Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νωρίτερα φέτος τα Χριστούγεννα στη Χαλκιδική
  • [02] Τρία νέα στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα
  • [03] Νεκρή 55χρονη μετά από φωτιά στο διαμέρισμά της στον Βόλο
  • [04] Η Δανιηλίδου ανέβηκε στο Νο 90 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις
  • [05] Γονίδια μαγιάς "επικοινωνούν" για πρώτη φορά με υπολογιστή
  • [06] Μετατροπή βλαστικών κυττάρων για θεραπεία του Πάρκινσον
  • [07] Ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
  • [08] Άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου
  • [09] Στη Μόσχα η Λαγκάρντ για συνάντηση με Μεντβέντεφ
  • [10] Ο στρατηγός ε.α. Πέρες Μολίνα νέος πρόεδρος Γουατεμάλας

  • [01] Νωρίτερα φέτος τα Χριστούγεννα στη Χαλκιδική

    Μπορεί η ελληνική παράδοση να θέλει τον στολισμό πόλεων και σπιτιών ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά ένας οικισμός 1100 κατοίκων στη Βόρεια Ελλάδα αποφάσισε να «φορέσει» νωρίτερα τα καλά του.

    Κόντρα στον καιρό, που παραπέμπει ακόμη μάλλον σε φθινόπωρο παρά σε χειμώνα, την οικονομική κρίση, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, ο οικισμός Ταξιάρχη στο Νομό Χαλκιδικής, αποφάσισε να φέρει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ένα μήνα νωρίτερα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ταξιαρχιωτών Στέργιος Λυρτζής.

    Έτσι, σήμερα, παραμονή του Πολιούχου και Προστάτη του οικισμού Αρχαγγέλου Μιχαήλ κι αμέσως μετά το τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, στις 8.30 το βράδυ, θα δοθεί το σήμα κι αφού ανάψουν τα λαμπάκια, θα ξεπροβάλλει μπροστά στα μάτια όλων των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών που θα βρίσκονται στην πλατεία, το ψηλότερο έλατο, μήκους 10 μέτρων, που αναζήτησε κι εντόπισε ομάδα καλλιεργητών από την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Χολομώντα.

    Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει και η Γιορτή Έλατου, που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος ο σύλλογος, με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί σε θεσμό, όπως μας είπε ο κ. Λυρτζής.

    Οι διοργανωτές πρόκειται ακόμη να στολίσουν, με λαμπιόνια και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια, περισσότερα από 100 μικρότερα έλατα, που θα τοποθετηθούν στην είσοδο του οικισμού, ενώ όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν απόψε στον Ταξιάρχη θα απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικης μουσικής και άφθονου κρασιού.

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από τον Χολομώντα- και ειδικότερα από τον Ταξιάρχη- πρόκειται να διακινηθούν περισσότερα από 50 χιλιάδες φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίζοντας σπίτια, πλατείες και επαγγελματικούς χώρους, στην «καθηλωμένη» πλέον τιμή των τελευταίων οκτώ χρόνων (20-60 ευρώ).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, σχεδόν το 90% του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων του Ταξιάρχη ασχολείται είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των κωνοφόρων δέντρων.

    [02] Τρία νέα στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα

    Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους μαθητές και φοιτητές της Χημείας.

    Ο διάσημος Περιοδικός Πίνακας των χημικών στοιχείων που υπάρχουν στην Φύση, έγινε πιο βαρύς πλέον, καθώς η γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου, ενέκρινε τα ονόματα τριών νέων στοιχείων με τους αριθμούς 110 (νταρμστάντιο-Ds), 111 (ρεντγκένιο-Rg) και 112 (κοπερνίκιο-Cn). Και τα τρία στοιχεία ανακαλύφθηκαν από Γερμανούς ερευνητές.

    Τα τρία νέα στοιχεία είναι τόσο μεγάλα και βαριά που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου, ενώ πολύ γρήγορα αποσυντίθενται σε άλλα χημικά στοιχεία. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για κανένα από τα τρία, καθώς δεν συναντώνται στην φύση, ούτε είναι αρκετά σταθερά για να μελετηθούν πειραματικά με άνεση χρόνου.

    Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής ενέκρινε τα ονόματά τους, τα οποία πρότεινε η κοινή ομάδα εργασίας για την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που έχει συσταθεί από κοινού με την Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας, καθώς το όλο ζήτημα αφορά εξίσου χημικούς και φυσικούς.

