Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσιπ υπολογιστή μιμείται τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου
  • [02] Μία...μπίρα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα
  • [03] Ημέρα εθνικής κινητοποίησης η 13η Δεκεμβρίου στη Γαλλία
  • [04] Έφυγε από τη ζωή ο σταρ του ΝΒΑ Ουόλτ Χάζαρντ
  • [05] Την Τρίτη η κηδεία του καθηγητή Ν.Σαρρή που απεβίωσε τα ξημερώματα

  • [01] Τσιπ υπολογιστή μιμείται τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου

    Η δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων που θα αντιγράφουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ήρθε πιο κοντά μετά την κατασκευή από ερευνητές στις ΗΠΑ ενός τσιπ, που μιμείται τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων), όταν δέχονται νέες πληροφορίες και αντιδρούν σε αυτές.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Τσι-Σανγκ Πουν, σύμφωνα με το BBC, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τσιπ που προσομοιώνει τη λειτουργία μίας σύναψης του εγκεφάλου. Στον εγκέφαλο υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, κάθε ένας από τους οποίους σχηματίζει συνδέσεις (συνάψεις) με πολλούς άλλους νευρώνες, επιτρέποντας έτσι στις πληροφορίες να μεταδίδονται στα ''κυκλώματα'' του εγκεφάλου. Η δημιουργία νέων συνάψεων, που συνεχώς μεταβάλλονται, εξηγεί τη λεγόμενη ''πλαστικότητα'' του εγκεφάλου, δηλαδή τη δυνατότητά του να αναδιαμορφώνει τις λειτουργίες του, να μαθαίνει νέα πράγματα και να θυμάται.

    Το ''εγκεφαλικό τσιπ'' έχει περίπου 400 τρανζίστορ και οι καλωδιώσεις του μιμούνται τις νευρωνικές συνδέσεις. Οι πληροφορίες ''ρέουν'' μέσω των τρανζίστορ με ανάλογο τρόπο με αυτόν που κινούνται μέσω των συνάψεων οι πληροφορίες (στην ουσία τα ιόντα) στα αυθεντικά νευρωνικά κυκλώματα.

    Τέτοιου είδους νευρωνικά τσιπ μπορεί στο μέλλον, μεταξύ άλλων, να καταστήσουν εφικτή την επικοινωνία ανάμεσα σε τεχνητά μέλη του σώματος και στον εγκέφαλο, όπως επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία καλύτερων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.

    [02] Μία...μπίρα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

    Εκτός από τα ήδη γνωστά οφέλη του κρασιού (σε μέτριες ποσότητες) για την καρδιά, μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα έρχεται να διαπιστώσει για πρώτη φορά ότι ανάλογα οφέλη, αν και σε κάπως μικρότερο βαθμό, προσφέρει επίσης η λελογισμένη κατανάλωση μπίρας.

    Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology", αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) 16 επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν πάνω από 200.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρδιολογικός κίνδυνος μειώνεται κατά 31% κατά μέσο όρο για όσους πίνουν περίπου μια μπίρα τη μέρα.

    Όπως και στην περίπτωση του κρασιού, ο κίνδυνος αυξάνεται για την καρδιά, όταν αυξάνεται η κατανάλωση μπίρας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το μέτριο αλκοόλ, είτε στο κρασί, είτε στην μπίρα, μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, της λεγόμενης "καλής" χοληστερόλης (HDL), με συνέπεια να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

    Εξάλλου, η μπίρα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του κρασιού: επειδή περιέχει περισσότερο νερό, ο πότης φουσκώνει ευκολότερα και έτσι τείνει να πίνει λιγότερο, άρα να καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα οφέλη για την καρδιά δεν φαίνεται να επεκτείνονται σε άλλα αλκοολούχα ποτά, αν και έχουν γίνει λιγότερες έρευνες για αυτά. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που παρέχουν το όφελος για την καρδιά και όχι το αλκοόλ, αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να τους απομονώσουν.

    [03] Ημέρα εθνικής κινητοποίησης η 13η Δεκεμβρίου στη Γαλλία

    Τα πέντε μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας κάλεσαν σε μια εθνική ημέρα κινητοποίησης την 13η Δεκεμβρίου ενάντια στα σχέδια εφαρμογής ενός πακέτου λιτότητας από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα CFDT, CGT, FSU, Solidaires και UNSA ανέφεραν ότι η λιτότητα "δεν είναι η λύση στην κρίση" και δημιουργεί τον κίνδυνο η χώρα να συρθεί σε ύφεση.

