Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α. Σαμαράς
  • [03] "Βαριά" πτώση 6,30% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών
  • [04] Η μετόπη "Ευαγγελισμός" κατέβηκε από την Ακρόπολη
  • [05] Ομέρο Αρίτζις: "Αισθάνομαι την Ελλάδα πολύ κοντά στην ψυχή μου"
  • [06] Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και εκλογές, ζήτησε η Β. Παπανδρέου
  • [07] Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη
  • [08] Υποβιβασμός στη Δ΄ εθνική για Αετό Σκύδρας

  • [01] Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

    Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργούγια τη διεξαγωγή δημοψηφίματος έφερε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καιπρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της.

    Παράλληλα, ηβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου ζήτησε "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας".

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος έχει σειρά συνομιλίων με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

    "Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε" δήλωσε χθες, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, οπρωθυπουργός, προσθέτοντας "ποτέ δεν παραιτηθήκαμε από τις ευθύνες μας".

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α. Σαμαράς

    Για "ιστορική ευθύνη να κάνει με κάθε τρόπο ό,τι απαιτείται προκειμένου να μην μπει σε περιπέτειες η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας", έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Σαμαράς, στο σύντομο διάλογο που είχε με τον κ. Παπούλια, σημείωσε ακόμη ότι "είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν, τουλάχιστον εμάς, να μην μας βρουν συνεργούς".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου δήλωσε ότι οι εκλογές είναι εθνική ανάγκη και ότι πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να διασωθεί, έβαλε ένα διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία, τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς και μπορεί να το κάνει, πρόσθεσε.

    [03] "Βαριά" πτώση 6,30% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών

    Αθήνα, Ελλάδα 01/11/2011 13:04 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Χρηματιστήριο (2): "Βαριά" πτώση 6,30% για τον Γενικό Δείκτη τιμών, που διαμορφώνεται στις 757,67 μονάδες

    Σε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα συνεχίζονται οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, με τους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν "ελεύθερη" πτώση.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:45 υποχωρεί στις 757,67 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 6,30%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33,98 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 7,50%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,94% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 4,70%.

    Όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρούν και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς(-16,19%), του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (-15,83%), της Eurobank(-15,15%), της Alpha Bank(-14,04%) και της Εθνικής (-12,79%).

    Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ασφαλειών (+7,16%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-11,57%), των Χημικών (-10,81%) και των Τηλεπικοινωνιών (-8,66%).

    Ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 96 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Χαϊδεμένος +30,00%, Γ.Ε. Δημητρίου +22,89%, Κέκροψ +11,43% και Μοτοδυναμική +10,57%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Fieratex -29,63%, Unibios -26,67%, Κλουκίνας-Λάππας -20,00% και Sato -18,82%.

    [04] Η μετόπη "Ευαγγελισμός" κατέβηκε από την Ακρόπολη

    Αθήνα, Ελλάδα 01/11/2011 11:52 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Η μετόπη «Ευαγγελισμός» κατέβηκε από την Ακρόπολη

    Ο καιρός ήταν ιδανικός για το έργο της κατάβασης της μετόπης "Ευαγγελισμός" από τη βορειοδυτική πλευρά του Παρθενώνα, που είχε αναβληθεί πριν μία βδομάδα λόγω του δυνατού αέρα.

    Λίγο πριν τις 8.30 το πρωί η 32η μαρμάρινη μετόπη του μνημείου, αφού αιωρήθηκε λίγο στον αέρα, κατέβηκε με πολύ προσοχή από το εξειδικευμένο προσωπικό της Ακρόπολης, ακουμπώντας κάτω στη γη για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια. Οι επεμβάσεις στη δυτική πλευρά ξεκίνησαν από τη βορειοδυτική γωνία, ώστε να συνδεθούν με το προηγούμενο πρόγραμμα που αφορούσε τη βόρεια πλευρά.

    "Το πρόγραμμα της δυτικής πλευράς ήδη προχωρά πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι το 41ο αρχιτεκτονικό μέλος που αποσυναρμολογείται. Η συγκεκριμένη μετόπη, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς απεικονίζει την Ήρα και την Αθηνά. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού, η μετόπη για κάποιο λόγο θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό γι' αυτό δεν απολαξεύτηκε", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαίρη Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), συμπληρώνοντας ότι στη δυτική πλευρά αρχικά είχαν προγραμματιστεί να κατέβουν περίπου 80 αρχιτεκτονικά μέλη.

    Η βάρους περίπου 800 κιλών, μετόπη, θα μεταφερθεί -όπως και οι υπόλοιπες- στην Ακρόπολη για λόγους προστασίας, όπου θα συντηρηθεί με τη μέθοδο λέιζερ.