    [03] Νεκρή 55χρονη μετά από φωτιά στο διαμέρισμά της στον Βόλο

    Νεκρή βρέθηκε το πρωί 55χρονη γυναίκα στο διαμέρισμά της στην οδό Γατζοπούλου στο Βόλο, μετά από φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Η άτυχη γυναίκα δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο, ειδοποιημένοι από γείτονες, ανέσυραν τη γυναίκα νεκρή. Όπως έγινε γνωστό, έφερε εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια.

    Η πυρκαγιά κατασβέστηκε και για τα αίτια διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [04] Η Δανιηλίδου ανέβηκε στο Νο 90 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις

    Η Λένα Δανιηλίδου ανέβηκε ένα σκαλοπάτι αυτήν την εβδομάδα και συγκεκριμένα στο Νο 90 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις (WTA) με 731 βαθμούς, ενώ η Ειρήνη Γεωργάτου έπεσε από την 203η, στην 207η θέση στον κόσμο με 292 βαθμούς.

    Στο μεταξύ, η Καρολίνε Βοζνιάτσκι απολαμβάνει και αυτό το επταήμερο την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Πέτρα Κβίτοβα παρέμεινε στο Νο 2, αφήνοντας τρίτη την Βικτόρια Αζαρένκα.

    Οι πρώτες δέκα τενίστριες στον κόσμο (σε παρένθεση η προηγούμενη κατάταξη) έχουν ως εξής:

    1. (1) Καρολίνε Βοζνιάτσκι (Δανία) 7.485 βαθμοί

    2. (2) Πέτρα Κβίτοβα (Τσεχία) 7.370

    3. (3) Βικτόρια Αζαρένκα (Λευκορωσία) 6.520

    4. (4) Μαρία Σαράποβα (Ρωσία) 6.510

    5. (5) Λι Να (Κίνα) 5.720

    6. (6) Σαμάνθα Στόσουρ (Αυστραλία) 5.585

    7. (7) Βέρα Ζβονάρεβα (Ρωσία) 5.435

    8. (8) Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα (Πολωνία) 5.250

    9. (9) Μάριον Μπαρτολί (Γαλλία) 4.710

    10. (10) Αντρέα Πέτκοβιτς (Γερμανία) 4.580

    ...

    90. (91) Λένα Δανιηλίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 731

    207. (203) Ειρήνη Γεωργάτου (ΕΛΛΑΔΑ) 292

    [05] Γονίδια μαγιάς "επικοινωνούν" για πρώτη φορά με υπολογιστή

    Μια ομάδα επιστημόνων στην Ελβετία και στις ΗΠΑ, με επικεφαλής ελληνικής καταγωγής ερευνητή, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ''κυβερνο-μαγιά'', φέρνοντας σε επικοινωνία τα γονίδια της μαγιάς με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Με αυτό τον τρόπο, ήσαν πλέον σε θέση να ελέγχουν κατά βούληση την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των γονιδίων της μαγιάς μέσω ελεγχόμενων φωτεινών παλμών. Το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να τεθούν υπό ηλεκτρονικό έλεγχο οι βιολογικές διαδικασίες και, μεταξύ άλλων, να παραχθούν στο μέλλον βιοκαύσιμα από μικρόβια ή πιο αποδοτικά αντιβιοτικά.

    Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αυτομάτου Ελέγχου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιάννη Λυγερό, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιοτεχνολογίας ''Nature Biotechnology'', σύμφωνα με το BBC, εργάστηκαν με ένα είδος του σακχαρομύκητα της μαγιάς (Saccharomyces cerevisiae) που από τα αρχαία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αλκοόλ και ψωμιού.

    Ήδη από το 2002 οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει στο συγκεκριμένο μύκητα ότι, όταν εκτεθεί στο φως, ένα μόριό του (φυτόχρωμα) μπορεί να μεταβάλλει μορφή, καθώς το ανοικτό κόκκινο χρώμα το ενεργοποιεί και το σκούρο κόκκινο χρώμα το επαναφέρει στην προηγούμενη κατάστασή του. Η δραστηριότητα του συγκεκριμένου μορίου ξεκινά ή σταματά τον γενετικό μηχανισμό που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

    [06] Μετατροπή βλαστικών κυττάρων για θεραπεία του Πάρκινσον

    Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε εγκεφαλικά και να τα εμφυτεύσουν χωρίς προβλήματα και παρενέργειες σε εγκεφάλους πειραματόζωων, ένα επίτευγμα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο μελλοντικά για νέου τύπου θεραπείες της νόσου Πάρκινσον.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα καταστεί δυνατό να δημιουργούνται κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και να αντικαθιστούν αυτά που έχουν καταστραφεί λόγω της νόσου Πάρκινσον. Προς το παρόν, η σχετική φαρμακευτική θεραπεία προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ασθενών.

