Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μιας εβδομάδας "παράταση πολιτικής ζωής" φέρεται να παίρνει ο Μπερλουσκόνι
  • [02] Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος
  • [03] Αυξάνεται η εκ περιτροπής εργασία
  • [04] Νεανική επιχειρηματικότητα ενάντια στην κρίση
  • [05] Δύο "ρομποτάκια" στην υπηρεσία του περιβάλλοντος
  • [06] Η Ιαπωνία μειώνει τις επενδύσεις της στον EFSF
  • [07] Δεκαέξι τραυματίες από σεισμό 5,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες
  • [08] "'Eφυγε" ο Αμερικανός παλαίμαχος πυγμάχος Τζόε Φρέιζερ
  • [09] Πέθανε ο Ισπανός ποιητής Τομάς Σεγκόβια
  • [10] Τετραπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα προβλέπει ο Πούτιν
  • [11] "Πλατωνικοί Διάλογοι" από τις 10 Νοεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο

  • [01] Μιας εβδομάδας "παράταση πολιτικής ζωής" φέρεται να παίρνει ο Μπερλουσκόνι

    Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει μια ακόμη εβδομάδα πολιτικού βίου.

    Πιο συγκεκριμένα, πολλοί "αντάρτες" βουλευτές του "Καβαλιέρε", σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση "Rai", προτίθενται να ψηφίσουν , σήμερα, τον ισολογισμό του ιταλικού δημοσίου για το 2010 στην βουλή, "απλά και μόνο από αίσθημα καθήκοντος".

    Μπορεί, όμως, κάποιοι, να διαλέξουν τον δρόμο της αποχής, ώστε να δοθεί πράσινο φως στον ισολογισμό, στέλνοντας όμως, συγχρόνως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό. Κάτι που σημαίνει ότι η οριστική αναμέτρηση μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο Μπερλουσκόνι θα συνδέσει, κατά τα λεγόμενά του, την έγκριση μέρους των οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρώπη, με ψήφο εμπιστοσύνης.

    Η στρατηγική του "μίστερ τιβί", σύμφωνα με τους ιταλούς αναλυτές, είναι η εξής: θα αντιμετωπίσει την δοκιμασία της βουλής, με κίνδυνο να μειοψηφήσει. Ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, όμως, πριν μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζότζιο Ναπολιτάνο, ο ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία, όπου διαθέτει σαφή πλειοψηφία.

    Όλα αυτά, για να προβάλλει το αίτημα, στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο, για άμεση διεξαγωγή εκλογών, ή για να προσπαθήσει, ο ίδιος, να συνθέσει νέα κυβέρνηση. Για να μην βγει, δηλαδή ηττημένος, μετά από δεκαεπτά χρόνια πολιτικής δράσης. Όλα αυτά, βέβαια, είναι σαφές ότι εξαρτώνται άμεσα και επηρεάζονται καθοριστικά, από την στάση των αγορών και του δεύτερου, σε δύναμη κυβερνητικού εταίρου, της Λέγκας του Βορρά, που δεν "βλέπει", έως τώρα, θετικά, την δυνατότητα σύνθεσης νέας κυβέρνησης Μπερλουσκόνι .

    [02] Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος

    ''Οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του Ειδικού Τέλους, όπως αναφέρει ο Νόμος 4021/11 και η Υπουργική Απόφαση 1211/2011, έγιναν με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών της ΔΕΗ - την 17.9.2011 - με στοιχεία που χορηγούν οι Δήμοι''. Αυτό διευκρινίζει η ΔΕΗ, με αφορμή την ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών από εκπροσώπους Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, για δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

    Δηλώνει δε, ότι σε περίπτωση κατά την οποία η επιχείρηση θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της.

    Η ΔΕΗ γνωστοποιεί, ότι η ίδια και οι λοιποί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ' του νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της συνείσπραξης του Ειδικού Τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών της πολιτείας και τα στοιχεία των δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17 Σεπτεμβρίου 2011 ''δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)''.

    Υπενθυμίζεται, ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Ειδικό Τέλος, διαθέτει ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000 με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

    [03] Αυξάνεται η εκ περιτροπής εργασία

    Τα μεγάλα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, η μείωση κατά τα τελευταία χρόνια των νέων συμβάσεων και των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης με παράλληλη αύξηση των συμβάσεων εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης, συνθέτουν την εικόνα του τοπίου, που προβάλει από τον απολογισμό των πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το εννεάμηνο (από 01/01/2011 έως 30/09/2011).

    Σημαντική διαπίστωση είναι επίσης, η μείωση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων. Η ανασφάλιστη εργασία ανέρχεται πλέον στο 29,17% των εργαζομένων, ενώ εμφανίζεται αυξημένη κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2010.

