Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες για την απομείωση του ελληνικού χρέους
  • [02] Στα 856 εκατ. ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ απο ανεξόφλητους λογαριασμούς
  • [03] Η λιτότητα αυξάνει τα κρούσματα HIV στην Ευρώπη
  • [04] Το ρεμπέτικο μπαίνει στο... Μέγαρο Μουσικής
  • [05] Επιστολή Παπαδήμου αναμένει το Eurogroup, ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  • [06] EURO 2012: Τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της τελικής φάσης
  • [07] Επιστημονικό τριήμερο με θέμα "Ο Ελύτης και οι επιδράσεις του"
  • [08] Ο ομφάλιος λώρος του μωρού δεν πρέπει να κόβεται αμέσως μετά τη γέννα
  • [09] Πτώση στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
  • [10] Αναδρομική έκθεση για "Τα Πίσω δωμάτια του νου" στο Μουσείο Μπενάκη
  • [11] Δέκα φορές πιο γρήγορες και ανθεκτικές μπαταρίες κινητών τηλεφώνων

  • [01] Αρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες για την απομείωση του ελληνικού χρέους

    Αρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην διαδικασία στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω του προγράμματος "PSI-Plus", ήτοι της απομείωσης κατά 50% ομολόγων, ύψους περίπου 206 δισ.ευρώ.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομίλησε χθες τηλεφωνικά, για το θέμα αυτό, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Οικονομίας Όλι Ρεν, τον διευθύνοντα αύμβουλο του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Οι συζητήσεις αυτές, αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα, πιθανώς αργότερα σήμερα, στο πλαίσιο συνάντησης εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και του κ.Νταλάρα, αν και τούτο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.

    Το υπουργείο Οικονομικών πάντως, επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν "αυτήν την εβδομάδα".

    Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, από την πλευρά του το IIF ανακοίνωσε ότι ο Τσαρλς Νταλάρα θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη αυτήν την εβδομάδα, επισήμως για να συμμετάσχει στο Συνέδριο Euro Finance Week.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Νταλάρα "θα συναντηθεί με τους επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τομέα που κατέχουν τίτλους ελληνικού χρέους", δήλωσε εκπρόσωπος του IIF, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή επισήμων συνομιλιών.

    [02] Στα 856 εκατ. ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ απο ανεξόφλητους λογαριασμούς

    Στα 856 εκατ. ευρώ φθάνουν τα χρέη προς τη ΔΕΗ απο ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα με αφορμή το τέλος ακινήτων, αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση με αφορμή τη συμβολική διακοπή ρεύματος στο υπουργείο Υγείας, σήμερα το πρωί.

    Η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί ότι η εκτόξευση των απλήρωτων λογαριασμών απειλεί την επιχείρηση με οικονομική κατάρρευση και επισημαίνει ότι πέρυσι 320.000 καταναλωτές έκαναν διακανονισμό οφειλών λόγω αδυναμίας πληρωμής, δυνατότητα που δεν θα υπάρχει εφέτος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία, τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ είναι 141 εκατ. Ευρώ από τα οποία 3,8 εκατ. είναι τα χρέη του υπουργείου Υγείας. Με αυτά τα δεδομένα η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει πρόκληση να κόβεται το ρεύμα σε ιδιώτες καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων.

    [03] Η λιτότητα αυξάνει τα κρούσματα HIV στην Ευρώπη

    Τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, καθώς οι υπηρεσίες υγείας των κρατών δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

    Η Ελλάδα ανέφερε μία μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από το ιό HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών τον Ιούλιο, όπως επισημαίνει το ΕΚΠΝΤ.

    "Σε όλη την Ευρώπη οι υπηρεσίες αρωγής των χρηστών δέχονται πιέσεις και η πρόληψη της μετάδοσης του HIV δεν έχει πλέον την προτεραιότητα που είχε", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Γκοτς, διευθυντής της υπηρεσίας.

    "Σε κάποιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρούμε ένα εξαιρετικό σύνολο καταστάσεων που δημιουργούν μία τέλεια καταιγίδα για την ραγδαία αύξηση των μολύνσεων με τον ιό HIV σε ευαίσθητες ομάδες", πρόσθεσε ο Γκοτς.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΚΠΝΤ η Ευρώπη είχε κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες προόδους στο θέμα της πρόληψης της μετάδοσης του HIV στους χρήστες ναρκωτικών, όμως υπάρχει κίνδυνος αυτή η πορεία να αντιστραφεί.

