Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαραθώνιος επαφών Παπαδήμου στις Βρυξέλλες
  • [02] Συντριπτική νίκη για το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας
  • [03] Τετράωρη στάση, αύριο, σε μετρό τραμ και ηλεκτρικό
  • [04] Είναι ... νέο, ευπαρουσίαστο και ανθεκτικό
  • [05] Η Ευρώπη "δεν πρέπει να κατρακυλήσει", τόνισε η Λαγκράρντ

  • [01] Μαραθώνιος επαφών Παπαδήμου στις Βρυξέλλες

    Την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, πραγματοποιεί σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάϊ.

    Αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

    Οι επισκέψεις του Λουκά Παπαδήμου στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γίνονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους του 2011, αλλά και για τα κρίσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012.

    Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των διαβεβαιώσεων που επιζητεί το Eurogroup από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

    Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται επίσης να αποτελέσουν αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ιθύνοντες της ΕΕ. Η ανησυχία, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, ήταν έκδηλη καθ όλη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ η κρίση φάνηκε να ακουμπά ακόμη και τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ζώνης του ευρώ.

    Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί «από πρώτο χέρι» για τις προτάσεις που προτίθεται να υποβάλει η Επιτροπή την Τετάρτη αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

    [02] Συντριπτική νίκη για το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας

    Μαδρίτη, Ισπανία 21/11/2011 08:53 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ρόιτερς - Γαλλ.πρακτ. )

    Ισπανία-βουλευτικές: Ποσοστό 45% για το Λαϊκό Κόμμα, τεράστια πτώση για τους Σοσιαλιστές (τελικά αποτελέσματα)

    Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας πέτυχε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, χθες Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45% των ψήφων και 186 έδρες, σύμφωνα με καταμετρημένο το 99,95% των ψήφων.

    Οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν 29% και 110 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών στην ιστοσελίδα του.

    Νωρίτερα, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι υποσχέθηκε "μια αλληλέγγυα προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης", αλλά παραδέχτηκε πως "δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση".

    "Δεν είναι μυστικό ότι θα κυβερνήσουμε στην πιο ευαίσθητη συγκυρία για την Ισπανία, εδώ και 30 χρόνια, αλλά θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους τους Ισπανούς πως θα σεβαστούμε απολύτως την δέσμευση που πήραμε απέναντι σας", τόνισε ο Ραχόι.

    "Δεν θα έχω άλλο εχθρό παρά μόνο την οικονομική κρίση", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "αλλά και την ανεργία, το μεγάλο χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που έχουν φέρει τη χώρα σε κρίσιμη κατάσταση".

    "Το έργο που αναλάβαμε απέναντί σας δεν θα είναι εύκολο, αλλά θέλω να ξέρετε πως με την βοήθειά όλων θα βγούμε από την κρίση και η Ισπανία θα βρεθεί εκεί που θέλουμε να είναι: στην κορυφή της Ευρώπης", επισήμανε ο Ραχόι.

    "Είναι μια αποφασιστική στιγμή για την Ισπανία, η οποία βρίσκεται σε σταυροδρόμι", κατέληξε.

    [03] Τετράωρη στάση, αύριο, σε μετρό τραμ και ηλεκτρικό

    Χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς θα παραμείνει αύριο (Τρίτη), για πάνω από 4 ώρες η Αθήνα, καθώς οι ηλεκτροδηγοί αποφάσισαν τετράωρη στάση εργασίας.

    Συγκεκριμένα το Μετρό, ο ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ θα ακινητοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, αλλά οι συρμοί θα αρχίσουν να αποσύρονται από την κυκλοφορία τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα και η πλήρης αποκατάσταση της συγκοινωνίας θα γίνει περίπου στις 16:30.

    Οι ηλεκτροδηγοί διαμαρτύρονται για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, τις μειώσεις των μισθών, την κατάργηση των ΣΣΕ, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη μείωση του προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των Μέσων Μεταφοράς να εκτελέσουν ομαλά και με ασφάλεια το πρόγραμμα των δρομολογίων.

    Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία της Αττικής, μετά την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, οι οποίοι θα κάνουν σήμερα γενικές συνελεύσεις για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις φαρμάκων και διαπιστώνουν ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του κλάδου των φαρμακείων, της οποίας κατάληξη θα είναι η κατάλυση της περίθαλψης του ελληνικού λαού".

    Σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν οτι "ως αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργού Υγείας, κ. Λοβέρδου, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, ενώ το επόμενο διάστημα προβλέπονται συνθήκες πλήρους παράλυσης της φαρμακευτικής περίθαλψης".

    Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αναφέρουν οτι όσα γίνονται σε βάρος τους δεν έχουν σχέση με την έξοδο της χώρας από την κρίση και εκφράζουν τη λύπη τους και την αγανάκτησή τους, για την άκριτη και επιπόλαια, όπως λένε, αντιγραφή των μεθοδεύσεων του κ. Λοβέρδου από τον πρωθυπουργό, κ. Παπαδήμο.

    "Καλούμε τους ασφαλισμένους και όλο τον ελληνικό λαό να μας συμπαρασταθεί και να δει με κατανόηση τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που έρχονται, καθώς αφορούν κυρίως τη δική τους περίθαλψη" καταλήγουν και ενημερώνουν τα μέλη τους να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για να απαντήσουν μαζικά, δυναμικά και ψύχραιμα σε κάθε προβοκάτσια ή προσπάθεια αιφνιδιασμού που εκτμούν οτι θα επιχειρηθεί από το υπουργείο Υγείας.

    [04] Είναι ... νέο, ευπαρουσίαστο και ανθεκτικό

    Θετικά βλέπουν οι φοιτητές το νέο, σύγχρονο πάσο, που καθιέρωσε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

    Το νέο φοιτητικό πάσο, οι φοιτητές μπορούν να το αποκτήσουν υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που σπουδάζουν και η παραλαβή του γίνεται από την αλυσίδα πώλησης τηλεπικοινωνιακών προϊόντων «Γερμανός». Σκοπός της νέας ατέλειας είναι ο εκσυγχρονισμός της μορφής της, καθώς και ο εξορθολογισμός του συστήματος διανομής της, έτσι ώστε οι δικαιούχοι -και μόνο αυτοί- να λαμβάνουν το δελτίο ειδικού εισιτηρίου. Παράλληλα, διευκολύνονται οι γραμματείες των τμημάτων απαλλασσόμενες από μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία πολλές φορές κατέληγε να «ανατίθεται» στις φοιτητικές παρατάξεις.

    Ο φοιτητής Νίκος Μανέττας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι σαφώς καλύτερο το νέο πάσο. Θυμίζει πιστωτική κάρτα, οπότε βολεύει στην καθημερινή χρήση. Χωράει σε πορτοφόλι εύκολα και είναι πιο ανθεκτικό».

    Η φοιτήτρια Μαρία Ανδρούτσου δηλώνει, από την πλευρά της: «Είναι καλύτερο και επιτέλους αντίστοιχο της εποχής μας. Μπορεί να πληρώνουμε 2,46 ευρώ, αλλά γλυτώνουμε το 5άευρω του φωτογράφου. Προσωπικά, γλυτώνω και άλλο ενάμιση ευρώ από την πλαστικοποίηση που έκανα στο παλιό για να αντέξει».

    «Και βέβαια είναι καλύτερο. Από όλες τις πλευρές. Τιμής, αφού γλιτώνεις τις φωτογραφίες, χρηστικότητας, αφού είναι πλαστικό και αντέχει. Επιπλέον, εξαλείφεται και το πρόβλημα πλαστογραφίας, αφού το νέο πάσο είναι δύσκολο να πλαστογραφηθεί. Γνωρίζω πολλούς που τα προηγούμενα χρόνια είχαν φοιτητικό πάσο, χωρίς να σπουδάζουν», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο φοιτητής Γιάννης Νικολόπουλος.

    Αν και σε γενικές γραμμές οι φοιτητές είδαν θετικά το νέο πάσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κατά τη διαδικασία έκδοσής του παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα.

    Ο φοιτητής Τάσος Χρήστου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι του ήρθε ενημέρωση από τη σχολή του, μέσω e-mail, ότι πρέπει να ξαναμπεί στον ηλεκτρονικό λογαριασμό του για να καταχωρήσει νέα φωτογραφία, μιας και το μέγεθος αυτής που είχε εισαγάγει δεν ήταν κατάλληλο και δεν μπορούσε να εκδοθεί το πάσο. «Αυτό έχει συμβεί και σε άλλους συμφοιτητές μου», λέει.

