Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα δικαστήρια η "μάχη" για το τέλος ακινήτων
  • [02] Στον Πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας
  • [03] Νέα τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό
  • [04] Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Γκαρσία Μάρκες
  • [05] Τέσσερις τραυματίες σε σύγκρουση ασθενοφόρου με ταξί στην Αθήνα
  • [06] Η Ρωσία έτοιμη να επενδύσει 10 δισ.ευρώ στην ευρωζώνη
  • [07] Νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ

  • [01] Στα δικαστήρια η "μάχη" για το τέλος ακινήτων

    Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011). Μάλιστα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθεσε αίτημα πενίας (φτώχιας) ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας που αδυνατεί να καταβάλει το νέο φόρο, αλλά δεν έχει και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο.

    Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Αντώνης Αργυρός και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ..

    Στον επίμαχο αυτό λογαριασμό περιλαμβάνεται επιπρόσθετα και ποσό 832 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το νέο έκτακτο φόρο για ένα διαμέρισμα που έχει ο Αργυρός στην περιοχή των Αθηνών.

    Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

    Ακόμη, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι ο νέος φόρος αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον Φ.Α.Π. (άρθρα 27 Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία ».

    Παράλληλα, αίτηση ακύρωσης κατά του Ν. 4021/2011 αλλά και της επίμαχης απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιβολή του νέου ειδικού τέλους κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο δικηγόρος Σπύρος Φραντζής, δύο ιδιοκτήτες ακινήτων (σε Πειραιά και Κυψέλη) και μία ιδιοκτήτρια οκτώ διαμερισμάτων στην περιοχή της Αττικής.

    Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος έχει καταθέσει και αυτός στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του νέου ειδικού τέλους που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κατέθεσε και αίτημα προκειμένου η προσφυγή του να εκδικαστεί με διαδικασίες

    Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή κατά του νέου τέλους έχει καταθέσει επίσης και το Σωματείο «εξπρές», σύμφωνα με το Ν. 3900/2010 (πρότυπη δίκη) από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.«Έλληνες Φορολογούμενοι».

    Ολες αυτές οι αιτήσεις, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και ο Ν. Ν. 4021/2011 που προβλέπει την είσπραξη του νέου ειδικού τέλος, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Αίτημα πενίας

    Αίσθηση έχει προκαλέσει στους συμβούλους Επικρατείας η προσφυγή κατά του νέου τέλους που έχει καταθέσει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 4.332 ευρώ).

    Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει επιπρόσθετα μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ το ποσό των 350 ευρώ που αντιπροσωπεύει το νέο ειδικό τέλος.

    Υπογραμμίζει στην προσφυγή του, την οποία συνέταξε ο ίδιος, ότι ο νέος ειδικός φόρος αποτελεί για εκείνον υπέρμετρο βάρος, καθώς έχει πενιχρό εισόδημα.

    Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη για διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, είναι απάνθρωπη και ατιμωτική και ειδικά όταν γίνεται μέσα στο χειμώνα, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό.

    Επίσης, αναφέρει ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα κάνει λόγο για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ η ΕΣΔΑ προστατεύει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον οικογενειακό βίο.

    Κατά συνέπεια, καταλήγει ο συγκεκριμένοις ιδιοκτήτης, ο νέος ειδικός φόρος είναι εκβιαστικός, αντισυνταγματικός, αντίθετος στην ΕΣΔΑ και παράνομος.

    Παράλληλα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας (φτώχειας) προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.

    Τέλος, πλέον της προσφυγής κατέθεσε και αίτηση αναστολής, η οποία όπως είναι γνωστό, εξετάζεται από το ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με το χρόνο εκδίκασης της προσφυγής που είναι πολύ μεταγενέστερος.

    [02] Στον Πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της χώρας, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα εκθέσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνάντησή του στις 13.30 μ.μ. με τον κ.Κ. Παπούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από την περασμένη Πέμπτη.

    Πηγές του ΣΥΝ τόνιζαν ότι εκ των πραγμάτων θα συζητηθούν και τα γεγονότα που σημάδεψαν την επέτειο του ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί και στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ προτίθεται να θέσει υπόψη του κ. Παπούλια και ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας και τις ευθύνες της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, θέμα που όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος, αναδεικνύει σχεδόν σε κάθε ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

    [03] Νέα τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό

    Ικανοποιημένα εμφανίζονται τα Ηνωμένα Έθνη από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο "Greentree Estate" της περιοχής Μανχάσετ του Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης, θεωρώντας ότι η ατμόσφαιρα ήταν "πολύ θετική".

    Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις "θετικές, παραγωγικές, έντονες", τόνισε ότι αυτό τον χαρακτηρισμό έχουν δώσει και οι δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι με τη συμμετοχή του Μπαν Κι-μουν έγιναν "ουσιαστικές συνομιλίες" σε "ουσιώδη κεφάλαια".

    Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας των συνομιλιών, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε για δύο ώρες με τους ηγέτες, που περιλάμβανε και πρωινό. Κατά την περίοδο αυτή, όπως είπε, αποφασίστηκε η συζήτηση τεσσάρων ουσιαστικών θεμάτων. Πρώτα απ' όλα, για τη διακυβέρνηση και τον καταμερισμό της εξουσίας, ιδίως με επίκεντρο το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή, την προεδρία. Δεύτερον, το περιουσιακό, τρίτο το εδαφικό και τέταρτο την ιθαγένεια.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι μετά την αναχώρηση του Μπαν Κι-μουν, συνεχίστηκαν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με συναντήσεις του ιδίου, του κ. Πάσκο και άλλων αξιωματούχων του ΟΗΕ με τις αντιπροσωπείες των δυο πλευρών και είχαν "εκτενείς συζητήσεις", με επίκεντρο τα τέσσερα θέματα που προανέφερε. Στη συνέχεια, έγιναν χωριστές συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με συμβούλους των δυο διαπραγματευτικών ομάδων. Όπως υπογράμμισε, οι συζητήσεις ήταν "θετικές, παραγωγικές, έντονες" και είχαν την "κατάλληλη δυναμική", εκφράζοντας την ικανοποίησή του και για τον χώρο που επιλέχτηκε για το διήμερο των διαπραγματεύσεων.

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ επισήμανε ότι εκτός από τις χωριστές συναντήσεις των αξιωματούχων του οργανισμού και εμπειρογνώμων με τους συμβούλους των δυο ηγετών, θα ακολουθούσε χθες το βράδυ δείπνο με την παρουσία όλων για συνέχιση των συνομιλιών. Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί και σήμερα. Ο Μπαν Κι-μουν αναμένεται να μεταβεί ξανά στο χώρο των διαπραγματεύσεων (βρίσκεται 28 περίπου χιλιόμετρα από την έδρα του ΟΗΕ) στις 3 το απόγευμα (τοπική ώρα) και θα παραμείνει μέχρι τις 9 το βράδυ, συμμετέχοντας και σε δείπνο εργασίας με τις δύο αντιπροσωπείες.

    Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει προτάσεις για τη "γεφύρωση του χάσματος" μεταξύ των δυο πλευρών, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά. "Εμείς, δεν είμαστε διαιτητές σ' αυτή τη διαδικασία", υποστήριξε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "έχουμε πει επανειλημμένα πως δεν θα είμαστε διαιτητές ή μεσολαβητές στη διαδικασία αυτή και θα είμαστε ευτυχείς όσο πιο βοηθητικοί μπορούμε να είμαστε", επαναλαμβάνοντας ότι "τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις".

    Όπως ανέφερε, αυτό που κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι να συζητούν με τις δυο πλευρές εκτενώς τις θέσεις τους, καθώς και τις θέσεις της μίας με την άλλη πλευρά ώστε να υπάρχει μια "πλήρης κατανόηση" των θέσεων. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τις δικές τους συγκλίσεις, επισήμανε, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σ' αυτούς και δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει.

    Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα της διακυβέρνησης και του καταμερισμού της εξουσίας, ανέφερε ότι "οι ηγέτες κοιτάζουν μέσα από διαφορετικές ματιές". Πρόσθεσε, επίσης, ότι "οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν τρόπους για την πλοήγηση μέσα απ' αυτές τις θέσεις. Έτσι, μπορείτε να το ερμηνεύσετε όπως θέλετε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να εμπλακούμε σε μια σημασιολογική συζήτηση. Θα καταλάβετε ότι δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το τι έχουν συζητήσει. Είπα ότι οι συζητήσεις ήταν θετικές, παραγωγικές και έντονες. Δεν είναι μόνο δικά μου λόγια, αλλά αυτοί οι χαρακτηρισμοί δόθηκαν από τις πλευρές".

    Τέλος, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη σημερινή δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα, ενώ για το τι θα συμβεί στο τέλος, όπως επισήμανε, θα το ανακοινώσει ο Γ.Γ. σήμερα το βράδυ ή πιθανό το πρωί της Τρίτης.

    [04] Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Γκαρσία Μάρκες

    Η Ισπανική Κινηματοθήκη εντόπισε στο αρχείο της ένα προσχέδιο σεναρίου που είχε στείλει ο συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στο γνωστό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ το 1962, όπως ανέφερε η εφημερίδα "Ελ Παΐς".

