Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα μωρό "ανεβάζει" στα 7 δισ. τους κατοίκους της Γης
  • [02] Τα περίπλοκα της οικονομίας με απλά λόγια, σε μια έκδοση του Ντόναλντ Μάρον
  • [03] Για το 2012 μετατίθεται η εύρεση του ''σωματιδίου του Θεού''
  • [04] Κατασκεύασμα του μυαλού οι επιθανάτιες εμπειρίες, σύμφωνα με νέα έρευνα
  • [05] Μόνη λύση οι εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ
  • [06] Κλείνουν από αύριο σποραδικά τα Τέμπη
  • [07] Υποχωρεί στις 797,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο
  • [08] Τρισέ: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αντελήφθησαν την κρισιμότητα του ελληνικού χρέουςΒ¨"
  • [09] Περαιτέρω κίνητρα σε όσους κάνουν χρήση της κάρτας αποδείξεων
  • [10] Ο Β. Σόιμπλε για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
  • [11] Η αντιπολίτευση στο Κιργιστάν δεν δέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών
  • [12] Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τις συριακές αρχές να σταματήσουν τη βία
  • [13] Η Κοινοπολιτεία στηρίζει την Κύπρο
  • [14] Δεκατέσσερις Ρουμάνοι επιβάτες σκοτώθηκαν σε τροχαίο στην Ουγγαρία

  • [01] Ένα μωρό "ανεβάζει" στα 7 δισ. τους κατοίκους της Γης

    Δύο περιοχές της Ρωσίας, η Καμτσάτκα και το Καλίνινγκραντ, διεκδικούν τη γέννηση σήμερα του βρέφους που "θα σπάσει το ρεκόρ" των επτά δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, χωρίς να κινδυνεύουν να διαψευσθούν από τον ΟΗΕ που αυτή τη φορά δεν θα ανακηρύξει "νικητή" του συμβολικού αυτού τίτλου.

    Το ίδιο τίτλο διεκδικεί ένα νεογέννητο κοριτσάκι στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της Ινδίας, σύμφωνα με φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά και ένα βρέφος που γεννήθηκε στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

    Η χερσόνησος της Καμτσάτκα, μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τη γέννηση του δικού της "υποψήφιου", 19 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ενός αγοριού που θα ονομαστεί Αλεξάντερ.

    "Η χώρα μας αρχίζει στην Καμτσάτκα και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το νεογέννητο αυτό είναι το πρώτο που γεννήθηκε στη Ρωσία την ημέρα κατά την οποία ο πληθυσμός της Γης φτάνει τα επτά δισεκατομμύρια", τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της περιοχής.

    Περίπου 7.400 χιλιόμετρα μακρυά, στον θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και την Λιθουανία, γεννήθηκε ο Πιοτρ Νικολάγεφ στις 00:02 τοπική ώρα και διεκδικεί τον ίδιο τίτλο.

    Στην Ινδία, η βρετανική οργάνωση Plan International ανακοίνωσε την γέννηση της Ναργκίς στις 07:20 τοπική ώρα σε κέντρο υγείας του Μαλ, ενός απομακρυσμένου χωριού του κρατιδίου. Η οργάνωση παρακολουθούσε επτά εγκύους στο Ουτάρ Πραντές, στο οποίο τα ποσοστά γεννήσεων είναι πολύ υψηλά.

    Η μικρή Ντανίκα είναι το τέταρτο νεογέννητο που διεκδικεί μέχρι τώρα τον περιζήτητο τίτλο. Γεννήθηκε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα σε δημόσιο νοσοκομείο της Μανίλας.

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ορίσει την 31η Οκτωβρίου 2011 ως την ημέρα που ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, δώδεκα χρόνια μετά το ρεκόρ των έξι δισεκατομμυρίων.

    Τότε, ο ΟΗΕ είχε επιλέξει τον Αντνάν Νέβιτς, που γεννήθηκε στο Σαράγεβο ως τον "νικητή", όμως αυτή την φορά ο οργανισμός αποφάσισε να μην ακολουθήσει αυτήν την διαδικασία με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να διεκδικούν τον τίτλο.

    [02] Τα περίπλοκα της οικονομίας με απλά λόγια, σε μια έκδοση του Ντόναλντ Μάρον

    Οι μεγάλες θεωρίες της οικονομίας σε 3 λεπτά η κάθε μία; Ναι-ολογράφως- τρία λεπτά!..Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφόρησαν στα ελληνικά, σε μετάφραση του Νίκου Ρούσου, την έκδοση του Ντόναλντ Μάρον "50 οικονομικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα".

