Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδηλατάδα στους δρόμους της Αθήνας
  • [02] Aθηναϊκό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ
  • [03] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, ζήτησε ο Όλι Ρεν

  • [01] Ποδηλατάδα στους δρόμους της Αθήνας

    Εκατοντάδες λάτρεις του ποδηλάτου, όλων των ηλικιών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας monumenta και του επικεφαλής του ποδηλατικού κινήματος, Γιώργου Αμυρά, πραγματοποίησαν σήμερα, για πρώτη φορά, μία ξεχωριστή πολιτιστική ποδηλατοδιαδρομή για την ανάδειξη της Αθήνας ως ανοιχτού μουσείου αρχιτεκτονικής.

    Ξεκινώντας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και διασχίζοντας τις λεωφόρους Πατησίων, Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας περισσότεροι από διακόσιοι ποδηλάτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε εξαιρετικά νεοκλασικά, αλλά και μοντέρνα κτίρια, αντιπροσωπευτικά ιστορικών περιόδων του 19ου, και του 20ου αιώνα, αλλά και να ενημερωθούν για τους κινδύνους, που τα απειλούν τόσο από περιβαλλοντικές, όσο και από ανθρώπινες αλλοιώσεις.

    «Μέσα από τη γνωριμία του κοινού με την αρχιτεκτονική των κτιρίων, της ιστορίας και των αξιών της εποχής τους, έρχεται και η ανάγκη για προστασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Γρατσία, που μαζί με τον Στέλιο Λεκάκη και τη Μάρω Τουμπανάκη δημιούργησαν το 2006 την ομάδα monumenta με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάδειξη και την προστασία σημαντικών κτιρίων της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ως τμήματα πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

    «Σήμερα πραγματοποιήσαμε μία ?ποδηλατάδα? με ιδιαίτερο νόημα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος, λάτρης του ποδηλάτου, Γιώργος Αμυράς, και συμπλήρωσε ότι «δόθηκε η ευκαιρία στους ποδηλάτες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα σημαντικά κτίρια της πόλης». Τονίζοντας γι άλλη μία φορά ότι «ηλιόλουστες Κυριακές σαν και τη σημερινή αποδεικνύουν ότι η Αθήνα είναι μία ιδανική πόλη για ποδήλατο». Έκανε, επίσης, γνωστό ότι για το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται νέες πολιτιστικές ποδηλατοδιαδρομές.

    Τα μέλη της ομάδας monumenta, αφού εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την ανταπόκριση του κόσμου, επισήμαναν ότι παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της πόλης. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι για την αποτελεσματικότερη προστασία των κτιρίων χρειάζεται πολλά ακόμα να γίνουν.

    «Η αρχιτεκτονική των δεκαετιών του ΄20 και του ΄30 δεν έχει επαρκή νομική προστασία, με αποτέλεσμα πολλά από τα κτίρια να κατεδαφίζονται, όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση του Απολλώνιου του Δοξιάδη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, έκαναν λόγο για ατονία του ελεγκτικού συστήματος και σχετική αμεριμνησία από πλευράς των αρμόδιων φορέων. Πρότειναν την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες σημαντικών κτιρίων, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης τους, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ενώ απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, σύμφωνα πάντα με την ομάδα, η πλήρης καταγραφή, η αξιολόγηση και ο προσδιορισμός βαθμού προστασίας των κτιρίων.

    Σύμφωνα με τους monumenta, οι πολίτες και η επίσημη πολιτεία χρειάζεται να αντιληφθούν την ιστορικότητα των κτιρίων. «Δεν αποτελούν μόνο φορείς κοινωνικών, ιστορικών και πολιτιστικών αξιών, αλλά μέσα από την αξιοποίησή τους, τα οφέλη για την βιωσιμότητα της πόλης, το περιβάλλον, αλλά και την αισθητική του αστικού χώρου είναι τεράστια».

    Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της ομάδας υπάρχουν στον ιστότοπο: www.monumenta.org

    [02] Aθηναϊκό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ

    Το κορυφαίο ματς της 9ης αναγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται την ΑΕΚ. Η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας και έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ, η οποία παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια στην απόδοση της, ενώ συνάμα δεν έχει ηρεμία λόγω των (γνωστών) διοικητικών προβλημάτων.

    Δύσκολη αποστολή εκτός έδρας θα έχει και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Τρίπολη κόντρα στον τοπικό Αστέρα, ενώ μεγάλη μάχη θα γίνει στη Νέα Σμύρνη μεταξύ του Πανωνίου και του ΟΦΗ.

    Χθες, σ' ένα χορταστικό παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Ολυμπιακός πέτυχε σημαντική νίκη με 3-2 επί του Άρη. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν 2-0 και 3-1 με τους Τζιμπούρ (7΄), Μοντέστο (28'), Μακούν (83΄), ενώ οι «κιτρινόμαυροι» μείωσαν με τους Τόχα (77΄) και Φατί (85΄). Στο άλλο ματς του Σαββάτου ο ΟΦΗ επικράτησε στη Νέα Σμύρνη του Πανιωνίου με 3-1.

    Συνοπτικά το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

    ΚΥΡΙΑΚΗ Εργοτέλης-Παναιτωλικός 0-0 17:15 Ξάνθη-Κέρκυρα 17:15 Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 19:30 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ Δεν έχουν οριστεί τα παιχνίδια: Δόξα Δράμας-Ατρόμητος Λεβαδειακός-ΠΑΣ Γιάννινα

    [03] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, ζήτησε ο Όλι Ρεν

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε σήμερα την πίεση προς την Ελλάδα ζητώντας από τη χώρα να δημιουργήσει άμεσα μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ευρωπαίος επίτροποςΟικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. «Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις», δήλωσε ο κ. Ρεν. «Γίνεται δουλειά στη Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική έκθεση σχετικά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αύριο στο Eurogroup», και υπογράμμισε: «Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου προγράμματος (διάσωσης), στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και να επικυρώσουν στο κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 November 2011 - 15:29:30 UTC