    [05] Ομέρο Αρίτζις: "Αισθάνομαι την Ελλάδα πολύ κοντά στην ψυχή μου"

    Θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους Μεξικανούς λογοτέχνες παγκοσμίως, με πλούσια συγγραφική και ακτιβιστική δράση.

    Με πατέρα πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία, ο Ομέρο Αρίτζις ή Όμηρος Αριτζής επί το ελληνικότερο, εμπνέεται διαρκώς από τον ελληνικό πολιτισμό, τη μικρασιατική ιστορία, αλλά και το βίωμα του ξεριζωμού.

    Γεννήθηκε το 1940 στην πόλη Κοντεμπέκ του Μεξικού. Ο πατέρας του, από τα Θείρα της Μικράς Ασίας, αναζήτησε μετά το 1922 στο Μεξικό μία καλύτερη τύχη και εκεί γνώρισε τη Μεξικανή μετέπειτα σύζυγό του και μητέρα του Ομήρου.

    Ο Όμηρος Αριτζής έχει γράψει 40 βιβλία με ποίηση, μυθιστόρημα, δοκίμιο, θέατρο και παιδική λογοτεχνία, πολλά από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε ξένες γλώσσες. Ευρύτερα γνωστός έγινε για το ιστορικό του μυθιστόρημα 1492 (κυκλοφόρησε το 1985), με θέμα την αποπομπή των Εβραίων από την Ισπανία του 15ου αιώνα, έργο που μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες.

    Στο έργο του είναι διάχυτη η έμπνευσή του από τη διπλή, ελληνική και μεξικάνικη, καταγωγή του. "Οι ρίζες μου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μένα. Λέω ότι είμαι ο γιος δύο μυθολογιών, της ελληνικής και της μεξικάνικης. Για μένα ο ελληνικός πολιτισμός είναι μέσα μου διαρκώς. Μεγάλωσα με την ιστορία του πατέρα μου, την ιστορία της διασποράς του. Ήξερα την τραγωδία της Σμύρνης και το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, που τον έχω στο μυαλό και την καρδιά μου. Αισθάνομαι την Ελλάδα πολύ κοντά στην ψυχή μου", εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Το μόνο για το οποίο λυπάμαι είναι ότι ο πατέρας μου δεν μου δίδαξε ελληνικά", συμπληρώνει.

    [06] Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και εκλογές, ζήτησε η Β. Παπανδρέου

    Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, η οποία κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

    [07] Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη

    Tην ανεξαρτητοποίηση της και την αποχώρηση της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, υποστηρίζοντας ότι "είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης".

    Σε δισέλιδη επιστολή της, η κ. Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι "είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες".

    "Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων, γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών", αναφέρει η κ. Αποστολάκη και συμπληρώνει: "Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας".

    "Οι στιγμές είναι χρήσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν", δικαιολογεί την απόφαση της να παραμείνει βουλευτής και να μην εγκαταλείψει την βουλευτική της έδρα, ενώ προσθέτει ότι για αυτό το λόγο δεν παραιτείται από την εντολή που της έδωσαν οι συμπολίτες της αλλά ανεξαρτητοποιείται αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Η κ. Αποστολάκη στην επιστολή της χαρακτηρίζει ανεπιτυχή την διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ότι "οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν επιτυγχάνεται<<, και ότι η >>νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

    [08] Υποβιβασμός στη Δ΄ εθνική για Αετό Σκύδρας

    Αθήνα, Ελλάδα 01/11/2011 13:32 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ποδόσφαιρο-Υπόθεση «στημένων» αγώνων: Υποβιβασμός στη Δ΄ εθνική για Αετό Σκύδρας

    Τον υποβιβασμό του Αετού Σκύδρας στη Δ΄ εθνική κατηγορία αποφάσισε η πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Φούτμπολ Λιγκ, κρίνοντας τον ΤΑΠ και τον πρόεδρό του, Ι.Ναυρινιάδη, ένοχους για το παράπτωμα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.

    Στη μακεδονική ομάδα επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ στον Ι.Ναυρινιάδη επιβλήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ και ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.

    Για την ίδια υπόθεση, ο προφυλακισμένος Γιώργος Τσακογιάννης τιμωρήθηκε με πρόστιμο 90.000 ευρώ και ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, ενώ απαλλάχθηκε η ΠΑΕ Ηλιούπολη (η οποία έχει ήδη υποβιβαστεί στη Δ΄ εθνική).

    Ολες οι αποφάσεις είναι εφέσιμες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 November 2011 - 12:29:35 UTC