Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου αύριο για τον προϋπολογισμό
  • [02] Τα "τραγούδια της εξορίας" και οι μνήμες
  • [03] Δεκαπεντάχρονος Κύπριος «Πικάσο» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
  • [04] Σύλληψη δύο επιχειρηματιών για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο
  • [05] Δήλωση Α. Λυκουρέντζου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για ειδικό τέλος ακινήτων και απόφαση Πρωτοδικείου Καλαμάτας

  • [01] Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου αύριο για τον προϋπολογισμό

    Με 255 ψήφους η Βουλή παρέσχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, καθώς και από τους ανεξάρτητους που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως και από τους Γιώργο Λιάνη, Μιλένα Αποστολάκη, Έλσα Παπαδημητρίου και Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, από τους οποίους καταψήφισαν 38 βουλευτές. Εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψήφισαν και οι Πάνος Καμμένος (ΝΔ), Χρήστος Κατσούρας και Τσετίν Μαντατζή (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη θέση των κομμάτων τους.

    Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή του για την πρόθεση ψήφου του.

    Αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012.

    [02] Τα "τραγούδια της εξορίας" και οι μνήμες

    Τα "τραγούδια" της εξορίας", τραγούδια που γράφτηκαν από πολιτικούς κρατούμενους της περιόδου της δικτατορίας στην Ελλάδα, το διάστημα 1967 -1971, εκτοπισμένους στο Παρθένι και στο Λακκί της Λέρου, ακούστηκαν, τοβράδυ της Τετάρτης, σε μουσική εκδήλωση, στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

    Τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν στο κασετοφωνάκι, που παρανόμως κατείχε και τους δάνεισε γι' αυτόν τον σκοπό, με μεγάλη μυστικότητα, ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ και τότε εξόριστος, Χαρίλαος Φλωράκης.

    Η ηχογράφηση έγινε στο Παρθένι στα τέλη του 1970 και τις αρχές του 1971. Χαρακτηριστικές είναι οι διακοπές που ακούγονται σε ένα-δύο τραγούδια στην αυθεντική ηχογράφηση, καθώς, όταν ο δεσμοφύλακας πλησίαζε, γινόταν παύση.

    "Ήταν αυστηρά απαγορευμένο να διαθέτεις κασετόφωνο ή άλλη συσκευή, που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες και τιμωρούνταν με αυστηρότατες ποινές. Για το λόγο αυτό, η εγγραφή γινόταν σε συνθήκες απόλυτης συνωμοτικότητας" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην εξόριστος στο Λακκί Λέρου, στη Γυάρο και σε διάφορα άλλα νησιά, την περίοδο της δικτατορίας, Κυριάκος Υψηλάντης.

    Οι πολιτικοί εξόριστοι της μουσικής παρέας της φυλακής, με απαράμιλλο θάρρος και με πολύ ρίσκο κατάφεραν να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους, μέσα στο στρατόπεδο, στο Παρθένι, τη διετία 1970 - 1971.

    Δεκαέξι τραγούδια διασώθηκαν χάρη στην επιμονή του Νίκου Δαμίγου, το παράνομο κασετόφωνο του Χ. Φλωράκη και το ασυμβίβαστο πνεύμα των πολιτικών εξόριστων μουσικών, από τα στρατόπεδα Λακκί και Παρθένι της Λέρου και μεταγράφηκαν πολύ αργότερα σε ψηφιακό δίσκο, πιστό αντίγραφο της παράνομης ηχογράφησης στο Παρθένι της Λέρου τη διετία 1970-71.

    Τους στίχους των τραγουδιών, στο μεγαλύτερο μέρος, έγραψε ο Δαμίγος και τη μουσική ο Χρήστος Λουρετζής, στο Λακκί της Λέρου.

    [03] Δεκαπεντάχρονος Κύπριος «Πικάσο» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

    Το περασμένο Σάββατο έκλεισε τα δεκαέξι του χρόνια. Ήδη, όμως, από πέρσι είναι φοιτητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο νεαρότερος φοιτητής του Ιδρύματος είναι ο Μιχάλης Λεοντίου Ψαράς από το Καλό Χωριό Λάρνακας, μαθητής Β' τάξης του Λυκείου «Βεργίνα».

    Τον αποκαλούν δικαίως «παιδί θαύμα» ή «νέο Πικάσο», αφού η πορεία του καταδεικνύει το σπουδαίο του ταλέντο στη ζωγραφική. Φαίνεται πως ο Μιχάλης έμαθε πρώτα να ζωγραφίζει κι έπειτα να μιλά. Στα επτά του χρόνια, οι γονείς του τον έστειλαν σε ιδιωτικό εργαστήριο για να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής.

