Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναυλίες λίγο πριν τις γιορτές
  • [02] Γκλίτσες από τη φυλή των Καλλάς στο Πακιστάν
  • [03] "Σιωπηρή παράταση" δύο ημερών στους υπαλλήλους του Δημοσίου να δηλώσουν τα χρόνια ασφάλισής τους
  • [04] Μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την προειδοποίηση Moody?s για αξιόχρεο Γαλλίας
  • [05] "Διαμάντια στη λάσπη"

  • [01] Συναυλίες λίγο πριν τις γιορτές

    Έντονες μουσικές στιγμές, σκοπεύουν να χαρίσουν στο κοινό, μικρές αλλά και μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Αθήνας, φιλοξενώντας πολλούς καλλιτέχνες στους χώρους τους, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου.

    Το αθηναϊκό κοινό, μάλλον θα δυσκολευτεί να επιλέξει ανάμεσα στα σχήματα που θα παρακολουθήσει, καθώς η γκάμα των ειδών της μουσικής, είναι πολύ πλούσια.

    Ξένα συγκροτήματα και καλλιτέχνες του εξωτερικού, αλλά και Έλληνες μουσικοί, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, με την προσδοκία ότι θα αλλάξουν τη διάθεση του κόσμου.

    Συναυλίες και lives

    Νοέμβριος:

    Νίκος Ξυδάκης "Rue Lepsius" στον Iανό

    Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, και για τα επόμενα Σάββατα του Δεκεμβρίου 3, 10 & 17, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης θα παρουσιάσει το έργο Rue Lepsius- Μουσική Προσωπογραφία του Κ.Π. Καβάφη, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ιανός. Το "Rue Lepsius" είναι ένα μουσικό έργο που αφηγείται τον βίο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, ενώ η παράσταση είχε πρωτοπαρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 2009 στην Αθήνα στο Σχολείον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και στην Αίγυπτο, τη χώρα που γεννήθηκε και έζησε ο ποιητής, τον Ιούνιο του 2011.

    Στην παράσταση τραγουδούν οι Τάσος Αποστόλου και Νίκος Ξυδάκης, και συμμετέχει το κουαρτέτο των νέων μουσικών "Doros", ενώ το ρόλο του αφηγητή έχει ο Διονύσης Καψάλης.

    Ώρα έναρξης παράστασης: 22:00, Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος: 15Euro & 10Euro (ελάχιστη κατανάλωση: 8Euro)

    Προπώληση εισιτηρίων: από τα ταμεία του βιβλιοπωλείου.

    Ζακ Στεφάνου & Μπάντα-Κοάλα + Κύριος Κ. στον Σταυρό του Νότου Club

    Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στον Σταυρό του Νότου, ο Ζακ Στεφάνου, η μΠάντα-Κοάλα και ο Κύριος Κ., θα παρουσιάσουν τραγούδια από τις νέες τους δισκογραφικές δουλειές, στη μικρότερη σκηνή του Σταυρού του Νότου, Club.

    Ώρα έναρξης: 20:30. Είσοδος: 10Euro με ποτό.

    Οι Ulver (Ούλβερ) στο Fuzz Live Music Club

    Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, τo νορβηγικό συγκρότημα της άντεργκραουντ (underground) μουσικής σκηνής, οι Ulver, επιστρέφουν στην Ελλάδα, στο Fuzz Club στην Αθήνα.

    Σε ποστ- ροκ (post-rock) και νόιζ (noise), ρυθμούς επιδιώκουν να ξεσηκώσουν το κοινό της Αθήνας, παρουσιάζοντας ολόκληρο τον καινούριο τους δίσκο.

    Ώρα έναρξης: 21.30. Τιμές Εισιτηρίων : 27Euro

    Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw(Κοντσέρτχεμπαου) του 'Αμστερνταμ στο Μέγαρο Μουσικής ΑθηνώνΣτις 22 και 23 Νοεμβρίου η περίφημη Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου του 'Αμστερνταμ θα δώσει δύο συναυλίες υπό τη διεύθυνση του 'Αντρις Νέλσονς. Θα ακουστούν έργα των: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Camille Saint Saens και Ιγκόρ Στραβίνσκι.