    Οι αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια που υπήρχαν έως τώρα στο να μετατραπούν βλαστικά κύτταρα σε νευρώνες του εγκεφάλου. Τα τεστ στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα νέα κύτταρα, που εισάγονται στον εγκέφαλο, λειτουργούν φυσιολογικά και θεραπεύουν τα προβλήματα κινητικότητας που εμφανίζουν οι μαϊμούδες με Πάρκινσον.

    Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά, καθώς πεθαίνουν τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια ο ασθενής να εμφανίζει τρέμουλα, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, που επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

    Εδώ και μία δεκαετία περίπου, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κύτταρα που καταστρέφονται στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Πειράματα επιτυχημένα σε ζώα, όπου νευρώνες παραγωγής ντοπαμίνης αναπαράχθηκαν από βλαστικά κύτταρα μαϊμούδων, δεν είχε μέχρι σήμερα καταστεί εφικτό να επαναληφθούν με επιτυχία και στους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η όλη προσπάθεια μπορεί να πυροδοτήσει όγκους στον εγκέφαλο, γι' αυτό άλλωστε δεν έχουν ακόμα αρχίσει οι σχετικές κλινικές έρευνες σε ανθρώπους.

    Η νέα έρευνα φαίνεται πως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και καταφέρνει να μετατρέψει τα βλαστικά κύτταρα στο απολύτως κατάλληλο είδος νευρώνων παραγωγής ντοπαμίνης. Σε μια σειρά έξι πειραμάτων, οι επιστήμονες εισήγαγαν με ένεση, στον εγκέφαλο των πειραματόζωων που έπασχαν από Πάρκινσον, πάνω από ένα εκατομμύριο κύτταρα τη φορά. Απέδειξαν ότι τα νέα κύτταρα επιβιώνουν, δημιουργούν νέες συνδέσεις με τα παλαιότερα κύτταρα γύρω τους και αποκαθιστούν τα προβλήματα κίνησης, χωρίς την παρενέργεια της δημιουργίας καρκινικών όγκων.

    [07] Ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

    Αθήνα, Ελλάδα 06/11/2011 23:35 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ματαιώθηκε η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

    Ματαιώθηκε, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέραυπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε αυτήν.

    [08] Άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

    Θετική είναι η υποδοχή της χθεσινής συμφωνίας για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αντιθέτως πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ιταλική οικονομία.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 767,19 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,26%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,420 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,39 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,46%. Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινούνται ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (+7,90%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,96%) και των Πρώτων Υλών (+2,56%).

    Ανοδικά κινούνται 54 μετοχές, 3 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Atebank(+27,66%), Attica Bank (+18,85%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+15,84%) και T Bank (+11,11%).

    Οι τρεις μετοχές που υποχωρούν είναι η Aegean (-3,75%), Τεχνική Ολυμπιακή (-0,72%) και ΕΛΠΕ(-01,5%).

    [09] Στη Μόσχα η Λαγκάρντ για συνάντηση με Μεντβέντεφ

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Kommersant ότι θα συνατηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να συζητήσουν τις συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

    "Θα συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, κυρίως οι οικονομίες της ευρωζώνης. Οι συνομιλίες μας θα αφορούν επίσης τις συνέπειες των γεγονότων αυτών στην οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας", δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι θα συζητηθεί επίσης ο ενισχυμένος ρόλος της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία και στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

    Η Μόσχα έχει αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης με ένα ποσόν ύψους "μέχρι 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων" μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

    [10] Ο στρατηγός ε.α. Πέρες Μολίνα νέος πρόεδρος Γουατεμάλας

    Ο στρατηγός εν αποστρατεία Ότο Πέρες Μολίνα αναδείχθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα, με το 90% των ψήφων καταμετρημένο.

    "Καλώ όλους τους Γουατεμαλτέκους. . . περιλαμβανομένων και εκείνων που δεν ψήφισαν τον Ότο Πέρες, να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί αυτά τα τέσσερα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο στρατηγός ε.α., 61 ετών, που κατέλαβε το 55,2% των ψήφων έναντι 44,8% του αντιπάλου του, του κεντροδεξιού επιχειρηματία Μανουέλ Μπαλντισόν.

    Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές υπήρξε χαμηλή, σύμφωνα με παρατηρητές.

    Οι δύο υποψήφιοι ξόδεψαν μεγάλα ποσά για τις προεκλογικές τους εκστρατείες (22,5 εκατ. δολάρια ο Πέρες Μολίνα, 13,7 εκατ. δολάρια ο Μπαλντισόν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση) στη χώρα όπου τουλάχιστον δύο από τα 14 εκατ. κατοίκους ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 November 2011 - 9:30:01 UTC