    [04] Το ρεμπέτικο μπαίνει στο... Μέγαρο Μουσικής

    Μία ανθολογία από κορυφαία τραγούδια από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο μισού αιώνα, τα οποία αναδεικνύουν τις τεχνικές κι εκφραστικές δυνατότητες της λαϊκής κιθάρας, παρουσιάζει ο κιθαρίστας και καθηγητής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, Δημήτρης Μυστακίδης στις 18 και 19 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης).

    «Αφορμή για τις συναυλίες ήταν η ενασχόληση μου με την διδασκαλία της λαϊκής κιθάρας. Έπαιζα 25 χρόνια κιθάρα, αλλά όταν άρχισα να διδάσκω αυτό το είδος, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να την αποδομήσω τελείως, να την αναλύσω σε όσο πιο μικρά κομμάτια γινόταν, έτσι ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω στους μαθητές μου. Μπαίνοντας σε αυτήν την διαδικασία, ανακάλυψα πως η κιθάρα προσαρμόστηκε κάθε εποχή σε ανάλογους τύπους ορχήστρας και σε ανάλογα παιξίματα», ανέφερε ο Δημήτρης Μυστακίδης .

    Η κιθάρα είναι ένα όργανο που από τις αρχές της εμφάνισης τύπων αστικού λαϊκού τραγουδιού μέχρι και σήμερα, συμμετέχει ανελλιπώς στη δισκογραφία αλλά και στο λαϊκό πάλκο, ως σημαντικό μέλος της λαϊκής ορχήστρας. Σαν φορέας μιας σύνθετης μουσικής γλώσσας που γνωρίζει πολλά στάδια εξέλιξης, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί θεμέλιο λίθο της ρεμπέτικης μουσικής (από τη γέννησή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι και τα μέσα του 20ού, τα χρόνια της ευρείας διάδοσης κι αποδοχής της) αφού πάνω σ' αυτήν έχτιζαν τη μελωδία οι σολίστες και ακουμπούσαν φωνητικά οι τραγουδιστές.

    Ανθολογώντας αυτό ακριβώς το ρεπερτόριο του μισού αιώνα, ο Δημήτρης Μυστακίδης θα παρουσιάσει στο Μέγαρο τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, ερμηνεύοντας μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα 32 τραγούδια σπουδαίων συνθετών του ρεμπέτικου που το έργο τους επέδρασε καθοριστικά στην πορεία της μέσα στο χρόνο (Σπύρου Περιστέρη, Γιώργου Καρρά, Κώστα Καρίπη, Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Κατσαρού, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Εϊτζιρίδη, Κώστα Μπέζου, Μανώλη Χρυσαφάκη, Κώστα Ρούκουνα, Ιωσήφ Ριτσιάρδη, Αντώνη Νταλγκά).

    Ο Γιώργος Νταλάρας συμπράττει φωνητικά και κιθαριστικά σε μια νέα απόδοση των επιλεγμένων τραγουδιών που αναδεικνύουν τις τεχνικές κι εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου καθώς πολλά απ' αυτά δημιουργήθηκαν και παίχτηκαν αποκλειστικά με κιθάρες ενώ σε κάποια άλλα η κιθάρα δεν επισκιάστηκε από τα υπόλοιπα όργανα. "Η κιθάρα είναι το πιάνο των φτωχών, τη βάζεις στον ώμο και πας παντού. Είμαι παιδί της κιθάρας. Για μένα στάθηκε μεγάλος έρωτας. Την πρωτόπιασα στα χέρια μου, μικρό παιδί και ακόμα ζω μαζί της. Όταν έχω προβλήματα ή σκοτούρες, πιάνω μία κιθάρα, και ξαναπατάνε τα πόδια μου στην γη" ανέφερε ο Έλληνας τραγουδιστής.

    [05] Επιστολή Παπαδήμου αναμένει το Eurogroup, ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Η απόφαση της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, θα ληφθεί πριν το τέλος του Νοεμβρίου 2011, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

    Αναμένουμε όμως, διευκρίνισε, επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόϊκα.

    [06] EURO 2012: Τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της τελικής φάσης

    Στο Κίεβο στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των ομίλων του EURO 2012.

