Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλινική για "εξαρτημένους" από την πληροφόρηση
  • [02] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας προτείνει ο Α. Λοβέρδος
  • [03] Πολιτικό γίνεται στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου με Γιούνκερ - Ρεν- Σόιμπλε
  • [05] Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ
  • [06] "Πραγματικός ο κίνδυνος μίας άτακτης χρεοκοπίας", εκτιμά ο Σόρος
  • [07] Πτώση 36% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
  • [08] "Κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων τους ανακοίνωσαν Commerzbank και RBS
  • [09] Συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων

  • [01] Κλινική για "εξαρτημένους" από την πληροφόρηση

    Υπόθεση Στρος - Καν, κρίση χρέους, πόλεμος στη Λιβύη...

    Τόσες πολλές πληροφορίες που μπορεί να μας αρρωστήσουν...

    Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια θεραπεία.

    Αυτή είναι η βασική ιδέα έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Επικοινωνίας στη Βέρνη, στο οποίο λειτουργεί μια κλινική για τέτοιες παθήσεις.

    Ο επισκέπτης αντικρύζει μόλις μπαίνει στο μουσείο μια μισοφωτισμένη αίθουσα με ράφια που φιλοξενούν 12.000 βιβλία, τόσα θα πρέπει να διαβάζει καθημερινά ένας άνθρωπος αν συμμετέχει και ασχολείται με την επεξεργασία δεδομένων και στοιχείων που δημοσιεύονται σε όλον τον κόσμο.

    "Η επικοινωνία είναι κάτι σημαντικό, κάτι που προκαλεί ευχαρίστηση, στις μέρες μας όμως υπάρχει υπερπληθώρα πληροφόρησης", εξηγεί η διευθύντρια του μουσείου Ζακλίν Στράους.

    "Μπορούμε να την συγκρίνουμε με τη διατροφή, αν τρώμε πολύ, αν τρώμε το ίδιο πράγμα...θα αρρωστήσουμε, αλλά αν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη, είναι και υγιεινή, αυτό μας ευχαριστεί, μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα", προσθέτει.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Βέρνης, που συμμετείχαν στην έκθεση, ένας άνθρωπος μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο 350 σελίδων σε μια ημέρα αν φυσικά δεν κάνει τίποτε άλλο.

    Όμως ο όγκος των πληροφοριών και της επικοινωνίας που μεταδίδονται σήμερα σε όλον τον κόσμο μέσω Ιντερνετ, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τηλεφώνων και μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιστοιχούν σε 7,355 δισεκατομμύρια γιγαοκτέτα, δηλαδή δισεκατομμύρια βιβλία.

    Απέναντι σε αυτή τον καταιγισμό πληροφοριών, "υπάρχουν άνθρωποι που αρρωσταίνουν, υπάρχει κίνδυνος, κάτι σαν 'κάψιμο' ", υπογραμμίζει η κ. Στράους.

    Μια γυναίκα υποδέχεται τους επισκέπτες στην διαφορετική αυτή κλινική και τους θέτει ερωτήσεις σχετικά με το αν αισθάνονται αγχωμένοι, "στριμωγμένοι" ή εξουθενωμένοι.

    Αν απαντήσουν θετικά περνούν στην "αίθουσα τσεκ απ" όπου συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο που θα καθορίσει τον Προσωπικό τους Δείκτη Επικοινωνίας (IPC), ο οποίος αυτομάτως τους παραπέμπει σε δωμάτια θεραπείας. Μόλις τελειώσουν λαμβάνουν από έναν αυτόματο διανομέα το φάρμακο, την "επικοινωνοκαΐνη", καθώς και συμβουλές για να ξεπεράσουν την εξάρτηση τους.

    Αν κάποιος επιθυμεί κάτι περισσότερο μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.facebook.com/svanbelkom.

    Όμως, όπως καταλήγει η διευθύντρια του μουσείου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι "δεν είμαστε μόνο θύματα, είμαστε και θύτες γιατί ο καθένας από μας παράγει πληροφορίες".