    Ώρα έναρξης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικά: Euro 11, Γ Ζώνη: Euro 19, Β Ζώνη: Euro 35, Α Ζώνη: Euro 50, Διακεκριμένη Ζώνη: Euro 70.

    Levellers (Λέβελερς) στο Gagarin 205Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου ο ζωντανός θρύλος του Glastonbury Festival (Γκλάστονμπάρι Φέστιβαλ) από το Μπρίτον, έρχεται ακριβώς 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πιο επιδραστικού δίσκου όλων των εποχών για τη βρετανική φολκ- πανκ σκηνή, "Levelling the Land", στη μουσική σκηνή του Gagarin 205.

    Ώρα έναρξης: 22:00.Εισιτήριο 33Euro, προπώληση 28Euro.

    Ανούσκα Σανκάρ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Στις 30 Νοεμβρίου η Ανούσκα Σανκάρ με το συγκρότημά της παρουσιάζει τους παράλληλους δρόμους αλλά και τις ομοιότητες και συγγένειες ανάμεσα στην κλασική ινδική μουσική και την παράδοση του φλαμένκο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ώρα έναρξης:20:30. Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικά: Euro 8, Γ Ζώνη: Euro 14, Β Ζώνη: Euro 25, Α Ζώνη: Euro 35, Διακεκριμένη Ζώνη: Euro 50.

    [02] Γκλίτσες από τη φυλή των Καλλάς στο Πακιστάν

    Όταν μία Ελληνίδα νοσοκόμα, η οποία βρισκόταν σε αποστολή στη φυλή των Καλλάς, στο Πακιστάν, χτύπησε το πόδι της, τα μέλη της φυλής της έδωσαν μία περίτεχνα σκαλισμένη γκλίτσα για να μπορεί να περπατάει. Ύστερα από χρόνια, η νοσοκόμα επέστρεψε στην Ελλάδα κι, όταν πέθανε, ένας παλαιοπώλης από τη Θεσσαλονίκη απέκτησε τα αντικείμενά της και την οικοσκευή της.

    Ψάχνοντας στο παλαιοπωλείο, ο συλλέκτης Γιώργος Παπαδόπουλος βρήκε την γκλίτσα κι εντυπωσιάστηκε απ' αυτήν, αλλά και την ιστορία της. Αρχικά, ο παλαιοπώλης δεν δεχόταν να του την πουλήσει, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι, όμως, τελικά, η "γκλίτσα των Καλλάς" περιήλθε στην κατοχή του κ. Παπαδόπουλου, που αριθμεί πλέον πάνω από 740 γκλίτσες.

    "Απέκτησα αυτό το κομμάτι μετά από πολύ αγώνα. Η συγκεκριμένη γκλίτσα είναι παρόμοια με τις δικές μας και μοιάζει ιδιαίτερα με εκείνες της Πίνδου, με τη διαφορά ότι στη θέση του σκαλισμένου κριαριού ή φιδιού απεικονίζει έναν δράκο, μορφή ιδιαίτερα δημοφιλή στην ασιατική παράδοση", εξηγεί ο κ Παπαδόπουλος, με αφορμή την έκθεση ξυλογλυπτικής λαϊκής τέχνης, που φιλοξενεί μέρος της συλλογής του, από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

    Ο ίδιος μιλά με περηφάνια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πρώτο κομμάτι της συλλογής, που τού χάρισε ένας φίλος του το 1982 κι απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο με τον δράκο και τα άλογά του. "Μαγεύτηκε από την ομορφιά και την τέχνη της, έτσι πήρε μια δεύτερη και μετά μια τρίτη κι άρχισε να σκέφτεται σοβαρά να τις μαζεύει", λέει ο αδελφός του, Γιάννης.