    Οι 16 φιναλίστ θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, με την εθνική Ελλάδας να τοποθετείται στο τρίτο. Η τελική φάση θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας από τις 8 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.

    Τα γκρουπ:

    Α΄: Πολωνία, Ουκρανία, Ισπανία, Ολλανδία

    Β΄: Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Ρωσία

    Γ΄: Ελλάδα, Κροατία, Σουηδία, Πορτογαλία

    Δ΄: Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Τσεχία

    [07] Επιστημονικό τριήμερο με θέμα "Ο Ελύτης και οι επιδράσεις του"

    Επιστημονικό συμπόσιο για τις επιδράσεις που δέχτηκε αλλά και άσκησε ο Οδυσσέας Ελύτης, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο "Ο Ελύτης στον φακό του Mario Vitti" και βραδιά ποίησης και μουσικής με τον Γιώργο Κουρουπό περιέλαβε το τιμητικό τριήμερο που διοργάνωσε, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

    Το τριήμερο ήταν η κορύφωση του πολυμερούς αφιερώματος που επεφύλαξε από τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς στον Ελύτη η γενέτειρά του, το Ηράκλειο Κρήτης, με πρωτοβουλία τόσο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του ΜΙΕΤ, όσο και της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Ηρακλείου και της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

    Στο μουσείο λειτουργεί από τον Οκτώβριο άλλη μία έκθεση. Η έκθεση του Δημήτρη Καλοκύρη "Οδυσσέας Ελύτης: Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο", στην οποία οι μαθητές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του συμποσίου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Καλοκαιρινός συζήτησε με τον Δ. Καλοκύρη για το βιβλίο του "Ή με χρώμα ή Χωρίς" (εκδόθηκε φέτος από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών).

    «Με μιαν ανάσα μουσικής» ήταν ο τίτλος της βραδιάς μουσικής και ποίησης που ακολούθησε το πέρας των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συμποσίου. Τη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποιήματα του Ελύτη ερμήνευσαν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στις 9.30 το βράδυ, ο Τάσος Αποστόλου και η Δάφνη Πανουργιά ενώ η Ιουλίτα Ηλιοπούλου απήγγειλε Ελύτη και ο συνθέτης έπαιξε στο πιάνο.

    Στο συμπόσιο, που έκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής, έλαβαν μέρος οι Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αγγέλα Γιώτη, Αντώνης Καρτσάκης, Διονύσης Καψάλης, Ντέιβιντ Κόνολι, Μιχάλης Κοπιδάκης, Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Λασιθιωτάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Μαριλίζα Μητσού, Άρης Μπερλής, Χριστίνα Ντουνιά, Μιχαήλ Πασχάλης, Δημήτρης Ε. Περοδασκαλάκης και Μίλτος Φραγκόπουλος. Την Επιστημονική Επιτροπή του συμποσίου αποτέλεσαν οι Μαριλίζα Μητσού, Χριστόφορος Λιοντάκης, Κλαίρη Μιτσοτάκη και Αλέξης Καλοκαιρινός.

    [08] Ο ομφάλιος λώρος του μωρού δεν πρέπει να κόβεται αμέσως μετά τη γέννα

    Οι γιατροί στα μαιευτήρια θα πρέπει να καθυστερούν λίγα λεπτά πριν κόψουν τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου μωρού, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, επειδή αυτό θα είναι καλύτερο για την υγεία του παιδιού, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος να πάσχει από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

    Διεθνώς, περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά προσχολικής ηλικίας πάσχουν από αναιμία εξαιτίας της έλλειψης σιδήρου, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3 - 7%. Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Δεν υπάρχουν επίσημες ιατρικές οδηγίες για το πότε ακριβώς θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος, αλλά πολλοί γιατροί τον κόβουν το ταχύτερο δυνατό, μια πρακτική που, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, δεν είναι σωστή.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νήπια πρέπει να πάρουν την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα αίματος και σιδήρου από τον πλακούντα της μητέρας, γι' αυτό τρία λεπτά αναμονής μετά τη γέννα, πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος, αυξάνει κατά το ένα τρίτο κατά μέσο όρο τον όγκο αίματος που λαμβάνει το μωρό.