    Το 2011 οι επιχειρήσεις οι οποίες προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής ήταν κατά 2,62 % λιγότερες σε σχέση με το 2010. Κατά την ίδια περίοδο, διαπιστώνεται κατά 20,93% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ αυξημένο κατά 3,96% είναι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Επίσης, έχει αυξηθεί κατά 12,17% η εκ περιτροπής απασχόληση

    Τέλος, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 102,46% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 307,44% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 1192,39% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

    [04] Νεανική επιχειρηματικότητα ενάντια στην κρίση

    Η νεανική καινοτομία, η επιχειρηματική πρωτοτυπία και η εξωστρέφεια συνιστούν εργαλείο οικονομικής ανάτασης και ανάπτυξης, ιδαίτερα σε εποχές οικονομικών κρίσεων. Η πρώτη όμως έκθεση των νέων στη λογική και το όραμα της υγιούς επιχειρηματικότητας φαίνεται πως συνήθως καθυστερεί ή δεν γίνεται ποτέ. Μάλιστα, στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον συχνά απουσιάζουν οι πολιτικές και τα κίνητρα ενίσχυσης των νέων καινοτόμων προσπαθειών. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αλλάξουν ειδικές οργανώσεις και σύλλογοι νεανικής επιχειρηματικότητας με στοχευμένες παρεμβάσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρηματικούς φορείς.

    To «Open Coffee» συνιστά σημείο συνάντησης ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον την τεχνολογία και το επιχειρείν. Από τον Ιούνιο του 2007 έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 συναντήσεις σε 8 πόλεις ανά την επικράτεια, εκθέτοντας εκατοντάδες παραδείγματα τεχνολογικού επιχειρείν σε χιλιάδες δυνητικούς επιχειρηματίες. Οι ανοικτές για κάθε ενδιαφερόμενο συναντήσεις επικεντρώνονται στη δικτύωση συνοδεία καφέ και πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Σύνδεσμος των Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος, με διακριτικό τίτλο «Young Leaders» είναι ένα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ιδρύθηκε το 2007 από ομάδα νέων επιχειρηματιών με σκοπό την προώθηση και την προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσω δυναμικών και καινοτόμων δράσεων. Βασικό στοιχείο για την επίτευξη των επιδιώξεων και των στόχων του Συνδέσμου είναι η ενίσχυση της ικανότητας των νέων επιχειρηματιών να συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία με την αποτελεσματική διαχείριση και την ικανότητα προσαρμογής στις παγκόσμιες τρέχουσες εξελίξεις. Οι «Young Leaders» αποτελούν έναν υποσχόμενο σύνδεσμο νέων επιχειρηματιών καθώς, ουσιαστικά για πρώτη φορά, ένας φορέας συγκεντρώνει ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων σε ηλικία ενεργών επιχειρηματιών κυρίως από το εμπόριο, την βιομηχανία, τις κατασκευές, τη ναυτιλία, την πληροφορική, την υγεία, την διαφήμιση και την εκπαίδευση.

    Η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος (ΟΕΣΥΝΕ) ιδρύθηκε το 2001. Ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών - «YES for Europe» που αποτελεί τον κύριο οργανισμό έκφρασης της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη με πάνω από 40.000 νέους επιχειρηματίες και πλήρη εκπροσώπηση σε θεσμικά όργανα

    «Η επιχειρηματικότητα έχει στρεβλωθεί στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Αντί να είναι η πραγμάτωση της δημιουργικότητας, αντί να είναι η δυνατότητα του καθενός να αλλάξει τη μοίρα του με τη δημιουργική και ομαδική εργασία, έχει γίνει συνώνυμο της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς και του κρατικοδίαιτου», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ, Δημήτρης Τσίγκος, ο οποίος για το 2011 διατελεί και πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών.

    Το Σωματείο Επιχειρηματικότητα Νέων - ΣΕΝ είναι Μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική οργάνωση εκπορευόμενη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό «Junior Achievement». Στηρίζεται από 76 εταιρείες-μέλη και το, ΣΕΒ, ενώ λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας εντός του σχολικού προγράμματος εφαρμόζοντας ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

    [05] Δύο "ρομποτάκια" στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

    Ένα ελικοπτεράκι και μία τηλεκατευθυνόμενη πλάβα (λήμνια βάρκα), που κατασκευάσθηκε από Έλληνα μοντελιστή, έχουν «επιστρατευθεί» για περιβαλλοντικές μετρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Το ρομποτικό ελικόπτερο του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος έχει ήδη πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από υγροβιότοπους, φωτογραφίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση και συλλέγοντας πολύτιμες φωτογραφίες, ενώ η τηλεκατευθυνόμενη βάρκα έχει κάνει πολλαπλές δειγματοληψίες στο Δέλτα του Αξιού.

    «Πρόκειται για δύο σημαντικά εργαλεία περιβαλλοντικής παρακολούθησης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής γεωπονίας του ΑΠΘ Σταύρος Βουγιούκας, με αφορμή τη συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Θαλάσσιοι Πόροι: εργαλεία για την εκτίμηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, λήψη αποφάσεων και διαχείριση», που διοργανώνει το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου, το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

    Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο προώθησης της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και πανεπιστημίων του εξωτερικού, σε θέματα που αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων μέτρων αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις παράκτιες περιοχές, καθώς και των αντίστοιχων οικονομικών συνεπειών.