    Ανάμεσα στα εκατοντάδες κομμάτια της συλλογής του, ο κ. Παπαδόπουλος ξεχωρίζει ακόμη δύο γκλίτσες, με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τις οποίες φιλοτέχνησε ένας παππούς από την Πίνδο- κι ο δικός του παππούς σκάλιζε την ίδια μορφή στο ξύλο πριν από πολλά χρόνια. Παραδίπλα, στο δωμάτιο που τις φυλάει, βρίσκονται σε περίοπτη θέση μία γκλίτσα φτιαγμένη από ελεφαντόδοντο στο Κογκό και μία ακόμη, διπλάσια σε μέγεθος από τις συνηθισμένες, που, λόγω του βάρους της, ονομάστηκε η "γκλίτσα της πεθεράς"!

    [03] "Σιωπηρή παράταση" δύο ημερών στους υπαλλήλους του Δημοσίου να δηλώσουν τα χρόνια ασφάλισής τους

    Σιωπηρή παράταση δύο ημερών αναμένεται να δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να δηλώσουν τα χρόνια ασφάλισής τους, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Την ίδια ώρα, οι διευθύνσεις προσωπικού των υπηρεσιών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τρέχουν να προλάβουν τις ημερομηνίες, προκειμένου να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία σε 30.000 μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2011.

    Στο μεταξύ, διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα της υπαγωγής των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε καθεστώς εφεδρείας, πρόκειται να εκδόσει εντός της ημέρας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αναμενόμενη εγκύκλιος αναμένεται να αποσαφηνίσει ότι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και άλλα ταμεία μπορούν να τεθούν σε εφεδρεία μόνο εάν στο τέλος του 2011 έχουν 36 χρόνια προϋπηρεσίας και είναι άνω των 58 ετών, δεδομένου ότι αν ίσχυαν τα 33 έτη προϋπηρεσίας και τα 53 χρόνια, τότε οι εν λόγω υπάλληλοι δεν θα είχαν δικαίωμα για σύνταξη μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

    Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, οπότε και υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν από το δημόσιο περίπου 150.000 υπάλληλοι, ενώ για μέχρι το τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν συνολικά 50.000, απ' τους οποίους οι 20.000 θα βγουν στη σύνταξη. Απ' τους υπόλοιπους 30.000 υπαλλήλους εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

    Υπενθυμίζεται δε ότι για τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου η αποζημίωσή τους θα συμψηφιστεί με το ποσό της αποζημίωσης που θα ελάμβαναν σε περίπτωση που έβγαιναν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας.

    [04] Μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την προειδοποίηση Moody?s για αξιόχρεο Γαλλίας

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την προειδοποίηση του οίκου Moody's για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας στην προοπτική του αξιόχρεου της.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχωρούσε το μεσημέρι κατά 2%, με τις τραπεζικές μετοχές να περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες ζημιές. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας Commerzbank υποχωρούσε κατά 5% και της γαλλικής τράπεζας Societe Generale κατά 4,4%.

    Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε κατά 0,41% στα 1,3449 δολάρια. Οι πιέσεις στα χρηματιστήρια αποδίδονται και στη διαφαινόμενη αποτυχία επιτροπής του αμερικανικού κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των επενδυτών, λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

    [05] "Διαμάντια στη λάσπη"

    Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό του Χαμόγελου του Παιδιού, Χριστίνα Δέδε. Πρόκειται για ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν προβληματικό ενήλικα. Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, άτομα που δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση σε καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη. Επιπλέον, οι άνθρωποι, που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά, ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών, όταν γίνουν ενήλικες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης, Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το 2012 ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκατ. παγκοσμίως, ο αριθμός των παιδιών που προβλέπεται να εξαφανιστούν εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8 εκατ., ενώ 300 εκατ. παιδιά αυτής της γενιάς ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωσή τους.

    Το τεράστιο πρόβλημα της απαγωγής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σ' όλο τον κόσμο γίνεται ακόμη εντονότερο από τη διεύρυνση της χρήσης του διαδικτύου και του παράνομου υλικού, που διακινείται μέσω αυτού.

    Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2011, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1056, που λειτουργεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενημερώθηκε για 711 παιδιά, που βρίσκονται σε κίνδυνο.

    Σύμφωνα με τον Στέφανο Αλεβίζο, ψυχολόγο της οργάνωσης, μέσω καταγγελιών, δεκάδες από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την προστασία του παιδιού - θύματος. Μόλις κριθεί επιβεβλημένη η απομάκρυνσή του από το κακοποιητικό περιβάλλον, το παιδί μεταφέρεται σε κάποιο από τα Νοσοκομεία Παίδων, ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Παράλληλα, αναζητείται ο κατάλληλος χώρος φιλοξενίας του. Ωστόσο, η έλλειψη χώρων φιλοξενίας οδηγεί πολλά από αυτά τα παιδιά να παραμένουν «εγκαταλελειμμένα» στα νοσοκομεία για εβδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις, αν δε βρεθεί άμεσα λύση. Οι εισαγγελείς αποφαίνονται για την προστασία του, οι κρατικοί φορείς, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η πρόνοια αναλαμβάνουν την ευθύνη να βρεθεί λύση και το παιδί περιμένει. Έως τότε «σπίτι» του, ένα δωμάτιο νοσοκομείου.

    Το Χαμόγελο του Παιδιού φιλοξενεί δεκάδες κακοποιημένα παιδιά στα σπίτια φιλοξενίας, που διαθέτει.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, 92% των παιδιών κακοποιούνται από τους γονείς τους και «η κακοποίηση δεν αγγίζει μόνο τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα».

    O Ξενώνας SOS-ΕΛΙΖΑ, είναι ο πρώτος που δημιουργήθηκε το 2009 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος με το Σωματείο Ελίζα, Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. Λειτουργεί για τη φροντίδα κακοποιημένων παιδιών ηλικιών 0-5 ετών και φιλοξενεί από 8 έως 10 νήπια για χρονικό διάστημα έως 18 μήνες. Σκοπός του είναι η προστασία του παιδιού, η προσφορά ενός σταθερού πλαισίου διαμονής και η θεραπευτική παρέμβαση στην οικογένεια, ώστε να αμβλυνθούν οι παράγοντες επικινδυνότητας. Σημαντική ενίσχυση για τη λειτουργία αυτού του προγράμματος προήλθε από την Ένωση «Μαζί για το παιδί».

    Σύμφωνα με την Ελένη Αγάθωνος - Γεωργοπούλου, εμπειρογνωμόνα παιδικής προστασίας και επιστημονική υπεύθυνη του ξενώνα «Ελίζα» η ψυχολογική φροντίδα εκείνων των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της βίας, στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι επιτακτική ανάγκη.

    Η βία όμως, δεν τραυματίζει μόνον το σώμα, αλλά και τον εγκέφαλο, καθώς επηρεάζεται αρνητικά η πλαστικότητά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, σύνθετης σκέψης, συγκέντρωσης, αλλά και συμπεριφοράς. Ενδεικτικό είναι ότι οι βλάβες αυτές είναι εμφανείς στις απεικονίσεις μαγνητικών τομογραφιών. Όπως λέει η κ. Αγάθωνος, με εξειδικευμένη φροντίδα είναι δυνατή η επούλωση των ψυχικών τραυμάτων των κακοποιημένων παιδιών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενώνα για το 2010, 28.000 ελληνόπουλα, έπεσαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ 7.500 από αυτά, που μεταφέρονται στα νοσοκομεία κακοποιημένα, είναι κάτω των 5 ετών. Ποσοστό 8% των παιδιών από το ξυλοκόπημα γονέων και συγγενών μένουν ανάπηρα και περίπου το 6% των κακοποιημένων παιδιών υποκύπτουν τελικά στα βαριά τραύματά τους. Τα μισά από αυτά τα παιδιά δεν καταφέρνουν να ανακάμψουν ψυχολογικά ούτε ως ενήλικες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 November 2011 - 13:29:34 UTC