    "Είναι πιθανό να σκόπευαν να γυρίσουν μαζί μια ταινία", είπε ο έφορος του ιδρύματος, Χαβιέρ Ερέρα. Δεν διευκρινίστηκε όμως γιατί το σχέδιο δεν προχώρησε.

    Ο Ερέρα βρήκε την πρόταση για την κωμωδία που έφερε τον τίτλο "Είναι τόσο εύκολο που το κάνουν και οι άνδρες", στα έγγραφα που ο Μπουνιουέλ είχε κληροδοτήσει στην Κινηματοθήκη.

    Ο Μάρκες έστειλε το κείμενο στον Μπουνιουέλ, ο οποίος τότε ήταν εξόριστος στο Μεξικό. Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί μέσω του σεναριογράφου Λουίς Αλκορίθα. Την εποχή εκείνη ο Μάρκες είχε ήδη δημοσιεύσει διηγήματα και δύο μυθιστορήματα αλλά δεν ήταν ακόμη ιδιαίτερα γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του ισπανόφωνου κόσμου. Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του απονεμήθηκε περίπου είκοσι χρόνια αργότερα. Αντιθέτως, ο Μπουνιουέλ ήταν διάσημος και είχε ήδη γυρίσει την ταινία Ανδαλουσιανός Σκύλος μαζί με τον Σαλβαδόρ Νταλί.

    Το σενάριο του Μάρκες είχε ως πρωταγωνίστριες τρεις νεαρές ξαδέλφες που κληρονομούν ένα βενζινάδικο και παρά τις διάφορες ατυχίες που συναντούν, καταφέρνουν να δώσουν πνοή στην επιχείρησή τους.

    [05] Τέσσερις τραυματίες σε σύγκρουση ασθενοφόρου με ταξί στην Αθήνα

    Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση ασθενοφόρου, (το οποίο μετέφερε κοριτσάκι που είχε ήδη καταλήξει), με ταξί, στις 5.30 το πρωί, στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Σούτσου στους Αμπελοκήπους.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά απο την Αστυνομία, το ασθενοφόρο ανέβαινε την λεωφόρο Αλεξάνδρας, μεταφέροντας κοριτσάκι 2 ετών για το νοσοκομείο Παίδων και είχε αναμένη τη σειρήνα.

    Στη διασταύρωση, λόγω της επείγουσας κατάστασης, πιθανότατα πέρασε με κόκκινο, όπως δικαιούται, αλλά ο οδηγός του ταξί, που κατέβαινε απο την οδό Πανόρμου φαίνεται πως δεν άκουσε τη σειρήνα και δεν σταμάτησε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν τα δύο οχήματα.

    Απο τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ο οδηγός και ο συνοδηγός του ασθενοφόρου, ο πατέρας του κοριτσιού, ο οποίος συνόδευε το παιδί του και o οδηγός του ταξί.

    Όλοι είναι εκτός κινδύνου, ενώ στο Παίδων που διακομίστηκε το μωρό, με άλλο ασθενοφόρο, διαπιστώθηκε ο θάνατος του, ο οποίος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επήλθε πριν τη σύγκρουση, μέσα στο πρώτο ασθενοφόρο.

    Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η Τροχαία Αθηνών.

    [06] Η Ρωσία έτοιμη να επενδύσει 10 δισ.ευρώ στην ευρωζώνη

    Η Ρωσία είναι έτοιμη για διμερείς συνομιλίες με χώρες μέλη της ευρωζώνης για να προσφέρει οικονομική βοήθεια μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Ντβόρκοβιτς προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα επενδύσει περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης μέσω "εργαλείων" του ΔΝΤ.

    Στο Τόκιο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ταμείου.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Τακεχίκο Νακάο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε : "Η ιαπωνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του ΕΤΧΣ", συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί τους τελευταίους δέκα μήνες.

    Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μετά την Κίνα κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο και έχει ήδη επενδύσει 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή του 20% των ομολόγων που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    [07] Νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ

    Σόφια, Βουλγαρία 31/10/2011 09:55 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ.πρακτ. )

    Βουλγαρία: Ο Πλεβνέλιεφ εξελέγη πρόεδρος της χώρας με 52%

    Ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τον οποίο στήριζε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, εξελέγη πρόεδρος της Βουλγαρίας, τηνΚυριακή, μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Πλεβνέλιεφ συγκεντρώνει 52% και ο σοσιαλιστής αντίπαλός του Ιβάιλο Κάλφιν το 47,4%, στην εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται ως ένα τεστ για την δημοτικότητα του Μπορίσοφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 October 2011 - 8:29:37 UTC