    [02] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας προτείνει ο Α. Λοβέρδος

    Αθήνα, Ελλάδα 04/11/2011 14:15 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, προτείνει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος (1)

    «Εάν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι προφανώς και δεν θέτει προϋποθέσεις ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά κάνει γνωστό το πολιτικό του σκεπτικό.

    [03] Πολιτικό γίνεται στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης

    Σύσκεψη εργασίας για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό και εμπορευματικό, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή της μελετητικής εταιρείας, των αντιπεριφερειαρχών, του προέδρου του ΠΕΣΥ και τους προέδρους των ξενοδοχειακών ενώσεων και των Επιμελητηρίων.

    Σκοπός της σύσκεψης ήταν η κατάρτιση του οδικού χάρτη των άμεσων ενεργειών που πρόκειται να γίνουν για το αεροδρόμιο της Τρίπολης και οι οποίες αφορούν την ολοκλήρωση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης, υποβολή πρότασης στην Πολεμική Αεροπορία και στη συνέχεια υποβολή πρότασης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ο κ. Τατούλης ζήτησε σφιχτό χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της μελέτης και συγκεκριμένα ως τις αρχές Δεκεμβρίου 2011.

    Οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως και η περιφέρεια θα υποστηρίξει το στόχο αυτό, δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης, χαρακτηρίζοντας το δήμο Τρίπολης ως σημείο αναφοράς στην όλη προσπάθεια.

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου με Γιούνκερ - Ρεν- Σόιμπλε

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο επίτροπο για τις Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, καθώς και για το νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, όπως αυτό καταγράφεται στο "σχέδιο των 10 σημείων", το οποίο ο ίδιος παρουσίασε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στην ολομέλεια της Βουλής. Ενόψει δε της σημερινής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στόχος είναι να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, όχι για να συνεχίσει με μόνον τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης.

    Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, στόχος είναι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, που θωρακίζει την Ελλάδα, κατοχυρώνει τη θέση της μέσα στην ευρωζώνη, σέβεται τις θυσίες του λαού και ανοίγει την προοπτική επανόδου σε ομαλό ρυθμό λειτουργίας της οικονομίας.

    Όπως, εξάλλου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι συγκεκριμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει του γεγονότος ότι την προσεχή Δευτέρα υπάρχει προγραμματισμένη σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Είναι συνεπώς προφανές, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα στο Εurogroup και να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις, που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δις ευρώ, καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Προκειμένου, να μπορεί να καταβληθούν, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τόσο τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του PSI και την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όσο και η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Το σύνολο των ποσών αυτών είναι 80 δισ. ευρώ και βρίσκεται σε δεκαπλάσιο επίπεδο από αυτό της 6ης δόσης.

    [05] Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ

    Κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2009, στις 67,5 μονάδες (από 70,6) υποχωρεί ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, όπως αναφέρεται στα «Αποτελέσματα Οικονομικής Συγκυρίας Οκτωβρίου» του ΙΟΒΕ. Η απαισιοδοξία τονίζεται είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ έντονη είναι η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Την ίδια στιγμή ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, μετά τις διαδοχικές μειώσεις των τεσσάρων και επτά προηγούμενων μηνών αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, τον Οκτώβριο σταθεροποιείται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, στις 93,8 και 94,8 μονάδες στις δύο ζώνες.

    Η αναμονή για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τις καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, η παράταση της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου και η συνεχής άνοδος της ανεργίας, δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό πλέον επίπεδο, αναφέρει ο ΙΟΒΕ. Σε ότι αφορά τους Έλληνες καταναλωτές, αυτοί παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι και ανασφαλείς για την εξέλιξη της οικονομίας, των οικονομικών του νοικοκυριού τους και την ανεργία, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνεχώς εξαγγέλλονται - ενίοτε νομοθετούνται κιόλας -, αλλά εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται, επιδεινώνουν το κλίμα και τη δυσπιστία.

