Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ενδεχόμενο προσφυγών κατά του νόμου-πλαίσιου, εξετάζουν τα ΑΕΙ
  • [02] Ο μόνος δρόμος το Σχέδιο Αχτισάαρι για τον βορρά, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χοτζάι
  • [03] Συνελήφθη γνωστός κομμωτής για οφειλές προς το Δημόσιο
  • [04] Νέα μέτρα λιτότητας στην Κύπρο εξαγγέλλει η κυβέρνηση
  • [05] Καθίζηση της εγχώριας αγοράς πληροφορικής το 2010
  • [06] Ξεπερνούν τους 3.500 οι νεκροί στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
  • [07] Συνάντηση Γερουλάνου με Βρετανική Επιτροπή για Επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα
  • [08] Με μία ένεση την εβδομάδα θα μπορούν να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους οι διαβητικοί

  • [01] Το ενδεχόμενο προσφυγών κατά του νόμου-πλαίσιου, εξετάζουν τα ΑΕΙ

    Παρά το γεγονός ότι στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος νόμος-πλαίσιο, τα πανεπιστήμια εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγών κατά του νόμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφυγές αναμένεται να αρχίσουν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα καταθέσει αίτηση στο ΣτΕ εναντίον της διαπιστωτικής πράξης της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, βάσει της οποίας ορίστηκαν τα μέλη της 5μελους επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές για τα πρώτα μέλη των νέων συμβουλίων διοίκησης.

    Το ΑΠΘ αναμένεται να προσβάλλει και το νέο εκλογικό σύστημα της ?ταξινομικής ψήφου?, με το οποίο θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές των μελών που θα απαρτίζουν το νέο Συμβούλιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και εξωπανεπιστημιακά μέλη. Ως γνωστόν ήταν μία από τις βασικές αιτίες της αντιπαράθεσης υπουργείου και πρυτάνεων, που αντιδρούν στην πλειοψηφία τους στη συγκεκριμένη διάταξη.

    Πάντως, το υπουργείο Παιδείας όρισε 5μελή επιτροπή για τις εκλογές στο ίδρυμα, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος Α. Μάνθος.

    [02] Ο μόνος δρόμος το Σχέδιο Αχτισάαρι για τον βορρά, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χοτζάι

    "Η εφαρμογή του Σχεδίου Αχτισάαρι στη Μιτρόβιτσα κι ευρύτερα στον βορρά είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου, με θέμα "KStalksEU", που διοργάνωσε στην Πρίστινα το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council).

    "Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική κι άλλος δρόμος από την εφαρμογή του Σχεδίου Αχτισάαρι και στον βορρά. Αυτό που έχουμε εφαρμόσει από το 2009 στο υπόλοιπο της χώρας θα πρέπει να γίνει και στον βορρά", ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσόβου, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως η Πρίστινα δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα οπισθοχώρησης απ' αυτή τη θέση.

    Ο κ. Χοτζάι κάλεσε τη Σερβία "να κοιτάξει το μέλλον του λαού της στα όρια των δικών της συνόρων κι όχι έξω απ' αυτά" κι εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη στάση που τηρεί στο Βελιγράδι σε σχέση με όλα όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στο βορρά, όπου Σέρβοι της περιοχής έχουν στήσει οδοφράγματα, αντιδρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην πρόθεση της Πρίστινας να στελεχώσει τις συνοριακές διαβάσεις Μπρνιακ και Γιάρινιε με Κοσοβάρους τελωνειακούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "έδειξε" ως υπεύθυνες για την κατάσταση στο βορρά, "παράνομες αστυνομικές και παραστρατιωτικές δομές, κατάλοιπα της εποχής Μιλόσεβιτς", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Συνελήφθη γνωστός κομμωτής για οφειλές προς το Δημόσιο

    Ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας με αλυσίδα κομμωτηρίων, 46 ετών, συνελήφθη σήμερα το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Οικονομικής Αστυνομίας, για οφειλές προς το Δημόσιο.

    Σε βάρος του 46χρονου εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο, που ανέρχονται στο ποσό των 232.267,40 ευρώ.

    Επιπλέον, σε βάρος του εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για εκβίαση.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    [04] Νέα μέτρα λιτότητας στην Κύπρο εξαγγέλλει η κυβέρνηση

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νέα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με αφορμή των υποβάθμιση των τριών μεγάλων Τραπεζών της Κύπρου από τον οίκο Moody's, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η αστάθεια της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει άμεσα την κυπριακή, λόγω της μεγάλης επέκτασης του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

    Εξ άλλου, ο κ. Καζαμίας χαρακτήρισε ανησυχητική, αν και υπερβολικά αυστηρή, τη διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών, λέγοντας ότι με την επιστροφή του, θα πρέπει η κυβέρνηση να επεξεργαστεί νέα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας.

