο

    Επεισόδια σημειώθηκαν στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου από ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές κ.Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ, και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    Η παρέλαση διεκόπη και οι επίσημοι αποχώρησαν με την προστασία της αστυνομίας και μετέβησαν στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

    [09] Ένταση επικράτησε κατά την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

    Με αποδοκιμασίες τμήματος των μαθητών χαρακτηρίστηκε η σημερινή μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο Σύνταγμα.

    Οι μαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους επίσημους, και οι μαθητές ενός σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο.

    Επίσης με μαύρα περιβραχιόνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, συνόδευσε μουσικά την παρέλαση και η φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων.

    Η φιλαρμονική επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία της με τις μαύρες κορδέλες σε όλα τα μουσικά όργανα, παρ`ότι ο δήμαρχος Αθηναίων κ.Καμίνης, τους είχε προφορικά προειδοποιήσει ότι αν κατέβαιναν στην παρέλαση με μαύρες κορδέλες θα τους παραπέμψει τη Δευτέρα στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης.

    Η κα Διαμαντοπούλου ήταν η τιμώμενη υπουργός της σημερινής παρέλασης στην οποία επίσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ.Γ.Καμίνης, ο περιφερειάρχης Γ.Σγουρός, ο κ.Νιώτης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Τραγάκης εκ μέρους της ΝΔ, ο κ.Γεωργίου εκ μέρους του ΛΑΟΣ και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

    Καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης κάποιες εκατοντάδες διαδηλωτών φώναζαν τα συνθήματα: "Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73". "Προδότες, Προδότες, Προδότες", ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το διαβόητο ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης "Η δουλειά φέρνει ελευθερία" ("Αrbeid macht frei Dachau 1933").

    Με το κλείσιμο της παρέλασης, από το σώμα των Οδηγών και των Προσκόπων αποχώρησαν άμεσα από το χώρο του Συντάγματος όλοι οι επίσημοι.

    Η παρέλαση έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ και ΥΜΕΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 October 2011 - 10:29:35 UTC