    [06] "Πραγματικός ο κίνδυνος μίας άτακτης χρεοκοπίας", εκτιμά ο Σόρος

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον "πραγματικό κίνδυνο" μίας άτακτης χρεοκοπίας, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε ομιλία που έκανε την Πέμπτηστη Βουδαπέστη.

    "Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτό (σ.σ.: η άτακτη χρεοκοπία) θα συμβεί, αλλά είναι ένας πραγματικός κίνδυνος", δήλωσε ο κ. Σόρος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    Ο επενδυτής είπε ότι κάθε μείωση του ελληνικού χρέους "πρέπει να γίνει με ένα συντεταγμένο τρόπο" και οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα "διατηρηθούν στη ζωή" και ότι οι καταθέσεις θα είναι ασφαλείς. Αν δεν υπάρξει στήριξη για τις (ελληνικές) τράπεζες, "θα υπάρχει η τάση επιδρομής στις τράπεζες και άλλων χωρών", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτός είναι ο κίνδυνος μίας κατάρρευσης".

    [07] Πτώση 36% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Οκτώβριο

    Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, παρά τις μειώσεις των τιμών λόγω απόσυρσης και προσφορών, η κάθετη πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Οκτώβριο εφέτος κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 6.790 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) και καταγράφηκε πτώση 36% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (στα επιβατηγά, η πτώση ανήλθε σε 34,9%). Ως αποτέλεσμα, το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 109.578 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 35,2% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2010 (στα επιβατηγά η μείωση των πωλήσεων ανέρχεται σε 34,5%).

    Σημειώνεται ότι μείωση 31,7% είχε παρουσιαστεί το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 (στα επιβατηγά η μείωση ήταν 46,5%).

    [08] "Κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων τους ανακοίνωσαν Commerzbank και RBS

    Η γερμανική τράπεζα Commerzbank και η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS) ανακοίνωσαν, με τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους για το τρίτο τρίμηνο του 2011, περαιτέρω "κούρεμα" της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η Commerzbank, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ζημιές ύψους 798 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς προχώρησε σε νέο "κούρεμά" τους, το οποίο φθάνει συνολικά το 52% κατά το 2011. Όπως αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της, έλαβε υπόψη "τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα της Ελλάδας και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου".

    Η Commerzbank είχε καταγράψει και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 ζημιές 760 εκατ. ευρώ από τις θέσεις ύψους 3 δις. ευρώ που είχε σε ελληνικά ομόλογα στο τέλος του 2010.

    Η τράπεζα παρουσίασε καθαρή ζημιά ύψους 687 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο.

    [09] Συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων

    Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν συμφωνία για την προώθηση της συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε σήμερα-ο κ.Πέρες επέστρεψε ήδη στο Ισραήλ- η κ. Μαρκουλλή είπε ότι επισφραγίζει το πολύ ψηλό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, που, όπως ανέφερε, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει η συνεργασία των δύο χωρών σε άλλα σημαντικά επίπεδα, που αφορούν στο μέλλον και την ευημερία των δύο λαών, αλλά και της γύρω περιοχής.

    Η υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά η κυπριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ότι πρόσφατα υπεγράφη αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που προνοεί την ανταλλαγή πληροφοριών και τη χρήση τόσο του Κυπριακού εναέριου χώρου όσο και επίγειας αμυντικής υποδομής από Ισραηλινά αεροσκάφη. Η κ. Μαρκουλλή δήλωσε, εξάλλου, ότι συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων προωθείται και με την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθεί ανάλογη συμφωνία και με το Λίβανο και ανακοίνωσε ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο αντιπροσωπεία τεχνοκρατών της του Λιβάνου, με επικεφαλής τον υπουργό εξωτερικών της χώρας.

    Προτού αναχωρήσει για τη χώρα του, ο κ. Πέρες είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος θα κερδίσει πολλά από την ανάπτυξη των σχέσεών της με το Ισραήλ. Όπως είπε, η προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, έστω και αργά, μπαίνει στη σωστή κατεύθυνση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 November 2011 - 12:29:34 UTC