    Οι σουηδοί επιστήμονες, με επικεφαλής την Όλα 'Αντερσον του νοσοκομείου του Χάλαντ και τον καθηγητή παιδιατρικής Μάγκνους Ντομέλοφ του πανεπιστημίου Ουμέα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ''British Medical Journal'', σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 400 νεογέννητα μωρά, σε μερικά από τα οποία ο ομφάλιος λώρος κόπηκε μετά από τουλάχιστον τρία λεπτά, ενώ σε άλλα μέσα σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα μετά τη γέννα. Τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας, όταν έφθασαν τους τέσσερις μήνες ζωής, είχαν γενικά υψηλότερα επίπεδα σιδήρου και ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να πάσχουν από αναιμία.

    Η καθυστέρηση στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου δεν φαίνεται να έχει καμία παρενέργεια στην υγεία, παρά τις ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ίκτερο στο νεογέννητο. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 20 μωρά στα οποία καθυστερεί το κόψιμο του λώρου, ένα από αυτά θα γλυτώσει την σιδηροπενική αναιμία. Γι' αυτό, εισηγούνται η καθυστέρηση να καθιερωθεί ως πρακτική στα μαιευτήρια, στις γέννες που δεν έχουν επιπλοκές.

    [09] Πτώση στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

    Με πτώση κατά 35,40 μονάδες (0,64%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.482,04 μονάδες.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,35% στις 3.038,60 μονάδες.

    [10] Αναδρομική έκθεση για "Τα Πίσω δωμάτια του νου" στο Μουσείο Μπενάκη

    Aπό τη λογοτεχνία στην ζωγραφική κι από τις εκδόσεις στις εκθέσεις, ο Νίκος Χουλιαράς παραμένει συμπαγής κι ενιαίος.

    Το κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πολύπλευρο καλλιτέχνη στην αναδρομική έκθεση «Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου» από σήμερα, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

    Μια εντυπωσιακή έκθεση που παρακολουθεί την πορεία του συγγραφέα του «Λούσια», στην ζωγραφική. Ξεκινά με τα πρώτα βήματα του Χουλιαρά στην γεωμετρική αφαίρεση με μαθηματικά σύμβολα και γραφικούς αστρισμούς.

    «Τα μοτίβα του Νίκου Χουλιαρά» εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, «επαναλαμβάνονται με εμμονή τόσο στη ζωγραφική όσο και σε ολόκληρο το δημιουργικό του έργο. Μεταφυσικά τοπία, η ζωγραφισμένη εικόνα του Εαυτού, Βία και έρωτας, το ζώο, Γραφή και ζωγραφική, Τοπία του ματιού, Τοπία του μυαλού και Σκιές».

    Την έκθεση συνοδεύει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μονογραφία του Νίκου Χουλιαρά, την οποία συμπληρώνουν εκτός από τους ειδικούς μια πλειάδα φίλων και συνοδοιπόρων του Νίκου Χουλιαρά με απόψεις τους για τον καλλιτέχνη.

    «Αυτά είναι τα περιουσιακά μας στοιχεία και είναι ανεκτίμητα με σταθερή αξία, όχι σαν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου» είπε χαμογελώντας ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, χαιρετίζοντας την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.

    [11] Δέκα φορές πιο γρήγορες και ανθεκτικές μπαταρίες κινητών τηλεφώνων

    Οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων και των άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι υπολογιστές και οι ''ταμπλέτες'', σε λίγα χρόνια θα επαναφορτίζονται δέκα φορές πιο γρήγορα και θα αντέχουν δέκα φορές περισσότερο από ό,τι σήμερα χάρη σε μία νέα ανακάλυψη αμερικανών ερευνητών.

    Οι νέες μπαταρίες, που θα φορτίζονται πλήρως μέσα σε 15 λεπτά το πολύ και θα διαρκούν τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν επαναφορτισθούν, αναμένεται να βγουν στην αγορά σε περίπου μία πενταετία.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρολντ Κουνγκ του τμήματος χημικών μηχανικών, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για καινοτομικά ενεργειακά υλικά "Advanced Energy Materials", σύμφωνα με το BBC, έκαναν μία σειρά από αλλαγές στις κοινές και ευρέως χρησιμοποιούμενες μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Μεταξύ άλλων, δημιούργησαν στην μπαταρία εκατομμύρια μικροσκοπικές τρύπες πλάτους μόλις 20-40 νανομέτρων η κάθε μία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 November 2011 - 9:29:49 UTC