Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσιογραφική "φούσκα", κατά τον Ευ. Βενιζέλο, η σεναριολογία περί αντιρρήσεων του στο πρόσωπο του Λ. Παπαδήμου
  • [02] Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής αθλητών στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • [03] Αυξήθηκαν 30% οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο
  • [04] Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων του Λαυρεντιάδη για υπόθεση Proton
  • [05] Εκτίναξη των spreads των ιταλικών ομολόγων. Πτώση και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου
  • [06] Η Toyota ανακαλεί 550.000 οχήματα παγκοσμίως
  • [07] Αισιόδοξος ο Τσαρλς Νταλάρα για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων
  • [08] Άκερμαν: Η απομείωση του ελληνικού χρέους "άνοιξε κουτί της Πανδώρας"
  • [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Ν. Σαρκοζί

  • [01] Δημοσιογραφική "φούσκα", κατά τον Ευ. Βενιζέλο, η σεναριολογία περί αντιρρήσεων του στο πρόσωπο του Λ. Παπαδήμου

    Την άρνηση του Λουκά Παπαδήμου να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Ιούνιο, αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του με την οποία απορρίπτει με κατηγορηματικότητα τη "σεναριονολογία" περί δικών του αντιρρήσεων στη ανάληψη καθηκόντων στο νέο κυβερνητικό σχήμα από τον τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:

    «Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική ?φούσκα? των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής: Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος».

    [02] Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής αθλητών στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση

    Τα αποτελέσματα εισαγωγής αθλητών στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και είναι ήδη διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου: www.minedu.gov.gr

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα, πληκτρολογώντας στο σχετικό πεδίο τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

    Οι υποψήφιοι που ανήκουν στην κατηγορία «χωρίς ποσοτικό περιορισμό» οι οποίοι δεν έχουν κωδικό, θα ενημερωθούν απευθείας από το υπουργείο ή τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    [03] Αυξήθηκαν 30% οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο

    Σημαντική αύξηση 30,7% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο, ενώ, λόγω συρρίκνωσης της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, περιορίσθηκαν οι εισαγωγές.

    Από τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας, προκύπτουν τα εξής:

    Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ανήλθε στο ποσό των 2.799,3 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2011 έναντι 3.116,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας μείωση 10,2%.

    [04] Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων του Λαυρεντιάδη για υπόθεση Proton

    Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και θυρίδων που έχουν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Proton Bank προχωρά με εντολή του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

    Οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, κ. Γιάννη Δραγάτση.

    Σήμερα ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον εισαγγελέα τόσο ο επιχειρηματίας, όσο και τα έξι στελέχη της τράπεζας που κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων. Πρόκειται για μέλη του ΔΣ της Proton Bank, αλλά και μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας. Το νέο ραντεβού τους με τον εισαγγελέα ορίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου ενώ τις επόμενες ημέρες ο κ. Δραγάτσης αναμένεται να στείλει κλήσεις σε περισσότερα άτομα.

    Η υπόθεση που ερευνά ο κ. Δραγάτσης αφορά δάνεια υψηλού πιστωτικού ρίσκου που χορήγησε το έτος 2010 η Proton Bank, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις υπερβαίνουν το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελίες η μεγάλη πλειοψηφία των ποσών των δανείων κατευθύνθηκε σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

    [05] Εκτίναξη των spreads των ιταλικών ομολόγων. Πτώση και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

    Πτώση κατά 3,33% κατέγραφε πριν από λίγο ο δείκτης FTSE-Mib του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, ενώ τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπέρασαν το 7%, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο 1997.

    Το χρηματιστήριο άνοιξε με ισχυρή ανοδική τάση (1,38%), με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανακοίνωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί. Η τάση αυτή ανατράπηκε αιφνιδιαστικά, όταν τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας εκτοξεύθηκαν στο 6,86%, σε επίπεδο μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα εξαιτίας του κολοσσιαίου δημοσίου χρέους (1.900 δισεκατομμύρια ευρώ, περί το 120% του ΑΕΠ).

    [06] Η Toyota ανακαλεί 550.000 οχήματα παγκοσμίως

    Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί 550.000 οχήματα τύπου Camry, Avalon, Alphard, Highlander, Sienna και τα μοντέλα ES300, ES330, RX330 και RX400h του Lexus, που κυκλοφορούν κυρίως στις ΗΠΑ εξαιτίας πιθανών προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με την τροχαλία του στροφαλοφόρου άξονα του κινητήρα.

    Αν το πρόβλημα δεν επιδιορθωθεί, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Πωλήσεων της Toyota στις ΗΠΑ, " ο ιμάντας της αντλίας του συστήματος διεύθυνσης (του οχήματος) μπορεί να αποσπαστεί από την τροχαλία και ο οδηγός να παρατηρήσει μία ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του τιμονιού".

    Η ανάκληση αφορά 420.200 οχήματα στις ΗΠΑ, 38.057 στην Ιαπωνία και 14.000 στην υπόλοιπη Ασία, ανακοίνωσε η Toyota.

    [07] Αισιόδοξος ο Τσαρλς Νταλάρα για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

    Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα.

    "Θα χρειασθούν μερικές εβδομάδες για να φθάσουμε σε μία συμφωνία, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, επειδή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ελάφρυνση του βάρους της και για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης γενικότερα", δήλωσε ο κ. Νταλάρα στο Ρόιτερς, στο περιθώριο των εργασιών συνεδρίου που οργάνωσε το IIF στο Πεκίνο.

    Το IIF, που εκπροσωπεί τις τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμφώνησε στη μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 27 Οκτωβρίου, αλλά πρέπει να καθορισθούν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία για τις λεπτομέρειες του νέου χρέους, αυτό είναι το κλειδί", πρόσθεσε ο κ. Νταλάρα.

    [08] Άκερμαν: Η απομείωση του ελληνικού χρέους "άνοιξε κουτί της Πανδώρας"

    Η παραβίαση της αρχής της ασφάλειας των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, που έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, άνοιξε "ένα πολύ επικίνδυνο κουτί της Πανδώρας", δηλώνει ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

    Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, που αποδέχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου την απομείωση κατά 50% της αξίας των ομολόγων τους "πρέπει να σταματήσει στην Ελλάδα", επιμένει ο Γιόζεφ Ακερμαν.

    "Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην οικονομική βιωσιμότητα των χωρών και αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει με πολιτικά μέτρα των χωρών...δεν βλέπω άλλη διέξοδο", δήλωσε ο ισχυρότερος τραπεζίτης της Γερμανίας.

    Ο 63χρονος Γιόζεφ Ακερμαν συμμετείχε στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα ως πρόεδρος του ισχυρού τραπεζικού λόμπι IIF. Είναι επίσης σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για οικονομικά θέματα.

    [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Ν. Σαρκοζί

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση οι δύο άνδρες "συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις εξελίξεις που ακολούθησαν, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη".

    Ο κ. Σαρκοζί, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, "εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για τη μεταξύ τους συνεργασία καθώς και για το έργο που επιτέλεσε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να συνεχιστούν οι προσωπικές επαφές και η στενή συνεργασία τους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 November 2011 - 11:29:35 UTC