    Σε 160 σελίδες ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να μάθει με απλά λόγια τα περίπλοκα της οικονομίας. Είναι μαθήματα άνευ διδασκάλου. Οι οικονομικές σχολές σκέψεις από το Α ως το Ω. Από την κλασική σχολή του Άνταμ Σμιθ, τον 18ο αιώνα, μέχρι τη νεωτερική αντίληψη της "προσοδοθηρίας", με χαρακτηριστικό παράδειγμα το λόμπινγκ (ομάδες πίεσης) στις ΗΠΑ.

    Κάθε θεωρία παρατίθεται σε ένα ευσύνοπτο κείμενο μιας σελίδας του οποίου η ανάγνωση δεν υπερβαίνει το τρίλεπτο. Σε ένθετη παράγραφο συνοψίζεται μια ανάλυση-αντίρρηση διάρκειας τριών λεπτών, ενώ η θεωρία συμπυκνώνεται σε ένα τίτλο τριών δευτερολέπτων. Στην ίδια σελίδα παρατίθεται ένα αντιπροσωπευτικό τσιτάτο του δημιουργού της θεωρίας και βιβλιογραφία για περαιτέρω εμβάθυνση. Σε ξεχωριστή ενότητα υπάρχει ένα κατατοπιστικό γλωσσάρι.

    Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου γίνεσαι ένας οικονομολόγος κατ ΄οίκον. Που... "παίζει στα δάχτυλά του" ορολογίες τις οποίες συναντάς στον έντυπο, τηλεοπτικό και προφορικό λόγο αυτήν την εποχή της κρίσης: μαρξισμός, κεϊνσιανισμός, καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς, σοσιαλισμός της ελεύθερης αγοράς, θεωρία του Μίλτον Φρίντμαν, μερκαντιλισμός, θεραπεία σοκ, μονεταρισμός, καμπύλη Φίλιπς, δανειστής έσχατης ανάγκης, θεωρία Τόμας Μάλθους, δημιουργική καταστροφή, θεωρία Ντέϊβιντ Ρικάρντο, ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, θεωρία των παιγνίων κλπ.

    Το ελκυστικό αυτό πόνημα συνιστά μια επιτομή εγκυκλοπαιδικών γνώσεων για τις θεωρίες που αναπτύχθηκαν γύρω από τη δαιμονική- η ?θεϊκή , αν προτιμάτε- εφεύρεση του ανθρώπου: το χρήμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζονται όλες οι σχολές. Ακόμα και αυτές που , ναι μεν έχουν? σχολάσει, όμως εξακολουθούν- τι παράδοξο- να επηρεάζουν και σήμερα την ανθρώπινη σκέψη .

    [03] Για το 2012 μετατίθεται η εύρεση του ''σωματιδίου του Θεού''

    Για το 2012 μετατίθεται η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και ''σωματιδίου του Θεού'', καθώς με το τέλος του Οκτωβρίου τερματίστηκαν και οι συγκρούσεις πρωτονίων του επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και θα αρχίσουν πάλι του χρόνου τον Μάρτιο.

    Οι φυσικοί του ερευνητικού κέντρου στη Γενεύη, σύμφωνα με το "Nature", δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το αργότερο έως το τέλος του 2012 τα πειράματα ATLAS και CMS θα έχουν πλέον συλλέξει αρκετά δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα αν το σωματίδιο-φάντασμα όντως υπάρχει ή όχι (οπότε η σύγχρονη Φυσική μπαίνει σε μπελάδες). Μάλιστα πιστεύουν ότι στα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ή όχι του σωματιδίου, πρέπει όμως να αναλύσουν εξονυχιστικά έως την αρχή του 2012 τα δεδομένα για να διαμορφώσουν καλύτερη άποψη.

    Οι ερευνητές έχουν ορισμένα στοιχεία ότι το σωματίδιο υπάρχει και ότι έχει μάζα περίπου 120 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Ήδη τα πειράματα έχουν αποκλείσει, με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα, ότι το ''Χιγκς'' (το οποίο προσδίδει μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια της ύλης, γι' αυτό η ανακάλυψή του θεωρείται κομβικής σημασίας) έχει μάζα μεταξύ 145 και 400 γιγαηλεκτρονιοβόλτ, ενώ ήδη από παλαιότερα -από τον προκάτοχο του επιταχυντή αδρονίων του CERN, τον μεγάλο επιταχυντή ηλεκτρονίων ποζιτρονίων) έχει αποκλειστεί ότι το σωματίδιο μπορεί να έχει μάζα κάτω από 114 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Συνεπώς έχει ''στενέψει'' κατά πολύ το εύρος μάζας μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθεί το σωματίδιο, καθώς σχεδόν σίγουρα το ''Χιγκς'', αν υπάρχει, έχει μάζα μεταξύ των 114 και 145 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Οριστική απάντηση -θετική ή αρνητική- αναμένεται να δοθεί του χρόνου.

