Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία
  • [02] Μακροπρόθεσμη παγκόσμια οικονομική ύφεση προβλέπει η κινεζική κυβέρνηση
  • [03] Σεισμός 5,5 βαθμών έγινε αισθητός στο Τόκιο
  • [04] Δεκατέσσερα άτομα οδηγούνται στον εισαγγελέα για τα επεισόδια πριν το ντέρμπι

  • [01] Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία

    Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σαρωτική νίκη του Λαϊκού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος τουΛουίς Θαπατέρο, το οποίο χρεώνεται την κορύφωση της κρίσης.

    Αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων επαληθευτούν το κόμμα του Ραχόι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα, επωφελούμενο, σύμφωνα με τους αναλυτές, από την ψήφο - τιμωρία κατά των Σοσιαλιστών.

    Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η εκστρατεία του σοσιαλιστή, διαδόχου του Χοσέ Θαπατέρο και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ατονήσει και έχει επικεντρωθεί στην "αμυνα", με προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που μπορεί να περικλείει μια υπερβολικά ισχυρή δεξιά κυβέρνηση.

    Πάντως ακόμη και αν επαληθευτούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις για σαρωτική διαφορά, υπέρ του Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός του, ο κ. Ραχόι δεν έχει κανένα περιθώριο πανηγυρισμού.

    Θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπος με τη μάστιγα της ανεργίας, η οποία μάλιστα μεταξύ των νέων σημειώνει υπερδιπλάσια ποσοστά και με το επιτόκιο δανεισμού, το οποίο την τελευταία εβδομάδα αναρριχήθηκε επικίνδυνα στο 7% και το σπρεντ των δεκαετών ομολόγων της προσέγγισε τις 500 μονάδες βάσης.

    Αν και ο επερχόμενος πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, κατά την προεκλογική περίοδο, για να κρατήσει όσο μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων μπορεί στο κόμμα του, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό των δαπανών, δηλαδή περικοπές, από τις οποίες, όπως έχει δηλώσει, αναμένεται να διασωθούν οι συντάξεις και κάποιες παροχές του κράτους πρόνοιας, καθώς η ανεργία βρίσκεται στα ύψη.

    Ο 56χρονος Ραχόι θα επιχειρήσει από την επομένη της εκλογής του να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων του, τους οποίους πρέπει να πείσει ότι θα πετύχει τον στόχο του 4,4% για το έλλειμμα το 2012, ενώ έχει ήδη δεσμευτεί να ψηφίσει οικονομικά μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η συγκρότηση σε σώμα της Βουλής δεν αναμένεται πριν τις αρχές Δεκεμβρίου. Ηδη έχει ψηφίσει και τη συνταγματική κατοχύρωση του λεγόμενου "χρεόφρενου" που έφεραν στη Βουλή οι σοσιαλιστές.

    Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι ποιά ακριβώς θα είναι τα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να σώσει την Ισπανία από την οικονομική κατάρρευση.

    Η υψηλή ανεργία, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και οι φόβοι ότι η Ισπανία μπορεί να γίνει η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης έχουν κυριαρχήσει κατά την διάρκεια της περιόδου της προεκλογικής εκστρατείας, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας της χώρας Ελένα Σαλγάδο ότι η Ισπανία δεν διατρέχει "απολύτως κανέναν" κίνδυνο να χρειαστεί ένα πακέτο "διάσωσης" της οικονομίας της.

    Έντονη πάντως συνεχίζει να είναι και η δράση του κινήματος των Αγανακτισμένων ή αλλιώς "Los Indignados", το οποίο κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν ούτε το Λαϊκό, ούτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    [02] Μακροπρόθεσμη παγκόσμια οικονομική ύφεση προβλέπει η κινεζική κυβέρνηση

    Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη παγκόσμια οικονομική ύφεση και η Κίνα πρέπει να επικεντρωθεί στα εσωτερικά της ζητήματα, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε αυτό το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Κισάν.

    "Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μέσα σε όλη αυτήν την αβεβαιότητα, είναι ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση θα είναι χρόνια", δήλωσε ο Ουάνγκ.

    Τα σχόλια αυτά του Ουάνγκ είναι η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη που έχει κάνει μέχρι στιγμής υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος για την παγκόσμια οικονομία και η ανησυχία του Πεκίνου για την επιδείνωση του περιβάλλοντος παγκοσμίως θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια ώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη σε εγχώριο επίπεδο.

    Η Κίνα αποφάσισε να δώσει ένα μαζικό πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 4 τρισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 480,68 δισεκατομμύρια ευρώ) στα τέλη του 2008 για να αποτρέψει έναν μεγάλο αντίκτυπο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.

    Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, ο Ουάνγκ δεν μίλησε αυτήν τη φορά για κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής, αλλά επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία για το δανεισμό του αγροτικού τομέα και των μικρών εταιρειών.

    "Τώρα όσον αφορά τη χώρα μας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική ζήτηση, θα πρέπει να δούμε την κατάσταση καθαρά και να κάνουμε τη δική μας δουλειά", σημείωσε, αναφερόμενος στις εξαγωγές, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

    Ο Ουάνγκ σημείωσε επίσης χθες σε σύνοδο αξιωματούχων τοπικών κυβερνήσεων και οικονομικών στελεχών στην κεντρική επαρχία Χουμπέι ότι τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι αστικές εμπορικές τράπεζες και οι συνεργατικές επιχειρήσεις πιστώσεων δεν θα πρέπει να επιζητούν την επέκταση των επιχειρήσεών τους πέραν των περιοχών τους.

    Ο Ουάνγκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του οικονομικού τομέα της Κίνας, κάλεσε τέλος τις τράπεζες να παρατηρούν στενά τη διεθνή οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με το Νέα Κίνα, το οποίο δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

    [03] Σεισμός 5,5 βαθμών έγινε αισθητός στο Τόκιο

    Ισχυρός σεισμός, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις είχε μέγεθος 5,5 βαθμών, σημειώθηκε στη νομαρχία Ιμπαράκι κοντά στο Τόκιο σήμερα, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

    Ο σεισμός, που καταγράφηκε περίπου στις 10:23 τοπική ώρα (03:23 ώρα Ελλάδας) έγινε αισθητός και στο Τόκιο.

    Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές και δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ή σεισμικά κύματα.

    Κατά το γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) των ΗΠΑ ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 βαθμών.

    [04] Δεκατέσσερα άτομα οδηγούνται στον εισαγγελέα για τα επεισόδια πριν το ντέρμπι

    Στους εισαγγελείς Αθηνών και Πειραιά οδηγούνται σήμερα 14 άτομα συνολικά, που συνελήφθησαν για τα χτεσινά σοβαρά επεισόδια έξω απο τον Σύνδεσμο του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, πριν απο το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκη, καθώς και για άλλα αδικήματα εξω απο το γήπεδο και επίσης επιεσόδια στη λεωφόρο Κηφισού.

    Τα πιο σοβαρά έκτροπα, που εξελίχτηκαν σε οδομαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις, συνέβησαν χτες το απόγευμα έξω απο το κτίριο που στεγάζεται ο Σύνδεσμος Φιλάθλων του Π.Α.Ο. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν χούλιγκαν του Ολυμπιακού, που επέβαιναν σε 100 δίκυκλα και φορούσαν κράνη, συνέκλιναν απο διάφορα σημεία για να επιτεθούν στους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας.

    Εκεί όμως βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που τους εμπόδισαν και τότε η ομάδα των χούλιγκαν επιτέθηκε στους αστυνομικούς, καθώς και σε άλλα άτομα που μετέβαιναν στον Σύνδεσμο, με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα. Τραυματίσθηκαν τρία άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

    Οι αστυνομικοί τους διέλυσαν κάνοντας χρήση χημικών, ενω προσήχθησαν 18 άτομα, εκ των οποίων τα δέκα 10 συνελήφθησαν για διατάραξη κοινής ειρήνης, συμπλοκή, καθώς και παράβαση του νόμου >>περί αντιμετώπισης βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις<<. Ένας από τους συλληφθέντες, κατηγορείται, επιπλέον, για παράβαση του νόμου >>περί όπλων<<, ενώ ένας ακόμη συνελήφθη γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.

    Στο σημείο των επιθέσεων εγκαταλείφθηκαν 13 μοτοσικλέτες, οι οποίες και κατασχέθηκαν.

    Περίπου την ίδια ώρα, χθες το απόγευμα, στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου >Γ. Καραϊσκάκης<< συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας 24 και 30 ετών, που κατευθύνονταν προς το γήπεδο, μεταφέροντας σε τρείς ταξιδιωτικούς σάκους 30 φωσφοριζέ γιλέκα ταξιθεσίας, 47 φωτοβολίδες, 19 πυρσούς καπνογόνων καθώς και τρία πανό με οπαδικό περιεχόμενο.

    Τέλος, χθες το απόγευμα, συνελήφθη 33χρονος, που συμμετείχε σε ομάδα ατόμων η οποία επιτέθηκε σε φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας, ενώ προκάλεσε φθορές στα οχήματά τους, στη λεωφόρο Κηφισού. Η ομάδα αυτή έσπασε και το τζάμι περιπολικού, όταν κατέφθασε στο σημείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 November 2011 - 9:29:47 UTC