Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης
  • [02] Ανάπτυξη μέσω εξαγωγών, ηλεκτρονικού εμπορίου και νέων μέσων ενημέρωσης

  • [01] Ξεκινά η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

    Ξεκινάτο απόγευμα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

    Η διαδικασία θα αρχίσει με τοποθετήσεις βουλευτών, ενώ αύριο θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

    Η συζήτηση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μετά τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις τόσο με την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, την έκφραση πρόθεσης για παρόμοιες κινήσεις άλλων βουλευτών, τις δηλώσεις βουλευτών (όπως η Βάσω Παπανδρέου, η Εύα Καϊλή και ο Μίμης Ανδρουλάκης) όσο και των επιστολών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

    Στο μεταξύ, σκληρή προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντάς του μάλιστα το ερώτημα "επιτέλους τι στόχο έχετε κ. Παπανδρέου, να διαλύσετε την Ελλάδα;".

    Ο κ. Σαμαράςτόνισε ότι "ο κύκλος της σημερινής κυβέρνησης έχει κλείσει, μετά το δημοψήφισμα τελειώνει, τώρα όλοι περιμένουν από εμάς να μην αφήσουμε τον κ. Παπανδρέου να πάρει την Ελλάδα μαζί του στον γκρεμό. Είμαστε η εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας και της υπευθυνότητας, μπαίνουμε στη μάχη για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να ξαναπάρουμε την μοίρα στα χέρια μας και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά".

    [02] Ανάπτυξη μέσω εξαγωγών, ηλεκτρονικού εμπορίου και νέων μέσων ενημέρωσης

    Στις εξαγωγές, αλλά και σε εγχώριους κλάδους όπως ο τουρισμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα νέα μέσα ενημέρωσης (new media), δείχνουν να ποντάρουν για την ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας οι επιχειρηματίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Μάλιστα, φαίνεται ότι αναπτύσσουν σταδιακά μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα... αποστροφή στις κρατικές επιχορηγήσεις, ως μέσο για την έξοδο από την κρίση.

    Το 2009, το 27% των επιχειρηματιών στις δύο πόλεις δήλωνε ότι επιδιώκει τη λήψη επιχορηγήσεων για να αντιμετωπίσει την κρίση. Φέτος, το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 16%.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας Focus Bari, για λογαριασμό του πόρταλ ka-business.gr και του περιοδικού «Καινοτομία και Ανάπτυξη».

    Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο του ka-business.gr, με δεδομένα άρθρα και σχόλια επιχειρηματιών στο site, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 5-20 Οκτωβρίου. Το δείγμα περιλάμβανε 100 επιχειρήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προερχόμενες από τους χώρους εμπορίου, ηλεκτρονικού επιχειρείν και ασφαλίσεων.

    Ένας στους δύο αντιμετωπίζει την κρίση με μείωση προσωπικού

    Αναλυτικότερα, ερωτηθέντες πώς αντιμετωπίζουν την κρίση, οι επιχειρηματίες ανέφεραν ως βασικά μέτρα τα εξής: περικοπή εξόδων (ποσοστό 88%), νέα προϊόντα (63%), μείωση προσωπικού (ένα διόλου ευκαταφρόνητο 49%) και μισθών (44%), αποτελεσματικότερη παραγωγή (35%) και εμπορική στροφή στις αγορές του εξωτερικού (ποσοστό 33%, έναντι μόλις 16% το 2009).

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δείχνουν πλέον να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις αφού μείωση στο 21% παρουσίασε το ποσοστό όσων προχωρούν σε δανειοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Σε ποιους κλάδους ποντάρουν για το μέλλον

    Ποιοι κλάδοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν προοπτικές για το μέλλον, παρά την οικονομική κρίση; Οι επιχειρηματίες ιεραρχούν κατά σειρά ως πιο ελπιδοφόρους τούς εξής: τουρισμός (πρώτος με ποσοστό 89%), ηλεκτρονικό εμπόριο (82%), new media (51%), πληροφορική (43%), τρόφιμα-ποτά (32%), τηλεπικοινωνίες (25%), διαφήμιση (23%) και υγεία (22%).

    Αντίθετα, στο ναδίρ τείνουν, από άποψη προοπτικών και ισχύος, οι κλάδοι λιανεμπορίου και παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με την έρευνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 November 2011 - 16:29:41 UTC