    Πάντως, πέρα από τη δυσκολία εύρεσης του μποζονίου του Χιγκς, οι μέχρι τώρα συγκρούσεις σωματιδίων στο CERN δεν υποδηλώνουν την ύπαρξη νέων δεδομένων για την Φυσική, που να μην περιλαμβάνονται στο επικρατούν ''Καθιερωμένο Πρότυπο'' (Standard Model), όπως π.χ. η υπερσυμμετρία, μια ομάδα θεωριών που υποστηρίζουν ότι κάθε υποατομικό σωματίδιο συνοδεύεται από ένα εξωτικό -αόρατο μέχρι στιγμής- ''αδελφάκι''. Αρκετοί φυσικοί τείνουν πια να πιστέψουν ότι, λόγω έλλειψης πειραματικής απόδειξης, η υπερσυμμετρία είναι λανθασμένη.

    [04] Κατασκεύασμα του μυαλού οι επιθανάτιες εμπειρίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

    Οι παράξενες επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι, όπως ότι αισθάνονται να βγαίνουν από το σώμα τους και να το κοιτούν από ψηλά, ότι μιλούν με πεθαμένους συγγενείς τους ή ότι βλέπουν έντονο φως στο βάθος ενός σκοτεινού τούνελ, δεν προέρχονται παρά από διαταραχές στην φυσιολογική λειτουργία του νου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γνωσιακής επιστήμης "Trends in Cognitive Science", σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι διηγήσεις δεν είναι παρά ''τρικ'' του μυαλού και όχι αυθεντικές περιηγήσεις στο υπερπέραν. ''Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ικανός στο να μας εξαπατά'', δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια δρ Καρολάιν Βατ.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές από τις συνήθειες επιθανάτιες αναφορές μπορούν να εξηγηθούν με βάση την προσπάθεια του νου να βγάλει νόημα από τις ασυνήθιστες αισθήσεις και αντιλήψεις που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια ενός τραυματικού συμβάντος.

    Σε μία τυπική περίπτωση επιθανάτιας εμπειρίας, όσοι τη βιώνουν, έχουν την (εσφαλμένη) επίγνωση πως έχουν πεθάνει, κάτι όμως που συμβαίνει επίσης και σε μια σπάνια νευρολογική διαταραχή, το ''σύνδρομο Κοτάρ'', στην οποία ένας άνθρωπος νιώθει σαν πτώμα που περπατάει, καθώς πιστεύει ότι είναι ήδη νεκρός.

    Συνηθισμένες είναι και οι αναφορές για εξωσωματικές εμπειρίες, στις οποίες συνήθως οι άνθρωποι νιώθουν να ''πλέουν'' στον αέρα πάνω από τον εαυτό τους και τους άλλους μέσα σε ένα χώρο. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοιες εντυπώσεις μπορούν επίσης να δημιουργηθούν στο νου τεχνητά μέσω διέγερσης μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, η οποία ρυθμίζει την αντίληψη και την επίγνωση.

    [05] Μόνη λύση οι εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

    Τη θέση της ΝΔ για εκλογές, επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι οποίες όπως ανέφερε αποτελούν τη μόνη λύση όχι μόνο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και παρέθεσε και τις δηλώσεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κοέλιο περί επαναδιαπραγμάτευσης, δηλώνοντας ότι δικαιώνονται οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Να κάνει επαναδιαπραγμάτευση, αντί να χαίρεται η κυβέρνηση κάθε φορά που υπάρχει αντίδραση στη θέση της ΝΔ", πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

    [06] Κλείνουν από αύριο σποραδικά τα Τέμπη

    Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας ξεκινούν αύριο, 1η Νοεμβρίου, στην Κοιλάδα των Τεμπών , με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας του έργου και με την συμμετοχή 20μελους ομάδας αλπινιστών. Οι έλεγχοι όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία θα είναι εξαμηνιαίοι και η διάρκεια τους θα εξαρτάται κάθε φορά από την αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

    Οι εργασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην κοιλάδα των Τεμπών είτε να απαγορεύεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για κάποιες ώρες είτε να απαγορευτεί ολοκληρωτικά για 12 μέρες από τις 14 έως τις 25 Νοεμβρίου.

    [07] Υποχωρεί στις 797,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, μετά την έντονη ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 υποχωρεί στις 797,12 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,72%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,28 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,50%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,81% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,53%.

    [08] Τρισέ: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αντελήφθησαν την κρισιμότητα του ελληνικού χρέουςΒ¨"

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης του ελληνικού χρέους, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το δανεισμό της χώρας, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

    "Δεν θα έπρεπε να υποτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης", δήλωσε ο Τρισέ στη συνέντευξη, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC και αναμεταδίδει το Bloomberg, ο Τρισέ τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, είχαν εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. "Με την εκ των υστέρων εμπειρία, θα έπρεπε να εφαρμόσουν αυστηρά τους κανόνες που ίσχυαν τότε", πρόσθεσε ο κ. Τρισέ.