    Η υποβάθμιση προκάλεσε νέες σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

    Διαβάστε επίσης:

    Υποβάθμισε τρεις κυπριακές τράπεζες η Moody΄s

    [05] Καθίζηση της εγχώριας αγοράς πληροφορικής το 2010

    Δριμύ πλήγμα δέχτηκε το 2010 η εγχώρια αγορά πληροφορικής, με τις 41 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να καταγράφουν ζημίες, που αγγίζουν τα 8,92 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τα κέρδη προ φόρων του 2009, που ανήλθαν στα 55,93 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με έρευνα της Direction Business Reports, η δύσκολη οικονομική συγκυρία της χρονιάς που μας πέρασε είχε σαν αποτέλεσμα η αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου να είναι οριακή της τάξης του 0,48% και διαμορφώθηκε στα 931,64 εκατ. ευρώ έναντι 927,14 εκατ. ευρώ, το 2009.

    Ενδεικτικό της παρούσας κατάστασης είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά εμφάνισε καθαρό περιθώριο κέρδους -0,96%. Αύξηση 2,73% κατέγραψαν τα μεικτά κέρδη για το 2010, τα οποία, για το 2009, διαμορφώθηκαν στα 251,64 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 έκλεισαν στα 258,51 εκατ. ευρώ.

    Μικρή αύξηση 2,79% παρατηρήθηκε και στο σύνολο ιδίων κεφαλαίων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 496,13 εκατ. ευρώ έναντι 482,66 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι συνολικές υποχρεώσεις των εταιρειών παρουσίασαν άνοδο κατά 9,34%, φτάνοντας, για το 2010, τα 1,329 δισ. ευρώ από 1,216 δισ. ευρώ, το 2009 και η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε στο 2,68.

    [06] Ξεπερνούν τους 3.500 οι νεκροί στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

    Η καταστολή στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.500 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    "Η βάρβαρη καταστολή των διαδηλωτών στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή ως σήμερα σε τουλάχιστον 3.500 ανθρώπους", δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το στρατό και τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, περιλαμβανομένων 19 την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής Αϊντ αλ Άντχα", από την 2α Νοεμβρίου, όταν η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, διευκρίνισε η Σαμντασάνι.

    [07] Συνάντηση Γερουλάνου με Βρετανική Επιτροπή για Επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα

    Με εκπροσώπους της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για την Παγκόσμια Τουριστική 'Εκθεση.

    Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο βουλευτής του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ, ο οποίος υποστηρίζει την επιστροφή των ιστορικών μνημείων στην Ελλάδα.

    Η Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πιστεύει ότι θα έχει την υποστήριξη της Βρετανής ηθοποιού Τζοάνας Λάμπλεϊ η οποία σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο "Ελληνική Οδύσεια" είχε ως κεντρικό θέμα τον ελληνικό τουρισμό και πολιτισμό.

    Η Τζοάνα Λάμπλεϊ, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μαγκρέγκορ και του εξέφρασε την άποψή της ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον φυσικό τους χώρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Η Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων προωθεί στον πολιτικό κόσμο της Αγγλίας, το επιχείρημα, ότι η Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012, θα δώσει την ευκαιρία στην βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε μια κίνηση καλής θέλησης και να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    [08] Με μία ένεση την εβδομάδα θα μπορούν να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους οι διαβητικοί

    Με μία ένεση την εβδομάδα θα μπορούν να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους οι διαβητικοί χάρη σε ένα νέο φάρμακο θα που κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2012. Η δραστική ουσία του φαρμάκου, που ανήκει την κατηγορία των ινκρετινομιμητικών, είναι η εξενατίδη. Εξάλλου πολύ κοντά στην εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος σε διαβητικούς είναι πλέον οι επιστήμονες. Το τεχνητό πάγκρεας θα είναι μία συσκευή η οποία ή θα είναι φορητή ή εμφυτεύσιμη και θα ρυθμίζει το σάκχαρο του διαβητικού 24 ώρες το 24ωρο. Προς το παρόν όμως η εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι σε φάση κλινικών δοκιμών.

    Τα παραπάνω επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 25ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) που θα πραγματοποιηθεί από 10-12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής στο ΑΤΕΙΘ, Κυριάκος Καζάκος, και ο παθολόγος διαβητολόγος Εμμανουήλ Πάγκαλος.

    Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού της γης και η αύξηση του μέσου όρου ζωής σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

    Ο διαβήτης είναι μία πάθηση που δεν κάνει διακρίσεις και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των διαβητικών στη χώρα μας ξεπερνά τις 800.000, ενώ παγκόσμια φτάνει στα 280 εκατομμύρια. Το 90% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2, που μπορεί να εισβάλλει ύπουλα, ακόμη και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

    Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ο προληπτικός έλεγχος, ιδίως στα άτομα με κληρονομικό ιστορικό διαβήτη, παχυσαρκία και ηλικία μεγαλύτερη από 46 ετών. Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1, για τον οποίο δεν υπάρχει προς το παρόν πρόληψη, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 η συχνή σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εμφάνισή του


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 November 2011 - 13:29:35 UTC