    «Οι γονείς μου με βοήθησαν πολύ, ιδιαίτερα ο πατέρας μου, Λεόντιος, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Άσσια, όπου έζησε και εργάστηκε ο λαϊκός ζωγράφος Μιχάλης Κάσσιαλος» (σσ. ο Κάσσιαλος θεωρείται ισάξιος του Θεόφιλου), δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός καλλιτέχνης.

    «Στα 15 μου, λόγω των μαθημάτων που επέλεξα να παρακολουθήσω στο σχολείο, αποφάσισα να σταματήσω τα μαθήματα στη ζωγραφική. Οι γονείς μου και οι καθηγητές με προέτρεψαν να δοκιμάσω να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ειδικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ως άτομο με ιδιαίτερο ταλέντο. Στη Σχολή αυτή, δίνουν εξετάσεις άτομα 18 χρονών και άνω. Ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Έστειλα στη Σχολή σχέδια μου και το απολυτήριο του γυμνασίου. Εγκρίθηκαν και διαγωνίσθηκα», λέει.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που διήρκεσαν τρεις μέρες, βγήκαν τον Οκτώβριο του 2011. Είχε πετύχει. Είχαν πάρει μέρος περισσότεροι από 300 υποψήφιοι και πέρασαν 128. Χρειαζόταν ο βαθμός 5 για να περάσεις τις εξετάσεις κι εκείνος τον εξασφάλισε.

    Για τα μελλοντικά του σχέδια ο Μιχάλης Ψαράς δηλώνει: «Αφού τελειώσω το Λύκειο, θα κάνω τις σπουδές μου στη Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις Παγκύπριες εξετάσεις θα πάρω μέρος για εικαστικές και εφαρμοσμένες τέχνες, πράγμα που σημαίνει πως, όταν τελειώσεις, παίρνεις πτυχίο ζωγράφου. Επιπλέον, ενδιαφέρομαι και για την αρχιτεκτονική, παρόλο που οι δύο κλάδοι δεν συνδυάζονται. Εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο οι Εφαρμοσμένες και Εικαστικές Τέχνες».

    [04] Σύλληψη δύο επιχειρηματιών για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο

    Δύο επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ, συνελήφθησαν και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

    Πρόκειται για δύο συνέταιρους, ηλικίας 51 και 69 ετών, που διατηρούσαν επιχείρηση ενδυμάτων και αξεσουάρ στην περιοχή των Αμπελόκηπων. Όπως ανακοινώθηκε, για τον 51χρονο το ύψος των χρεών ανέρχεται σε 1.1 εκατ. ευρώ και για τον 69χρονο σε 988 χιλιάδες ευρώ.

    Όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος τους εκκρεμούν ήδη καταδικαστικές αποφάσεις για οφειλές προς το δημόσιο.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [05] Δήλωση Α. Λυκουρέντζου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για ειδικό τέλος ακινήτων και απόφαση Πρωτοδικείου Καλαμάτας

    Την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, με την οποία εκδόθηκε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στη ΔΕΗ να προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης κατοικίας, της οποίας η ιδιοκτήτρια δεν πλήρωσε το ειδικό τέλος ακινήτων, σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της ΝΔ, βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    ''Ζητάμε να ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια και κυρίως για τις οικογένειες οι οποίες πραγματικά δεν μπορούν να καταβάλουν το τέλος της ακίνητης περιουσίας και να εξαιρεθούν από την ποινή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι στη δυνατότητα και την ευχέρεια των πολιτών και των νομικών, να εξαντλήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες τις οποίες δίνει ο νομικός μας πολιτισμός και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους'', ανέφερε ο κ. Λουκουρέντζος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή οδηγεί στη λήψη νομοθετικής ρύθμισης, επεσήμανε πως, ''δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νομοθετική ρύθμιση, αλλά το σκεπτικό του δικαστηρίου γίνεται σεβαστό και οφείλουμε να γίνει σεβαστό, αφού αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι εμείς θέσαμε το πολιτικό πλαίσιο, οι δικαστές οι οποίοι κρίνουν τις υποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να τις κρίνουν μόνο μέσα από όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Εφεξής όλα αυτά μέλλει να κριθούν και σε άλλα επίπεδα της δικαιοσύνης και στο τέλος η ελληνική πολιτεία θα αποφασίσει".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 November 2011 - 11:29:32 UTC