    [09] Περαιτέρω κίνητρα σε όσους κάνουν χρήση της κάρτας αποδείξεων

    Περαιτέρω κίνητρα σε όσους κάνουν χρήση της κάρτας αποδείξεων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου, για την κάρτα αποδείξεων, ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «το κίνητρο που δίνεται από το υπουργείο στον πολίτη είναι η διευκόλυνσή του κατά την άθροιση του συνόλου των αποδείξεων που απαιτούνται εκ του νόμου για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, καθώς και η μη υποχρέωση τήρησή τους» και προσθέτει πως «περαιτέρω κίνητρα εξετάζονται από το υπουργείο».

    [10] Ο Β. Σόιμπλε για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι οι 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης μπορούν να εισαγάγουν έναν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντίθετες με την επιλογή, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times.

    Η ευρωζώνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο δοκιμής ενός τέτοιου φόρου και με τον τρόπο αυτόν να πεισθεί η Βρετανία να συμφωνήσει με την επιβολή του, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες (3 και 4 Νοεμβρίου).

    Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά επίσης η Κίνα και η Ρωσία είναι αντίθετες με την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κατά το πρότυπο του "φόρου Τόμπιν", που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ενώσεις καταπολέμησης της φτώχειας και υπέρ του οποίου τάσσονται πλέον το Παρίσι και το Βερολίνο.

    [11] Η αντιπολίτευση στο Κιργιστάν δεν δέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών

    Οι δύο βασικοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, ο Ανταχάν Μαντουμάροφ και ο Καμτσιμπέκ Τασίγεφ αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νίκη του πρωθυπουργού Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 63% και ζητούν να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία.

    "Η πολιτική μου διεκδίκηση είναι η εξής: να αναγνωριστεί ότι οι εκλογές δεν είναι έγκυρες", τόνισε ο Μαντουμάροφ που συγκέντρωσε 14,76%.

    "Δεν αναγνωρίζω αυτές τις εκλογές", υπογράμμισε ο Τασίγεφ που ήρθε τρίτος με ποσοστό 14,33%.

    [12] Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τις συριακές αρχές να σταματήσουν τη βία

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τις συριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως τη βία, να απομακρύνουν τα άρματα μάχης από τους δρόμους και να προχωρήσουν σε διάλογο με την αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι.

    Υπουργική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου περιμένει σήμερα στην Ντόχα την απάντηση του καθεστώτος 'Ασαντ στις προτάσεις αυτές.

    Το αραβικό σχέδιο προβλέπει "την αποχώρηση των αρμάτων μάχης και τον άμεσο τερματισμό της βίας", επισήμανε ο αλ-Αράμπι.

    [13] Η Κοινοπολιτεία στηρίζει την Κύπρο

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποίησαν την 13η Σύνοδό τους στο Περθ της Αυστραλίας, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, για τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

    Η Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας, πραγματοποιήθηκε στις 28-30 Οκτωβρίου 2011, με τη συμμετοχή 53 κρατών μελών της Κοινοπολιτείας. Στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπήθηκε από την υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Στο πλαίσιο του θέματος της Συνόδου Κορυφής με τίτλο ''Οικοδομώντας εθνική ανθεκτικότητα, οικοδομώντας παγκόσμια ανθεκτικότητα'', οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας επαναβεβαίωσαν τις αξίες και αρχές της Κοινοπολιτείας και συμφώνησαν σε δράσεις για ενίσχυση του ρόλου και της διεθνούς επιρροής του Οργανισμού, για διασφάλιση της αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων και για δημιουργία ανθεκτικών και ευημερουσών κοινωνιών και οικονομιών.

    Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής υιοθετήθηκε ανακοινωθέν στο οποίο συνοψίζονται οι δράσεις και αποφάσεις που ελήφθησαν. Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά και στην Κύπρο.

    [14] Δεκατέσσερις Ρουμάνοι επιβάτες σκοτώθηκαν σε τροχαίο στην Ουγγαρία

    Δεκατέσσερις Ρουμάνοι επιβάτες ενός μικρού λεωφορείου έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα στον αυτοκινητόδρομο M43 στην Ουγγαρία μεταξύ των πόλεων Μάκο και Βουδαπέστη.

    Το μικρό λεωφορείο με ρουμανικές πινακίδες, που είχε ξεκινήσει από τη Βαλένθια της Ισπανίας με 15 επιβαίνοντες συγκρούστηκε με νταλίκα που κατευθυνόταν στην Βουδαπέστη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 October 2011 - 10:30:27 UTC