    Το νέο πάσο διαθέτει τα τελευταία σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας, δεν μπορεί να αντιγραφεί και είναι ανθεκτικό στη χρήση, ενώ τα στοιχεία του δικαιούχου αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες. Με τον τρόπο αυτόν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέων καρτών.

    Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει πως μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για τη χορήγηση του πάσο θα είναι δυνατή η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους φοιτητές, τόσο από τα ιδρύματα και την πολιτεία (πρόσβαση σε εστίες, σίτιση, βιβλιοθήκες κ.λπ.), όσο και από ιδιώτες.

    Από το Γραφείο Αρωγής Χρηστών, υπηρεσία που δημιουργήθηκε ειδικά για τη νέα ατέλεια, επισημαίνεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται είτε από τις γραμματείες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που λόγω φόρτου εργασίας καθυστερούν να ελέγξουν τα στοιχεία των αιτήσεων, είτε από την επιλογή λάθος φωτογραφίας από τους φοιτητές, καθώς αυτές θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές.

    Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να επικοινωνούν με τις γραμματείες των σχολών τους ή με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο τηλέφωνο 801-11-31400 (από σταθερό) ή στο 210-7724375 (από κινητό), Δευτέρα με Παρασκευή από τις 09:00 ως τις 17:00, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν κατά την έκδοση της φοιτητικής τους ατέλειας.

    [05] Η Ευρώπη "δεν πρέπει να κατρακυλήσει", τόνισε η Λαγκράρντ

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έκανε έκκληση χθες Κυριακή να "μην αφήσουμε την Ευρώπη να κατρακυλήσει", εξηγώντας πως τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης είναι συνδεδεμένα.

    "Το να αφήσουμε να κατρακυλήσει η Ευρώπη θα σημαίνει, αν συμβεί, ότι θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ", τόνισε η Λαγκάρντ στην εκπομπή "60 minutes" του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

    "Το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ευρώπη. Υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις και πολλοί αμερικανοί εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές", υπογράμμισε.

    Οι αμερικανοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό την πιθανότητα να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΔΝΤ για χρηματοδότηση των κρατών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

    Άρθρο του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς κανόνες στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2010, απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν δάνεια του ΔΝΤ "των οποίων η αποπληρωμή στο ακέραιο είναι αδύνατη". Ορισμένοι βουλευτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με την Ελλάδα και πως οι ΗΠΑ διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους.

    Για την κ. Λαγκάρντ όμως ο κίνδυνος αυτός είναι μηδενικός.

    "Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά. Και το κάνουμε με τους κανόνες και τα διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία θα αποπληρωθούν. Με άλλα λόγια, λέμε σε μια χώρα: θα σας δανείσουμε χρήματα, θα σας στηρίξουμε, θα σας βοηθήσουμε να βγείτε από αυτήν την κρίση, αλλά θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να διευθετήσετε τα προβλήματά σας", υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

    Ο σκεπτικισμός του Κογκρέσου απέναντι στο ΔΝΤ οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση στο να μην αυξήσει προς το παρόν τους πόρους του Ταμείου, τους οποίους πολλά κράτη-μέλη του θεωρούν ανεπαρκείς σε σχέση με την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

    Σε ερώτηση για το πως βλέπει η ίδια την οικονομική κρίση στον κόσμο, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ σοβαρή και πρωτόγνωρη".

    "Είναι η συνέχεια του 2008. Πρέπει να το πούμε. Είναι η ίδια διαδικασία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, είναι πιθανό να σταματήσει η πορεία επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης του δημόσιου χρέους. "Θέλω να είναι απελπιστικά αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω ότι οι χώρες θα καταλάβουν ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων", συμπλήρωσε.

    Όμως, σε αντίθετη περίπτωση, προέβλεψε πως οι επιπτώσεις θα είναι ανησυχητικές: "ελάχιστη ανάπτυξη, αυξημένη ανεργία, πιθανόν κοινωνικά προβλήματα και αγορές σε απόλυτη αναταραχή", υπογράμμισε.

    "Καμιά φορά η αλήθεια δεν είναι ευχάριστη όταν έχει να κάνει με το χρέος, τη μείωση του ελλείμματος και όλα τα υπόλοιπα", κατέληξε η Κρίσιν Λαγκάρντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 November 2011 - 7:29:35 UTC