    Πέραν του ότι κήρυξαν την 13η Δεκεμβρίου ημέρα κινητοποίησης, τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους να "αμφισβητήσουν" την κυβέρνηση, εκλεγμένους ηγέτες της χώρας και τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης την 1η Δεκεμβρίου. Δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις μορφές που αυτή η αμφισβήτηση θα μπορούσε να λάβει.

    Η κυβέρνηση υπό το συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί έχει παρουσιάσει δύο πακέτα μέτρων λιτότητας μέσα σε τρεις μήνες, με διακηρυγμένο στόχο να μηδενίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό έως το 2017.

    Ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος συζητείται στη γαλλική εθνοσυνέλευση, περιέχει μέτρα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, που αναλύονται σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Ενεκρίθη από την βουλή την Τετάρτη και συζητείται στη γερουσία.

    [04] Έφυγε από τη ζωή ο σταρ του ΝΒΑ Ουόλτ Χάζαρντ

    Πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 69 ετών ο σταρ του ΝΒΑ και του UCLA στο κολεγιακό πρωτάθλημα, Ουόλτ Χάζαρντ. Ο Χάζαρντ ήταν μέλος της πρώτης ομάδας του UCLA στο NCAA το 1964 και αργότερα διατέλεσε προπονητής της ίδιας ομάδας επί τέσσερις σεζόν στη δεκαετία του '80.

    Ο Ουόλτ Χάζαρντ βρισκόταν σε ανάρρωση μετά από εγχείρηση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί. Άφησε την τελευταία του πνοή στο "UCLA Ronald Reagan Medical Center" καθώς παρουσίασε επιπλοκές και είχε εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Το 1996 είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά παρέμεινε κοντά στην ομάδα μπάσκετ του UCLA για 15 χρόνια έκτοτε, από τη θέση του ειδικού συμβούλου.

    Διατέλεσε αρχηγός της Εθνικής των ΗΠΑ το 1964, ομάδας που είχε κάνει το σερί των 30 νικών με προπονητή τον Τζον Γούντεν και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Το ρεκόρ του με την εθνική ήταν 18,6 πόντοι, ενώ νωρίτερα αναδείχτηκε και πολυτιμότερος παίκτης της χρονιάς στο NCAA με 19,8 πόντους μέσο όρο. Το 1996, το UCLA απέσυρε προς τιμή του τη φανέλα με το Νο 42.

    Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε επί 10 σεζόν φορώντας τη φανέλα των Λέικερς, Σιατλ, Ατλάντα, Μπάφαλο και Γκόλντεν Στέιτ έχοντας μέσο όρο 12,5 πόντους και 4,9 ασίστ. Επί 6 σεζόν βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα των παικτών με τις περισσότερες ασίστ. Το 1968 αγωνίστηκε στο All Star Game, χάρη στο μέσο όρο των 23,9 πόντων και 6,2 ανά αγώνα.

    Όσο αγωνιζόταν στο ΝΒΑ αποφάσισε να ασπαστεί το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Μαχντί Αμντούλ-Ραχμάν. Αισθανόμενος πως το νέο όνομα του στερούσε επαγγελματικές ευκαιρίες άρχισε να χρησιμοποιεί και πάλι το όνομα Ουόλτ Χάζαρντ, αν και παρέμεινε πιστός Μουσουλμάνος.

    [05] Την Τρίτη η κηδεία του καθηγητή Ν.Σαρρή που απεβίωσε τα ξημερώματα

    Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, σήμερα τα ξημερώματα, ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, σε ηλικία 71 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει από το Πρώτο Νεκροταφείο την Τρίτη στις 3 το απόγευμα. Ο Νεοκλής Σαρρής ήταν καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

    Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης, Αθηνών και Γενεύης. Διετέλεσε σύμβουλος επί των πολιτικών υποθέσεων του Αοίδιμου Οικουμενικού Πατριάρχου Κύρου Αθηναγόρα. Διαδέχθηκε τον Ιωάννη Ζίγδη στην προεδρία της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ).

    Έχει διατελέσει καθηγητής παραγωγικών και ανωτέρων Σχολών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ως πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος ασχολούταν ιδιαίτερα με τα ελληνοτουρκικά θέματα.

    Στις εκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής, συνεργαζόμενος με τη Δημοκρατική Αναγέννηση, τοποθετημένος στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 November 2011 - 15:29:32 UTC