    [06] Η Ιαπωνία μειώνει τις επενδύσεις της στον EFSF

    Η Ιαπωνία μείωσε το ποσοστό των επενδύσεων της στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

    Όπως διευκρίνησε στέλεχος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών "λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα του ευρώ, τους όρους έκδοσης των ομολόγων, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές", η Ιαπωνία αγόρασε το 10% των 3 δισ ευρώ δεκαετών ομολόγων του ΕΤΧΣ, ενώ προηγούμενες επενδύσεις άγγιζαν ποσοστό της τάξης του 20%.

    [07] Δεκαέξι τραυματίες από σεισμό 5,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

    Δεκαέξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες σπίτια και άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές από σεισμό 5,2 βαθμών που έπληξε αργά χθες τις νότιες Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της πόλης Μάλεϊμπάλεϊ στην επαρχία Μπουκιντνόν στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σεισμολογίας των Φιλιππίνων.

    Η δόνηση ήταν περισσότερο αισθητή στη Βαλένσια Σίτι, όπου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και εκκενώθηκε νοσοκομείο, το οποίο υπέστη ζημιές.

    Τουλάχιστον 23 σπίτια κατέρρευσαν.

    [08] "'Eφυγε" ο Αμερικανός παλαίμαχος πυγμάχος Τζόε Φρέιζερ

    Δεν κατάφερε να ρίξει νοκ άουτ τον καρκίνο...

    Ο Τζόε Φρέιζερ, από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της παγκόσμιας πυγμαχίας, άφησε σήμερα τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών, στη Φιλαδέλφεια, μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο.

    Ο Φρέιζερ, που είχε κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα βαρέων βαρών, έχει μείνει γνωστός στην ιστορία του αθλήματος για τις τρεις επικές μονομαχίες του με τον θρύλο, Μοχάμεντ Αλι.

    Ο Αμερικανός παλαίμαχος πυγμάχος είχε επίσης κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1964, ενώ ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1970 έως το 1973.

    [09] Πέθανε ο Ισπανός ποιητής Τομάς Σεγκόβια

    Ο Ισπανός ποιητής Τομάς Σεγκόβια, ο οποίος ζούσε εξόριστος στο Μεξικό από το 1940, πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών από καρκίνο, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Μεξικού.

    Γεννημένος στη Βαλένθια της Ισπανίας, ο Τομάς Σεγκόβια, μια σημαντική μορφή της μεξικάνικης πολιτιστικής ζωής, συνδέθηκε με στενούς δεσμούς φιλίας με τον τιμημένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1990 μεξικανο διπλωμάτη, συγγραφέα και ποιητή Οκτάβιο Παζ (1914-1998), έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα και από τους μεγαλύτερους ισπανόφωνους ποιητές όλων των εποχών.

    Ποιήματα του Σεγκόβια έχουν εκδοθεί και στα ελληνικά.

    [10] Τετραπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα προβλέπει ο Πούτιν

    Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα σύντομα θα τετραπλασιαστούν για να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο.

    "Το προηγούμενο έτος, οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν τα 59 δισεκατομμύρια, βρίσκονταν στα 53 δισ. τους πρώτους οκτώ μήνες αυτού του έτους και φτάνουμε τα 80 δισ. στη διάρκεια του έτους. Το επίπεδο θα φτάσει σύντομα τα 100, έπειτα τα 200 δισ. δολάρια όπως είχαμε προβλέψει", δήλωσε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

    "Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της κατάστασης των σχέσεων μας και των προοπτικών της συνεργασίας μας", ανέφερε από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός.

    [11] "Πλατωνικοί Διάλογοι" από τις 10 Νοεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο

    Μετά την περσινή επιτυχημένη "Ιλιάδα" έρχονται φέτος οι "Πλατωνικοί Διάλογοι" για να ενταχθούν στον κύκλο "Αρχαία κληρονομιά, νέα προοπτική" της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας.

    Το Εθνικό Θέατρο καλεί σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και του πολιτισμού να παρουσιάσουν με το δικό τους προσωπικό τρόπο επιλεγμένα αποσπάσματα από τους "Πλατωνικούς Διαλόγους" με στόχο να δημιουργήσουν μία οδό επικοινωνίας με το σήμερα.

    Οι "Πλατωνικοί Διάλογοι" θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού από τις 10 Νοεμβρίου, έως και τις 29 Δεκεμβρίου. Η αρχή θα γίνει με τον "Ίωνα", που θα παρουσιάσουν η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Θανάσης Νιάρχος και ο Αντώνης Φωστιέρης.

    Ακολουθούν: "Φαίδων" (24/11), "Φαίδρος" (01/12), "Πολιτεία" (08/12), "Τίμαιος" (15/12), "Συμπόσιο" (22/12) και "Χαρμίδης" (29/12).

    Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 November 2011 - 7:29:41 UTC